Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахни XCrypt вирус (Подобрени инструкции) - Jan 2021 актуализация

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Информация за рансъмуерния вирус XCrypt

Вирусът XCrypt води до разрушителни последици и трябва да бъде избягван на всяка цена, защото може да повреди компютърната система, веднъж попаднал в нея. Първоначално изглежда сякаш е версия на рансъмуера RemindMe, но реално е съвсем различен рансъмуер. След успешна инфилтрация вирусът проверява всички системни папки и намира целеви файлове, след което ги криптира. Също така поставя файлово разширение .Xcrypt на криптираните файлове, за да може жертвата да ги забележи по-рано. За нещастие криптираните данни не могат да бъдат отворени по никакъв начин и стават изцяло неизползваеми. Малуерът XCrypt е познат като комплексен софтуер и в момента няма инструменти, способни да декриптират файлове, кодирани с него. Когато вирусът повреди всичките Ви файлове, той отваря файл !!!ATTENTION!!!.txt, който съдържа кратко упътване как да възстановите криптираните .xcrypt файлове:

Всички важни файлове на компютъра са криптирани.
За да ги декриптирате, трябва да изпратите 0.26 BTC (~100 евро) на Bitcoin адресс: [removed] и в полето за описание да добавите имейл адреса си.
След това ще получите необходимите инструкции.

Както виждате вирусът иска да платите с пари (100 евро), за да си върнете файловете; очевидно това е форма на изнудване и не трябва да се подчинявате! Вместо това препоръчваме премахването на вируса XCrypt възможно най-скоро. Независимо, че измамниците обещават да Ви дадат информация за това как да декриптирате данните си ако платите откупа, не трябва да им вярвате – знаем за случаи, в които престъпниците искат от жертвите да плащат още пари след като е направено първоначално плащане. По-добре си задръжте парите и ги използвайте за нещо по-добро. Също така бихме искали да обърнем внимание на факта, че този рансъмуер е сложна програма и не е лесно да я премахнете, затова препоръчваме използването на добър анти-малуерен софтуер за премахването на XCrypt. Можете да използвате ReimageIntego, ако желаете, или пък която и да е друга легитимна програма, описана в нашата Софтуерна страница.

Вирусът XCrypt оставя тази бележка за откуп на жертватаВирусът XCrypt инфилтрира компютрите с помощта на зловредни имейл приставки, заменя обкиновените файлови разширения с .xcrypt и поставя бележка за откуп, изискваща пари.

Методи за разпространение

Нашите анализи показват, че рансъмуера XCrypt се разпространява главно чрез инфектирани имейли, които се предполага че доставят дадени документи на потребителите. Независимо от вида на пристаквата, която съдържа имейла, не я отваряйте, освен ако не сте сигурни, че това е безопасно. Помнете, че измамниците пращат хиляди писма, съдържащи зловредни файлове , именувани като „Scan/invoice/bill/fine/payment/prize/report“ и така нататък, което изглежда достоверно на пръв поглед. Въпреки това винаги трябва да проверявате дали трябва да получите подобен имейл и дали наистина идва от компанията, за която подателя твърди, че работи. Препоръчваме внимателно да прегледате имейла на подателя и ако имате съмнения, да проверите надеждността на подателя, като се свържете с компанията чрез официалния им сайт. Не отваряйте подобни писма на сляпо, особено файлове, свързани с тях, защото могат да Ви донесат унищожителни последици. Бъдете внимателни – по-добре внимавайте, за да не съжалявате!

ЪПДЕЙТ: разработчиците на XCrypt са пуснали рансъмуерна версия, която атакува руски потребители

Изследователят по вируси Jakub Kroustek се обръща към интернет обществото с неприятни новини, особено за потребителите в руско говорящите страни. Експертът е открил нова версия на рансъмуера XCrypt, която „говори“ на потребителите на руски. Интересното е, че първоначалните стъпки при инфилтрация не са различни от тези, наблюдавани при предишни версии на вируса. Дори файловото разширение .xcrypt си е същото; въпреки това този път вместо да се обръща към потребителите на английски, вирусът го прави на руски. Има и нова функция, свързана с комункацията между жертвата и изнудвачите. Сега хакерите използват ICQ (безплатна мрежа за съобщения и обаждания), за да комуникират с жертвите, което помага запазване на анонимност при всички комуникации. В други отношения XCrypt е също толкова опасен и разрушителен като преди. Имайте предвид, че въпреки че вирусът е насочен към руско говорящи потребители, реално всяко устройство, свързано с нета може да бъде инфектирано. Затова стойте нащрек.

Как да премахнете вируса XCrypt?

Ако компютърът Ви е бил засегнат от вируса, не губете време а премахнете XCrypt незабавно. За тази цел използвайте анти-малуерна програма като ReimageIntego. Това е надеждна програма, която има много полезни функции. Също така е доказано ефективна при премахването на дори последните версии малуер. Моля, пуснете компютъра си в безопасен режим, преди да се опитате да пуснете анти-малуерния софтуер.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Рансъмуерният вирус XCrypt
Пример на последната версия на рансъмуера XCrypt

Упътване за ръчно премахване на XCrypt вируси:

Премахнете XCrypt, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете XCrypt

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на XCrypt.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете XCrypt, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с XCrypt. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на XCrypt е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете XCrypt от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от XCrypt, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановете индивидуални файлове с помощта на функцията Windows Previous Versions

Файловете, криптирани от XCrypt са непробиваеми и за съжаление нямаме декриптиращ инструмент, който може да ги декодира. Въпреки това можете да ги възстановите, използвайки функцията Windows Previous Versions.

ВАЖНО. Този метод не е ефективен, ако никога не сте пускали функцията System Restore.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Метод с ShadowExplorer

Някои вируси „забравят“ да изтрият Volume Shadow копията, които са жизнено важни за възстановяването на файловете. Ако вирусът, който е засегнал компютъра Ви е разработен от някой неопитен програмист, има голяма вероятност файловете Ви да могат да бъдат възстановени. Следвайте тези инструкции, за да проверите дали Volume Shadow колята са били изтрити или не.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от XCrypt и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-xcrypt-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за XCrypt ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *