Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Spora 2.0 вирус (Лесно упътване за премахване) - актуализирано Apr 2017

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Внимание: вирусът Spora 2.0 е в процес на разработка

Имаме лоши новини свързани с вируса Spora 2.0. Изглежда, че скоро ще бъде пусната актуализирана версия на рансъмера Spora – авторите на вируса са ни направили намек за евентуални атаки на рансъмуер вируса Spora 2.0, които ще имат за цел “други устройства”, което означава, че вирусът най-вероятно се разработва за други операционни системи (в момента вирусът атакува операционна система Windows). Докато интернет общността шуми около предположения кои смарт устройства ще са следващите цели на Spora, ние имаме усещането, че истинският вирус Spora 2.0 в действителност ще бъде много опасен и също толкова сложен колкото и първата версия на вируса. Докато при по-голямата част от вирусите първите версии обикновено са с няколко бъга и се усъвършенстват с течение на времето, при рансъмуера Spora няма никакви грешки – затова може да бъде наречен професионален рансъмуер.

Смята се, също така, че зловредният Spora 2.0 ще бъде най-сложният вирус до момента и не трябва да отхвърляме възможността той да има различно от първоначалната версия име. Той може да се използва за заразяване на устройства с Android (което е най-вероятно), но също така е възможно негова цел да са компютри с Mac OS или Linux. Ако не искате да се притеснявате за премахването на Spora 2.0, по-добре да защитите смарт устройството си предварително. Съветваме ви да актуализирате софтуера му, да инсталирате подходящи антишпионски инструменти като Reimage Reimage Cleaner или Malwarebytes и да си правите резервни копия. За съжаление, не можем да ви предоставим повече информация за вируса и не може да прогнозираме дали декриптирането на Spora 2.0 ще бъде възможно. Ще обновим настоящата статия веднага щом съберем повече информация за бъдещия вирус.
Вирусът Spora 2.0
Специалистите показват съобщение от създателите на рансъмуера Spora, в което се съобщава, че вирусът Spora 2.0 ще се цели в "други устройства"

Принцип на работа на първоначалната версия на рансъмуер вируса Spora 

Целият проект Spora е създаден много прецизно и за всички е ясно, че създателите на вируса са помислили за всеки един детайл. Това, което го отличава от останалите и надминава дори успешни вируси като Cerber или Locky, е, че той предоставя много лесен за използване интерфейс. Зловредният Spora може да криптира файловете на жертвите без да има достъп до Интернет и го прави доста прецизно. Няма пропуски в криптирането и в целия код на вируса и затова специалистите по зловреден софтуер не могат да помогнат на жертвите за възстановяването на информацията им. Въпреки че наскоро компютърните специалисти забелязаха, че адуерът “The HoeflerText wasn’t found” разпространява този рансъмуер, основният метод за дистрибуция на инфекцията Spora остават зловредни .ZIP архиви, които съдържат .HTA файлове. Тези файлове имат двойни разширения, например .doc.HTA. Истинското файлово разширение е скрито, затова жертвите виждат единствено фалшивото .doc разширение. Тези зловредни файлове се разпространяват чрез имейли и след като жертвата изпълни .HTA файла, малуерът се вкоренява в компютърната система и кодира цялата информация. HTA файлът също така отваря DOCX файл и показва грешка, която твърди, че документът не може да бъде отворен. След това Spora използва CMD, за да изтрие Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies) и деактивира Windows Startup Repair (поправяне на Windows при стартиране). Най-накрая модифицира и BootStatusPolicy.

На следващия етап вирусът създава съобщение за откуп наречено [Victim’s ID].HTML. След като бъде изпълнено, то ще насочи жертвата към персонално копие на сайта spora.bz, който всъщност е доста впечатляващ и много добре направен и иска да синхронизирате компрометирания компютър с уеб страницата като качите .KEY файл, който се съхранява на компютъра на жертвата. След това тя може да избира някоя от предоставените услуги – Пълно възстановяване, Имунитет, Премахване и Възстановяване на файловете. Това е първият случай, при който виждаме рансъмуер да предлага различни платени услуги на жертвите си. Най-интересното е, че има и чат прозорец в уеб сайта на spora.bz, който е нещо като групов чат между жертвите от цял свят и киберпрестъпниците. Те никога не правят намаления, но уж “помагат” на жертвите като премахват крайния срок и им дават повече време за плащане на откупа. 

Как да премахна малуера Spora 2.0?

За сега не ни е известно как ще работи вирусът Spora 2.0 и какво ще може да прави. Затова няма как да дадем подробна информация за премахването Spora 2.0. В случай, че ви се наложи да премахвате рансъмуера Spora 2.0, свържете се с нашия екип по поддръжката и дайте колкото се може повече информация – ще направим всичко възможно да ви помогнем. Ако сте прочели тази статия, за да научите повече за целия рансъмуер проект Spora, бихме искали да ви напомним да архивирате информацията си незабавно. Тези резервни копия на файловете ще са ви от полза в случай, че се заразите с вируса Spora 2.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage Cleaner Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Reimage Cleaner, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Reimage Cleaner е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Free scanner allows you to check your system for damaged and corrupted files. If you need to fix them, you may need to purchase the licensed version of Reimage Reimage Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Spora 2.0 вируси:

Премахнете Spora 2.0, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Spora 2.0

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Spora 2.0.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Spora 2.0, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Spora 2.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner и се уверете, че премахването на Spora 2.0 е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Spora 2.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner , SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-spora-2-0-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици