Какво е системни инструменти и как да го премахна?

от Alice Woods - - Обновено | Тип: Системни инструменти

Системните инструменти са компютърни програми, които могат да бъдат използвани за имплементиране на различни задачи. Хората ги свалят с различни цели, като например извършване на определени задачи, подобряване на производителността и сигурността, по-добър опит при сърфиране в нета или просто поправяне на грешки в системата. Можете да деинстаирате системен инструмент, като ползвате опцията му за деинсталиране.

Системните инструменти могат да се разделят в две различни категории – легитимни и зловредни. Експерти по сигурността предупреждават за зловредни системни инструменти, защото те могат да въздействат на компютъра Ви подобно на вирусите и малуера. Независимо какво пише на официалната страница на подобен софтуер, може да причини неочаквани дейности след инсталацията на компютъра. Обикновено съмнителните версии на системни инстументи предизвикват забавяния в системата,подвеждащи системни скенери, нежелани нотификации и изскачащи реклми, пренасочвания към неизвестни сайтове и подобни дейности. Подобни ситемни инструменти могат да се класифицират като потенциално нежелани програми и трябва да бъдат деинсталирани възможно най-скоро.

Трябва да отбележим, че можете да намерите подобен системен инструмент на компютра си без дори да сте го сваляли, защото подобни програми активно се разпространяват в пакет с други (най-вече легитимни) приложения. Тук те са представени като допълнителни компоненти, които могат да бъдат засечени, само ако потребителят следи инсталацията на подобна програма. Повечето подобни програми не могат да бъдат деинсталирани по традиционния начин, защото използват специални техлики, за да се крият от потребителите. В подобен случай е препоръчително да ползвате надежден анти-спайуер.

Типове зловредни системни инструменти, които трябва да бъдат избягвани:

  • Фалшиви инструменти за компютърна оптимизация. Независимо, че тези програми се смятат за безвредни, те могат да причинят появата на досадни системни скенери и нотификации, свързани със сигурността. Обикновено казват, че компютърът Ви е пълен с различни грешки (безполезни данни в регистъра, файлове и друго съдържание), които трябва да бъдат елиминирани. Също така предлагат поправянето на тези грешки чрез закупуването на лицензираните им версии. Главният проблем тук е, че могат да засичат само малка част от безполезните компоненти на компютъра. Освен това премахването им трудно може да повиши скоростта на компютъра, защото трябва да премахнете хиляди от тях, за да видите някаква разлика във функционалността.
  • Скеъруер. Подобен софтуер не представлява опасност за компютърната система. Въпреки това името подсказва, че може да показва подвеждащи системни скенери и нотификации за сигурността с цел сплашване на потребителя. Освен това може да бъдете информирани, че единственият начин да поправите това, е като си свалите лицензирана версия на скеъруера. Веднъж щом разработчиците получат парите, те просто спират да показват подвеждащите предупреждения на компютъра на жертвата.
  • Съмнителни търсачки. В повечето случаи подобни търсачки се смятат за достоверни инструменти за търсене. Въпреки това могат да се появят в системата без дори да сте ги сваляли. Активно се разпространяват в пакет с друг софтуер, затова хората позволяват инсталацията им без дори да знаят. Някои версии на подобни инстументи могат да показват променени резултати от търсенето и да пренасочват потребителните към неизвестни сайтове.

Техники за разпространение на подвеждащите системни инструменти:

Нечестните програми, категоризирани като системни инструменти, не бива да бъдат сваляни на системата. Дори да не представляват опасност за полезните Ви файлове и подобни данни, те могат да предизвикат нежелани дейности. Ето най-популярните методи, използвани за разпространението на системни инструменти:

  • Официални сайтове. Лесно можете да инсталирате системен инструмент чрез официалния му сайт. Както споменахме, повечето подобни програми са безобидни, затова могат да бъдат свалени с помощта на сайтовете им.
  • Подвеждащи изскачащи реклами. Всяка изскачаща реклама трябва да се третира с внимание, особено тези, които предлагат безплатен фикс на компютъра. Ако не искате да имате съмнителен системен инструмент на компютъра, трябва да стоите настрана от реклами, които твърят, че можете да сканирате системата си с безплатен системен скенер или че трябва да инсталирате ъпдейт на компютъра си. Обикновено подобни реклами се използват за разпространението на съмнителни програми.
  • Софтуерни пакети. Пакетният софтуер играе важна роля в разпространението на легитимни и съмнителни системни инструменти. За да се защитите, трябва да използвате Ръчни или Подробни настройки на инсталацията всеки път, когато инсталирате безплатна програма на компютъра си.

Примери за съмнителни програми, които трябва да се избягват:

Disk Optimizer Pro се представя за програма, която поправя грешки, елиминира стари регистри и подобрява скоростта на компютъра. За съжаление сигурно няма да видите подобрение във функционалността на компютъра след закупуване на приложението. Има много потребители, които вече са платили за лицелз и твърдят, че не могат да видят подобрение във функционалността. Препоръчваме да избягвате всички инструменти за оптимизация, или поне да избирате безплатните версии. Това гарантира, че няма да загубите парите си. В допълнение трябва да премахнете тези оптимизатори, свалени на компютъра Ви заедно с други програми в пакет. 

Можете да си иснталирате PC Mechanic 2015 с цел защита от зловредни програми и премахване на нежелани компоненти от системата. За нещастие ще бъдете много разочаровани, след като установите, че тази програма не е способна на нищо. Трудно може да Ви покаже зловредни файлове и други компоненти, които не трябва да бъдат инсталирани на компютъра. В допълнение може да започне да показва много нежелани нотификации, защото главното нещо, което цели тази програма, е да сплаши потребителите да си купят лиценз.

YAC е много популярен инструмент за сигурност, но трябва да сте много внимателни с него. Той може да промени началната Ви страница и търсачката по подразбиране. След това може да започне да Ви пренасочва, както и да показва изскачащи реклами на всеки от браузърите Ви, които биват използвани, за да се изисква лицензираната версия. От вас зависи дали си струва да я закупувате или не. Въпреки това повечето експерти по сигурността вярват, че това е сигурен начин да си загубите парите.

Методи за премахване на системни инструменти:

В повечето случаи хората решават да премахнат даден системен инструмент, защото спират да го ползват или просто заема свободно пространство на диска им. Въпреки това може да решите да се отървете от подобна програма, след като забележите нежелана активност на компютъра си. Както споменахме, някои системни инструменти се смятат за зловредни и трябва да бъдат премахнати от системата. Ето два различни варианта, от които можете да изберете:

Ръчно премахване на системни инструменти. Ако имате безполезен системен инструмент на компютъра си, можете да го деинсталирате ръчно. За тази ел трябва да ползвате менюто „Програми“ от „Старт“ менюто. Изберете „Контролен панел“ и „Програми“. Щом видите програма, която не Ви трябва, изберете „Деинсталация“.

Метод за автоматично премахване на зловредни системни инструменти. Ако смятате, че си имате работа със зловредна (или съмнителна) версия на системен инструмент, трябва даи използвате опцията за автоматично премахване. FortectIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner ще Ви помогнат да се уверите, че няма нежелани компоненти на компютъра Ви, свързани със системния инструмент.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-09-15

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни