Справочник на системните файлове

от Лусия Дейнс - - Обновено | Тип: Всички

Определението за файл обикновено е единица за съхранение съдържаща данни, информация, настройки или команди за програма. Компютърната система се състои от различни файлове, които използват различни количества от нейните ресурси. Всяка компютърна система съдържа хиляди файлови имена, разположени на различни места. Най-популярните видове файлове са системните файлове, програмните файлове, файловете с данни, изпълнимите файлове, текстовите файлове и директориите. Различават по файловете си разширения (кратки добавки в края на файловото име). Независимо от операционната система, която е инсталирана на компютъра ви, файловете са организирани с помощта на папки. Те се съхраняват на твърд диск и други устройства за съхранение. Може сами да променяте или преименувате по-голямата част от файловете.   

Има две групи файлове – безобидни и зловредни. Безобидните файлове са напълно надеждни системни компоненти, които са необходими за правилната работа на компютъра. Те са свързани с легитимни приложения, така че не бива да ги премахвате от компютъра. Най-важни са системните файлове. Те има особено важно значение за правилното функциониране на компютъра. Изтриването или промяната на подобни файлове може да нанесе сериозни щети за системата.

Зловредните файлове могат да нанесат сериозни щети на компютъра ви. Те могат значително да намалят скоростта на системата, стабилността и функционалността и,тъй като консумират много памет и дисково пространство. Имайте предвид, че доста трудно бихте забелязали зловреден файл без помощта на софтуер за сигурност, защото създателите на зловреден софтуер използват различни тактики, за да го скрият в системата. Например, те могат да използват файлови имена, които са почти идентични до тези на легитимните приложения. Също така, те скриват файловете и на различни места. На пръв поглед името на такъв файл може много да прилича на името на легитимен файл. И все пак, ако се вгледате по-добре, става ясно, че е написано с някои правописни грешки. Най-лесният начин да разберете дали в компютърната ви система има зловредни файлове, е да я сканирате с надежден антишпионски софтуер. 

За да ви помогнем да откриете разликата между зловредни и легитимни файлове, създадохме раздела Файлове. Тук ще намерите стотици различни файлове, които са свързани или с легитимни приложения, или с компютърни вируси. Всички могат да бъдат разпознати по техните файлови разширения. Най-популярни от тях са .exe, .dll, .db и .lnk. Разбира се, в този раздел има по-скоро зловредни, отколкото легитимни файлове, тъй като нашата цел е да ви помогнем да откриете дали системата ви е заразена.  

Всеки от файловете, добавен в раздела Файлове има описание и оценка (или статус на файла). Рейтингът е най-важното нещо, което трябва да проверявате, ако не разполагате с достатъчно време да четете цялото описание на файла. В добавка към това, ще намерите и списък с инструменти, които са препоръчителни за диагностика на компютъра. Ако разберете, че си имате работа със зловреден файл, може да изберете някоя от препоръчаните от нас програми и да премахнете заплахата от компютъра. 

Последни публикации

Информацията е обновена на: 2017-11-08

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни