Какво е системни инструменти и как да го премахна?

от Alice Woods - - Обновено | Тип: Системни инструменти
12

Системните инструменти са компютърни програми, които могат да бъдат използвани за имплементиране на различни задачи. Хората ги свалят с различни цели, като например извършване на определени задачи, подобряване на производителността и сигурността, по-добър опит при сърфиране в нета или просто поправяне на грешки в системата. Можете да деинстаирате системен инструмент, като ползвате опцията му за деинсталиране.

Системните инструменти могат да се разделят в две различни категории – легитимни и зловредни. Експерти по сигурността предупреждават за зловредни системни инструменти, защото те могат да въздействат на компютъра Ви подобно на вирусите и малуера. Независимо какво пише на официалната страница на подобен софтуер, може да причини неочаквани дейности след инсталацията на компютъра. Обикновено съмнителните версии на системни инстументи предизвикват забавяния в системата,подвеждащи системни скенери, нежелани нотификации и изскачащи реклми, пренасочвания към неизвестни сайтове и подобни дейности. Подобни ситемни инструменти могат да се класифицират като потенциално нежелани програми и трябва да бъдат деинсталирани възможно най-скоро.

Трябва да отбележим, че можете да намерите подобен системен инструмент на компютра си без дори да сте го сваляли, защото подобни програми активно се разпространяват в пакет с други (най-вече легитимни) приложения. Тук те са представени като допълнителни компоненти, които могат да бъдат засечени, само ако потребителят следи инсталацията на подобна програма. Повечето подобни програми не могат да бъдат деинсталирани по традиционния начин, защото използват специални техлики, за да се крият от потребителите. В подобен случай е препоръчително да ползвате надежден анти-спайуер.

System tools

Типове зловредни системни инструменти, които трябва да бъдат избягвани:

  • Фалшиви инструменти за компютърна оптимизация. Независимо, че тези програми се смятат за безвредни, те могат да причинят появата на досадни системни скенери и нотификации, свързани със сигурността. Обикновено казват, че компютърът Ви е пълен с различни грешки (безполезни данни в регистъра, файлове и друго съдържание), които трябва да бъдат елиминирани. Също така предлагат поправянето на тези грешки чрез закупуването на лицензираните им версии. Главният проблем тук е, че могат да засичат само малка част от безполезните компоненти на компютъра. Освен това премахването им трудно може да повиши скоростта на компютъра, защото трябва да премахнете хиляди от тях, за да видите някаква разлика във функционалността.
  • Скеъруер. Подобен софтуер не представлява опасност за компютърната система. Въпреки това името подсказва, че може да показва подвеждащи системни скенери и нотификации за сигурността с цел сплашване на потребителя. Освен това може да бъдете информирани, че единственият начин да поправите това, е като си свалите лицензирана версия на скеъруера. Веднъж щом разработчиците получат парите, те просто спират да показват подвеждащите предупреждения на компютъра на жертвата.
  • Съмнителни търсачки. В повечето случаи подобни търсачки се смятат за достоверни инструменти за търсене. Въпреки това могат да се появят в системата без дори да сте ги сваляли. Активно се разпространяват в пакет с друг софтуер, затова хората позволяват инсталацията им без дори да знаят. Някои версии на подобни инстументи могат да показват променени резултати от търсенето и да пренасочват потребителните към неизвестни сайтове.

Техники за разпространение на подвеждащите системни инструменти:

Нечестните програми, категоризирани като системни инструменти, не бива да бъдат сваляни на системата. Дори да не представляват опасност за полезните Ви файлове и подобни данни, те могат да предизвикат нежелани дейности. Ето най-популярните методи, използвани за разпространението на системни инструменти:

  • Официални сайтове. Лесно можете да инсталирате системен инструмент чрез официалния му сайт. Както споменахме, повечето подобни програми са безобидни, затова могат да бъдат свалени с помощта на сайтовете им.
  • Подвеждащи изскачащи реклами. Всяка изскачаща реклама трябва да се третира с внимание, особено тези, които предлагат безплатен фикс на компютъра. Ако не искате да имате съмнителен системен инструмент на компютъра, трябва да стоите настрана от реклами, които твърят, че можете да сканирате системата си с безплатен системен скенер или че трябва да инсталирате ъпдейт на компютъра си. Обикновено подобни реклами се използват за разпространението на съмнителни програми.
  • Софтуерни пакети. Пакетният софтуер играе важна роля в разпространението на легитимни и съмнителни системни инструменти. За да се защитите, трябва да използвате Ръчни или Подробни настройки на инсталацията всеки път, когато инсталирате безплатна програма на компютъра си.

Примери за съмнителни програми, които трябва да се избягват:

Disk Optimizer Pro се представя за програма, която поправя грешки, елиминира стари регистри и подобрява скоростта на компютъра. За съжаление сигурно няма да видите подобрение във функционалността на компютъра след закупуване на приложението. Има много потребители, които вече са платили за лицелз и твърдят, че не могат да видят подобрение във функционалността. Препоръчваме да избягвате всички инструменти за оптимизация, или поне да избирате безплатните версии. Това гарантира, че няма да загубите парите си. В допълнение трябва да премахнете тези оптимизатори, свалени на компютъра Ви заедно с други програми в пакет. 

Можете да си иснталирате PC Mechanic 2015 с цел защита от зловредни програми и премахване на нежелани компоненти от системата. За нещастие ще бъдете много разочаровани, след като установите, че тази програма не е способна на нищо. Трудно може да Ви покаже зловредни файлове и други компоненти, които не трябва да бъдат инсталирани на компютъра. В допълнение може да започне да показва много нежелани нотификации, защото главното нещо, което цели тази програма, е да сплаши потребителите да си купят лиценз.

YAC е много популярен инструмент за сигурност, но трябва да сте много внимателни с него. Той може да промени началната Ви страница и търсачката по подразбиране. След това може да започне да Ви пренасочва, както и да показва изскачащи реклами на всеки от браузърите Ви, които биват използвани, за да се изисква лицензираната версия. От вас зависи дали си струва да я закупувате или не. Въпреки това повечето експерти по сигурността вярват, че това е сигурен начин да си загубите парите.

Методи за премахване на системни инструменти:

В повечето случаи хората решават да премахнат даден системен инструмент, защото спират да го ползват или просто заема свободно пространство на диска им. Въпреки това може да решите да се отървете от подобна програма, след като забележите нежелана активност на компютъра си. Както споменахме, някои системни инструменти се смятат за зловредни и трябва да бъдат премахнати от системата. Ето два различни варианта, от които можете да изберете:

Ръчно премахване на системни инструменти. Ако имате безполезен системен инструмент на компютъра си, можете да го деинсталирате ръчно. За тази ел трябва да ползвате менюто „Програми“ от „Старт“ менюто. Изберете „Контролен панел“ и „Програми“. Щом видите програма, която не Ви трябва, изберете „Деинсталация“.

Метод за автоматично премахване на зловредни системни инструменти. Ако смятате, че си имате работа със зловредна (или съмнителна) версия на системен инструмент, трябва даи използвате опцията за автоматично премахване. Reimage или Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus ще Ви помогнат да се уверите, че няма нежелани компоненти на компютъра Ви, свързани със системния инструмент.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Инструкции за премахване на рансъмуер вируса CryptoMix

CryptoMix продължава да тероризира потребителите с новите си  версии CryptoMix е криптиращ зловреден софтуер. Той се появява през пролетта на 2016 и от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cryptomix/">Още
Вируси Рансъмуер   септември 25, 2017

Премахване на вируса Search.pikatika.com

Браузър-похитителят Search.pikatika.com цели да компрометира вашия Mac и да ви показва реклами Search.pikatika.com се представя за традиционна търсачка, въпреки че е ненадежден браузър-похитител, който се разпространява чрез съмнителни софтуерни пакети.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-pikatika-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 25, 2017

Изтрийте адуера Adsupply

Кратък преглед на Adsupply Adsupply е широко известна програма от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-adsupply/">Още
Адуер Вируси   септември 15, 2017

база данни от Системни инструменти

септември 14, 2017

Вирусът Safesurfs.net

Защо използването на Safesurfs.net като търсачка по подразбиране може да е рисковано? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-safesurfs-net/">Още
септември 14, 2017

Изскачащият вирус Popcash.net

Защо се появяват рекламите на Popcash? Вирусът Popcash може да вгорчи живота ви, защото тази компютърна инфекция е подмолна и почти неоткриваема. И все пак, подходящ инструмент против зловреден софтуер може да открие и премахне адуера Popcash, който ежедневно показва огромно количество уеб реклами на жертвата си . Тези реклами идват от рекламната мрежа Popcash.net и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-popcash-net/">Още
септември 14, 2017

Реклами от Liveadexchanger.com

Факти, които нашият екип е открил за рекламите на Liveadexchanger: Много от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-liveadexchanger-com/">Още
септември 13, 2017

Driver Restore

Безопасна програма ли е Driver Restore? Трябва ли да я използваме? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/driver-restore/">Още
септември 13, 2017

Вирусът YahLover.worm

Какво се крие зад предупрежденията на YahLover.worm? Когато вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yahlover-worm/">Още
септември 12, 2017

Измамата с техническа поддръжка „You Have A ZEUS Virus“

Заплашени сте от вируса Zeus? Предупреждения от тупа на „You Have A ZEUS Virus“ могат да притеснят потребители, които не разбират толкова от технологии и не са наясно, че това е често използвана стратегия, използвана от измамници. Самият вирус Zeus вирееше из нета преди няколко години. Главно опериран посредством троянец. Както може би знаете, последният се смята за... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b0-you-have-a-zeus-vir/">Още
септември 11, 2017

Вирусът Search.searchytdav.com

Факти, които знаем за браузър-похитителя Search.searchytdav.com  Search.searchytdav.com е потенциално нежелана компютърна програма, разработена от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-searchytdav-com/">Още
септември 11, 2017

Лента с инструменти EasyDirectionsFinder

Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder и нейната цел в компютъра Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder е легитимен инструмент< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-easydirectionsfinder/">Още
септември 11, 2017

RevContent

Трябва ли да ни притесняват реклами от RevContent? Рекламите на RevContent започнаха много дискусии по света и най-вероятно можем да намерим поне една подобна тема във всеки технологичен форум. Въпреки това трябва да знаете, че RevContent не е вирус. Това е легитимна мрежа за препоръчано съдържание, която си сътрудничи с добре познати сайтове. Също така е позната ка... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/revcontent/">Още
септември 08, 2017

Вирусът Online.io

Може ли Online.io да предизвика проблеми за операционната система? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-online-io/">Още
септември 07, 2017

Рансъмуер вирусът Cerber 4.1.6

Поредната не до там изключителна версия на рансъмуера Cerber: вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cerber-4-1-6/">Още
септември 06, 2017

Изскачащи реклами MacKeeper

MacKeeper НЕ е надеждно приложение според компютърните потребители.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-mackeeper/">Още
септември 05, 2017

Вирусът „Error #268D3“

Как да разпознаете вируса „Error #268D3“? Ако компютърът Ви се инфектира с вируса „Error #268D3“ ще започнете да получавате досадни изскачащи съобщения докато браузвате и ще получавате пренасочвания към Microsoftsupportdesk.com или други мошенически сайтове. Малуерът „Error #268D3“отваря подозрителни сайтове, пълни с логото на Microsoft и тези сайтове незабавно показ... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-error-268d3/">Още
септември 05, 2017

Рансъмуер вирусът Bitpaymer

Вирусът Bit Paymer атакува здравния сектор и иска откуп в размер на 50 Биткойна Рансъмуерът Bitpaymer, известен и като Bit Paymer, е криптиращ вирус, който е забелязан през юли 2017. Той добавя файлово разширение .locked на различните целеви файлове и иска плащането на 50 биткойна за възстановяването на информацията. Месец след появата си, зловредният софтуер старти... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-bitpaymer/">Още
септември 04, 2017

Вирусът NavSmart.info

Мога ли да ползвам NavSmart.info като начална страница? Вирусът NavSmart.info може да изглежда като страхотен инструмент за търсене из мрежата. Всъщност обаче трябва да стоите възможно най-далече от тази търсачка. Според експерти по сигурността програмата трябва да бъде третирана като браузърен хайджакър, защото може да Ви показва променени резултати от търсенията и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-navsmart-info/">Още
септември 04, 2017

Рансъмуер вирусът Diablo6

Вирусът Diablo6 пуска поредната скам кампания  Вирусът Diablo6 действа като най-новата версия на печално известния рансъмуер Locky. Той кодира данните на компютъра на жертвата, като използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 криптографски шифри и добавя файлово разширение .diablo6 на всеки файл. След като процеудрата приключи, информацията става неизползваема. Най-нак... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-diablo6/">Още
септември 04, 2017

Firefox-пренасочващ вирус

Основни факти за Пренасочващият Firefox вируса Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/firefox-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81/">Още

Информацията е обновена на: 2016-09-15

Източник: http://www.2-spyware.com/system-tools-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук