Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Nagini вирус (Безплатно упътване)

от Гейбриъл Е. Хол - - | Тип: Рансъмуер

Хари Потър вече в кибер престъпността: появи се рансъмуерът Nagini

Изглежда известният франчайз на Дж. К. Роулинг си има почитатели сред кибер престъпниците, тъй като рансъмуерна инфекция на име Nagini наскоро бе забелязана в нета. Наджини е змията на Волдемор, злият магьосник и главен антагонист на Хари Потър. Този рансъмуерен вирус много си прилича с Наджини. Промъква се в компютъра като змия без никакво подозрение от страна на потребителя и атакува в гръб. Веднъж попаднал там пуска зловреден код, който блокира достъпа на потребителите до данните на устройството, след което изисква заплащане за възвръщане на достъпа към данните. Интересното е, че вирусът не следва стъпките на подобни известни проекти като Locky, Cryptolocker или Cerber и не включва сложно криптиране на данни. Към момента е насочен към файлове с окончания като .doc, .xls или .pdf и само такива, които се намират в папката C:\Users\Colosseum\Desktop\files\. Как блокира достъпа до компютъра? Като прилага заключване на екрана, разбира се. Това заключване може и да не е ефективно като пълно криптиране с AES или RSA алгоритъм, но със сигурност може да изплаши по-неопитните потребители и да ги накара да следват инструкциите на престъпниците. Не бъдете един от тях и не позволявайте на злодеите да правят пари по подобен начин. ОСвен това премахването на Nagini и връщането на данните не е толкова трудно. Може да отнеме само едно сканиране на системата с професионална антивирусна. Ще научите как да се справите с елиминирането в упътването долу.

Illustration of the Nagini ransomwre ransom note

Имайки предвид простотата на този рансъмуер можем да си направим следния извод: или програмата е била създадена с цел забавление, не толкова с цел печалба, или рансъмуерът все още е в процес на разработка и малуера Nagini е просто пилотният вариант на вирус, който е предназначен да тества водите. И двете опции са възможни, но нека не забравяме, че не трябва да подценявате вируса. Все още може да заключи файловете Ви и да спре достъпа Ви до десктопа, което значи, че ще Ви попречи да направите системно сканиране с антивирусна. Освен това някои от функциите на вируса са неизвестни, като например целта на папката C:\Temp\voldemort.horcrux, която се появява след енкрипция. Можем само да се надяваме че нищо страшно няма да се случи в следствие на това. Междувременно се погрижете за бъдещето на файловете си и премахнете Nagini от компютъра си.

Можете ли да се преборите с рансъмуерните инфекции?

Nagini е перфектният пример за рансъмуер който инфектира компютрите с помощта на троянци и спам имейли. Ако сте поне малко запознат с тези техники за разпространение трябва да знаете колко уязвими могат да са към тях антивирусните програми. Това е главно защото потребителят сваля инфектираните файлове право на компютъра си и дава много малко време на антивирусната да ги сканира. Затова най-добрият начин да се предпазим от подобни инфекции е като стоим настрана ит подобни потенциални точки на заразяване. Малуерът може да се срещне в сайтове за сваляне на софтуер, несигурни мрежи и дори електронната Ви поща. Затова препоръчваме да преглеждате всяка програма или файл, ппеди да го свалите на компютъра си, както и да бъдете много внимателни, когато преглеждате имейли от непознати изпращачи, особено ако съдържат допълнителни приставки.

Премахнете Nagini и възстановете файловете си:

Вирусът Nagini все още е в начален стадий на развитие, но това не значи, че трябва да се третира по лекомерно от други рансъмуерни инфекции. Точно обратното, тъй като програмата все още е в процес на развитие не знаете какво да очаквате от нея, понеже може да започне да се държи различно с времето. Затова премахването на Nagini е жизнено важно за безопасността на компютъра и данните Ви. За да ги предпазите трябва да премахнете всички компоненти, свързани с вируса, от компютъра си. Препоръчваме да направите това автоматично. По-долу сме предоставили инструкции за това как да премахнете заключващият екран на Nagini и да се подготвите за сканиран от антивирусна. Освен това ще намерите някои препоръки за криптиране на данни в случай че вирусът е успял да заключи файловете Ви.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Nagini вируси:

Премахнете Nagini, използвайки Safe Mode with Networking

Вирусът Nagini пуска заключването на екрана при всяко включване на компютъра. Това прави пускането на антивирусно сканиране трудно. За щастие можете да се доберете до работния си плот чрез пускане на компютъра в безопасен режим. Този метод е описан долу.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Nagini

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Nagini.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Nagini, използвайки System Restore

Главните файлове, асоциирани с рансъмуера, са:
c:/Temp/voldemort.horcrux
%UserProfile%\Nagini.exe

Намерете ги и ги премахнете от компютъра си.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Nagini. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на Nagini е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Nagini от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Nagini, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Можете ли да възвърнете данните си с Data Recovery Pro?

Тъй като вирусът Nagini не е толкова опасен, колкото са други подобни вируси, може и да успеете да възвърнете заключните си файлове със специализиран софтуер като Data Recovery Pro. По-долу има инструкции за подобно връщане на данните.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Nagini;
 • Възстановете ги.

Ще помогне ли опцията Windows Previous Versions за възвръщането на файловете Ви?

Windows Previous Versions е удобна и често успешна техника за възвръщане на данни след рансъмуерна атака. Въпреки това работи само на Windows и изисква опцията System Restore да е била пусната преди инфилтрацията на вируса. Ако всичко е наред може да последвате краткото упътване и да се опитате да възвърнете файловете си с Windows Previous Versions.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Как да възвърна данните си с ShadowExplorer?

ShadowExplorer е друга функция на Windows, която позволява възстанвяването на загубени данни от Volume Shadow копия, които обикновено се запазват в компютъра Ви. Ако вирусът Nagini не е засегнала тези копия, може да опитате да възстановите личните си данни, следвайки тези стъпки:

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Nagini и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-nagini-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Nagini ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *