Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахни unTabs extension вирус (Упътване за премахване) - Лесно упътване за премахване

Стотици потребителски оплаквания за разширението unTabs разкриват истинската му функционалност

Вирусът UnTabs

Разширението UnTabs е зловреден браузър-похитител, който е далеч по-опасен от останалите програми от този вид. Този съмнителен браузър-пренасочващ вирус има за цел браузъра Google Chrome и го похищава без позволението на потребителя.

Обикновено сменя търсачката по подразбиране на потребителя с cleanserp.net или друга съмнителна и започва да показва различни реклами в изскачащи прозорци и банери.

Зловредното разширение се показва в списъка с разширения на Chrome, но това, което обърква потребителите е, че те са означени като “Installed by enterprise policy/Инсталирано от фирмената политика,“, а също така има и съмнителен ред до тях, който гласи, че разширението се управлява и не може да бъде деактивирано.

Подобни знаци мога да накарат жертвата да изпадне в отчаяние и паника, но все пак премахването на пренасочващия вирус UnTabs е възможно, въпреки че изисква известно време и търпение. За да разберете дали сте засегнати от споменатото браузър-разширение, вижте списъка с признаци на инфекцията по-долу. 

 • вирусът UnTabs променя началната страница и адреса на новия раздел на hxxp://cleanserp.net или друг фалшив сайт за търсене, който предоставя модифицирани резултати от търсенето;
 • Зловредното разширение действа малуер и забавя компютъра, като засегнатият браузър се срива или забавя работата си от време на време;
 • Изглежда много трудно или дори невъзможно да бъде премахнат;
 • Браузърът внезапно започва да отваря нови раздели или прозорци и зарежда реклами на трети лица в тях. Жертвата, също така, може да забележи места с подчертан текст в уеб страниците, които посещава, които показват реклама, щом поставиш мишката върху тях;
 • Заразеният браузър може неочаквано да пренасочи потребителя към съмнителни уеб страници без позволението на жертвата.

Зловредното разширение се рекламира като готин инструмент, който помага да преобразувате разделите на Chrome в списък, да ги запазва в една или повече групи и да ги възстанови с един клик. За съжаление вместо да осигури полезни функции, това разширение има различни зловредни характеристики. Трябва да ви предупредим, че разширението в момента е налично в Google Web Store, така че трябва да сте много внимателни, докато Google преустанови разпространението му, за това има много причини.

Дори не е нужно да изтегляте програмата, за да забележите отрицателните коментари, които вече е получила от потребителите. В момента на подготовка на тази статия има над 600 отрицателни или с една звезда коментари за разширението и дори още повече оплаквания за проблеми при опит да бъде премахнато.

Това много ясно създава образ на ненадежден софтуер, който прави всичко възможно за да не позволи на потребителите да го премахнат от компютрите си. Няма нужда да казваме, че това е типично поведение на зловреден софтуер.

Въпреки всичко, това измамно разширение не разчита на легитимни средства на разпространение. Всъщност то принадлежи към група, която използва изскачащия прозорец “Add Extension to Leave”, за да принуди потребителите да го инсталират на компютрите.

То също прониква в компютрите чрез нечестни маркетингови методи, като бандлинг . По-късно ще разгледаме по-подробно стратегиите за разпространение на вируса, но преди това нека се запознаем с това, което прави вируса, каква е целта на похищението му и какви техники е добре да използваме за пълно премахване на unTabs.

Изображение показващо Un TabsРазширението Un Tabs прониква в уеб браузърите без съгласието на потребителя. След това започва да генерира огромни количества реклами, които като се кликне върху тях генерират приход за рекламодателя.

UnTabs се категоризира като потенциално нежелана програма, и по-специално като принудително разширение, която прониква в компютрите, за да генерира доход за създателите си. 

След като разширението бъде инсталирано, то започва да инжектира реклами, банери, интерстициални реклами, изскачащи прозорци и други рекламни компоненти на уеб страници, които потребителят посещава, като се надява, че някои потребители ще бъдат изкушени и ще кликнат върху тях. За съжаление, трудно е да се разбере, че тези реклами не принадлежат на уеб страниците, които жертвата посещава и че това представлява дори по-голяма заплаха за личната информация и сигурността на жертвата. 

Създателят на това съмнително разширение иска да е сигурен, че рекламата е колкото се може по-интензивна, тъй като той получава комисионна за трафика, който успее да пренасочи към рекламираните уеб страници. С други думи, потребителят се ангажира с т.нар. плащане за клик (pay-per-click) рекламна стратегия без да знае за това.

За да постигне дори още по-добри резултати, зловредният софтуер може да започне да проследява навиците ви на сърфиране, да записва заявките за търсене, посетени уеб страници, време прекарано в тях и др, За тази цел, разширението използва проследяващи технологии като бисквитки и уеб маяци (web beacons).

По този начин, рекламиращият избира рекламите според интересите на жертвата, като ги прави трудни за пренебрегване. С течение на времето може да започнете да изпитвате усещането, че всяка ваша онлайн стъпка е наблюдавана и монетизирана. Затова силно ви препоръчваме да премахнете вируса преди браузъра ви да се превърне в билборд за различни реклами. Бързо ще се отървете от вируса с помощта на професионален антишпионски софтуер като ReimageIntego.

Лъжливи сайтове използват изскачащите прозорци “Add Extension to Leave”, за да пробутват зловредни разширения на потребителите

Вирусът unTabs обикновено достига до Chrome браузърите в резултат на принудителна инсталация. Потребителите, които редовно се ровят в нелегално съдържание или съдържание за възрастни могат да бъдат пренасочени директно към unTabs.com или да бъдат принудени да инсталират разширенията чрез базирания на JavaScript диалогов прозорец “Add Extension to Leave”. Имайте предвид, че може да получите предложение да го инсталирате след като сте пренасочени към скам сайтове като takeitnow.club или carrerafun.club.

Потребителите често се опитват да отменят инсталацията като отбелязват отметката “Prevent this page from creating additional dialogs/Не позволявай на тази страница да показва допълнителни диалогови прозорци”. Но това няма да проработи.

За да излезете от такива зловредни страници и да попречите на инсталацията на unTabs, браузърът или разделът на браузъра трябва да бъдат спрени посредством Мениджъра на задачите (Task Manager). Ще обясним тази техника по-подробно по-нататък в текста.

Както вече споменахме, зловредният софтуер може да бъде инсталиран директно от официалната уеб страница, други страници, които рекламират различни разширения, а също така е възможно да го инсталирате и заедно с някоя безплатна програма, с която е групиран. Поради тази причина ви съветваме да проверите настройките за инсталиране на софтуер много внимателно, когато се каните да инсталирате нов софтуер на компютъра си. 

Ако вирусът ви кара да изберете Стандартни или По подразбиране инсталационни настройки, не спазвайте тези инструкции, а вместо това изберете Потребителски или Разширени настройки. Последните две опции ви дават възможност да разгледате всички програми и инструменти, които са групирани с избрания софтуер и да откажете инсталацията им. 

Обикновено, всичко, което трябва да направите, за да откажете инсталирането на допълнителния софтуер, е да махнете отметките от квадратчетата, които са до съгласията за инсталиране на предложените добавки. 

Подгответе се за премахване на вируса unTabs 

Премахването на UnTabs изисква търпение. Това зловредно разширение се вкоренява в системата и за разлика от другите браузър-похитители, то не просто оставя притурка в браузъра. За да премахне вируса unTabs, жертвата трябва да следва стриктни инструкции и да премахне опасните компоненти както от браузъра, така и от системата.  

Има няколко начина да деинсталирате вируса ръчно, въпреки че ще получите най-добри резултати, ако след приключване на ръчното премахване, направите пълно системно сканиране с антишпионски софтуер. По този начин ще откриете всички останали елементи на зловредния софтуер, които може да сте пропуснали. 

Методът на премахване трябва да бъде избран според компютърните ви умения и характеристиките на системата. Не трябва да се опитвате да премахвате зловредния софтуер от компютъра сами, ако преди не сте се сблъсквали с такъв проблем. Достатъчно е да сканирате устройството си с надеждна антивирусна програма и тя ще премахни вируса вместо вас. Лесното ръководство по-долу ще ви помогне с тази процедура. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на unTabs extension вируси:

Премахване на unTabs extension от Windows системи

Ако откриете, че unTabs се опитва да се инсталира в браузъра ви, трябва да затворите Chrome като използвате бързата клавишна комбинация ALT+CTRL+DEL, за да стартирате мениджъра на задачите (Windows Task Manager). След като сте в прозореца на мениджъра, изберете всички действащи Chrome процеси и натиснете End Task, за да ги спрете. 

В случай, че вирусът успее да се промъкне в системата ви, ще трябва да го премахнете ръчно като следвате долните инструкции. Има два метода на ръчно премахване, които ще ви помогнат да изтриете вируса завинаги.

Метод 1. Оправете проблема чрез CMD

 1. Натиснете Windows Key + R за да отворите прозореца RUN. Напишете cmd и след това натиснете клавишите Control + Shift + Enter едновременно.
 2. Копирайте и поставете следните команди, ред по ред и натиснете Enter след като поставите всеки от тях в Командния ред:
  • rd /S /Q “%WinDir%\System32\GroupPolicyUsers”
  • rd /S /Q “%WinDir%\System32\GroupPolicy”
  • gpupdate /force
 3. Проблемът трябва вече да е решен.

Метод 2. Изтрийте папката на зловредното приложение

 1. Първо отидете в раздела с Разширения на Chrome (използвайте потребителските инструкции за Google Chrome дадени на тази страница) и направете снимка на ID номера на зловредното разширение. Може да го копирате или да го запишете. 
 2. Потърсете в Windows Контролен панел (Control Panel) и го отворете. След това отидете в Външен вид и персонализация (Appearance and Personalization), след това Опции за папки (Folder Options) и най-накрая в раздела View. Изберете Показване на скрити файлове, папки и устройства (Show hidden files, folders and drives) и натиснете OK.
 3. Сега отидете в Моят компютър (My Computer), след това в C:/ disk, Users > [your computer name] > Appdata > Local > Google > Chrome > User Data > Default > Extensions.
 4. Тук потърсете папката, която има същото име като ID-то на зловредното разширение. Кликнете върху нея с десен бутон на мишката, изберете Delete/Изтриване, потвърдете. След това десен бутон на мишката върху Кошчето (Recycle bin) на работния плот и изберете Изпразни кошчето (Empty Recycle bin).
 5. Сега ще трябва да използвате инструкциите, които са дадени по-долу, за да деинсталирате съмнителните програми от компютъра си. След като ги премахнете чрез Програми (Programs) и панела със свойствата (Features panel), не забравяйте да изтриете техните папки,които се крият в C://Program Files (x86). Опасните програми, които могат да бъдат открити в системата носят следните имена:
  • Media PlayerV1;
  • LyricsFan;
  • LyricsWoofer;
  • LyricXeeker;
  • LyricsViewer;
  • Media Player 1.1;
  • BetterSurf;
  • Allyrics;
  • Feven 1.7;
  • DownloadTerms 1.0;
  • Browse2Save;
  • SimpleLyrics;
  • WebCake 3.00;
  • Webexp Enhanced;
  • Plus-HD 1.3;
  • Video Player.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте unTabs extension и свързани програми
  Тук потърсете unTabs extension или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на unTabs extension от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за unTabs extension или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на unTabs extension от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за unTabs extension и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на unTabs extension. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса unTabs extension от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, unTabs extension трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на unTabs extension от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете unTabs extension и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на unTabs extension. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на unTabs extension от Google Chrome

Ще забраните този зловреден софтуер от браузъра Google Chrome като следвате дадените по-долу инструкции, така трябва да сте сигурни, че сте изпълнили правилно всички стъпки:

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете unTabs extension и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на unTabs extension. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на unTabs extension от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за unTabs extension или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на unTabs extension. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-untabs-extension-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за unTabs extension virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *