Какво е спам инструменти и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Спам инструменти
12

Спам инструментите са нелегални програми, използвани от спамъри за разпространението на съобщения до стотици различни получатели. Мнозинството такива имейли промотират фармацевтични теми, реплики и фишинг. Фишингът се смята за най-опасната тема, защото обикновено включва зловредни линкове, инфектирани приставки и подобно съдържание. Зловредните имейли могат да пренасочват жертвата към опасни сайтове и други домейни, които се смятат за несигурни. Главният проблем тук е че никога не се знае с какво си имаме работа, затова е препоръчително да инсталирате надежден спам блокър (иначе казано филтър за пощата) и анти-спайуерен софтуер.

Като цяло спам инструментите са способни да работят с големи количества имейл адреси. Могат да бъдат ползвани за поставяне на предопределен текст в съобщение, добавяне на хедъри, футъри и други компоненти и разпространението на спама чрез различни сървъри. В повечето страни подобен софтуер се смята за нелегален и съобщенията, разпространявани чрез тези инструменти се наричат зловредни. Въпреки това само половината могат да предизвикат инфилтрация на малуер. Другата половина обикновено е пълна с рекламно съдържание, промотиращо казина, програми за загуба на тегло, фармацевтични стоки и други „вълшебни“ продукти.

Друг термин, който трябва да споменем, е „препращащ спам“/ Тази псевдо тактика вече е голям проблем за повечето собственици на сайтове и админи, защото препълва Google Analytics и кара хората да влизат в съмнителни домейни. Препращащият спам се базира на постоянни заявки, създадени с препращащ линк. Ако се използва правилно кара специфичен домейн да се показва в Analytics на жертвата и може да го подмами да го посети. С тази тактика спамърите се опитват да увеличат трафика на дадени сайтове. Независимо че подобна дейност не се смята за опасна, фалшивите референции не само могат да променят данните и статистиките Ви в Google Analytics, но освен това могат да предизвикат повишено време за зареждане и по-ниски ранкове. Освен това този вид спам може да води до сайтове, пълни с вируси, затова стойте настрана от него!

Главните категории спам инструменти:

В зависимост от функционалността, спам инструментите се разделят на тези категории:

  • Софтуер за събиране на имейли. Подобни спам инструменти се използват главно за събиране на имейл адреси от различни сайтове, документи и други ресурси. Веднъж събрани, те се добавят към мейлинг списъци и се приготвят за употреба;
  • Програми за масово пращане на мейли. Тази категория спам инструменти обикновено се използва за разпространението на имейл съобщенията. Те помагат на спамърите да разпространяват имейлите си сред хиляди различни получатели;
  • Програми за имейл мениджмънт. Подобен софтуер може да се ползва за идентифициране и премахване на безполезни имейл адреси от списък с получатели. Тези адреси обикновено включват имейли от специфични организации, които са способни да идентифицират собственика на спам инструмента.
  • Препращащ спам. Тази техника се използва за промяна на линка към даден сайт и смяната му към желаната страница. Спамърите очакват собственикът на сайта да види линка в Google Analytics и да помисли, че този сайт е важен. Повечето сайтове, които зависят от тази техника, са зловредни и посещението им може да доведе до инфилтрация с малуер!

История на спама:

Спамт е създаден през 1978 като модел на реклама за компания, наречена Digital Equipment Corporation. Човекът, използвал имейл спам за пръв път е промотирал себе си и се казва Гари Търк. Той и неговият асистент Карл Гартли успели да пратят съобщението до почти 400 получатели. Направили това с помощта на един единствен масов мейл, което не било ползвано преди това.

Датата на първото масово ползване на спама се смята за 1994, когато двойка адвокати започнали да промотират услугите си за имигранти чрез масови имейли. Изглежда тези имейли, именувани като „Green Card spam“, са помогнали на двойката да увеличат популярността си, защото няколко години по-късно те пуснали книга, наречена „How to Make a Fortune on the Information Superhighway“.

В днешно време повечето хора трябва да се справят с агресивни спам кампании и препращащ спам. Спам техниките се използват за промотирането на конкретни сайтове и помагат за повишаването на трафика от посетители към него. Най-голямото количество препращащ спам е засечено в WordPress сайтове.

Най-честите характеристики на спам съобщенията:

  • Подвеждащ адрес на изпращача. Спамърите опитват да накарат потребителите да си мислят, че получават мейл от познато лице.
  • Тема на мейла, която хваща окото.
  • Съдържанието. Спам инструментите разпространяват имейли, пълни с рекламно съдържание. Подобни съобщения могат да промотират линкове към сайтове (легитимни и нелегитимни) и зловредни имейл приставки.
  • No Reply адрес.
  • Бутон за прекратяване на абонамента. Този бутон се използва за разпространение на малуер, затова не бива да го кликвате.

Примери за спам инструменти и спам:

1st Mass Mailer е спам инструмент, известен като Mass Mailer. Представен е като много мощен софтуер, посветен на разпространението на персонализирани имейл съобщения. ъпреки това ако програмата попадне в ръцете на спамър, той или тя може да го използва за разпространението на зловредни съобщения. Програмата позволява създаването на вътрешна база данни и внасяне на списък с абонати в него. 

‘You are cordially invited to celebrate our wedding’. Това е последната спам кампания, която се изпълнява с помощта на Spam Tool. Известно е, че кампанията е използвана за разпространение на червей на име Kuluoz, който се смята за много сериозна кибер заплаха, способна да открадне личната Ви информация. Експерти по сигурността вярват, че има хиляди хора, които са били измамени от това подвеждащо съобщение. Ако смятате, че сте един от тях, трябва незабавно да сканирате компютъра си с надежден инструмент за сигурност. В този случай използването на анти-спайуер е преръчително.

Copyrightclaims.org е препращащ спам, който може да се появи във Вашия Google Analytics и да фалшифицира данните Ви. Посещението на този домейн не е най-добрата идея, тъй като това е фалшив сайт, използван за събиране на трафик и пренасочване на хора към други домейни. Copyrightclaims.com се разпространява с помощта на спам ботове. Докато линкът не е свързан с каквито и да е искове за авторски права, може да повиши времето за зареждане на сайтове, както и да понижи ранкинга.

Предпазете се от спам инструменти:

Като цяло няма потребител, който да може да избегне спам, защото всички ние публикуваме имейл адресите си в Интернет. Експерти по сигурността са преценили, че всички ние сме изложени на риск от получаване на зловредни имейл съобщения, които се опитват да инфектират компютрите ни с малуер. Същото може да бъде казано за собственици на сайтове, жертва на препращащ спам. Затова препоръчваме да си инсталирате надежден анти-спайуер, който може да намери зловредните файлове и да Ви предупреди за тях. За защита на компютъра можете да използвате един от следните инструменти: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. Тези програми могат да се използват за премахване на вируси, които могат да се разпространяват с помощта на спам инструменти. В повечето случаи спамърите промотират тези вируси:

Най-нови вируси добавени в базата данни

Деинсталиране на браузъра Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
Адуер Вируси   октомври 05, 2017

база данни от Спам инструменти

октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Какво е известно за DriverAgent Plus? Въпреки че да наречемОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още
октомври 03, 2017

Вирусът Floxif

Зловредният софтуер Floxif се крие в CCleaner. Floxif е името на опасен Троянски кон, който е забелязан да се разпространява чрез заразена версия на популярната програма за компютърна оптимизация CCleaner. Зловредният софтуер се разпространява между 15 август и 12 септември 2017 и е заразил повече от 2 милиона потребители. След атаката, вирусът шпионира различни видо... Още
октомври 03, 2017

Вирусът Pokki

Приложението Pokki ви позволява да симулирате интерфейс на мобилно приложение в Windows 8. Още
октомври 03, 2017

Вирусът Maxon Click

MaxonClick досажда на потребителите с дразнещи реклами. MaxonClick се определя като потенциално нежелана програма .Още
октомври 02, 2017

Amazon 1Button App

Надеждно ли е приложението Amazon 1Button App? Вирусът Amazon 1Button App, известен още като The Amazon Browser Bar , очевидно е полезно приложение, което предлага на потребителите да ги информира за най-новите сделки и отстъпки в онлайн пазаруването, осигурява инструменти за съставяне на списък с желани продукти и обещава още куп други полезни функции. И все пак спе... Още
септември 29, 2017

Admaven

Важна информация за програмата Admaven. Ако сте забелязали реклами, предлагащи Ви рекламни услуги, компютърътОще
септември 29, 2017

Driver Navigator

Безопасно ли е да използваме Driver Navigator? Driver Navigator на Easeware не е вирус.Още
септември 28, 2017

King Translate

King Translate притежава много отрицателни функции. King Translate на Koyote-Lab Inc.Още
септември 27, 2017

Вирусът Dridex

Възраждането на Dridex – защо този вирус е опасен? АктивниятОще
септември 27, 2017

Вирусът Poweliks

Вирусът Poweliks е инфекция без файлове, която е труда за премахване. Още
септември 27, 2017

Реклами Ntuserlitelist

Адуерът Ntuserlitelist се крие в системата, като използва имената на легитимни системни процеси. Още
септември 27, 2017

incredibar

Похитителят Incredibar продължава да причинява проблеми. Incredibar се отнася за група от съмнителни инструменти за сигурност като например mystart.incredibar.com, search.incredibar.com,  и др. Поради пропуски в сигурността, натрапчиво поведение и показването на реклами те се означават като браузър-похитители. Докато обичайните представителите от този вид са програми... Още
септември 26, 2017

Рансъмуер вирусът Ykcol

Locky в момента се разпространява като рансъмуер вируса Ykcol – защитете компютъра си незабавно! Още

Информацията е обновена на: 2016-10-03

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук