Най-сигурният браузър за 2018

от Alice Woods - -

Сигурността на браузъра никога не е била толкова важна 

The Most Secure Browser of 2018

Интернет сигурността и поверителността са едни от най-популярните теми за 2018. Нестихващият ръст на кибер престъпността, кражбите на данни и следенето на информация вече карат потребителите да се замислят за онлайн сигурността си. Вземайки предвид, че браузърът е инструмент, който използвате да сърфирате в мрежата, ние се опитахме да открием най-сигурният браузър за годината. 

В наши дни потребителите могат да избират измежду различни повече или по-малко популярни уеб браузъри. Те обещават по-добро сърфиране, по-голяма сигурност за личната информация, персонализирани резултати от търсенето и други характеристики, които могат да изглеждат полезни. И все пак ние от Virusi.bg смятаме, че сигурността трябва да е приоритет за всеки един от нас. 

Ако търсите нов инструмент за изследване на Интернет или искате да сте сигурни, че използвате сигурен инструмент, подготвеният от нас списък ще ви помогне да откриете най-сигурният браузър, който да използвате през 2018.

Google Chrome осигурява високо ниво на сигурност, но има конфликт с поверителността на потребителя

Image of Google Chrome

Пуснат през 2008, Google Chrome е лидер измежду всички уеб браузъри. Според последните статистически данни той покрива 54.98% пазарен дял през ноември 2017. Няма съмнение, че удобната функционалност и високата сигурност са виновни за успеха на този браузър. 

Chrome гарантира, че може да бъде смятан за най-надеждният уеб браузър благодарение на три основни характеристики:

 • Безопасно сърфиране (Safe Browsing), което предупреждава за евентуални заплахи, когато отваряте фишинг или зловредна уеб страница;
 • Сендбоксинг (Sandboxing), което добавя допълнителен слой сигурност и ви предпазва от автоматичното инсталиране на зловреден софтуер;
 • автоматични актуализации, което позволява инсталирането на всички обновления автоматично и премахва пропуските в сигурността.

Браузърът има режим инкогнито и позволява ръчно настройване на предпочитанията за сигурност. И все пак, възможността на Google да следи всяка стъпка на потребителя е повод за притеснения. Ето защо, дори Chrome да се смята за един от най-сигурните уеб браузъри, свойствата му да проследява и използва данни са един от най-големите му недостатъци. 

Firefox представя подобрения в сигурността с версията Quantum 

Image of Mozilla Firefox

Mozilla Firefox е един от най-големите конкуренти на Chrome. Компанията пуска нова версия на браузъра през ноември 2017 – Firefox Quantum, която предлага по-добри характеристики за сигурност и поверителност, като например:

 • Сендбоксинг за операционна система Linux, което предпазва от опити за хакване;
 • Защита от проследяване , която блокира проследяващите компоненти на посещаваните уеб страници;
 • Подобрен Център за управление, който позволява достъп и персонализиране на различни настройки за осигуряване на най-сигурните и персонални сесии на сърфиране, които браузърът може да предложи.

Докато се опитва да се превърне в най-сигурният браузър, създателите му осигуряват чести актуализации на сигурността и фиксове. С последната актуализация, те поправят различни уязвимости в сигурността, включително пропуски, които позволяват спуфинг атаки или използване на произволен код.

Друго предимство на Firefox е, че потребителите могат да максимизират поверителността си, когато използват Tor мрежата. И все пак, за да направите това, трябва да активирате добавката Tor в браузъра си.

Opera включва вграден VPN

Image of Opera browser

Opera е следващият инструмент за търсене, който може да бъде включен към списъка с “най-сигурните браузъри”. От 2016, десктоп версията и включва вграден рекламен блокер. Обаче, функцията, блокираща реклами, по подразбиране е неактивна и потребителите трябва да я активират ръчно чрез настройките на Opera. Когато е активен, рекламният блокер работи като всяко друго приложение на трета страна, което позволява поставянето в списък (бял списък) на определени страници, за да могат техните реклами да са видими.

През 2015 Opera е придобита от Северноамериканската компания в сферата на онлайн  поверителността – SurfEasy. По този начин те могат да предложат повече сигурност за потребителите си като добавят вградена виртуална частна мрежа (VPN). И все пак, предоставя само пет VPN локации в Съединените щати, Канада, Нидерландия, Германия и  Сингапур. Това е почти нищо в сравнение с комерсиалните VPN сървъри. И все пак, Opera предлага и безплатни услуги и това е едно от най-големите и предимства. 

Нека обобщим – браузърът предлага някои съществени предимства: може да избегнете реклами на трети лица, които биха могли да съдържат зловредни процеси и да отварят анонимно определени сайтове. Обаче самият браузър събира информация за потребителите и може да я споделя с доверени партньори. 

Internet Explorer все още получава актуализации за сигурност

Image of Internet Explorer

Старите версии на Internet Explorer са известни с големите си проблеми свързани със сигурността, затова IE едва ли може да се нарече най-сигурният браузър. Освен това, преди няколко години за Internet Explorer се съобщава, че има най-висок процент на засичане на зловреден софтуер..

Microsoft спира да изпраща актуализации и пачове към всички версии на браузъра (освен IE 11) от 2016 година, но потребителите все още могат да получат поддръжка, актуализации за защитата и фикосве за съвместимост. И все пак, дори да вземем това под внимание, не е изненадващо, че другите основни браузъри побеждават IE по време на тестовете за сигурност. Следователно браузърът не е най-добрият избор за защита на сесиите ви на сърфиране от престъпници и кибер заплахи.

Интересен е фактът, че Microsoft все още предлага актуализация поне на всеки 30 дни. Дава възможност за добавяне на разширения в “черен списък” и има функция за непроследяване (Do Not Track), която не позволява на уеб страниците да събират информация за вас.

Точно както и Google Chrome, IE също е критикуван за следене на информация. Изглежда, че от Microsoft биха искали да знаят за своите потребители повече отколкото те споделят.

Microsoft Edge също иска да бъде един от най-сигурните браузъри

Image of Microsoft Edge

Microsoft промотира Edge като уеб браузър, който е по-сигурен от Chrome и би могъл да спечели титлата за най-сигурен браузър. Благодарение на технологията Windows Defender SmartScreen, вграденият в Windows 10 браузър може да открива фишинг и зловредни сайтове по-добре от Chrome или Firefox. Освен това браузърът притежава сендбоксинг техника, която е подобна на тази на Chrome и по-добра от предлаганата от Firefox.

Microsoft Edge също получава софтуерни актуализации чрез услугата Windows Update. И все пак, потребителите, които са деактивирали автоматичните актуализации на Windows 10 не могат да получат най-новите пачове за сигурност и корекциите в уязвимостта на браузъра.

Що се отнася до защита на поверителността, Edge разполага с функцията Do Not Track. И все пак по-голяма част от уеб страниците игнорират тези заявки. Браузърът също така предоставя и режим на сърфиране InPrivate, при който не се следи историята на сърфиране, бисквитки и временни файлове. 

Браузърът на Microsoft има и друго предимство свързано с поверителността, в което надминава Google Chrome и това би могло да му помогне да стане най-сигурният уеб браузър. Компанията не генерира приход от продажба на целеви реклами. 

Safari предлага опции за персонализиране за безопасно сърфиране

Image of Safari browser

За повече от десетилетие потребителите на операционна система macOS намират Safari предварително инсталиран на компютрите си. Може ли да бъде най-сигурният браузър за 2018? В сравнение с по-рано споменати инструменти за търсене, той има повече пропуски в сигурността и бъгове, които могат да бъдат използвани от кибер престъпниците. И все пак Safari включва полезни мерки за поверителност и сигурност за защита на потребителите от кибер заплахи:

 • интелигентна превенция на проследяването, която позволява разпознаване на рекламодателите и предпазване от проследяване на различни сайтове;
 • Вграден сендбоксинг за уеб страница, което помага за разпознаване на зловредни кодове и избягване на проникването на зловреден софтуер;
 • Предупреждения за опасни сайтове, които се появяват преди да посетите потенциално опасна или заразена уеб страница;
 • Функция за лично сърфиране, която ви предпазва от събирането и съхраняването на информация свързана със сърфирането.

Освен това Safari предлага широк набор от настройки за сигурност и поверителност, които ви  помагат да деактивирате настройките за локация, да активирате функцията “Ask websites not to track me/Поискай от уеб страниците да не ме проследяват” и много други.

Браузърът Epic Privacy деактивира услугите на Google 

Image of Epic Privacy Browser

Браузърът Epic Privacy на Hidden Reflex е базиран на проекта с отворен код Chromium – точно както и Google Chrome. И все пак, основната разлика е че при Epic са премахнати и деактивирани всички услуги на Google. Ето защо търсачката не може да проследява стъпките на потребителите (освен ако не се логнат в Gmail и продължат със сърфирането в мрежата).

Основната причина да включим Epic към списъка с най-сигурни браузъри е, че браузърът оперира единствено в поверителен режим на сърфиране и има активирана функция Do Not Track (Не проследявай) по подразбиране. След всяка сесия на сърфиране бисквитките, тракерите и данните свързани с търсенето се изтриват. Също така, браузърът позволява включването на криптиран прокси сървър, който може да ви предпази от разкриване на IP адреса ви и друга информация на всеки, който е онлайн.

Ако е възможно Epic използва SSL връзки, защитава публични Wi-Fi връзки и включва вграден блокер на реклами. Освен това програмата не събира никаква информация за потребителите. Единствената информация, от която се интересуват, е IP адреса “за да предоставя резултати от търсенето, които са подходящи от географска гледна точка.”

И все пак, един от основните недостатъци е, че този браузър не ви позволява да инсталирате добавки. Според компанията разширенията са едните от най-опасните компоненти, които излагат на опасност поверителността на потребителя. Затова те поддържат едва няколко добавки, на които може да се има доверие. Съобщава се и за времето за зареждане на страницата или неотговарящи на стандартите модификатори за търсене.  

Интернет браузърът Comodo Dragon прилича на Chrome, но потребителите на Windows може да се чувстват по-сигурни

Image of Comodo Dragon Internet Browser

Също както и браузърът Epic, Comodo Dragon е базиран на проекта Chromium. Браузърът включва всички функции на Chrome, но осигурява по-надеждна сигурност и поверителност, когато сърфирате в мрежата. Така че, ако не сте голям почитател на Chrome и вместо това предпочитате Mozilla, може да използвате версията Comodo Ice Dragon като най-надежден браузър.

Основните предимства на браузъра са:

 • технология за валидиране на домейна, която открива безопасни SSL сертификати;
 • блокиране на бисквитки и други проследяващи технологии;
 • спира проследяването на изтеглянията от браузъра.

Освен това, браузърът поддържа плъгини и добавки, които го правят по-лесен и удобен за ползване. И все пак браузърът има един основен недостатък – съвместим е само със стари версии на операционна система Windows OS, включително Windows 8, 7, Vista и XP.

Браузърът Tor ви предлага анонимност

Image of Tor browser

Уеб браузърът Tor е широко използван от хакерите. И все пак, това не означава, че има нещо съмнително или опасно в този инструмент. В действителност това е най-безопасната търсачка, който в момента е налична безплатно, затова можем да го представим като един от най-сигурните браузъри. 

Целият проект Tor се управлява от доброволци и е посветен на това потребителите да могат да сърфират анонимно в мрежата. Програмата скрива IP адреса, местоположението, информацията свързана със сърфирането и използва множество слоеве на криптиране за да не може никой да вижда онлайн действията ви. И все пак, това не е VPN услуга.

Браузърът е по-изчистена и по-безопасна версия на Firefox. Използва HTTPS връзка, позволява достъп до заключени сайтове и дори достъп до тъмната мрежа (dark web). Но все пак не е много добре да се възползвате от тази възможност.

Измежду недостатъците на браузъра Tor са мудно представяне, неудобно и леко усложнено използване. Също така правителствените институции могат да видят, че използвате Tor. Дори да не виждат какви сайтове посещавате и какво вършите, определено ще им изглеждате подозрителни.

Решението: избор на най-сигурен браузър

Статията “Най-сигурният браузър” разкрива един основен факт – никой от споменатите по-горе браузъри не е съвършен. Ако някои инструменти за търсене предлагат максимална защита от зловреден софтуер, други предоставят по-добри възможности по отношение на поверителността и могат да ви помогнат да останете анонимни, когато сте онлайн. Но все пак могат да бъдат не толкова удобни и лесни за използване.  

По наше мнение петте най-сигурни браузъра за 2018 са:

 1. Google Chrome;
 2. Tor;
 3. Epic Privacy Browser;
 4. Microsoft Edge;
 5. Opera.

Ако търсите най-безопасният уеб браузър, добре е да изберете такъв, който отговаря на вашите предпочитания. Помислите за това каква част от личната си информация бихте искали да разкриете на създателите, на Google или на трети страни, харесва ли ви да виждате реклами докато сърфирате и други подобни. Всички споменати браузъри могат да ви гарантират защита от кибер престъпници. Затова уверете се, че сте избрали най-подходящият за вас.  

За автора

Alice Woods
Alice Woods

Обучава потребителите как да се предпазват от компютърни вируси...

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/the-most-secure-browser-of-2018

Прочети на друг език


Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук