Какво е спайуер и как да го премахна?

от Alice Woods - - Обновено | Тип: Спайуер

Спайуерът е категория от кибер заплахи, която обхваща зловредните програми, предназначени да инфектират системата и след това да извършват нелегални действия на нея. В повечето случаи функционалността на подобни заплахи зависи от намеренията на разпространителите: някои спайуери могат да се ползват за събиране на лична информация (логини, пароли и други данни) и след това да бъдат пращани на разработчиците по задна връзка с Интернет, докато други вируси могат да следят жертвата и да събират информация за браузърните им навици. Тази информация се използва за следене на хората и техните действия при сърфиране с цел маркетинг и реклама на различни трети страни, така че спайуера може да доведе до повишено количество спам.

Някои програми не трябва да се смятат за спайуерни заплахи, въпреки че са способни да събират нелична информация за потребителя. Бъдете сигурни, че те не крадат имена, контакти или други детайли за потребителя, затова не могат да нарушат личното Ви пространство. Има много легални рекламни приложения или адуер, който не бива да бъде добавян в тази категория. Въпреки че легалните рекламни програми са способни да шпионират потребителите, те не бива да бъдат обвинявани в нарушаване на личното пространство.

Начини, по които спайуера инфектира компютри

Спайуерните паразити могат да инфектират системата без позволението на потребителя. Тези вредители са способни да инфектират системата Ви с помощта на тези техники:

1. Подвеждащ маркетинг. Има много разработчици на спайуер, които мамят потребителите, като представят спайуера си за полезна програма, като например мощна търсачка, мениджър за свалянията или надежден оптимизатор за интернета. Потребителите свалят и инсталират подобни програми, за съжаление обаче практически всички те се оказват или изцяло безполезни, или неефективни. Повечето подобни програми могат да бъдат деинсталирани ръчно, но техните зловредни компоненти остават в системата и продължават да функционират.

2. Софтуерни пакети. Има много безплатни програми, които са свързани с опасни приставки, плъгини и екстеншъни. Те са представени като компоненти, необходими на главната програма, за да функционира правилно. За нещастие повечето приставки са всъщност спайуерни паразити. Премахването на главното приложение не премахва и спайуера.

3. Уязвимости в сигурността. Това са уязвимости в уеб браузъра, използвани за разпространението на различни заплахи, включително спайуер. Разпространителите поддържат несигурни уеб сайтове, пълни със зловреден код или разпространяват опасни изскачащи реклами, банери и лонкове чрез имейли. Когато потребителят посети подобен сайт или кликне на изскачаща реклама се пуска зловреден скрипт, който инсталира спайуерния вирус. Потребителят не забелязва нищо подозрително, понеже подобни вируси не показват инсталатори, прозорци или предупреждения.

4. Други заплахи. Известно е, че някои спайуери се разпространяват чрез други вируси. Троянци, червеи, задни вратички – това са най-опасните вируси, които причиняват инфилтрация със спайуер.

За какво могат да се ползват спайуерните заплахи: 

  • Крадене на важна информация. Подобни програми се интересуват от лична информация като логини, пароли, данни за банкиране и подобни. В допълнение могат да следят активността на потребителя онлайн и да събират данни в отдалечен сървър.
  • Показване на нежелани реклами. Спайуерът може да показва голямо количество досадни изскачащи реклами. Подобна активност е свързана главно с адуерните паразити. 
  • Пренасочване на потребителите към съмнителни или зловредни сайтове против волята им. В допълнение някои типове спайуерни заплахи са способни да променят браузърните настройки, като променят търсачката по подразбиране и началната страница.
  • Създаване на множество линкове с търсенията на жертвата и пренасочване към нежелани сайтове (сайтове със спайуер и други домейни).
  • Промяна на важни системни настройки. Тези промени понижават сигурността и предизвикват проблеми с производителността.  
  • Свързване към инфилтрирания компютъра чрез задни вратички. Повечето спайуерни заплахи са способни да предоставят на хакерите отдалечен достъп до системата без знанието на потребителя. 
  • Понижаване на цялостната производителност и предизвикване на нестабилност.

Примери за спайуерни заплахи:

Има хиляди различни спайуерни паразити. Следните примери илюстрират колко опасни могат да са спайуерите.

Security Bytes 2015 е спайуерна заплаха, произлизаща от огромно семейство с подобни вируси. Всички тези заплахи се използват за сплашване на хората с цел да си купят лицензирана версия. Въпреки това могат да предизвикват пренасочвания към зловредни сайтове, промотиращи съмнителни инструменти. Щом Secutiry Bytes 2015 инфектира компютъра, той инсталира файловете си и започва да показва фалшиви системни скенери. Тези скенери са последвани от фалшиви нотификации, които докладват за хиляди инфектирани файлове. На пръв поглед Security Bytes 2015 може да изглежда като полезно приложение. Въпреки това се интересува само от  едно нещо – да открадне парите Ви и да Ви измами да разкриете паролите си, детейли за банковата си сметка и друга лична информация. 

HDD Repair е зловредна програма, която също може да се категоризира като спайуер. Показва подвеждащи оферти за подобряване на функционалността на компютъра. След инфекцията предлага сканиране на системата за зловредни файлове и безполезни регистри, които обикновено остават в системата след деинсталирането на различни програми. В допълнение се получава огромно количество заплахи и оферти за премахването им с помощта на платената версия. Различни версии на HDD Repair са свързани с други софтуери и могат да влязат в системата Ви от несигурен сайт.

Спайуерът Windows AntiBreach Module е насочен към изплашени потребители, които искат да поправят компютрите си. Описанието му показва, че програмата е създадена да помага на хората да подобрят сигурността на компютъра си, но това очевидно е лъжа. Ако наистина искате да поправите машината си трябва да стоите настрана от тази програма и да пуснете пълно сканиране с надежден анти-спайуер, за да може да премахнете зловредните файлове от системата си.

Съвети за премаване на спайуер:

Както споменахме по-горе, спайуерните паразити са опасни вируси, които не могат да бъдат премахнати с помощта на ръчни методи или обикновени антивирусни продукти. За да премахнете подобни паразити трябва да инсталирате специален анти-спайуерен инструмент, способен да сканира системата подобно на подробен софтуер за сигурност. Подобни програми имат специални бази данни, които им позволяват да засичат и елиминират последните спайуерни заплахи. Ето най-мощните анти-спайуерни програми: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.

В някои случаи дори анти-спайуерна програма може да не успее да Ви помогне да се отървете от някой паразит. Това може да се случи поради напреднала техника, ползвана от спайуера за предотвратяване на премахването му. Подобни програми могат да блокират скенера Ви, да скрият файловете си и да използват други техники за предотвратяване на своята елиминация.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-09-28

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни