Какво е инструменти за управление на мрежи и как да го премахна?

от Jake Doevan - - Обновено | Тип: Инструменти за управление на мрежи

Инструментите за управление на мрежи (известни още и като софтуер за конфигуриране на мрежи) е набор от програми, които се използват за наблюдение на трафика, прокси сървъри и друга информация предавана чрез мрежата. Тези инструменти следят за всичко, което преминава през централните сървъри. Също така, те могат да анализират информацията без да е необходимо инсталиране на допълнителни програми. Част от инструментите за управление на мрежи могат да се използват и за промени в конфигурацията на устройството и да ги прилагат към специфични изисквания. След промяна на компютърните мрежови настройки, софтуерът за конфигуриране на мрежи може да направи системата податлива на различни атаки. Такъв софтуер се счита за ненадежден и зловреден. 

Някои от най-опасните дейности, извършвани от зловредни инструменти за управление на мрежи:

 • Открива кои са наличните устройства в мрежата и ги деактивира;
 • Проверява мрежовите компоненти, анализира трафика и наблюдава информацията, която се разпространява по мрежата;
 • Деактивира Защитната стена (Firewall) или други мерки за сигурност без одобрението на потребителя;
 • Променя системните настройки и позволява комуникация с ненадеждни външни източници.

Всяка една от тези дейности може да причини загубата на чувствителна информация или да направи системата податлива на различни видове вируси. В най-лошия случай, инструментите за управление на мрежи могат да въвлекат засегнатата компютърна система в мрежа за разпространение на кибер заплахи.

Вируси, които проникват в компютрите след като ИУМ (NMT) са деактивирали защитната стена (firewall):

Ето и някои от заплахите, които се разпространяват с помощта на измамни версии на инструментите за управление на мрежи (ИУМ):

 • Троянски кон. Вирусите, които принадлежат към тази категория се използват най-често за кражба на чувствителна информация като потребителски имена, пароли и друга лична информация. Освен това, те могат да изтеглят и допълнителен зловреден софтуер в системата без одобрението на потребителя или да предоставят на собствениците си възможност да се вържат към системата от разстояние. Всички по-долу посочени вируси могат да бъдат инсталирани в системата с помощта на троянски кон. 
 • Рансъмуер. Кибер инфекциите, които принадлежат към категорията на рансъмуера, най-често са проектирани да криптират ценна за потребителите информация. Те използват сложни алгоритми, затова е невъзможно да декриптирате информацията без да разполагате със специален декриптиращ ключ. В замяна на този ключ, рансъмуер вирусите искат плащане на откуп чрез Paypal или друга система за разплащания. Обикновено плащането се извършва под формата на биткойни. Подобни заплахи  могат да се опитат да се представят и за уважавани органи (ФБР, Полиция и др.), като карат жертвите си да плащат глоби за нелегална дейност извършвана от тях в интернет. В повечето случаи жертвите биват обвинени в употреба на съдържание, което е обект на авторско право, разпространение на зловреден софтуер, посещение на незаконни уеб страници и други подобни.   
 • Фалшив антишпионски софтуер. Фалшивият антишпионски софтуер може да показва фалшиви системни скенери и известия за сигурност. След като се покаже фалшиво сканиране на системата, той докладва за открити вируси и други проблеми свързани с компютъра. С тези действия те целят да изплашат жертвите си и да ги накарат да купят пълната версия на дадения продукт, която е измислена. След като създателите на подобни програми получат плащане, те деактивират вируса си за известно време. Някои версии на този тип програми се използват и за разпространение на други вируси и пренасочване на потребителите към фалшиви уеб страници.
 • Адуер (рекламен софтуер). Въпреки че този тип софтуер се счита за “потенциално нежелан”, той може да причини сериозни щети на компютъра и да предизвика доста проблеми за потребителя. Обикновено тези програми проникват в компютрите като избираеми компоненти, добавени към друг софтуер и модифицират системата. В резултат на това те могат да причинят досадни изскачащи известия и пренасочват потребителите към определени уеб страници. Освен това, тези програми могат да събират не-лична информация, като термини за търсене, които потребителят използва, имейл адреси, IP адреси, местоположение на компютъра и други подобни.  
 • Браузър похитители (браузър хайджакърс). Този софтуер също принадлежи към “потенциално нежелания”. И все пак, самият факт, че такива програми могат да показват променени резултати от търсенето, пълни с рекламно съдържание, е притеснително за специалистите по компютърна сигурност. Също така, браузър-похитителите могат да пренасочват жертвите си към предварително определени уеб страници, които в повечето случаи не са безопасни. Повечето браузър похитители се инсталират на компютрите в пакет с друг безплатен или споделен софтуер. В този случай, потребителите не знаят, че позволяват на съмнителни компоненти да попаднат в системата им.

Как мога да се предпазя?

 • Отървете се от ненужния софтуер и деактивирайте услугите, които не са особено важни. Уверете се, че сте деактивирали свойствата, които са по подразбиране и деинсталирайте програми, които не са ви необходими, за да намалите възможността да станете жертва на атака. Трябва да разгледате всички функции, които са активни по подразбиране и да деактивирате тези, които нямате намерение да ползвате. Специалистите по компютърна сигурност силно препоръчват да обръщате внимание на услугите за споделяне на файлове, които помагат на потребителите да споделят файлове в мрежата. Същото трябва да направите и с ненужния софтуер. Не забравяйте да направите резервни копия на важната си информация преди да премахнете софтуера, за да предпазите важните компоненти на операционната система.   
 • Разчитайте на сигурни мрежи. Свързването на компютъра с интернет е същото като да го свържете с хиляди други устройства. За да “обезопасите” потоците от информация през мрежата,препоръчително е да подсигурите рутера преди да го свържете към мрежата, тъй като това е първото устройство, което трябва да бъде подсигурено. Въпреки че модемите са първите устройства, които получават информация от интернет, те нямат необходимите настройки за защита на данните.
 • Използвайте защитната стена (Firewall). Това е инструмент, който се използва за контрол на потока от информация между интернет и компютъра. Може да намерите защитната стена в операционната си система и домашния рутер или може да си инсталирате от итернет. Важното е винаги да е активна и правилно конфигурирана, ако искате да защитите системата си от нежелани промени и атаки. 
 • Инсталирайте антивирусен и антишпионски софтуер. Зловредният софтуер за конфигуриране на мрежи може да предизвика проникването на различни вируси, зловреден софтуер и опасни програми. За да бъде компютъра ви в пълна безопасност и за да се предпазите от загуба на лична информация, инсталирайте надежден софтуер за сигурност. Специалистите по компютърна сигурност също препоръчват да включите автоматичното обновяване, за да се предпазите от проникването на най-новите вируси, които лесно попадат в системата, използвайки пропуски в сигурността. Програмите, които препоръчваме и които могат да ви помогнат да се предпазите от мрежови атаки са: Reimage и Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. След като инсталирате някоя от тези програми на компютъра си, добре е веднага да я обновите до последната и налична версия.

Най-нови вируси добавени в базата данни

база данни от Инструменти за управление на мрежи

June 13, 2018

вируса Cerber

Вирусът Cerber заключва файловете ви и изисква плащането на откуп. Още
June 13, 2018

Вирусът Adf.ly

Стойте далеч от рекламите на Adf.ly! Вирусът Adf.ly е термин използван да опише зловредни програми, които активно се промотиратОще
April 26, 2018

Instagram вирус

Пазете се от Instagram вируса – профила ви може да бъде хакнат! Instagram вирус е термин, който включва различен малуер, имащ за цел потребителите на тази огромна социална платформа.Още
April 16, 2018

Вирусът Mysearch

Mysearch е несигурна търсачка, която може да промени настройките на браузъра ви. Още
March 09, 2018

ib.adnxs.com

Ib.adnxs – потенциално нежелана програма, която показва реклами и пренасочва къмОще
March 07, 2018

Skype вирусът

Вируси и скам за Skype продължават да заплашват потребителите. Още
March 07, 2018

One System Care

Трябва ли ми One System Care? One System Care се представя като “Помощ за компютъра всичко в едно” .Още
March 06, 2018

ScorecardResearch.com

Преглед на ScorecardResearch.com. Вирусът ScorecardResearch.com се представя като инструмент, който предоставя помощ за онлайн рекламни кампании.Още
February 21, 2018

Вирусът Fuq.Com

Fuq.com предоставя смущаващо съдържание. Вирусът Fuq.com се категоризира като потенциално нежелано приложение, което предоставя на посетителите порнографско съдържание.Още
February 07, 2018

Вирусът Tags.bluekai.com

Tags.bluekai.com е потенциално нежелана програма, която показва натрапчиви реклами. Още
February 01, 2018

Chromesearch.info

Chromesearch.info се представя за търсачка, която уважава вашата поверителност Още
January 29, 2018

Apusx

Браузър-похитителят Apusx може да причини нежелани промени в браузърите ви. Още
January 25, 2018

Rocket Tab

RocketTab продължава с похищенията на компютри с windows. ВирусътОще
January 24, 2018

Chumsearch.com

Как се разпространява вирусът Chumsearch.com? Chumsearch.com е браузърен хайджакър, който може да се внедри в системата без знанието на потребителя.Още
January 23, 2018

Вирусът Ecosia.org

Вирусът Ecosia не трябва да бъде оставян да променя началната ви страница. Още

Информацията е обновена на: 2016-11-08

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук