Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни .odin вирус (Безплатни инструкции)

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Какво трябва да напрвите, ако имате файлови разширения .odin:

Файловото разширение .odin обикновено се появява, след като файловете бъдат криптирани от вирусът с файлово разширение .odin., по-известен като рансъмуера ODIN. Това е унищожителен вирус, който модифицира данните по специфичен начин и жертвата не може да ги достъпва повече. Цели да изкарва пари от жертвите си и изисква откуп в замяна на специален декриптационен софтуер, способен да поправи всички .odin файлове. Ако търсите интструмент за декриптиране на ODIN, ще Ви кажем направо, че подобен инструмент все още не е създаден. Вирусите от рансъмуерен тип са изключително опасни, защото веднъж щом извършат дейността си няма връщане назад. Разбира се, това е така ако нямате бекъп. В такъв случай можете да възстановите файловете си безплатно и да премахнете вируса. Ако нямате бекъп имаме някои предложения за възстановяване на данните; въпреки това бихме искали да Ви предупредим, че няма никаква гаранция, че те ще Ви помогнат да си върнете файловете. Сега да започнем от началото и да видим какво е ODIN, как работи и защо е атакувал компютъра Ви.

Какво е ODIN и какво иска от Вас?

Рансъмуерният вирус с файлово разширение .odin е компютърна инфекция, която се появява във формата на криптиран DLL инсталатор, който след това се декриптира и пуска чрез Windows програма, позната като Rundll32.exe. Командният ред на тази програма е нагласен да пуска команда, която отваря зловредния DLL, намиращ се в %TEMP% папката. Веднъж отворена, вирусът започва да криптира файловете на жертвата, намиращи се в различни папки на компютъра. Подминава само няколко системни папки, за да не повреди системата и да позволи на компютъра да продължи да работи. Вирусът идентифицира целеви файлове по техните окончания и според наше проучване може да криптира повече от 390 различни типа. Вирусът с файлово окончание .odin криптира и данни, които се намират в мрежата и използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 алгоритмите, което значи, че няма начин файловете да се възстановят без уникален декриптационен ключ, който само авторите на този рансъмуер знаят. Те използват различни криптационни и декриптационни ключове за всяка жертва, затова ако мислите да си купите декриптационен софтуер и да го споделите с други жертви – не си губете времето. Авторите на ODIN са помислили и са се погрижили за това.

След като се погрижи за данните на жертвата, вирусът създава рансъмуерни бележки и ги попълва с информация за това как да декриптирате файловете с окончание .odin. Тези бележки могат да са кръстени _[2 digits]_HOWDO_text.html, _HOWDO_text.html или _HOWDO_.bmp. Всяка жертва получава уникален идентификационен номер и индивидуален линк към сайта за плащане, където може да бъде закупен декриптационния софтуер. Сайтът за плащане може да бъде достъпен чрез браузъра Tor. Веднъж щом жертвата влезе в сайта истината излиза наяве – тозивирус е просто друга версия на вируса Locky, защото сайтът за плащане „предоставя специален декриптор – Locky Decryptor, който позволява да декриптирате и възвърнете контрола над криптираните файлове“. Този декриптор струва 0.7 биткойна, което е около 450 долара. Не препоръчваме да плащате откупа по очевидни причини. Първо, не трябва да се доверявате на кибер престъпници. НЯМА гаранция, че ще Ви дадат декриптационен софтуер, а дори и да го направят той може да съдържа зловредни приставки. Освен това хората, които плащат откупи само подхранват рансъмуерния бизнес и карат кибер престъпниците да продължават дейността си. Затова ако сте били атакувани от този рансъмуер, премахнете вируса с файлово окончание .odin незабавно. За премахването му можете да използвате Reimage Reimage Cleaner Intego или подобна анти-малуерна програма.
.odin file extension malware encrypts files and wants money

Как се разпространява този вирус?

Жертвите на рансъмуера Locky (или Odin) съобщават, че вирусът се е появил във формата на зловредна имейл приставка. Изглежда тази техника за разпространение на малуер остава най-популярният и ефективен метод за инжектиране на рансъмуер в комптрите на жертвите. Престъпниците изпращат имейли, съдържащи лъжливи доклади, фактури, резюмета, фишове за превишена скорост и други инфекциозни документи, които инжектират малуера в компютъра на жертвата. Затова препоръчваме да избягвате отварянето на имейли, които идват от неизвестни изпращачи, защото много често подобни имейли носят малуер със себе си. Въпреки че има и други начини за разпротранението на ODIN, зловредните имейл приставки остават главният начин, използван за инфектиране на потребителските компютри. Въпреки това малуерът може да бъде инсталиран и след свалянето на фалшиви софтуерни обновления или кликването върху реклами, заразени с малуер.

Премахнете вирусът с файлово окончание .odin

Ако файловете Ви са били заключени от вируса с окончание .odin, не трябва да се замисляте – премахнете малуера незабавно използвайки надежден софтуер за премахване на малуер. Както вече споменахме, Reimage Reimage Cleaner Intego е препоръчителен инструмент за премахването на вируса ODIN. Въпреки това вирусът най-вероятно ще опита да блокира софтуера Ви за сигурност. В подобен случай прочетете следната информация:

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на .odin вируси:

Премахнете .odin, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете .odin

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на .odin.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете .odin, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с .odin. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на .odin е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете .odin от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от .odin, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Декриптирайте файловете си с Data Recovery Pro

Въпреки че Data Recovery Pro не е официален инструмент за декриптиране на Odin, може да помогне да възстановите изгубените си файлове бързо. Въпреки че не можем да гарантираме, че ще декриптира .odin файлове, вярваме, че си заслужава да опитате.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса .odin;
 • Възстановете ги.

Locky Decryptor

Силно препоръчваме да НЕ купувате този инструмент от престъпниците, тъй като той може да е свързан с други зловредни програми. Моля, не плащайте откупа – по този начин само бихте подкрепили кибер престъпниците.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от .odin и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-odin-file-extension-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за .odin file extension virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *