Какво е спам инструменти и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Спам инструменти

Спам инструментите са нелегални програми, използвани от спамъри за разпространението на съобщения до стотици различни получатели. Мнозинството такива имейли промотират фармацевтични теми, реплики и фишинг. Фишингът се смята за най-опасната тема, защото обикновено включва зловредни линкове, инфектирани приставки и подобно съдържание. Зловредните имейли могат да пренасочват жертвата към опасни сайтове и други домейни, които се смятат за несигурни. Главният проблем тук е че никога не се знае с какво си имаме работа, затова е препоръчително да инсталирате надежден спам блокър (иначе казано филтър за пощата) и анти-спайуерен софтуер.

Като цяло спам инструментите са способни да работят с големи количества имейл адреси. Могат да бъдат ползвани за поставяне на предопределен текст в съобщение, добавяне на хедъри, футъри и други компоненти и разпространението на спама чрез различни сървъри. В повечето страни подобен софтуер се смята за нелегален и съобщенията, разпространявани чрез тези инструменти се наричат зловредни. Въпреки това само половината могат да предизвикат инфилтрация на малуер. Другата половина обикновено е пълна с рекламно съдържание, промотиращо казина, програми за загуба на тегло, фармацевтични стоки и други „вълшебни“ продукти.

Друг термин, който трябва да споменем, е „препращащ спам“/ Тази псевдо тактика вече е голям проблем за повечето собственици на сайтове и админи, защото препълва Google Analytics и кара хората да влизат в съмнителни домейни. Препращащият спам се базира на постоянни заявки, създадени с препращащ линк. Ако се използва правилно кара специфичен домейн да се показва в Analytics на жертвата и може да го подмами да го посети. С тази тактика спамърите се опитват да увеличат трафика на дадени сайтове. Независимо че подобна дейност не се смята за опасна, фалшивите референции не само могат да променят данните и статистиките Ви в Google Analytics, но освен това могат да предизвикат повишено време за зареждане и по-ниски ранкове. Освен това този вид спам може да води до сайтове, пълни с вируси, затова стойте настрана от него!

Главните категории спам инструменти:

В зависимост от функционалността, спам инструментите се разделят на тези категории:

  • Софтуер за събиране на имейли. Подобни спам инструменти се използват главно за събиране на имейл адреси от различни сайтове, документи и други ресурси. Веднъж събрани, те се добавят към мейлинг списъци и се приготвят за употреба;
  • Програми за масово пращане на мейли. Тази категория спам инструменти обикновено се използва за разпространението на имейл съобщенията. Те помагат на спамърите да разпространяват имейлите си сред хиляди различни получатели;
  • Програми за имейл мениджмънт. Подобен софтуер може да се ползва за идентифициране и премахване на безполезни имейл адреси от списък с получатели. Тези адреси обикновено включват имейли от специфични организации, които са способни да идентифицират собственика на спам инструмента.
  • Препращащ спам. Тази техника се използва за промяна на линка към даден сайт и смяната му към желаната страница. Спамърите очакват собственикът на сайта да види линка в Google Analytics и да помисли, че този сайт е важен. Повечето сайтове, които зависят от тази техника, са зловредни и посещението им може да доведе до инфилтрация с малуер!

История на спама:

Спамт е създаден през 1978 като модел на реклама за компания, наречена Digital Equipment Corporation. Човекът, използвал имейл спам за пръв път е промотирал себе си и се казва Гари Търк. Той и неговият асистент Карл Гартли успели да пратят съобщението до почти 400 получатели. Направили това с помощта на един единствен масов мейл, което не било ползвано преди това.

Датата на първото масово ползване на спама се смята за 1994, когато двойка адвокати започнали да промотират услугите си за имигранти чрез масови имейли. Изглежда тези имейли, именувани като „Green Card spam“, са помогнали на двойката да увеличат популярността си, защото няколко години по-късно те пуснали книга, наречена „How to Make a Fortune on the Information Superhighway“.

В днешно време повечето хора трябва да се справят с агресивни спам кампании и препращащ спам. Спам техниките се използват за промотирането на конкретни сайтове и помагат за повишаването на трафика от посетители към него. Най-голямото количество препращащ спам е засечено в WordPress сайтове.

Най-честите характеристики на спам съобщенията:

  • Подвеждащ адрес на изпращача. Спамърите опитват да накарат потребителите да си мислят, че получават мейл от познато лице.
  • Тема на мейла, която хваща окото.
  • Съдържанието. Спам инструментите разпространяват имейли, пълни с рекламно съдържание. Подобни съобщения могат да промотират линкове към сайтове (легитимни и нелегитимни) и зловредни имейл приставки.
  • No Reply адрес.
  • Бутон за прекратяване на абонамента. Този бутон се използва за разпространение на малуер, затова не бива да го кликвате.

Примери за спам инструменти и спам:

1st Mass Mailer е спам инструмент, известен като Mass Mailer. Представен е като много мощен софтуер, посветен на разпространението на персонализирани имейл съобщения. ъпреки това ако програмата попадне в ръцете на спамър, той или тя може да го използва за разпространението на зловредни съобщения. Програмата позволява създаването на вътрешна база данни и внасяне на списък с абонати в него. 

‘You are cordially invited to celebrate our wedding’. Това е последната спам кампания, която се изпълнява с помощта на Spam Tool. Известно е, че кампанията е използвана за разпространение на червей на име Kuluoz, който се смята за много сериозна кибер заплаха, способна да открадне личната Ви информация. Експерти по сигурността вярват, че има хиляди хора, които са били измамени от това подвеждащо съобщение. Ако смятате, че сте един от тях, трябва незабавно да сканирате компютъра си с надежден инструмент за сигурност. В този случай използването на анти-спайуер е преръчително.

Copyrightclaims.org е препращащ спам, който може да се появи във Вашия Google Analytics и да фалшифицира данните Ви. Посещението на този домейн не е най-добрата идея, тъй като това е фалшив сайт, използван за събиране на трафик и пренасочване на хора към други домейни. Copyrightclaims.com се разпространява с помощта на спам ботове. Докато линкът не е свързан с каквито и да е искове за авторски права, може да повиши времето за зареждане на сайтове, както и да понижи ранкинга.

Предпазете се от спам инструменти:

Като цяло няма потребител, който да може да избегне спам, защото всички ние публикуваме имейл адресите си в Интернет. Експерти по сигурността са преценили, че всички ние сме изложени на риск от получаване на зловредни имейл съобщения, които се опитват да инфектират компютрите ни с малуер. Същото може да бъде казано за собственици на сайтове, жертва на препращащ спам. Затова препоръчваме да си инсталирате надежден анти-спайуер, който може да намери зловредните файлове и да Ви предупреди за тях. За защита на компютъра можете да използвате един от следните инструменти: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. Тези програми могат да се използват за премахване на вируси, които могат да се разпространяват с помощта на спам инструменти. В повечето случаи спамърите промотират тези вируси:

Най-нови вируси добавени в базата данни

база данни от Спам инструменти

March 07, 2018

One System Care

Трябва ли ми One System Care? One System Care се представя като “Помощ за компютъра всичко в едно” .Още
March 06, 2018

ScorecardResearch.com

Преглед на ScorecardResearch.com. Вирусът ScorecardResearch.com се представя като инструмент, който предоставя помощ за онлайн рекламни кампании.Още
February 21, 2018

Вирусът Fuq.Com

Fuq.com предоставя смущаващо съдържание. Вирусът Fuq.com се категоризира като потенциално нежелано приложение, което предоставя на посетителите порнографско съдържание.Още
February 07, 2018

Вирусът Tags.bluekai.com

Tags.bluekai.com е потенциално нежелана програма, която показва натрапчиви реклами. Още
February 01, 2018

Chromesearch.info

Chromesearch.info се представя за търсачка, която уважава вашата поверителност Още
January 29, 2018

Apusx

Браузър-похитителят Apusx може да причини нежелани промени в браузърите ви. Още
January 25, 2018

Rocket Tab

RocketTab продължава с похищенията на компютри с windows. ВирусътОще
January 24, 2018

Chumsearch.com

Как се разпространява вирусът Chumsearch.com? Chumsearch.com е браузърен хайджакър, който може да се внедри в системата без знанието на потребителя.Още
January 23, 2018

Вирусът Ecosia.org

Вирусът Ecosia не трябва да бъде оставян да променя началната ви страница. Още
January 19, 2018

Лента с инструменти Yahoo

Вирус ли е лентата си инструменти Yahoo или не? Ако някога сте си помисляли, че лентата с инструменти на Yahoo е вирус, грешите.Още
January 17, 2018

VulkanRT

VulkanRT – вирус, който похищава браузъра ви и ви показва объркани резултати. Още
January 17, 2018

Win32.CoinMiner

Вирусът CoinMiner все още е активен. Вирусът CoinMiner работи като команда за копаене на биткойни в компютрите на потребителите.Още
January 16, 2018

Вирусът Tech Support Scam

Какво трябва да знаете за вируса Tech Support Scam? С развитието на технологиите с всеки изминал ден все повече сме свързани с виртуалния свят. Престъпниците са се научили как да се възползватОще
January 16, 2018

trackid=sp-006

Адуерът Trackid=sp-006 пречи на потребителите на Google Chrome . Още
January 15, 2018

Amazonaws

Amazonaws – уеб услуги на Amazon, които могат да  бъдатОще
January 12, 2018

Yahoo Powered

Yahoo Powered се опитва да промени навиците ви на сърфиране по много агресивен начин. Още

Информацията е обновена на: 2016-10-03

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук