Какво е нукери и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Нукери
12

Нукер (Nuker) е зловредна компютърна програма, която много прилича на Троянски кон. Тези програми се използват предимно за пренасяне на разрушителни „товари“ и правят различни модификации на системата, като добавят или изтриват важни системни файлове. С тези си действия те могат да засегнат цялостната работа на компютъра, а също така да намалят работната скорост до минимум. Имайте предвид, че някои видове нукери могат да разрушат цели компютри и да доведат до загуба на чувствителна информация. Нукерът може да бъде използван от хакер с цел атакуване на целева компютърна система, да забави работата и, да предизвика срив, да я рестартира или изключи. Някои паразити могат също да изтрият всички системни файлове и файлове на приложения, да форматират твърдия диск и дори да навредят на определени компютърни компоненти.  

Действия, извършвани от тази заплаха след попадането и в системата:

Проникването на по-голяма част от нукерите в системата почти не може да бъде открито или спряно преди да задейства стартирането на „полезния си товар“. След като приключи, започват да се появяват обща нестабилност на системата, чести компютърни сривове, неочаквано рестартиране и изключване на компютъра. Освен това, голяма част от нукерите могат да причинят на жертвите си пълна или частична загуба на ценна информация, лични данни и други чувствителни файлове. Имайте предвид, че те могат напълно да изтрият всички файлове от твърдия диск, да унищожат изцяло операционната система и да инсталират допълнителен софтуер, който по правило е зловреден.

Някои от най-често извършваните действия от нукерите след попадането им в компютър:

  • Различни промени в системата. Тези заплахи могат да добавят свои стойности в системния регистър, файлове или други компоненти. Те, също така, могат да се опитат да деактивират дадени приложения и да инсталират необходимите им. 
  • Разрушаване на цялата компютърна система. Нукерите могат също да разрушат, презапишат или изтрият различни файлове, които са инсталирани в системата. Те могат да разрушат и важни системни компоненти, да изтрият важни файлове и папки и дори да форматират всеки един твърд диск.
  • Отказ на услуга (Denial of Service (DoS) и подобни атаки. Тези заплахи могат лесно да започнат различни мрежови атаки срещу даден отдалечен компютър.
  • Повреждане на важни хардуерни елементи. Тази заплаха може да променя различни хардуерни настройки или да изтрие CMOS паметта. Освен това може да предизвика нежелано рестартиране на системата, да изключи компютъра или да причини срив в зависимост от нуждите си. 
  • Няма функция за деинсталиране. Нукерите са наистина опасни компютърни програми, които не могат да бъдат отстранени от системата чрез деинсталация. Обикновено те се крият във фонов режим, използват файлове, които изглеждат легитимни и разчитат и на други номера, които да им помагат да се крият в системата колкото се може повече време. 

Методи, използвани от нукерите за проникване в компютри:

Когато става дума за техники на проникване, нукерите се разпространяват с помощта на червеи, троянски коне и други заплахи. За проникване и заразяване на системата, те използват пропуските и уязвимостите в системата и проникват в компютъра без позволението на потребителя. Имайте предвид, че на някои версии им е достатъчно да „знаят“ само IP адреса на целевия компютър, за да го атакуват и заразят. Малка част от тези заплахи могат да бъдат и ръчно инсталирани.  

Ето едни от най-често използваните методи за незабелязано влизане в системата. 

1. Пропуски/уязвимост в сигурността. По-голяма част от нукерите проникват в компютрите като използват пропуски в сигурността на операционната система на целевия компютър. Тези паразити не разполагат с инсталационен помощник и не изискват позволение от собственика на компютъра. Някои нукери могат да бъдат наблюдавани чрез компютрите на хакерите и не е необходимо да има инсталирани вирусни компоненти на целевия компютър. 

2. Други вируси. Нукерите могат да бъдат инсталирани в целевата система с помощта на други паразити като червеи, троянски коне, бекдор или вируси. Те могат да заразят съответната система без знанието на потребителя и да се опитат да засегнат всеки, който ползва компрометирания компютър.  

Най-„известните“ нукери:

Нукерите са рядко срещани кибер заплахи, които на практика споделят едни и същи функционалности. Следните примери илюстрират типичното поведение на нукерите.

Click nuker е проектиран да извършва атаки от типа Отказ на услуга (Denial of Service (DoS) срещу определен компютър, който е свързан с интернет. Тези атаки се характеризират с това, че системата спира да отговаря или неочаквано се рестартира без да иска позволението на потребителя. В резултат на това той може да загуби работата си, която не е запазена. 

WinNuker заразява посочен от хакера отдалечен компютър като използва уязвимости в сигурността на Windows. Тихомълком създава вирусни файлове и прави промени в регистрите, така че заплахата да се задейства с всяко включване на компютъра. След като бъде изпълнен, WinNuker задейства своя „полезен товар“, което предизвиква срив в компрометирания компютър.

BadLuck, известен още и като Belnow, е изключително опасен нукер, който може да бъде дистанционно контролиран от атакуващия. Той изтрива изпълними и важни системни файлове, уеб и текстови документи. BadLuck разрушава регистрите на Windows и почиства CMOS (това може да нанесе големи поражения на компрометирания компютър). Нападателят може да използва нукера да показва досадни съобщения и да извършва други зловредни действия. 

Премахване на нукер от системата с помощта на антишпионски софтуер:

Нукерите работят по сходен начин с останалите кибер инфекции, като троянски коне, фалшив антиспайуер, рансъмуер и други вируси. Ето защо, ръчното премахване на по-голяма част от техните компоненти може да се окаже доста трудно, защото са дълбоко скрити в компютъра и се маскират с различни имена. По-голяма част от нукерите могат да бъдат открити единствено с помощта на надежден антишпионски софтуер. В този случай препоръчваме някоя от следните програми: Reimage,Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. Те се считат за съвременни инструменти за премахване на антишпионски софтуер, които имат модерни характеристики, като подробни системни скенери и обширна база данни със сигнатури на вируси. 

Ако не можете да премахнете нукер от компютъра си с помощта на тези програми, много вероятно е да си имате работа с по-модерна версия на тази заплаха, която е била обновена преди базата данни на вашата антишпионска програма да бъде попълнена с нови файлове. В този случай, може да задавате въпроси на страницата Попитай и да изчакате отговора на специалистите на 2-spyware. 

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

база данни от Нукери

ноември 06, 2017

Deceptive site ahead

Предупреждението „Deceptive Site Ahead/Опасен сайт” се опитва да ви спре да посетите зловредни сайтове. Още
ноември 03, 2017

Изскачащи реклами Right Coupon

Можем ли да се доверим на рекламите на Right Coupon? Right Coupon може да ви изглежда като полезна добавка за браузър, която осигурява различни кодове за отстъпки и оферти, когато пазарувате онлайн. За съжаление, това е един от многото инструменти, създадени единствено с цел извличане на ползи за своите създатели. Този адуер е подобен на други приложения като Search... Още
ноември 02, 2017

вирусът Android

Android вирусът продължава атаките си и през 2017. Списъкът със зловредни приложения, принадлежащи към групата на вируса Android продължава да се разраства. Експерти по сигурността твърдят, че едно на десет приложения е инфектирано с малуера Android. За нещастие много от тези приложения могат да бъдат свалени от Google Play Store. Въпреки това Google полага огромни у... Още
ноември 02, 2017

Рансъмуер вируса ACCDFISA v2.0

Вирусът ACCDFISA v2.0 и как заключва файловете ви. Рансъмуер вирусите често преминават през доста голямо развитие, докато техните създатели останат доволни от резултата. Вирусът ACCDFISA е една от тези програми и наскоро нейната подобрена версия, наречена ACCDFISA v2.0 „удари“ интернет пространството. Известна още и като Anti-Child Porn Spam Protection vi... Още
октомври 31, 2017

Facebook вирус

Facebook вирусът е опасен компютърен паразит, който инфектира системи след посещение в социалната мрежа. Още
октомври 31, 2017

Рансъмуер вирусът Matrix

Рансъмуерът Matrix с една стъпка напред. Вирусът Matrix, наричан още рансъмуера matrix9643@yahoo.com функционира като криптиращ троянски кон. Забелязан е от изследователите на зловреден софтуер на 1 декември 2016. Вирусът копира темата на филма Матрицата и негова са цел са англо- и рускоговорящи компютърни потребители, защото съобщението за откуп, което оставя в комп... Още
октомври 30, 2017

SearchAssist.net

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна . Още
октомври 27, 2017

Вирусът iPhone

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone . Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е зн... Още
октомври 27, 2017

Адуерът Chrome

Адуерът Chrome инфектира браузъра ви за да ви предоставя ненадеждно рекламно съдържание. Още
октомври 26, 2017

Вирусът Petya

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya. Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании. Тази зловредна програма влиза в компютрите... Още
октомври 05, 2017

Браузър Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Погрешното схващане за DriverAgent Plus. DriverAgent Plus е легитимна компютърна програма за оптимизация, създадена отОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още

Информацията е обновена на: 2016-10-18

Източник: https://www.2-spyware.com/nukers-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук