Какво е системни инструменти и как да го премахна?

от Alice Woods - - Обновено | Тип: Системни инструменти
12

Системните инструменти са компютърни програми, които могат да бъдат използвани за имплементиране на различни задачи. Хората ги свалят с различни цели, като например извършване на определени задачи, подобряване на производителността и сигурността, по-добър опит при сърфиране в нета или просто поправяне на грешки в системата. Можете да деинстаирате системен инструмент, като ползвате опцията му за деинсталиране.

Системните инструменти могат да се разделят в две различни категории – легитимни и зловредни. Експерти по сигурността предупреждават за зловредни системни инструменти, защото те могат да въздействат на компютъра Ви подобно на вирусите и малуера. Независимо какво пише на официалната страница на подобен софтуер, може да причини неочаквани дейности след инсталацията на компютъра. Обикновено съмнителните версии на системни инстументи предизвикват забавяния в системата,подвеждащи системни скенери, нежелани нотификации и изскачащи реклми, пренасочвания към неизвестни сайтове и подобни дейности. Подобни ситемни инструменти могат да се класифицират като потенциално нежелани програми и трябва да бъдат деинсталирани възможно най-скоро.

Трябва да отбележим, че можете да намерите подобен системен инструмент на компютра си без дори да сте го сваляли, защото подобни програми активно се разпространяват в пакет с други (най-вече легитимни) приложения. Тук те са представени като допълнителни компоненти, които могат да бъдат засечени, само ако потребителят следи инсталацията на подобна програма. Повечето подобни програми не могат да бъдат деинсталирани по традиционния начин, защото използват специални техлики, за да се крият от потребителите. В подобен случай е препоръчително да ползвате надежден анти-спайуер.

System tools

Типове зловредни системни инструменти, които трябва да бъдат избягвани:

  • Фалшиви инструменти за компютърна оптимизация. Независимо, че тези програми се смятат за безвредни, те могат да причинят появата на досадни системни скенери и нотификации, свързани със сигурността. Обикновено казват, че компютърът Ви е пълен с различни грешки (безполезни данни в регистъра, файлове и друго съдържание), които трябва да бъдат елиминирани. Също така предлагат поправянето на тези грешки чрез закупуването на лицензираните им версии. Главният проблем тук е, че могат да засичат само малка част от безполезните компоненти на компютъра. Освен това премахването им трудно може да повиши скоростта на компютъра, защото трябва да премахнете хиляди от тях, за да видите някаква разлика във функционалността.
  • Скеъруер. Подобен софтуер не представлява опасност за компютърната система. Въпреки това името подсказва, че може да показва подвеждащи системни скенери и нотификации за сигурността с цел сплашване на потребителя. Освен това може да бъдете информирани, че единственият начин да поправите това, е като си свалите лицензирана версия на скеъруера. Веднъж щом разработчиците получат парите, те просто спират да показват подвеждащите предупреждения на компютъра на жертвата.
  • Съмнителни търсачки. В повечето случаи подобни търсачки се смятат за достоверни инструменти за търсене. Въпреки това могат да се появят в системата без дори да сте ги сваляли. Активно се разпространяват в пакет с друг софтуер, затова хората позволяват инсталацията им без дори да знаят. Някои версии на подобни инстументи могат да показват променени резултати от търсенето и да пренасочват потребителните към неизвестни сайтове.

Техники за разпространение на подвеждащите системни инструменти:

Нечестните програми, категоризирани като системни инструменти, не бива да бъдат сваляни на системата. Дори да не представляват опасност за полезните Ви файлове и подобни данни, те могат да предизвикат нежелани дейности. Ето най-популярните методи, използвани за разпространението на системни инструменти:

  • Официални сайтове. Лесно можете да инсталирате системен инструмент чрез официалния му сайт. Както споменахме, повечето подобни програми са безобидни, затова могат да бъдат свалени с помощта на сайтовете им.
  • Подвеждащи изскачащи реклами. Всяка изскачаща реклама трябва да се третира с внимание, особено тези, които предлагат безплатен фикс на компютъра. Ако не искате да имате съмнителен системен инструмент на компютъра, трябва да стоите настрана от реклами, които твърят, че можете да сканирате системата си с безплатен системен скенер или че трябва да инсталирате ъпдейт на компютъра си. Обикновено подобни реклами се използват за разпространението на съмнителни програми.
  • Софтуерни пакети. Пакетният софтуер играе важна роля в разпространението на легитимни и съмнителни системни инструменти. За да се защитите, трябва да използвате Ръчни или Подробни настройки на инсталацията всеки път, когато инсталирате безплатна програма на компютъра си.

Примери за съмнителни програми, които трябва да се избягват:

Disk Optimizer Pro се представя за програма, която поправя грешки, елиминира стари регистри и подобрява скоростта на компютъра. За съжаление сигурно няма да видите подобрение във функционалността на компютъра след закупуване на приложението. Има много потребители, които вече са платили за лицелз и твърдят, че не могат да видят подобрение във функционалността. Препоръчваме да избягвате всички инструменти за оптимизация, или поне да избирате безплатните версии. Това гарантира, че няма да загубите парите си. В допълнение трябва да премахнете тези оптимизатори, свалени на компютъра Ви заедно с други програми в пакет. 

Можете да си иснталирате PC Mechanic 2015 с цел защита от зловредни програми и премахване на нежелани компоненти от системата. За нещастие ще бъдете много разочаровани, след като установите, че тази програма не е способна на нищо. Трудно може да Ви покаже зловредни файлове и други компоненти, които не трябва да бъдат инсталирани на компютъра. В допълнение може да започне да показва много нежелани нотификации, защото главното нещо, което цели тази програма, е да сплаши потребителите да си купят лиценз.

YAC е много популярен инструмент за сигурност, но трябва да сте много внимателни с него. Той може да промени началната Ви страница и търсачката по подразбиране. След това може да започне да Ви пренасочва, както и да показва изскачащи реклами на всеки от браузърите Ви, които биват използвани, за да се изисква лицензираната версия. От вас зависи дали си струва да я закупувате или не. Въпреки това повечето експерти по сигурността вярват, че това е сигурен начин да си загубите парите.

Методи за премахване на системни инструменти:

В повечето случаи хората решават да премахнат даден системен инструмент, защото спират да го ползват или просто заема свободно пространство на диска им. Въпреки това може да решите да се отървете от подобна програма, след като забележите нежелана активност на компютъра си. Както споменахме, някои системни инструменти се смятат за зловредни и трябва да бъдат премахнати от системата. Ето два различни варианта, от които можете да изберете:

Ръчно премахване на системни инструменти. Ако имате безполезен системен инструмент на компютъра си, можете да го деинсталирате ръчно. За тази ел трябва да ползвате менюто „Програми“ от „Старт“ менюто. Изберете „Контролен панел“ и „Програми“. Щом видите програма, която не Ви трябва, изберете „Деинсталация“.

Метод за автоматично премахване на зловредни системни инструменти. Ако смятате, че си имате работа със зловредна (или съмнителна) версия на системен инструмент, трябва даи използвате опцията за автоматично премахване. Reimage или Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus ще Ви помогнат да се уверите, че няма нежелани компоненти на компютъра Ви, свързани със системния инструмент.

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

база данни от Системни инструменти

ноември 06, 2017

Deceptive site ahead

Предупреждението „Deceptive Site Ahead/Опасен сайт” се опитва да ви спре да посетите зловредни сайтове. Още
ноември 03, 2017

Изскачащи реклами Right Coupon

Можем ли да се доверим на рекламите на Right Coupon? Right Coupon може да ви изглежда като полезна добавка за браузър, която осигурява различни кодове за отстъпки и оферти, когато пазарувате онлайн. За съжаление, това е един от многото инструменти, създадени единствено с цел извличане на ползи за своите създатели. Този адуер е подобен на други приложения като Search... Още
ноември 02, 2017

вирусът Android

Android вирусът продължава атаките си и през 2017. Списъкът със зловредни приложения, принадлежащи към групата на вируса Android продължава да се разраства. Експерти по сигурността твърдят, че едно на десет приложения е инфектирано с малуера Android. За нещастие много от тези приложения могат да бъдат свалени от Google Play Store. Въпреки това Google полага огромни у... Още
ноември 02, 2017

Рансъмуер вируса ACCDFISA v2.0

Вирусът ACCDFISA v2.0 и как заключва файловете ви. Рансъмуер вирусите често преминават през доста голямо развитие, докато техните създатели останат доволни от резултата. Вирусът ACCDFISA е една от тези програми и наскоро нейната подобрена версия, наречена ACCDFISA v2.0 „удари“ интернет пространството. Известна още и като Anti-Child Porn Spam Protection vi... Още
октомври 31, 2017

Facebook вирус

Facebook вирусът е опасен компютърен паразит, който инфектира системи след посещение в социалната мрежа. Още
октомври 31, 2017

Рансъмуер вирусът Matrix

Рансъмуерът Matrix с една стъпка напред. Вирусът Matrix, наричан още рансъмуера matrix9643@yahoo.com функционира като криптиращ троянски кон. Забелязан е от изследователите на зловреден софтуер на 1 декември 2016. Вирусът копира темата на филма Матрицата и негова са цел са англо- и рускоговорящи компютърни потребители, защото съобщението за откуп, което оставя в комп... Още
октомври 30, 2017

SearchAssist.net

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна . Още
октомври 27, 2017

Вирусът iPhone

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone . Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е зн... Още
октомври 27, 2017

Адуерът Chrome

Адуерът Chrome инфектира браузъра ви за да ви предоставя ненадеждно рекламно съдържание. Още
октомври 26, 2017

Вирусът Petya

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya. Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании. Тази зловредна програма влиза в компютрите... Още
октомври 05, 2017

Браузър Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Погрешното схващане за DriverAgent Plus. DriverAgent Plus е легитимна компютърна програма за оптимизация, създадена отОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още

Информацията е обновена на: 2016-09-15

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук