Какво е нукери и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Нукери

Нукер (Nuker) е зловредна компютърна програма, която много прилича на Троянски кон. Тези програми се използват предимно за пренасяне на разрушителни „товари“ и правят различни модификации на системата, като добавят или изтриват важни системни файлове. С тези си действия те могат да засегнат цялостната работа на компютъра, а също така да намалят работната скорост до минимум. Имайте предвид, че някои видове нукери могат да разрушат цели компютри и да доведат до загуба на чувствителна информация. Нукерът може да бъде използван от хакер с цел атакуване на целева компютърна система, да забави работата и, да предизвика срив, да я рестартира или изключи. Някои паразити могат също да изтрият всички системни файлове и файлове на приложения, да форматират твърдия диск и дори да навредят на определени компютърни компоненти.  

Действия, извършвани от тази заплаха след попадането и в системата:

Проникването на по-голяма част от нукерите в системата почти не може да бъде открито или спряно преди да задейства стартирането на „полезния си товар“. След като приключи, започват да се появяват обща нестабилност на системата, чести компютърни сривове, неочаквано рестартиране и изключване на компютъра. Освен това, голяма част от нукерите могат да причинят на жертвите си пълна или частична загуба на ценна информация, лични данни и други чувствителни файлове. Имайте предвид, че те могат напълно да изтрият всички файлове от твърдия диск, да унищожат изцяло операционната система и да инсталират допълнителен софтуер, който по правило е зловреден.

Някои от най-често извършваните действия от нукерите след попадането им в компютър:

  • Различни промени в системата. Тези заплахи могат да добавят свои стойности в системния регистър, файлове или други компоненти. Те, също така, могат да се опитат да деактивират дадени приложения и да инсталират необходимите им. 
  • Разрушаване на цялата компютърна система. Нукерите могат също да разрушат, презапишат или изтрият различни файлове, които са инсталирани в системата. Те могат да разрушат и важни системни компоненти, да изтрият важни файлове и папки и дори да форматират всеки един твърд диск.
  • Отказ на услуга (Denial of Service (DoS) и подобни атаки. Тези заплахи могат лесно да започнат различни мрежови атаки срещу даден отдалечен компютър.
  • Повреждане на важни хардуерни елементи. Тази заплаха може да променя различни хардуерни настройки или да изтрие CMOS паметта. Освен това може да предизвика нежелано рестартиране на системата, да изключи компютъра или да причини срив в зависимост от нуждите си. 
  • Няма функция за деинсталиране. Нукерите са наистина опасни компютърни програми, които не могат да бъдат отстранени от системата чрез деинсталация. Обикновено те се крият във фонов режим, използват файлове, които изглеждат легитимни и разчитат и на други номера, които да им помагат да се крият в системата колкото се може повече време. 

Методи, използвани от нукерите за проникване в компютри:

Когато става дума за техники на проникване, нукерите се разпространяват с помощта на червеи, троянски коне и други заплахи. За проникване и заразяване на системата, те използват пропуските и уязвимостите в системата и проникват в компютъра без позволението на потребителя. Имайте предвид, че на някои версии им е достатъчно да „знаят“ само IP адреса на целевия компютър, за да го атакуват и заразят. Малка част от тези заплахи могат да бъдат и ръчно инсталирани.  

Ето едни от най-често използваните методи за незабелязано влизане в системата. 

1. Пропуски/уязвимост в сигурността. По-голяма част от нукерите проникват в компютрите като използват пропуски в сигурността на операционната система на целевия компютър. Тези паразити не разполагат с инсталационен помощник и не изискват позволение от собственика на компютъра. Някои нукери могат да бъдат наблюдавани чрез компютрите на хакерите и не е необходимо да има инсталирани вирусни компоненти на целевия компютър. 

2. Други вируси. Нукерите могат да бъдат инсталирани в целевата система с помощта на други паразити като червеи, троянски коне, бекдор или вируси. Те могат да заразят съответната система без знанието на потребителя и да се опитат да засегнат всеки, който ползва компрометирания компютър.  

Най-„известните“ нукери:

Нукерите са рядко срещани кибер заплахи, които на практика споделят едни и същи функционалности. Следните примери илюстрират типичното поведение на нукерите.

Click nuker е проектиран да извършва атаки от типа Отказ на услуга (Denial of Service (DoS) срещу определен компютър, който е свързан с интернет. Тези атаки се характеризират с това, че системата спира да отговаря или неочаквано се рестартира без да иска позволението на потребителя. В резултат на това той може да загуби работата си, която не е запазена. 

WinNuker заразява посочен от хакера отдалечен компютър като използва уязвимости в сигурността на Windows. Тихомълком създава вирусни файлове и прави промени в регистрите, така че заплахата да се задейства с всяко включване на компютъра. След като бъде изпълнен, WinNuker задейства своя „полезен товар“, което предизвиква срив в компрометирания компютър.

BadLuck, известен още и като Belnow, е изключително опасен нукер, който може да бъде дистанционно контролиран от атакуващия. Той изтрива изпълними и важни системни файлове, уеб и текстови документи. BadLuck разрушава регистрите на Windows и почиства CMOS (това може да нанесе големи поражения на компрометирания компютър). Нападателят може да използва нукера да показва досадни съобщения и да извършва други зловредни действия. 

Премахване на нукер от системата с помощта на антишпионски софтуер:

Нукерите работят по сходен начин с останалите кибер инфекции, като троянски коне, фалшив антиспайуер, рансъмуер и други вируси. Ето защо, ръчното премахване на по-голяма част от техните компоненти може да се окаже доста трудно, защото са дълбоко скрити в компютъра и се маскират с различни имена. По-голяма част от нукерите могат да бъдат открити единствено с помощта на надежден антишпионски софтуер. В този случай препоръчваме някоя от следните програми: FortectIntego,SpyHunter 5Combo Cleaner. Те се считат за съвременни инструменти за премахване на антишпионски софтуер, които имат модерни характеристики, като подробни системни скенери и обширна база данни със сигнатури на вируси. 

Ако не можете да премахнете нукер от компютъра си с помощта на тези програми, много вероятно е да си имате работа с по-модерна версия на тази заплаха, която е била обновена преди базата данни на вашата антишпионска програма да бъде попълнена с нови файлове. В този случай, може да задавате въпроси на страницата Попитай и да изчакате отговора на специалистите на 2-spyware. 

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-10-18

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни