Премахни Spora 2.0 вирус (Лесно упътване за премахване) - актуализирано апр. 2017

Упътване за премахване на Spora 2.0 вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Spora 2.0?

Внимание: вирусът Spora 2.0 е в процес на разработка

Имаме лоши новини свързани с вируса Spora 2.0. Изглежда, че скоро ще бъде пусната актуализирана версия на рансъмера Spora – авторите на вируса са ни направили намек за евентуални атаки на рансъмуер вируса Spora 2.0, които ще имат за цел „други устройства“, което означава, че вирусът най-вероятно се разработва за други операционни системи (в момента вирусът атакува операционна система Windows). Докато интернет общността шуми около предположения кои смарт устройства ще са следващите цели на Spora, ние имаме усещането, че истинският вирус Spora 2.0 в действителност ще бъде много опасен и също толкова сложен колкото и първата версия на вируса. Докато при по-голямата част от вирусите първите версии обикновено са с няколко бъга и се усъвършенстват с течение на времето, при рансъмуера Spora няма никакви грешки – затова може да бъде наречен професионален рансъмуер.

Смята се, също така, че зловредният Spora 2.0 ще бъде най-сложният вирус до момента и не трябва да отхвърляме възможността той да има различно от първоначалната версия име. Той може да се използва за заразяване на устройства с Android (което е най-вероятно), но също така е възможно негова цел да са компютри с Mac OS или Linux. Ако не искате да се притеснявате за премахването на Spora 2.0, по-добре да защитите смарт устройството си предварително. Съветваме ви да актуализирате софтуера му, да инсталирате подходящи антишпионски инструменти като FortectIntego или Malwarebytes и да си правите резервни копия. За съжаление, не можем да ви предоставим повече информация за вируса и не може да прогнозираме дали декриптирането на Spora 2.0 ще бъде възможно. Ще обновим настоящата статия веднага щом съберем повече информация за бъдещия вирус.
Вирусът Spora 2.0Специалистите показват съобщение от създателите на рансъмуера Spora, в което се съобщава, че вирусът Spora 2.0 ще се цели в "други устройства"

Принцип на работа на първоначалната версия на рансъмуер вируса Spora

Целият проект Spora е създаден много прецизно и за всички е ясно, че създателите на вируса са помислили за всеки един детайл. Това, което го отличава от останалите и надминава дори успешни вируси като Cerber или Locky, е, че той предоставя много лесен за използване интерфейс. Зловредният Spora може да криптира файловете на жертвите без да има достъп до Интернет и го прави доста прецизно. Няма пропуски в криптирането и в целия код на вируса и затова специалистите по зловреден софтуер не могат да помогнат на жертвите за възстановяването на информацията им. Въпреки че наскоро компютърните специалисти забелязаха, че адуерът „The HoeflerText wasn’t found“ разпространява този рансъмуер, основният метод за дистрибуция на инфекцията Spora остават зловредни .ZIP архиви, които съдържат .HTA файлове. Тези файлове имат двойни разширения, например .doc.HTA. Истинското файлово разширение е скрито, затова жертвите виждат единствено фалшивото .doc разширение. Тези зловредни файлове се разпространяват чрез имейли и след като жертвата изпълни .HTA файла, малуерът се вкоренява в компютърната система и кодира цялата информация. HTA файлът също така отваря DOCX файл и показва грешка, която твърди, че документът не може да бъде отворен. След това Spora използва CMD, за да изтрие Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies) и деактивира Windows Startup Repair (поправяне на Windows при стартиране). Най-накрая модифицира и BootStatusPolicy.

На следващия етап вирусът създава съобщение за откуп наречено [Victim’s ID].HTML. След като бъде изпълнено, то ще насочи жертвата към персонално копие на сайта spora.bz, който всъщност е доста впечатляващ и много добре направен и иска да синхронизирате компрометирания компютър с уеб страницата като качите .KEY файл, който се съхранява на компютъра на жертвата. След това тя може да избира някоя от предоставените услуги – Пълно възстановяване, Имунитет, Премахване и Възстановяване на файловете. Това е първият случай, при който виждаме рансъмуер да предлага различни платени услуги на жертвите си. Най-интересното е, че има и чат прозорец в уеб сайта на spora.bz, който е нещо като групов чат между жертвите от цял свят и киберпрестъпниците. Те никога не правят намаления, но уж „помагат“ на жертвите като премахват крайния срок и им дават повече време за плащане на откупа.

Как да премахна малуера Spora 2.0?

За сега не ни е известно как ще работи вирусът Spora 2.0 и какво ще може да прави. Затова няма как да дадем подробна информация за премахването Spora 2.0. В случай, че ви се наложи да премахвате рансъмуера Spora 2.0, свържете се с нашия екип по поддръжката и дайте колкото се може повече информация – ще направим всичко възможно да ви помогнем. Ако сте прочели тази статия, за да научите повече за целия рансъмуер проект Spora, бихме искали да ви напомним да архивирате информацията си незабавно. Тези резервни копия на файловете ще са ви от полза в случай, че се заразите с вируса Spora 2.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Spora 2.0 вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Spora 2.0, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Spora 2.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Spora 2.0 е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Spora 2.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици