Какво е инструменти за управление на мрежи и как да го премахна?

от Jake Doevan - - Обновено | Тип: Инструменти за управление на мрежи
12

Инструментите за управление на мрежи (известни още и като софтуер за конфигуриране на мрежи) е набор от програми, които се използват за наблюдение на трафика, прокси сървъри и друга информация предавана чрез мрежата. Тези инструменти следят за всичко, което преминава през централните сървъри. Също така, те могат да анализират информацията без да е необходимо инсталиране на допълнителни програми. Част от инструментите за управление на мрежи могат да се използват и за промени в конфигурацията на устройството и да ги прилагат към специфични изисквания. След промяна на компютърните мрежови настройки, софтуерът за конфигуриране на мрежи може да направи системата податлива на различни атаки. Такъв софтуер се счита за ненадежден и зловреден. 

Някои от най-опасните дейности, извършвани от зловредни инструменти за управление на мрежи:

 • Открива кои са наличните устройства в мрежата и ги деактивира;
 • Проверява мрежовите компоненти, анализира трафика и наблюдава информацията, която се разпространява по мрежата;
 • Деактивира Защитната стена (Firewall) или други мерки за сигурност без одобрението на потребителя;
 • Променя системните настройки и позволява комуникация с ненадеждни външни източници.

Всяка една от тези дейности може да причини загубата на чувствителна информация или да направи системата податлива на различни видове вируси. В най-лошия случай, инструментите за управление на мрежи могат да въвлекат засегнатата компютърна система в мрежа за разпространение на кибер заплахи.

Вируси, които проникват в компютрите след като ИУМ (NMT) са деактивирали защитната стена (firewall):

Ето и някои от заплахите, които се разпространяват с помощта на измамни версии на инструментите за управление на мрежи (ИУМ):

 • Троянски кон. Вирусите, които принадлежат към тази категория се използват най-често за кражба на чувствителна информация като потребителски имена, пароли и друга лична информация. Освен това, те могат да изтеглят и допълнителен зловреден софтуер в системата без одобрението на потребителя или да предоставят на собствениците си възможност да се вържат към системата от разстояние. Всички по-долу посочени вируси могат да бъдат инсталирани в системата с помощта на троянски кон. 
 • Рансъмуер. Кибер инфекциите, които принадлежат към категорията на рансъмуера, най-често са проектирани да криптират ценна за потребителите информация. Те използват сложни алгоритми, затова е невъзможно да декриптирате информацията без да разполагате със специален декриптиращ ключ. В замяна на този ключ, рансъмуер вирусите искат плащане на откуп чрез Paypal или друга система за разплащания. Обикновено плащането се извършва под формата на биткойни. Подобни заплахи  могат да се опитат да се представят и за уважавани органи (ФБР, Полиция и др.), като карат жертвите си да плащат глоби за нелегална дейност извършвана от тях в интернет. В повечето случаи жертвите биват обвинени в употреба на съдържание, което е обект на авторско право, разпространение на зловреден софтуер, посещение на незаконни уеб страници и други подобни.   
 • Фалшив антишпионски софтуер. Фалшивият антишпионски софтуер може да показва фалшиви системни скенери и известия за сигурност. След като се покаже фалшиво сканиране на системата, той докладва за открити вируси и други проблеми свързани с компютъра. С тези действия те целят да изплашат жертвите си и да ги накарат да купят пълната версия на дадения продукт, която е измислена. След като създателите на подобни програми получат плащане, те деактивират вируса си за известно време. Някои версии на този тип програми се използват и за разпространение на други вируси и пренасочване на потребителите към фалшиви уеб страници.
 • Адуер (рекламен софтуер). Въпреки че този тип софтуер се счита за „потенциално нежелан“, той може да причини сериозни щети на компютъра и да предизвика доста проблеми за потребителя. Обикновено тези програми проникват в компютрите като избираеми компоненти, добавени към друг софтуер и модифицират системата. В резултат на това те могат да причинят досадни изскачащи известия и пренасочват потребителите към определени уеб страници. Освен това, тези програми могат да събират не-лична информация, като термини за търсене, които потребителят използва, имейл адреси, IP адреси, местоположение на компютъра и други подобни.  
 • Браузър похитители (браузър хайджакърс). Този софтуер също принадлежи към „потенциално нежелания“. И все пак, самият факт, че такива програми могат да показват променени резултати от търсенето, пълни с рекламно съдържание, е притеснително за специалистите по компютърна сигурност. Също така, браузър-похитителите могат да пренасочват жертвите си към предварително определени уеб страници, които в повечето случаи не са безопасни. Повечето браузър похитители се инсталират на компютрите в пакет с друг безплатен или споделен софтуер. В този случай, потребителите не знаят, че позволяват на съмнителни компоненти да попаднат в системата им.

Как мога да се предпазя?

 • Отървете се от ненужния софтуер и деактивирайте услугите, които не са особено важни. Уверете се, че сте деактивирали свойствата, които са по подразбиране и деинсталирайте програми, които не са ви необходими, за да намалите възможността да станете жертва на атака. Трябва да разгледате всички функции, които са активни по подразбиране и да деактивирате тези, които нямате намерение да ползвате. Специалистите по компютърна сигурност силно препоръчват да обръщате внимание на услугите за споделяне на файлове, които помагат на потребителите да споделят файлове в мрежата. Същото трябва да направите и с ненужния софтуер. Не забравяйте да направите резервни копия на важната си информация преди да премахнете софтуера, за да предпазите важните компоненти на операционната система.   
 • Разчитайте на сигурни мрежи. Свързването на компютъра с интернет е същото като да го свържете с хиляди други устройства. За да „обезопасите“ потоците от информация през мрежата,препоръчително е да подсигурите рутера преди да го свържете към мрежата, тъй като това е първото устройство, което трябва да бъде подсигурено. Въпреки че модемите са първите устройства, които получават информация от интернет, те нямат необходимите настройки за защита на данните.
 • Използвайте защитната стена (Firewall). Това е инструмент, който се използва за контрол на потока от информация между интернет и компютъра. Може да намерите защитната стена в операционната си система и домашния рутер или може да си инсталирате от итернет. Важното е винаги да е активна и правилно конфигурирана, ако искате да защитите системата си от нежелани промени и атаки. 
 • Инсталирайте антивирусен и антишпионски софтуер. Зловредният софтуер за конфигуриране на мрежи може да предизвика проникването на различни вируси, зловреден софтуер и опасни програми. За да бъде компютъра ви в пълна безопасност и за да се предпазите от загуба на лична информация, инсталирайте надежден софтуер за сигурност. Специалистите по компютърна сигурност също препоръчват да включите автоматичното обновяване, за да се предпазите от проникването на най-новите вируси, които лесно попадат в системата, използвайки пропуски в сигурността. Програмите, които препоръчваме и които могат да ви помогнат да се предпазите от мрежови атаки са: Reimage и Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. След като инсталирате някоя от тези програми на компютъра си, добре е веднага да я обновите до последната и налична версия.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Инструкции за премахване на рансъмуер вируса CryptoMix

CryptoMix продължава да тероризира потребителите с новите си  версии CryptoMix е криптиращ зловреден софтуер. Той се появява през пролетта на 2016 и от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cryptomix/">Още
Вируси Рансъмуер   септември 25, 2017

Премахване на вируса Search.pikatika.com

Браузър-похитителят Search.pikatika.com цели да компрометира вашия Mac и да ви показва реклами Search.pikatika.com се представя за традиционна търсачка, въпреки че е ненадежден браузър-похитител, който се разпространява чрез съмнителни софтуерни пакети.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-pikatika-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 25, 2017

Изтрийте адуера Adsupply

Кратък преглед на Adsupply Adsupply е широко известна програма от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-adsupply/">Още
Адуер Вируси   септември 15, 2017

база данни от Инструменти за управление на мрежи

септември 14, 2017

Вирусът Safesurfs.net

Защо използването на Safesurfs.net като търсачка по подразбиране може да е рисковано? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-safesurfs-net/">Още
септември 14, 2017

Изскачащият вирус Popcash.net

Защо се появяват рекламите на Popcash? Вирусът Popcash може да вгорчи живота ви, защото тази компютърна инфекция е подмолна и почти неоткриваема. И все пак, подходящ инструмент против зловреден софтуер може да открие и премахне адуера Popcash, който ежедневно показва огромно количество уеб реклами на жертвата си . Тези реклами идват от рекламната мрежа Popcash.net и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-popcash-net/">Още
септември 14, 2017

Реклами от Liveadexchanger.com

Факти, които нашият екип е открил за рекламите на Liveadexchanger: Много от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-liveadexchanger-com/">Още
септември 13, 2017

Driver Restore

Безопасна програма ли е Driver Restore? Трябва ли да я използваме? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/driver-restore/">Още
септември 13, 2017

Вирусът YahLover.worm

Какво се крие зад предупрежденията на YahLover.worm? Когато вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yahlover-worm/">Още
септември 12, 2017

Измамата с техническа поддръжка „You Have A ZEUS Virus“

Заплашени сте от вируса Zeus? Предупреждения от тупа на „You Have A ZEUS Virus“ могат да притеснят потребители, които не разбират толкова от технологии и не са наясно, че това е често използвана стратегия, използвана от измамници. Самият вирус Zeus вирееше из нета преди няколко години. Главно опериран посредством троянец. Както може би знаете, последният се смята за... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b0-you-have-a-zeus-vir/">Още
септември 11, 2017

Вирусът Search.searchytdav.com

Факти, които знаем за браузър-похитителя Search.searchytdav.com  Search.searchytdav.com е потенциално нежелана компютърна програма, разработена от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-searchytdav-com/">Още
септември 11, 2017

Лента с инструменти EasyDirectionsFinder

Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder и нейната цел в компютъра Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder е легитимен инструмент< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-easydirectionsfinder/">Още
септември 11, 2017

RevContent

Трябва ли да ни притесняват реклами от RevContent? Рекламите на RevContent започнаха много дискусии по света и най-вероятно можем да намерим поне една подобна тема във всеки технологичен форум. Въпреки това трябва да знаете, че RevContent не е вирус. Това е легитимна мрежа за препоръчано съдържание, която си сътрудничи с добре познати сайтове. Също така е позната ка... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/revcontent/">Още
септември 08, 2017

Вирусът Online.io

Може ли Online.io да предизвика проблеми за операционната система? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-online-io/">Още
септември 07, 2017

Рансъмуер вирусът Cerber 4.1.6

Поредната не до там изключителна версия на рансъмуера Cerber: вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cerber-4-1-6/">Още
септември 06, 2017

Изскачащи реклами MacKeeper

MacKeeper НЕ е надеждно приложение според компютърните потребители.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-mackeeper/">Още
септември 05, 2017

Вирусът „Error #268D3“

Как да разпознаете вируса „Error #268D3“? Ако компютърът Ви се инфектира с вируса „Error #268D3“ ще започнете да получавате досадни изскачащи съобщения докато браузвате и ще получавате пренасочвания към Microsoftsupportdesk.com или други мошенически сайтове. Малуерът „Error #268D3“отваря подозрителни сайтове, пълни с логото на Microsoft и тези сайтове незабавно показ... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-error-268d3/">Още
септември 05, 2017

Рансъмуер вирусът Bitpaymer

Вирусът Bit Paymer атакува здравния сектор и иска откуп в размер на 50 Биткойна Рансъмуерът Bitpaymer, известен и като Bit Paymer, е криптиращ вирус, който е забелязан през юли 2017. Той добавя файлово разширение .locked на различните целеви файлове и иска плащането на 50 биткойна за възстановяването на информацията. Месец след появата си, зловредният софтуер старти... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-bitpaymer/">Още
септември 04, 2017

Вирусът NavSmart.info

Мога ли да ползвам NavSmart.info като начална страница? Вирусът NavSmart.info може да изглежда като страхотен инструмент за търсене из мрежата. Всъщност обаче трябва да стоите възможно най-далече от тази търсачка. Според експерти по сигурността програмата трябва да бъде третирана като браузърен хайджакър, защото може да Ви показва променени резултати от търсенията и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-navsmart-info/">Още
септември 04, 2017

Рансъмуер вирусът Diablo6

Вирусът Diablo6 пуска поредната скам кампания  Вирусът Diablo6 действа като най-новата версия на печално известния рансъмуер Locky. Той кодира данните на компютъра на жертвата, като използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 криптографски шифри и добавя файлово разширение .diablo6 на всеки файл. След като процеудрата приключи, информацията става неизползваема. Най-нак... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-diablo6/">Още
септември 04, 2017

Firefox-пренасочващ вирус

Основни факти за Пренасочващият Firefox вируса Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/firefox-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81/">Още

Информацията е обновена на: 2016-11-08

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук