Премахни Al-Namrood вирус (мар. 2017 актуализация) - Урок

Упътване за премахване на Al-Namrood вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Al-Namrood?

Вирусът Al-Namrood отново прави ход

Когато вирусът Al-Namrood се появи в Интернет, малцина са очаквали, че ще се задържи дълго в конкурентната битка между създателите на рансъмуер вируси. Хакерите продължават да използват поп-културата за вдъхновение, тъй като са нарекли рансъмуера на метал група от Саудитска Арабия . Вече има няколко случая на подобни криптиращи вируси: [email protected], NoobCrypt или Jigsaw рансъмуер. Като цяло, пазарът на криптиращи вируси е обединил умове от цял свят. Затова всеки нов рансъмуер притежава по-сложни характеристики, които правят заплахата неуязвима. И все пак, ако сте попаднали на тази кибер заплаха, не се паникьосвайте, тъй като лесно може да премахнете Al-Namrood веднъж за винаги. Препоръчваме ви да ускорите процедурата с FortectIntego. В случай, че вирусът е блокирал екрана ви и сте открили други възможности за премахване на вируса Al-Namrood, може да си възвърнете пълния контрол над устройството като следвате дадените по-долу инструкции.

Спазвайки традицията на предшестващия го криптиращ вирус, предполага се, че и този използва същите канали за разпространение. След успешното проникване в устройството , той започва тайно да търси широк набор от файлове, някои от които са:

1cd, dbf, dt, cf, cfu, mxl, epf, kdbx, erf, vrp, grs, geo, st, pff, mft, efd, 3dm, 3ds, rib, ma, sldasm, sldprt, max, blend, lwo, lws, m3d, mb, obj, x, x3d, movie.byu, c4d, fbx, dgn, dwg, 4db, 4dl, 4mp, abs, accdb, accdc, accde, accdr, accdt, accdw, accft, adn, a3d, adp, aft, ahd, alf, ask, awdb, azz, bdb, bib, bnd, bok, btr, bak, backup, cdb, ckp dsk, dsn, dta, dtsx, dxl, eco, ecx, edb, emd, eql, fcd, fdb, fic, fid, fil, fm5, fmp, fmp12, fmpsl, fol, fp3, fp4, fp5, fp7, fpt, fpt, fzb, fzv, gdb, gwi, hdb, his, ib.

Съобщението за откуп на рансъмуер вируса Al-Namrood

Затова, всичките ви ценни документи, аудио и видео файлове, изображения са заплашени от тази виртуална заплаха. С помощта на традиционно използвания AES криптиращ алгоритъм. В резултат на това, те стават недостъпни и може да забележите, че имат файлово разширение .namrood. Както обикновено, в съобщението за откуп – файла Decrypt_me.txt file – кибер престъпниците искат от жертвата да плати пари в замяна на информацията си. Както и метал групата, която е взело името на Вавилонския цар Нимрод, като знак на бунт срещу системата и религията, хакерите може да са нетърпеливи да покажат по-скоро недоволство, отколкото сериозно участие в рансъмер бизнеса. На кратко, не е добра идея да платите сумата на откупа за възстановяване на файловете.

Актуализация декември 2016: появява се нова версия

Рансъмуер вирусът Al-Namrood 2.0 удари виртуалния свят съвсем наскоро. Той следва маниера на своя предшественик и заключва личната информация с AES-256 алгоритъм . Същността на тази криптираща техника се основава на няколко цикли от блокови шифри. Затова, дори промяната на една цифра води до напълно различен декриптиращ ключ. Хакерите се възползват от това свойство и заплашват жертвите да платят 10 BTC, което се равнява на 6000 щатски долара . Такава нелепа сума трябва да предотврати всяка смисъл за плащане на откупа. Измамниците посочват следния имейл адрес – [email protected]за целите на публичната комуникация. И все пак, наивно е да смятате, че ще успеете да възстановите файловете си, дори и да платите сумата от 10 биткойна. Прочетете по-нататък какви са стъпките за премахване.

Разпространение на рансъмуера чрез спам

Малуерът Al-Namrood следва традицията на други печално известни рансъмуер вируси, което затвърждава техния статус в кибер пространството. Затова IT специалистите търсят малуера в спам и скам имейли. Тъй като голяма част от опасните вируси предпочитат този метод на разпространение, виртуалната общност трябва да бъде изключително внимателна, когато разглежда спам съобщенията. Хакерите може да използват личната информация на потребителите, придобита чрез измамен браузър-похитител или адуер, за да се обръщат директно към жертвите си. Факт е,че като забележите спам съобщение без име, това веднага предизвиква любопитството си. И все пак, преглеждането на заразения прикачен файл може да отвори кутията на Пандора: може не само да активирате Al-Namrood, но и да позволите на множество по-малки вируси да нахлуят в устройството. В този случай, бъдете много внимателни, когато разглеждате имейлите. Винаги проверявайте подателя, ако предполагаемо ФБР (FBI) заплашва да заключи компютъра ви.

Мога ли бързо да се отърва от рансъмуера Al-Namrood?

Когато става въпрос за този малуер, съветваме жертвите да си спестят време и да преминат към автоматично премахване на Al-Namrood. Може да го направите с помощта на FortectIntego или Malwarebytes. Този инструмент ще ви помогне да се справите с рансъмуера и да го унищожите напълно. Чак след като премахнете вируса Al-Namrood изцяло, може да помислите за евентуалните възможности за възстановяване на информацията. В тази връзка може да използвате нашите препоръки. И най-накрая, избягвайте да използвате торент сайтове за споделяне на файлове, защото те доста често са пълни с криптиращ зловреден софтуер. Също така, избягвайте да отваряте прикачените файлове, ако не сте сигурни дали имейлът е фалшив или истински. Запознаване с коментари за новите приложения може също да ви е от помощ, когато ги инсталирате.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Al-Namrood вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Al-Namrood, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Al-Namrood. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Al-Namrood е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Al-Namrood от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Al-Namrood, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Ползите от Data Recovery

Декриптиращият инструмент все още се разработва, така че може да използвате този инструмент за възстановяване на част от файловете ви. Той също е полезен и при откриването и поправянето на повредените файлове. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Al-Namrood;
 • Възстановете ги.

Как работи функцията По-стари версии на Windowa (Windows Previous Versions)?

Тази функция работи само ако имате активирано Системно възстановяване (System Restore) . След това внимателно преминете през всеки един файл, за да възстановите по-старо негово копие.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Алтернатива ли е Shadow Explorer?

Не е известно дали рансъмуерът получава достъп до моментните снимки на томовете (volume shadow copies). Това са копия на файловете ви, генерирани от системата. Затова софтуерът помага да възстановите файловете съгласно техните схеми, които се създават от операционната система. 

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Al-Namrood и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици