Премахни Palikan.com redirect (Упътване за премахване) - Mar 2021 актуализация

Упътване за премахване на Palikan.com redirect

Какво е Пренасочване на Palikan.com?

Защо виждам Palikan.com вместо любимата ми търсачка?

Palikan.com redirect

Palikan.com (или Palikan Search) е потенциално нежелана програма, която е известна и като браузър-похитител. Ако току що сте видели, че тя е на мястото на заглавната ви страница, търсачката по подразбиране и при отварянето на нов раздел, това означава, че вашият уеб браузър е бил похитен от тази потенциално нежелана програма.

Според специалистите по компютърна сигурност, тази търсачка се разпространява с помощта на уеб страници за изтегляне на информация, които са собственост на трети лица, като например cnet, download.com и други. Ако обичате да посещавате такива уеб страници и да изтегляте софтуер от тях, трябва да сте по-внимателни по време на процеса на инсталация на безплатния софтуер, тъй като може да завършите с вируса palikan.com на компютъра си.

Какво е различното при използването на тази търсачка, за разлика от търсачките Google, Yahoo и Bing? На първо място, нейните създатели се опитват да печелят пари по схемата плащане за клик (pay-per-click). Този метод изисква подвеждане на потребителите да отварят реклами и линкове, които се показват в резултатите им от търсенето и след това ги пренасочват към определени уеб страници. В замяна на предизвикване на трафик към тези определени страници, техните собственици плащат определена сума.

Точно затова, може да забележите променени резултати от търсенето си, когато използвате търсачката Palikan search. Също така, този сайт може да проследява вашите търсения в мрежата, за да има възможност да ви показва по-атрактивни реклами по време на търсенето ви. В повечето случаи, той събира термини за търсене, най-посещавани уеб страници, информация, която въвеждате при посещение на любимите си домейни, имейл адреси и други подобни данни. Без значение колко безобидно ви изглежда разкриването на такава информация, добре е да избягвате програмите, които я събират.

В противен случай, може да започнете да получавате повече спам имейли в пощата си или купища подвеждащи реклами в резултатите от търсенето ви. За да се предпазите от това, помислете си за премахването на Palikan search. За тази цел просто трябва да инсталирате ReimageIntego или друг надежден антишпионски софтуер, да го обновите и да направите пълно системно сканиране.

Palikan.com redirect

Как се разпространява тази търсачка?

Както вече споменахме в предния абзац, вирусът Palikan search се разпространява главно чрез помощта на “бандлинг/групиране”. Това не е изненадващо, тъй като по-голяма част от потенциално нежеланите програми се разпространяват заедно с друг безплатен софтуер. Вече обсъдихме Delta-homes.com, Dp-search.com, genieo.com, Search.conduit.com и много други браузър-похитители, които вече са проникнали в хиляди компютри с помощта на безплатния софтуер.

За да предпазите компютъра си от palikan.com, трябва да сте много внимателни, когато изтегляте безплатен софтуер на компютъра си. Без значение колко надеждна ви изглежда дадена програма, която се каните да инсталирате, прочетете първо Лицензионното и споразумение за крайния потребител, Декларацията за поверителност и друга налична информация.

Ако не намерите нищо подозрително, то тогава уверете се, че сте избрали Разширени или Потребителски настройки на инсталация. Не забравяйте да проверите всички отметки, които са отбелязани, за да не пропуснете тези, които предоставят “допълнителни компоненти”. Ако забележите съобщение, че сте съгласни да инсталирате добавка за браузър, плъгин, лента с инструменти или разширение, уверете се, че сте махнали отметката от него. В противен случай, може да инсталирате вируса Palikan.com на компютъра си.

Премахване на Palikan.com:

За щастие, не е трудно да премахнете вируса Palikan.com. За тази цел може да използвате следните методи:

 • Ръчно премахване;
 • Автоматично премахване на браузър-похитителя.

Ако искате да премахнете тази съмнителна търсачка ръчно, трябва да спазвате подробното упътване за премахването и, което е дадено по-долу. Бъдете много внимателни и изпълнявайте всички стъпки в дадената последователност. Също така, може да премахнете този похитител без необходимост да минавате през мениджъра на задачите или браузърите ви и да търсите подозрителни елементи в тях.

В този случай, трябва просто да изберете една от антишпионските програми, които са дадени по-долу, да актуализирате и да започнете пълно системно сканиране. Те могат да ви помогнат да се отървете и от други съмнителни записи и програми.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Palikan.com redirect

Премахване на Palikan.com от Windows системи

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Palikan.com и свързани програми
  Тук потърсете Palikan.com или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на Palikan.com от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Palikan.com или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахнете пренасочванията Palikan.com от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Palikan.com трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Palikan.com от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Palikan.com и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Palikan.com. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Palikan.com от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Palikan.com и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Palikan.com. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Palikan.com от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Palikan.com или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Palikan.com. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Palikan.com и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици