Какво е снифъри и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Снифъри

Снифър (също така познати като мрежови анализатори, анализатори на пакети или протоколни анализатори) е компютърна програма, използвана за мониторинг и анализ на мрежовия трафик, пренасян от една мрежа на друга. Снифърът улавя всеки пакет информация, декодира го позволява на създателите си да го разчетат. Ако снифърът се ползва от някой надежден човек, не се приема като опасно приложение, понеже се ползва при някои проблеми и при монитоинг или при засичане на опити за проникване в мрежа. Въпреки това снифърите също така могат да се използват от злонамерени хора, които искат да откраднат файлове, предавани по мрежов път. Информацията може да е различна. Може да включва информация за логини, пароли, информация за банкови сметки, номера на кредитни карти и други важни данни, които могат да бъдат ползвани за опасни дейности.

Снифър може да бъде инсталиран на всеки компютър свързан с локална мрежа. Често не е нужно да бъде пуснат на афектираната система. Лесно може да се крие в хакерския компютър и да му помага да краде информация. Тази технология изисква човек между  изпращача и получателя. Освен това снифърът може да се инсталира с цел засичане на мрежовия трафик и започване на други дейности. Снифърът може да е физическо устройство, обикновено рутер с подобни способности. Работи по същия начин като обикновените снифъри, но детекцията може да е дори по-усложнена.

За да обобщим, снифърите са разделени на легитимни приложения и инструменти, разработени от хакери специално за крадене на лична информация и други дейности. И легитимните, и зловредните снифъри се смятат за много подобни програми, които могат да се ползват за същата цел. Единствената разлика е, че зловредните снифъри често са специализирани инструменти с нестандартни опции.

Действието на снифърите върху компютъра и последствията от тях:

Снифърът не опитва да инфектира системата с други заплахи. Освен това не може да предизвика проблеми със скоростта или стабилността на системата, както и да представлява опасност за данните на компютъра Ви. Въпреки това зловредна версия на снифър може лесно да предизвика проблеми с поверителността. Програмата не изисква много системни ресурси и няма графичен интерфейс (GUI), затова е много трудно да се засече, когато е в компютъра. Веднъж в него, може да бъде ползван от хакерите за нарушаване на личното пространство на жертвата. Следенето може да продължи месеци и дори години, преди да бъде забелязано. През цялото това време снифърът се използва за предоставяне на хакерите с информацията, от която се нуждаят. Те ще могат да се снабдят с пароли, логини, лични данни, кредитни карти и много повече. Цялата тази инфорация може да бъде използвана за пробиви в системата, крадене или разкриване на лични данни.

За да обобщим, това са най-важните дейности, извършвани с помощта на снифъри:

  • Мониторинг на мрежовото ползване и филтриране на пакети.
  • Улавяне на всички мрежови пакети, пренасяни от една мрежа към друга.
  • Логване на данните от тези пакети и запизването им във файл.
  • Позволяване на хакера да анализира тази информация и да намери логин имена, пароли, кредитни карти, детайли за самоличност и друга важна информация.

Методи за инфилтраци на компютри:

Снифърите не са вируси и затова не могат да се разпространяват сами, а трябва да бъдат контролирани от конкретни хора. Могат да бъдат инсталирани като всеки друг софтуер със или без съгласието на потребителя. Има два главни начина за проникването на снифъри в системата.

  • Легитимният снифър може ръчно да се инсталира от системан администратор или друг потребител, който има достатъчни права за инсталиране на софтуер. Хакерът може да проникне в системата и да инсталира сам зловредния снифър. И в двата случая програмата се инсталира без знанието и съгласието на потребителя.
  • Зловредните снифъри често се инсталират от други паразити като вируси, троянци, задни вратички, червеи. Проникват в системата без знанието на потребителя и влияят на всеки, ползващ компютъра. Подобни снифъри нямат опция за деинсталиране и могат да бъдат контролирани само от авторите си.

Примери за снифъри:

Снифърите са редки приложения, които имат една и съща функционалност. Следните примери илюстрират типичното поведение на подобен софтуер:

Ethereal. Това е известен пакет от снифър софтуер, който се смята за легитимен. Главната задача на тази група програми е да разглежда различни задачи и да следи за промени. Този пакет снифъри предлага графичен интерфейс, ефективни филтри и интегрирани инструменти за редактиране на пакети Ethereal запазва събраните данни във файл и дава възможност на потребител да ги анализира по-късно. Към момента приложението поддържа повече от 800 различни мрежови протокола и работи почти на всяка мрежа и операционна система.

BUTTSniffer е снифър, разработен изцяло за зловредни цели. Поддържа мрежови протоколи и позволява филтрирането на данните и запазването на събраната информация във файл. BUTTSniffer може да работи като самостоятелно приложение или като плъгин за някои паразити като например инструмента за отдалечено администриране Back Orifice (RAT) и подобни заплахи.

Премахване на снифър и компонентите му от системата:

Можете да проверите системата си за снифъри с помощта на надежден анти-спайуер. На този етап има няколко програми, способни да намират снифъри. Това са FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner. Въпреки това винаги трябва да помните, че по-голяма част от снифърите нямат нищо общо с малуера. Това означава, че не могат да бъдат засичани и трябва да бъдат деинсталирани ръчно. В подобен случай потребителите могат да се натъкнат на проблеми, защото не всички снифъри имат опция за деинсталиране.

Ако имате проблеми с премахването на снифър, можете да пратите въпроса си на 2-Spyware.com. Винаги може да направите това чрез страницата Попитайте ни, която свързва потребители и други хора, нуждаещи се от помощ, с най-напредналите компютърни експерти.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-10-04

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни