Какво е мейл бомбъри и как да го премахна?

от Лусия Дейнс - - Обновено | Тип: Мейл бомбъри

Мейл бомбърът е компютърна програма, която може да се инсталира на всеки компютър, който има връзка с интернет. В повечето случаи, може да откриете такава програма на някой хакерски компютър представляващ нелегален сървър за електронна поща (мейл сървър), но също така може да бъде инсталирана и на изложен на риск компютър. По-голямата част от мейл бомбърите са проектирани така, че да пълнят виртуалните пощенски кутии на жертвите с изключително голямо количество имейл съобщения, съдържащи големи прикачени файлове. За да могат да подведат колкото се може повече потребители, тези съобщения са пълни с рекламни известия, като например известия за отстъпки, сравнения на цени, изгодни сделки и предложения. В повечето случаи, тези сделки са подвеждащи и могат да донесат на потребителите единствено компютърни проблеми, като забавяне и нестабилност на системата.  

Мейл бомбърът не е паразит или вирусно компютърно приложение, но неговата дейност може да бъде доста неприятна. Имайте предвид, че подобен паразит може сериозно да засегне работата на компютъра ви и да забави скоростта на интернет връзката ви. В по-голяма част от случаите мейл бомбърите се разделят на легитимни приложения и инструменти, създадени от хакери или измамници за техни собствени нужди. Както легитимните, така и зловредните мейл бомбъри имат много общо помежду си и могат да бъдат използвани за едни и същи цели. Единствената разлика е, че легитимните приложения (наричани програми за масови имейли) се свързват само с надеждни компании, чиято цел е да информират клиентите си за нови продукти, услуги, новости и други. Междувременно, зловредните версии на мейл бомбърите имат за цел да „бомбардират“ жертвите си с излишно количество спам и подвеждащи имейл съобщения.  

Действия, извършвани от мейл бомбъра след попадането му в системата:

Въпреки че мейл бомбърите изглеждат относително безобидни, тяхната дейност в системата може да доведе до различни проблеми. Имайте предвид, че един мейл бомбър може да ви попречи да изпращате и получавате имейли. Също така, след като е засегнал домашен или служебен компютър, тази заплаха може да ви донесе опасни проблеми като забавяне на системата, проблеми с изпълнението, проблеми с интернет връзката. Някои потребители съобщават и за сривове в системата. 

Ако мейл бомбърът принадлежи на злонамерен собственик, той може да го инсталира в компрометирана система и да го използва като нелегален мейл сървър, за да изпраща спам. В резултат на това, засегнатият компютърен потребител може да бъде обвинен в измамна дейност и да попадне в затвора. Най-накрая, да не забравяме да споменем, че мейл бомбърът може да бъде заплаха за поверителността на потребителя. Тези заплахи активно разпространяват нежелани имейл съобщения, които са пълни със зловредни линкове. Те могат да доведат до проникването на други вируси като фалшиви антишпионски програми, адуер, рансъмуер и подобни потенциално опасни инфекции. 

Накратко, мейл бомбърът може да се използва за извършване на слените дейности:

  • Изпращане на огромно количество анонимни имейл съобщения, които са пълни с подвеждащо съдържание, рекламно съдържание, зловредни линкове и други прикачени файлове.
  • Претоварва мейл сървъри и компютри, като изпраща многобройни имейл съобщения с изключително големи прикачени файлове.
  • Намаляване на скоростта на интернет връзката и влошаване на цялостната работа на компютъра. По-голяма част от мейл бомбърите причиняват и софтуерна нестабилност. 
  • Срив на компютри чрез „заливане“ с хиляди имейл съобщения или загуба на интернет връзка.
  • Не осигуряват функция за деинсталиране, крият се от потребителя като преименуват процеси, файлове и други обекти. 

Техники на разпространение, използвани от мейл бомбърите

Мейл бомбърите не се считат за измамни вируси. Затова те не могат да се разпространяват по начина, по който го правят останалите вируси. Имайте предвид, че те могат да бъдат инсталирани и управлявани от определен човек, който ги инсталира в системата. И все пак, понякога мейл бомбърите се появяват в системата след инсталирането на друг софтуер. В общи линии има два основни начина, по които се разпространяват мейл бомбърите в интернет и чрез които заразяват компютри.  

1. Легитимна програма за масови имейли може да бъде инсталирана ръчно от системен администратор или който и да е друг потребител. Само потребителите, които имат достатъчни права за инсталирането на софтуер могат да инсталират мейл бомбър в системата. Също така целевата компютърна система може да бъде разбита от хакер, който да инсталира своя мейл бомбър в нея.  

2. Зловредните мейл бомбър програми често биват инсталирани с помощта на други паразити, като вируси, троянски коне, бекдор (задни врати) или инструменти за дистанционно администриране. Те попадат в системата без знанието и позволението на потребителя. Такива мейл бомбъри нямат функция за деинсталиране и могат да бъдат управлявани единствено от техните създатели или собственици.Зловредните мейл бомбъри най-добре се съвместяват с операционна система Microsoft Windows. И все пак, някои от по-новите версии може да засегнат също и операционна система Mac OS X.

Най-известните мейл бомбъри

Зловредните мейл бомбъри и легитимните програми за масови имейли не се считат за широко разпространени програми. Без значение коя програма ще решим да опишем, на практика те изглеждат идентично. Следните примери описват типичните мейл бомбъри. 

KaBoom! и Avalanche са най-популярните мейл бомбъри, които заливат компютрите с огромно количество анонимни имейл съобщения и спам. Те са едни от най-ефективните и широко използвани мейл бомбъри.

Aenima е ефективен, бърз и лесен за използване мейл бомбър, проектиран да изпраща голямо количество анонимни имейл-съобщения и спам. Този паразит се използва да „залива“ с имейли определени компютри, да претоварва мейл сървъри или местни мрежи. Aenima може да изпраща имейли с различно заглавие, различен текст на съобщението и различни прикачени файлове. Присъствието му в системата показва, че компютъра е бил компрометиран и сега се използва като нелегален мейл сървър, който разпраща спам.

Заразени сте с мейл бомбър? Ето какво трябва да знаете за неговото премахване: 

Зловредните мейл бомбъри никога не трябва да се оставят на компютъра, защото могат да ви причинят различни проблеми. Могат да предизвикат сериозно забавяне и други проблеми свързани с функционалността на компютъра. Най-лесният начин за откриване на такава заплаха и нейното премахване е като използвате надежден антишпионски софтуер. Специалистите по компютърна сигурност са избрали тези ефективни антишпионски програми, които вече са помогнали на хиляди компютри: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.

И все пак, не трябва да забравяте, че повечето мейл бомбъри нямат нищо общо с вируси и затова е необходимо тяхното ръчно инсталиране. Както и че всички тези програми нямат функция за деинсталиране, но винаги може да получите помощ от екипа на 2-Spyware.com. Може да задавате въпросите си за даден проблем на страницата Попитай ни.  

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-10-12

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни