Степен на сериозност:  
  (100/100)

Вирусът Zeus. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

от Линас Кигуолис - - | Тип: Троянци

Лошите страни на вируса Zeus 

Zeus virus

Вирусът Zeus е Троянски кон фокусиран основно върху събиране на банковите идентификационни данни на жертвите. Що се отнася до тяхната функционалност, целта на Троянските коне не се различава много от тази на прословутия Троянски кон от Гръцката митология : те нахлуват в компютрите маскирани като легитимни и полезни програми, но под повърхността се крият зловредни паразити, които са готови да се възползват от заразените системи. Троянския кон Zeus не е изключение.

Той също има много лица, които използва, докато търси нови жертви. Тази тактика му позволява да попадне незабелязано в компютрите, но причинява много главоболия на специалистите по сигурност, които трябва да се адаптират към всеки нов вариант на зловредния софтуер. Поради неговата гъвкавост, вирусът дори е получил и няколко различни имена, включително ZeuS, Zbot и последното му превъплащение GameOver Zeus .

Независимо коя версия на вируса е заразила компютъра ви, той трябва да бъде незабавно премахнат. Отстраняването на този малуер трябва да се осъществи единствено с най-добрия и най-усъвършенстван софтуер, защото откъсването на устройство от злонамерена бот мрежа не е лесна задача. Препоръчваме ви да използвате Reimage или Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner за да премахнете напълно Zeus.

По стандартите за зловреден софтуер, Zeus е наистина относителна стара инфекция — за първи път е засечена преди повече от 10 години. Тогава основно е използвана да работи срещу Министерството на транспорта на САЩ и да събира данни от там. Но зловредният софтуер е изминал доста път от тогава и фокусът му е изместен към експлоатирането на банкова информация. Сега Zeus е известен като една от най-успешните бот мрежи създавани някога и създателите му не излизат от челните места на списъка на ФБР с най-издирваните престъпници..

Как точно действа този вирус в заразените компютри? На първо място, се уверява, че компонентите му са успешно внедрени и скрити в системата. Мястото, на което Zeus разтоварва файловете си, зависи от версията на зловредния софтуер и дали успява да вземе администраторските права на компютъра.

Ако успее, вирусът заменя папката %System% като оставя някой от следните изпълними файлове: twext.exe, sdra64.exe, ntos.exe, oembios.exe или pdfupd.exe. В противен случай, файловете за активация на вируса се инсталират в папка %UserProfile%\Application Data и са скрити от потребителя. След като приключи с инфилтрацията, вирусът внедрява зловредния си скрипт в легитимните системни процеси, като winlogon.exe, explorer.exe или svchost.exe, което затруднява откриването на малуера, не само ръчно, но и с автоматичен инструмент за откриване на зловреден софтуер.  

Докато се придвижва незабелязано в системата, вирусът прави непозволени системни промени, създава нови записи в регистрите или инсталира допълнителен софтуер без позволението на потребителя. По-важното, обаче е, че събира, съхранява и предава лична информация, банкови идентификационни данни, потребителски имена и пароли за социални мрежи и др.

Казано честно, вирусът може да бъде програмиран да извлича почти всякаква информация, от която имат нужда създателите му и я изпращат директно към Командните и контролни сървъри на вируса за по-нататъшно управление. Ако забележите, че компютърът се държи необичайно, например забавя се работата му или не ви позволява да го използвате както искате, проверете устройството с надежден антивирусен инструмент. Ако наистина е заразен, той ще открие и премахне Zeus от системата.

Как този паразит нахлува в компютрите?

Понастоящем Троянският кон Zeus и повечето от следващите го версии се разпространяват с помощта на злонамерени спам кампании. Обикновено вирусът използва имена на добре познати компании за експресни доставки като Fedex или Royal Mail, за да подведат потребителите да изтеглят заразените прикачени файлове, които са маскирани като обикновени Word или PDF документи.

Също така, Zeus може да се възползва и от фалшиви реклами и да прониква в компютрите под формата на безплатно приложение. И най-накрая специалистите предупреждават още, че заплахата може да попадне в компютъра и чрез експлоатационните инструменти Sundown или RIG, което е популярна и успешна практика за проникване в системата, използвана от рансъмуер и други опасни вируси.

Премахване на Zeus: начин за бързо елиминиране

Що се отнася до премахването на Zeus от заразената система, имайте предвид, че трябва да бъде бързо и много прецизно. Това не е зловреден софтуер, с който може да си играете, защото личните ви данни и дори финансовото ви състояние са изложени на риск всяка минута, в която вирусът Zeus се намира в компютъра ви.

Затова трябва да използвате актуализиран и легитимен антивирусен софтуер за премахването на Zeus от компютъра ви. Под статията ще намерите препоръки как да обезвредите малуера и да си осигурите безпроблемно премахване. Не забравяйте, че това не е наръчник за премахване и ще трябва да сканирате устройството си с антишпионски софтуер, за да го елиминирате напълно.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Zeus вируси:

Премахнете Zeus, използвайки Safe Mode with Networking

За да сте сигурни, че функционалностите на Zeus са прекъснати и антивирусната програма може безопасно да го премахне от компютъра, следвайте долните напътствия:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Zeus

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Zeus.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Zeus, използвайки System Restore

Zeus може да бъде деактивиран, като спазвате долните инструкции:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Zeus. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Zeus е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Zeus и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner или Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

За автора

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-zeus-virus.html

Ръководства за премахване на други езици