Фалшиви компютърни оптимизатори

Компютърни експерти и специалисти по кибер сигурност винаги са били скептично настроени към инструментите за оптимизация на компютъра. Често твърдят, че подобни инструменти са просто загуба на пари и компютърно пространство. В допълнение IT специалистите казват, че тези програми рядко водят до някакъв видим резултат, свързан с производителността, и подчертават, че същото ниво на оптимизация може да се постигне ръчно без да се налага да похарчите и лев. Някои обикновени компютърни потребители могат да кажат, че нямат времето и уменията да извършват подобни процедури, затова се обръщат към оптимизаторите. Подобни програми си имат своите плюсове, както и минуси и има различни мнения относно това дали си струва да се сдобиваме с такъв софтуер. Имайки предвид огромното количество подобен софтуер онлайн е по-важно да можем да различаваме легитимните от змамните компютърни оптимизатори.

Каква е идеята на компютърните оптимизатори?

Ако често сърфирате онлайн може да сте забелязали реклами, предлагащи да свалите софтуер, който ще ускори производителността на компютра Ви, ще изчисти ненужните файлове и ще реши някои други проблеми. Точно затова са създадени програмите за компютърна оптимизация. Могат да Ви помогнат в ежедневната употреба на компютъра като автоматично изчистват папката Ви с боклуци, остарели регистри, кеширани данни или информация, свързана с браузинга. Други инструменти могат да помогнат при възвръщането на случайно изтрити файлове или да преодолеят криптиране от рансъмуер и да възстановят някои от заключените Ви файлове. Можете да изберете пълни комплекти, които комбинират инструменти за оптимизация заедно със сфотуер за сигурност, предоставяйки разширена защита и услуга за оптимизация. Подобни инструменти могат да са полезни за тези, които нямат доверие на уменията си достатъчно, за да се заемат сами с подобни задачи, както и такива, които предпочитат автоматично да се справят с конкретни проблеми за минути. Можете да прочетете повече за плюсовете от тези легитимни програми за мениджмънт в категорията Компютърни оптимизатори

По какво се различават фалшивите от легитимните компютърни оптимизатори?

Това може да е прост въпрос, но трябва да бъде разрешен. Не можете да избягвате потенциално опасни приложения, ако не знаете специфичните характеристики, които ги различават от легитимния софтуер. Разбира се най-очевидната разлика е че подобни програми са зловредни и могат да нанесат щети върху системата Ви. Само този факт не може да ни помогне да поставим ясна граница между потенциално инфекциозните и легитимните софтуери. Това, което наистина разкрива природата на една програма, е начинът, по който се държи на компютъра:

  • Поява на системата

Легитимните програми рядко се промъкват в компютъра без потребителско позволение. Обикновено се свалят от официални сайтове, надеждни страници за споделяне на софтуер или купени в материален формат.

Фалшивите инструменти за оптимизация от друга страна използват стратегията за тихо промъкване в системата доста често. Разработчиците инвестират в дизайна и надеждния външен вид на официалната страница, но потребителите рядко свалят подобни приложения директно. В повечето случаи измамните инструменти се инсталират заедно с друг фриуер или шеруер като допълнителен софтуерен компонент. В опита си да запазят инфилтрацията възможно най-скрита, създателите на малуер я скриват под подробните настройки на инсталация, които  потребителите често ингорират, защото отнема повече време.

  • Работни стратегии

Надеждните инструменти за оптимизация винаги могат да бъдат променени в зависимост от нуждите на потребителя: могат да бъдат настроени да се пускат със стартирането на компютъра или да го правят само когато е необходимо. Професионалните инструменти не влияят на производителността на системата, затова би трябвало да можете да ползвате компютъра си както обикновено, докато приложението е пуснато. Помнете, че тези инструменти са създадени да подобряват, не да намаляват производителността на компютъра Ви.

Фалшивите оптимизатори демонстрират точно обратното поведение. Могат да променят настройките на компютъра и да създават нови регистри, за да се пускат при стартирането на компютъра или да пускат процеси по график. Обикновено потребителят няма контрол над тези модификации и просто трябва да свикне с новите правила на измамния оптимизатор. Тази нова реалност може да не е много приятна. В зависимост от типа малуер, той може да започне неочаквани системни сканирания, да показва притеснителни изскачащи нотификация за предполагаемо критично състояние на устройството. В повечето измамни приложения тези предупреждения биват последвани от постоянни запитвания относно закупуването на пълната версия на софтуера с цел поправка на компютъра. Въпреки скромната цена, тези програми са безполезни или въобще не съществуват. Това е просто измамна стратегия, която кибер престъпниците използват, за да правят лесни пари. Затова потребителите, които свалят подобни приложения на устройствата си, могат да се смятат за имамени. Освен това подобни приложения могат да блокират софтуера Ви за сигурност, като по този начин предотвратяват спирането на зловредни процеси.

  • Премахване на софтуера

Ако не сте доволни от легален инструмент за оптимизация или просто искате да го смените с друг, можете да го деинсталирате като всяка друга програма. Веднъж изтрит, не би трябвало да оставя каквито и да било следи на устройството.

Измамен софтуер за оптимизация – не е лесно да се отървете от него. Тези програми са създадени да се крият на компютъра и дори да блокират антивирусната, за да останат незабелязани. Въпреки това тези програми не са зловредни вируси, затова е възможно да ги премахнете от компютъра. В нашия сайт се опитваме да следим последните фалшиви инструменти за оптимизация и да предоставяме най-добрите решения. Затова следете сайта, за да бъдете информирани.

Как да избегнете свалянето на фалшив оптимизатор?

Сравнително лесно можете да объркате фалшив оптимизатор с легитимен такъв и случайно да свалите измамна програма на компютъра си. Затова винаги е важно да правите кратко проучване за приложението, преди да кликвате на бутона Инсталирай. Повечето зловредни програми и техните описания могат да бъдат намерени на сайта ни, така че винаги можете да направите справка, ако не сте сигурни кой софтуер е безопасен. Въпреки това трябва да Ви предупредим, че нета е пълен с подобни фалшиви програми, които не са забелязани от експерти по сигурността все още. Затова трябва винаги да анализирате възможно най-много отзиви онлайн и да избягвате свалянето на софтуер от съмнителни страници.

Последни отзиви за софтуер

Информацията е обновена на: 2016-11-24

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни