Какво е инструменти за управление на мрежи и как да го премахна?

от Jake Doevan - - Обновено | Тип: Инструменти за управление на мрежи
12

Инструментите за управление на мрежи (известни още и като софтуер за конфигуриране на мрежи) е набор от програми, които се използват за наблюдение на трафика, прокси сървъри и друга информация предавана чрез мрежата. Тези инструменти следят за всичко, което преминава през централните сървъри. Също така, те могат да анализират информацията без да е необходимо инсталиране на допълнителни програми. Част от инструментите за управление на мрежи могат да се използват и за промени в конфигурацията на устройството и да ги прилагат към специфични изисквания. След промяна на компютърните мрежови настройки, софтуерът за конфигуриране на мрежи може да направи системата податлива на различни атаки. Такъв софтуер се счита за ненадежден и зловреден. 

Някои от най-опасните дейности, извършвани от зловредни инструменти за управление на мрежи:

 • Открива кои са наличните устройства в мрежата и ги деактивира;
 • Проверява мрежовите компоненти, анализира трафика и наблюдава информацията, която се разпространява по мрежата;
 • Деактивира Защитната стена (Firewall) или други мерки за сигурност без одобрението на потребителя;
 • Променя системните настройки и позволява комуникация с ненадеждни външни източници.

Всяка една от тези дейности може да причини загубата на чувствителна информация или да направи системата податлива на различни видове вируси. В най-лошия случай, инструментите за управление на мрежи могат да въвлекат засегнатата компютърна система в мрежа за разпространение на кибер заплахи.

Вируси, които проникват в компютрите след като ИУМ (NMT) са деактивирали защитната стена (firewall):

Ето и някои от заплахите, които се разпространяват с помощта на измамни версии на инструментите за управление на мрежи (ИУМ):

 • Троянски кон. Вирусите, които принадлежат към тази категория се използват най-често за кражба на чувствителна информация като потребителски имена, пароли и друга лична информация. Освен това, те могат да изтеглят и допълнителен зловреден софтуер в системата без одобрението на потребителя или да предоставят на собствениците си възможност да се вържат към системата от разстояние. Всички по-долу посочени вируси могат да бъдат инсталирани в системата с помощта на троянски кон. 
 • Рансъмуер. Кибер инфекциите, които принадлежат към категорията на рансъмуера, най-често са проектирани да криптират ценна за потребителите информация. Те използват сложни алгоритми, затова е невъзможно да декриптирате информацията без да разполагате със специален декриптиращ ключ. В замяна на този ключ, рансъмуер вирусите искат плащане на откуп чрез Paypal или друга система за разплащания. Обикновено плащането се извършва под формата на биткойни. Подобни заплахи  могат да се опитат да се представят и за уважавани органи (ФБР, Полиция и др.), като карат жертвите си да плащат глоби за нелегална дейност извършвана от тях в интернет. В повечето случаи жертвите биват обвинени в употреба на съдържание, което е обект на авторско право, разпространение на зловреден софтуер, посещение на незаконни уеб страници и други подобни.   
 • Фалшив антишпионски софтуер. Фалшивият антишпионски софтуер може да показва фалшиви системни скенери и известия за сигурност. След като се покаже фалшиво сканиране на системата, той докладва за открити вируси и други проблеми свързани с компютъра. С тези действия те целят да изплашат жертвите си и да ги накарат да купят пълната версия на дадения продукт, която е измислена. След като създателите на подобни програми получат плащане, те деактивират вируса си за известно време. Някои версии на този тип програми се използват и за разпространение на други вируси и пренасочване на потребителите към фалшиви уеб страници.
 • Адуер (рекламен софтуер). Въпреки че този тип софтуер се счита за „потенциално нежелан“, той може да причини сериозни щети на компютъра и да предизвика доста проблеми за потребителя. Обикновено тези програми проникват в компютрите като избираеми компоненти, добавени към друг софтуер и модифицират системата. В резултат на това те могат да причинят досадни изскачащи известия и пренасочват потребителите към определени уеб страници. Освен това, тези програми могат да събират не-лична информация, като термини за търсене, които потребителят използва, имейл адреси, IP адреси, местоположение на компютъра и други подобни.  
 • Браузър похитители (браузър хайджакърс). Този софтуер също принадлежи към „потенциално нежелания“. И все пак, самият факт, че такива програми могат да показват променени резултати от търсенето, пълни с рекламно съдържание, е притеснително за специалистите по компютърна сигурност. Също така, браузър-похитителите могат да пренасочват жертвите си към предварително определени уеб страници, които в повечето случаи не са безопасни. Повечето браузър похитители се инсталират на компютрите в пакет с друг безплатен или споделен софтуер. В този случай, потребителите не знаят, че позволяват на съмнителни компоненти да попаднат в системата им.

Как мога да се предпазя?

 • Отървете се от ненужния софтуер и деактивирайте услугите, които не са особено важни. Уверете се, че сте деактивирали свойствата, които са по подразбиране и деинсталирайте програми, които не са ви необходими, за да намалите възможността да станете жертва на атака. Трябва да разгледате всички функции, които са активни по подразбиране и да деактивирате тези, които нямате намерение да ползвате. Специалистите по компютърна сигурност силно препоръчват да обръщате внимание на услугите за споделяне на файлове, които помагат на потребителите да споделят файлове в мрежата. Същото трябва да направите и с ненужния софтуер. Не забравяйте да направите резервни копия на важната си информация преди да премахнете софтуера, за да предпазите важните компоненти на операционната система.   
 • Разчитайте на сигурни мрежи. Свързването на компютъра с интернет е същото като да го свържете с хиляди други устройства. За да „обезопасите“ потоците от информация през мрежата,препоръчително е да подсигурите рутера преди да го свържете към мрежата, тъй като това е първото устройство, което трябва да бъде подсигурено. Въпреки че модемите са първите устройства, които получават информация от интернет, те нямат необходимите настройки за защита на данните.
 • Използвайте защитната стена (Firewall). Това е инструмент, който се използва за контрол на потока от информация между интернет и компютъра. Може да намерите защитната стена в операционната си система и домашния рутер или може да си инсталирате от итернет. Важното е винаги да е активна и правилно конфигурирана, ако искате да защитите системата си от нежелани промени и атаки. 
 • Инсталирайте антивирусен и антишпионски софтуер. Зловредният софтуер за конфигуриране на мрежи може да предизвика проникването на различни вируси, зловреден софтуер и опасни програми. За да бъде компютъра ви в пълна безопасност и за да се предпазите от загуба на лична информация, инсталирайте надежден софтуер за сигурност. Специалистите по компютърна сигурност също препоръчват да включите автоматичното обновяване, за да се предпазите от проникването на най-новите вируси, които лесно попадат в системата, използвайки пропуски в сигурността. Програмите, които препоръчваме и които могат да ви помогнат да се предпазите от мрежови атаки са: Reimage и Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. След като инсталирате някоя от тези програми на компютъра си, добре е веднага да я обновите до последната и налична версия.

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

база данни от Инструменти за управление на мрежи

ноември 06, 2017

Deceptive site ahead

Предупреждението „Deceptive Site Ahead/Опасен сайт” се опитва да ви спре да посетите зловредни сайтове. Още
ноември 03, 2017

Изскачащи реклами Right Coupon

Можем ли да се доверим на рекламите на Right Coupon? Right Coupon може да ви изглежда като полезна добавка за браузър, която осигурява различни кодове за отстъпки и оферти, когато пазарувате онлайн. За съжаление, това е един от многото инструменти, създадени единствено с цел извличане на ползи за своите създатели. Този адуер е подобен на други приложения като Search... Още
ноември 02, 2017

вирусът Android

Android вирусът продължава атаките си и през 2017. Списъкът със зловредни приложения, принадлежащи към групата на вируса Android продължава да се разраства. Експерти по сигурността твърдят, че едно на десет приложения е инфектирано с малуера Android. За нещастие много от тези приложения могат да бъдат свалени от Google Play Store. Въпреки това Google полага огромни у... Още
ноември 02, 2017

Рансъмуер вируса ACCDFISA v2.0

Вирусът ACCDFISA v2.0 и как заключва файловете ви. Рансъмуер вирусите често преминават през доста голямо развитие, докато техните създатели останат доволни от резултата. Вирусът ACCDFISA е една от тези програми и наскоро нейната подобрена версия, наречена ACCDFISA v2.0 „удари“ интернет пространството. Известна още и като Anti-Child Porn Spam Protection vi... Още
октомври 31, 2017

Facebook вирус

Facebook вирусът е опасен компютърен паразит, който инфектира системи след посещение в социалната мрежа. Още
октомври 31, 2017

Рансъмуер вирусът Matrix

Рансъмуерът Matrix с една стъпка напред. Вирусът Matrix, наричан още рансъмуера matrix9643@yahoo.com функционира като криптиращ троянски кон. Забелязан е от изследователите на зловреден софтуер на 1 декември 2016. Вирусът копира темата на филма Матрицата и негова са цел са англо- и рускоговорящи компютърни потребители, защото съобщението за откуп, което оставя в комп... Още
октомври 30, 2017

SearchAssist.net

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна . Още
октомври 27, 2017

Вирусът iPhone

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone . Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е зн... Още
октомври 27, 2017

Адуерът Chrome

Адуерът Chrome инфектира браузъра ви за да ви предоставя ненадеждно рекламно съдържание. Още
октомври 26, 2017

Вирусът Petya

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya. Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании. Тази зловредна програма влиза в компютрите... Още
октомври 05, 2017

Браузър Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Погрешното схващане за DriverAgent Plus. DriverAgent Plus е легитимна компютърна програма за оптимизация, създадена отОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още

Информацията е обновена на: 2016-11-08

Източник: https://www.2-spyware.com/network-management-tools-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук