Какво е мейл бомбъри и как да го премахна?

от Лусия Дейнс - - Обновено | Тип: Мейл бомбъри
12

Мейл бомбърът е компютърна програма, която може да се инсталира на всеки компютър, който има връзка с интернет. В повечето случаи, може да откриете такава програма на някой хакерски компютър представляващ нелегален сървър за електронна поща (мейл сървър), но също така може да бъде инсталирана и на изложен на риск компютър. По-голямата част от мейл бомбърите са проектирани така, че да пълнят виртуалните пощенски кутии на жертвите с изключително голямо количество имейл съобщения, съдържащи големи прикачени файлове. За да могат да подведат колкото се може повече потребители, тези съобщения са пълни с рекламни известия, като например известия за отстъпки, сравнения на цени, изгодни сделки и предложения. В повечето случаи, тези сделки са подвеждащи и могат да донесат на потребителите единствено компютърни проблеми, като забавяне и нестабилност на системата.  

Мейл бомбърът не е паразит или вирусно компютърно приложение, но неговата дейност може да бъде доста неприятна. Имайте предвид, че подобен паразит може сериозно да засегне работата на компютъра ви и да забави скоростта на интернет връзката ви. В по-голяма част от случаите мейл бомбърите се разделят на легитимни приложения и инструменти, създадени от хакери или измамници за техни собствени нужди. Както легитимните, така и зловредните мейл бомбъри имат много общо помежду си и могат да бъдат използвани за едни и същи цели. Единствената разлика е, че легитимните приложения (наричани програми за масови имейли) се свързват само с надеждни компании, чиято цел е да информират клиентите си за нови продукти, услуги, новости и други. Междувременно, зловредните версии на мейл бомбърите имат за цел да „бомбардират“ жертвите си с излишно количество спам и подвеждащи имейл съобщения.  

Действия, извършвани от мейл бомбъра след попадането му в системата:

Въпреки че мейл бомбърите изглеждат относително безобидни, тяхната дейност в системата може да доведе до различни проблеми. Имайте предвид, че един мейл бомбър може да ви попречи да изпращате и получавате имейли. Също така, след като е засегнал домашен или служебен компютър, тази заплаха може да ви донесе опасни проблеми като забавяне на системата, проблеми с изпълнението, проблеми с интернет връзката. Някои потребители съобщават и за сривове в системата. 

Ако мейл бомбърът принадлежи на злонамерен собственик, той може да го инсталира в компрометирана система и да го използва като нелегален мейл сървър, за да изпраща спам. В резултат на това, засегнатият компютърен потребител може да бъде обвинен в измамна дейност и да попадне в затвора. Най-накрая, да не забравяме да споменем, че мейл бомбърът може да бъде заплаха за поверителността на потребителя. Тези заплахи активно разпространяват нежелани имейл съобщения, които са пълни със зловредни линкове. Те могат да доведат до проникването на други вируси като фалшиви антишпионски програми, адуер, рансъмуер и подобни потенциално опасни инфекции. 

Накратко, мейл бомбърът може да се използва за извършване на слените дейности:

  • Изпращане на огромно количество анонимни имейл съобщения, които са пълни с подвеждащо съдържание, рекламно съдържание, зловредни линкове и други прикачени файлове.
  • Претоварва мейл сървъри и компютри, като изпраща многобройни имейл съобщения с изключително големи прикачени файлове.
  • Намаляване на скоростта на интернет връзката и влошаване на цялостната работа на компютъра. По-голяма част от мейл бомбърите причиняват и софтуерна нестабилност. 
  • Срив на компютри чрез „заливане“ с хиляди имейл съобщения или загуба на интернет връзка.
  • Не осигуряват функция за деинсталиране, крият се от потребителя като преименуват процеси, файлове и други обекти. 

Техники на разпространение, използвани от мейл бомбърите

Мейл бомбърите не се считат за измамни вируси. Затова те не могат да се разпространяват по начина, по който го правят останалите вируси. Имайте предвид, че те могат да бъдат инсталирани и управлявани от определен човек, който ги инсталира в системата. И все пак, понякога мейл бомбърите се появяват в системата след инсталирането на друг софтуер. В общи линии има два основни начина, по които се разпространяват мейл бомбърите в интернет и чрез които заразяват компютри.  

1. Легитимна програма за масови имейли може да бъде инсталирана ръчно от системен администратор или който и да е друг потребител. Само потребителите, които имат достатъчни права за инсталирането на софтуер могат да инсталират мейл бомбър в системата. Също така целевата компютърна система може да бъде разбита от хакер, който да инсталира своя мейл бомбър в нея.  

2. Зловредните мейл бомбър програми често биват инсталирани с помощта на други паразити, като вируси, троянски коне, бекдор (задни врати) или инструменти за дистанционно администриране. Те попадат в системата без знанието и позволението на потребителя. Такива мейл бомбъри нямат функция за деинсталиране и могат да бъдат управлявани единствено от техните създатели или собственици.Зловредните мейл бомбъри най-добре се съвместяват с операционна система Microsoft Windows. И все пак, някои от по-новите версии може да засегнат също и операционна система Mac OS X.

Най-известните мейл бомбъри

Зловредните мейл бомбъри и легитимните програми за масови имейли не се считат за широко разпространени програми. Без значение коя програма ще решим да опишем, на практика те изглеждат идентично. Следните примери описват типичните мейл бомбъри. 

KaBoom! и Avalanche са най-популярните мейл бомбъри, които заливат компютрите с огромно количество анонимни имейл съобщения и спам. Те са едни от най-ефективните и широко използвани мейл бомбъри.

Aenima е ефективен, бърз и лесен за използване мейл бомбър, проектиран да изпраща голямо количество анонимни имейл-съобщения и спам. Този паразит се използва да „залива“ с имейли определени компютри, да претоварва мейл сървъри или местни мрежи. Aenima може да изпраща имейли с различно заглавие, различен текст на съобщението и различни прикачени файлове. Присъствието му в системата показва, че компютъра е бил компрометиран и сега се използва като нелегален мейл сървър, който разпраща спам.

Заразени сте с мейл бомбър? Ето какво трябва да знаете за неговото премахване: 

Зловредните мейл бомбъри никога не трябва да се оставят на компютъра, защото могат да ви причинят различни проблеми. Могат да предизвикат сериозно забавяне и други проблеми свързани с функционалността на компютъра. Най-лесният начин за откриване на такава заплаха и нейното премахване е като използвате надежден антишпионски софтуер. Специалистите по компютърна сигурност са избрали тези ефективни антишпионски програми, които вече са помогнали на хиляди компютри: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

И все пак, не трябва да забравяте, че повечето мейл бомбъри нямат нищо общо с вируси и затова е необходимо тяхното ръчно инсталиране. Както и че всички тези програми нямат функция за деинсталиране, но винаги може да получите помощ от екипа на 2-Spyware.com. Може да задавате въпросите си за даден проблем на страницата Попитай ни.  

Най-нови вируси добавени в базата данни

Инструкции за премахване на рансъмуер вируса CryptoMix

CryptoMix продължава да тероризира потребителите с новите си  версии CryptoMix е криптиращ зловреден софтуер. Той се появява през пролетта на 2016 и от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cryptomix/">Още
Вируси Рансъмуер   септември 25, 2017

Премахване на вируса Search.pikatika.com

Браузър-похитителят Search.pikatika.com цели да компрометира вашия Mac и да ви показва реклами Search.pikatika.com се представя за традиционна търсачка, въпреки че е ненадежден браузър-похитител, който се разпространява чрез съмнителни софтуерни пакети.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-pikatika-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 25, 2017

Изтрийте адуера Adsupply

Кратък преглед на Adsupply Adsupply е широко известна програма от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-adsupply/">Още
Адуер Вируси   септември 15, 2017

база данни от Мейл бомбъри

септември 14, 2017

Вирусът Safesurfs.net

Защо използването на Safesurfs.net като търсачка по подразбиране може да е рисковано? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-safesurfs-net/">Още
септември 14, 2017

Изскачащият вирус Popcash.net

Защо се появяват рекламите на Popcash? Вирусът Popcash може да вгорчи живота ви, защото тази компютърна инфекция е подмолна и почти неоткриваема. И все пак, подходящ инструмент против зловреден софтуер може да открие и премахне адуера Popcash, който ежедневно показва огромно количество уеб реклами на жертвата си . Тези реклами идват от рекламната мрежа Popcash.net и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-popcash-net/">Още
септември 14, 2017

Реклами от Liveadexchanger.com

Факти, които нашият екип е открил за рекламите на Liveadexchanger: Много от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-liveadexchanger-com/">Още
септември 13, 2017

Driver Restore

Безопасна програма ли е Driver Restore? Трябва ли да я използваме? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/driver-restore/">Още
септември 13, 2017

Вирусът YahLover.worm

Какво се крие зад предупрежденията на YahLover.worm? Когато вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yahlover-worm/">Още
септември 12, 2017

Измамата с техническа поддръжка „You Have A ZEUS Virus“

Заплашени сте от вируса Zeus? Предупреждения от тупа на „You Have A ZEUS Virus“ могат да притеснят потребители, които не разбират толкова от технологии и не са наясно, че това е често използвана стратегия, използвана от измамници. Самият вирус Zeus вирееше из нета преди няколко години. Главно опериран посредством троянец. Както може би знаете, последният се смята за... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b0-you-have-a-zeus-vir/">Още
септември 11, 2017

Вирусът Search.searchytdav.com

Факти, които знаем за браузър-похитителя Search.searchytdav.com  Search.searchytdav.com е потенциално нежелана компютърна програма, разработена от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-searchytdav-com/">Още
септември 11, 2017

Лента с инструменти EasyDirectionsFinder

Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder и нейната цел в компютъра Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder е легитимен инструмент< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-easydirectionsfinder/">Още
септември 11, 2017

RevContent

Трябва ли да ни притесняват реклами от RevContent? Рекламите на RevContent започнаха много дискусии по света и най-вероятно можем да намерим поне една подобна тема във всеки технологичен форум. Въпреки това трябва да знаете, че RevContent не е вирус. Това е легитимна мрежа за препоръчано съдържание, която си сътрудничи с добре познати сайтове. Също така е позната ка... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/revcontent/">Още
септември 08, 2017

Вирусът Online.io

Може ли Online.io да предизвика проблеми за операционната система? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-online-io/">Още
септември 07, 2017

Рансъмуер вирусът Cerber 4.1.6

Поредната не до там изключителна версия на рансъмуера Cerber: вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cerber-4-1-6/">Още
септември 06, 2017

Изскачащи реклами MacKeeper

MacKeeper НЕ е надеждно приложение според компютърните потребители.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-mackeeper/">Още
септември 05, 2017

Вирусът „Error #268D3“

Как да разпознаете вируса „Error #268D3“? Ако компютърът Ви се инфектира с вируса „Error #268D3“ ще започнете да получавате досадни изскачащи съобщения докато браузвате и ще получавате пренасочвания към Microsoftsupportdesk.com или други мошенически сайтове. Малуерът „Error #268D3“отваря подозрителни сайтове, пълни с логото на Microsoft и тези сайтове незабавно показ... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-error-268d3/">Още
септември 05, 2017

Рансъмуер вирусът Bitpaymer

Вирусът Bit Paymer атакува здравния сектор и иска откуп в размер на 50 Биткойна Рансъмуерът Bitpaymer, известен и като Bit Paymer, е криптиращ вирус, който е забелязан през юли 2017. Той добавя файлово разширение .locked на различните целеви файлове и иска плащането на 50 биткойна за възстановяването на информацията. Месец след появата си, зловредният софтуер старти... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-bitpaymer/">Още
септември 04, 2017

Вирусът NavSmart.info

Мога ли да ползвам NavSmart.info като начална страница? Вирусът NavSmart.info може да изглежда като страхотен инструмент за търсене из мрежата. Всъщност обаче трябва да стоите възможно най-далече от тази търсачка. Според експерти по сигурността програмата трябва да бъде третирана като браузърен хайджакър, защото може да Ви показва променени резултати от търсенията и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-navsmart-info/">Още
септември 04, 2017

Рансъмуер вирусът Diablo6

Вирусът Diablo6 пуска поредната скам кампания  Вирусът Diablo6 действа като най-новата версия на печално известния рансъмуер Locky. Той кодира данните на компютъра на жертвата, като използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 криптографски шифри и добавя файлово разширение .diablo6 на всеки файл. След като процеудрата приключи, информацията става неизползваема. Най-нак... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-diablo6/">Още
септември 04, 2017

Firefox-пренасочващ вирус

Основни факти за Пренасочващият Firefox вируса Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/firefox-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81/">Още

Информацията е обновена на: 2016-10-12

Източник: http://www.2-spyware.com/mail-bombers-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук