Най-добрите инструменти за премахване на рансъмуер за 2021

Открийте най-добрият инструмент за премахване на рансъуер, за да защитите компютъра си от рансъмуер атаки

Рансъуер атаките представляват глобална заплаха повече от десетилетие. В действителност, докато широкообхватните инфекции се забелязват само през последните няколко години, кибер престъпниците разработват криптиращи вируси още от 2005 година. За съжаление, рансъмуер атаките значително превишават броя на традиционните кражби на данни през последните 11 години и специалистите смятат, че хакерите едва ли ще се откажат от този печеливш, но все пак нелегален бизнес.

Очевидно е, че съвременното общество е яхнало вълната на технологиите и глобализацията и едва ли би се върнало обратно към мастилото и хартията. Например, представете си, че управлявате болница или международен бизнес без технологични устройства и възможност за трансфер на информация между институциите. В действителност, такива големи компании или обществени организации са идеалния вариант за рансъмуер инфекции, тъй като имат възможност да платят значителен по размер откуп за сравнително кратко време.

Затова единственият начин за защита както на физически лица, така и на компании, е наличието на професионален софтуер за сигурност, който да защити мрежите и системите от рансъмуер атаки още преди нахлуването на криптиращ вирус. Въпреки че по-голяма част от по-мощните инструменти против рансъмуер трябва да бъдат закупени, те разполагат и с безплатни тестови версии за своите клиенти, така че да могат да проверят и оценят ефективността им.

Подготвили сме ръководство, в което са представени най-добрите инструменти за премахване на рансъмуер за 2021, които са подходящи както за обикновени компютърни потребители, така и за големи компании. Също така винаги изтегляйте инструментите против рансъмуер само от официалните уеб страници, тъй като хакерите се опитват да подлъжат потребителите да закупят фалшиви дубликати на легитимните програми . Затова ви съветваме да бъдете много внимателни.

1. Безплатният инструмент против рансъмуер Bitdefender ваксинира компютъра ви срещу кибер заплахи

The image of Bitdefender anti-ransomware tool

Този безплатен софтуер за премахване на рансъмуер използва техниката на ваксинацията, за да защити компютъра ви от определени групи рансъмуер. По-специално помага да избегнете TeslaCrypt, Locky, BTC-Locker и оригиналната версия на криптиращия малуер Petya. Методът, който използва е подобен на имунизацията в реалния живот – инструментът против рансъмуер подвежда вируса, че компютърът е вече заразен.

Тъй като престъпниците нямат за цел да внедрят програмите си в компютри, които вече са заразени, този инструмент против рансъмуер всъщност добре върши обещаната работа. Проблемът е, че повторно заразяване на компютъра може да направи криптираните файлове невъзможни за декриптиране, дори и за хакерите, които са създали рансъмуера. Затова и те се опитват да избегнат подобни действия, за да запазят репутацията си пред своите жертви.

Инструментът Bitdefender създава файл, който симулира, че целевия компютър вече е заразен и по този начин отклонява атаката. И все пак тази техника може не винаги да заработи и създателите на софтуера са я направили така, че да се стартира в началото и да работи във фонов режим за допълнителна защита.

Друга полезна характеристика на този инструмент против рансъмуер е, че е съвместим с всеки компютър и не изисква комерсиални настройки. И все пак, имайте предвид, че сте защитени единствено от тези четири групи рансъмуер. Затова ви съветваме да използвате и друг антивирусен софтуер, за да да избегнете евентуални други атаки.

Предимства Недостатъци Заключение
Безплатна за лично и бизнес ползване. Не защитава от други рансъмуерни групи и вируси. Тъй като инструментът Bitdefender Anti-ransomware защитава единствено от оригиналните версии на Petya, BTC-Locker, Locky и TeslaLocker, трябва да използвате и друг софтуер за сигурност за защита от останалите кибер заплахи.
Защитава компютъра от 4 специфични рансъмуер групи.
Използва ефективна техника на ваксинация.
Винаги работи във фонов режим.

2. Безплатният бета софтуер против малуер Malwarebytes разпознава криптиращ зловреден софтуер по поведението

The image of Malwarebytes anti-ransomware beta version

Това е друг безплатен инструмент за премахване на рансъмуер, който е чудесен допълнителен компонент към вашия основен софтуер за сигурност. Malwarebytes се предлага като пълномащабна антивирусна на цена от 39.99 щатски долара, но потребителите могат да инсталират бета версията безплатно.

Този софтуер за премахване на рансъмуер е съвместим със следните операционни системи:

  • Windows 10 (32/64-bit);
  • Windows 8.1 (32/64-bit);
  • Windows 8 (32/64-bit);
  • Windows 7 (32/64-bit).

Malwarebytes Anti-ransomware Beta защитава потребителските компютри като контролира достъпа до важни домейни или специфични видове файлове. С други думи, ако неразрешена програма се опитва да промени или да достигне до контролирано местоположение/файл, софтуерът за сигурност предупреждава потребителя за потенциална рансъмуер атака.

Обърнете внимание, че широко използвани програми като Microsoft Office или Windows Components не биват разпознавани като заплаха, обаче при други „светва червената лампа“. За щастие потребителят може да постави приложението в „'бял списък“ само с един клик, както и да го сложи под карантина.

За съжаление, може да се наблюдава и следния сценарий – рансъмуерът да персонализира програма от белия списък и тайно да се промъкне в системата ви. Поради тази причина, специалистите категоризират този инструмент като чудесен допълнителен слой на защита към основен софтуер за сигурност.

Предимства

Недостатъци Заключение
Бета версията е безплатна за лична и бизнес употреба. Някои файлове може да бъдат криптирани преди рансъмуера да бъде поставен под карантина. Бета софтуерът Malwarebytes Anti-ransomware е чудесен допълнителен слой към приложението ви за сигурност, тъй като улавя всички кибер заплахи, които могат да се промъкнат покрай основната програма.
Открива рансъмуер като разпознава неговото поведение и го поставя под карантина.
Винаги включен във фонов режим.

3. Kaspersky Anti-ransomware за бизнеса е ефикасен също и за лична употреба

The image of Kaspersky anti-ransomware for business software

Kaspersky Lab предлагат чудесен инструмент за премахване на рансъмуер, който е безплатен. Въпреки импликациите в името, от които може да си помислите, че програмата е предназначена само за бизнес потребители, този инструмент може да ви служи и за лична употреба. Въпреки че от потребителите се изисква да въведат данни свързани с бизнеса по време на регистрацията, те могат да я получат безплатно.

Kaspersky Anti-ransomware се поддържа от следните операционни системи:

  • Windows 7;
  • Windows 8;
  • Windows 8.1;
  • Windows 10.

Този софтуер против рансъмуер разполага с чудесна комбинация от Kaspersky's System Watcher и наблюдение на приложенията отблизо, за да осигури пълна защита. Позволява, също така, на потребителите да поставят програми в „бял списък“, което за съжаление може да доведе до проникването на зловреден софтуер в системата с помощта на измамни техники. И все пак инструментът против рансъмуер на Kaspersky предлага възстановяване на компрометирани файлове, в случай че компютърът ви е заразен с рансъмуер.

Друга чудесна характеристика на този софтуер за сигурност е, че дори криптиращият вирус да успее да затвори приложението, то автоматично се отваря и започва да работи отново. Също така, добре е да знаете, че тази програма не може да работи заедно с други приложения на Kaspersky, затова е идеална като втори слой на защита.

Предимства Недостатъци Заключение
Безплатен за бизнес ползване. Не може да работи съвместно с други продукти на Kaspersky. Kaspersky Anti-ransomware за бизнеса е софтуер за сигурност, който може да се ползва от всички – защитава от кибер заплахи и успява да възстанови криптирана информация след рансъмуер атака.
Може да се използва и от индивидуални потребители. Изисква въвеждане на чувствителна информация.
Позволява да се състави „бял списък“ на приложенията.
Предлага възстановяване на криптирани файлове.

4.Trend Micro RansomBuster осигурява няколко слоя на защита

The image of Trend Micro RansomBuster tool

Trend Micro предлага ефикасен софтуер за сигурност, наречен RansomBuster, който разполага не с един, а с няколко слоя защита от рансъмуер атаки. Освен това е безплатен както за редовните компютърни потребители, така и за големи компании. Също така, може да го получите и като допълнителен компонент при покупката на Trend Micro Antivirus + продукт за сигурност.

Основната функция на RansomBuster е това, че създава резервни копия веднага щом забележи съмнително поведение. Също така, ако предупреждението е валидно, софтуерът за сигурност премахва кибер заплахата и възстановява файловете от резервните копия, създадени по-рано.

Според специалистите Trend Micro RansomBuster е съвместим със следните операционни системи:

  • Windows 7;
  • Windows 8;
  • Windows 8.1;
  • Windows 10 и по-нови версии.

Освен това софтуерът на Trend Micro има и друга способност, наречена Folder Shield (Щит за папки), която позволява защита на най-важните документи от непозволени промени. И все пак, добре е да имате предвид, че това приложение за сигурност е предназначено да работи заедно с основна антивирусна програма. В противен случай може и да пропусне някоя инфекция.

В заключение Trend Micro RansomBuster е отличен избор, имайки предвид, че е и безплатен. Освен това неговия Folder Shield върши обещаните задачи, но има ограничение от само две папки. Също така, според някои специалисти, откриването на рансъмуер базирано на поведението има нужда от подобрение. Затова го използвайте само като допълнителен слой на защита.

Предимства Недостатъци Заключение
Функцията Folder Shield блокира достъпа на приложенията, които нямат съответното позволение, до защитените папки. Folder Shield защитава максимум две папки. Trend Micro RansomBuster предлага няколко слоя на защита, което позволява не само да се предпазите от рансъмуер атаки, но и да възстановите криптираните си файлове. И все пак ви съветваме да го използвате като допълнителен софтуер поради подобренията, които са нужни при разпознаването на зловредния софтуер.
Безплатен за всички.
Засичане на малуер базирано на поведението, което функционира във всички директории.
Създава резервни копия, за да възстанови файловете след евентуална атака.

5. Zemana Anti-malware предлага не само защита в реално време, но и денонощна техническа поддръжка

The illustration of Zemana Antivirus software

Zemana Anti-malware разполага както с безплатна, така и с платена версия, които се различават по допълнителните функции. Докато безплатната версия предлага „умно сканиране“ (smart scan) и опция drag & drop, пълната версия предлага защита в реално време и задълбочено сканиране (Deep scan). Друга чудесна функция, която се съдържа и в двете версии е възможността за денонощна връзка с отдела по техническа поддръжка.

Смарт скан функцията съответства на бързо сканиране, което проверява само директориите, които се смятат за най-често убежище на рансъмуер. Също така отнема по-малко време за извършване на проверката, отколкото подробното сканиране, което обикновено проверява всички файлове в компютъра. Имайте предвид, че платената версия струва само 24,95 щатски долара на година и специалистите препоръчват да се сдобиете с тази версия на Zemana Anti-Malware.

Zemana Anti-malware се поддържа от следните операционни системи:

  • Windows XP със Service Pack 2 или по-висока (32bit и 64bit);
  • Microsoft Windows Vista (32bit и 64bit);
  • Microsoft Windows 7 (32bit и 64bit);
  • Microsoft Windows 8 (32bit и 64bit);
  • Microsoft Windows 8.1 (32bit и 64bit);
  • Microsoft Windows 10 (32bit и 64bit).

Друга полезна функция на инструмента Zemana Anti-malware е, че и при двете версии съществува възможността за влачене и пускане на файлове (drag & drop) за сканиране. Според тестовете тази функция е много полезна за потребителите, които използват платената версия. Също така се счита и за осреднен вариант за тези, които разполагат с платената версия и искат да сканират само отделни файлове.

Zemana AntiMalware се доказа като най-добрата защита от рансъмуер… (Източник: MRG Effitas)

Освен това може да открива и премахва руткит и буткит от системата ви, както и да я предпази от бъдещи инфекции. За разлика от останалите инструменти против рансъмуер, този може да премахва различни потенциално нежелани програми, включително браузър-похитители, шпионски софтуер и адуер. Затова е чудесна възможност за тези, които искат да използват един софтуер за пълна защита.

Предимства Недостатъци Заключение
Предлага защита в реално време и денонощна техническа поддръжка. Безплатна версия не включва задълбочено сканиране (Deep scan) и защита в реално време. Zemana Anti-malware е чудесен избор за пълна защита, тъй като не само предотвратява рансъмуер атаки, но и премахва различни потенциално нежелани програми.
Премахва адуер, шпионски софтуер и браузър-похитители.
Открива евентуални заплахи.
Може да избирате между Smart scan, Deep scan и има Drag & Drop функция.

БОНУС. Reimage е единственият по рода си софтуер, който предоставя услуги за възстановяване на Windows

The image of Reimage repair tool

Reimage е единственият софтуер, който използва огромната си база данни с файлове за Windows и незабавно изтегля и инсталира файлове, които са повредени, разрушени или липсват от операционната система. Може дори изцяло да преинсталира Windows без да е необходимо да преинсталирате сами приложенията си.

Независими изследвания показват, че Reimage е една от най-добрите възможности, когато се опитвате да се отървете от потенциално нежелани програми (PUPs), като браузър-похитители, адуер, шпионски софтуер или дори кибер заплахи като червеи, руткит или троянски коне. Затова специалистите силно препоръчват да използвате този инструмент за сигурност, за да защитите компютъра си.

Също така, имайте предвид, че Reimage има най-различни версии, които включват различни характеристики. Имате възможност да изпробвате безплатната версия преди да закупите лицензираната. Ако сте доволни от резултатите Reimage Plus струва 45.92 евро.

Компютрите, използващи следните версии операционни системи, са съвместими с Reimage:

  • Windows XP (32bit);
  • Windows Vista (32 & 64bit);
  • Windows 7 (32 & 64bit);
  • Windows 8 (32 & 64bit);

Потребителите на Mac също могат да използват Reimage за защита на системата. Това гарантира стабилност на компютъра и показва чудесни резултати при засичането на зловреден софтуер, както при Mac, така и при операционна система Windows. И все пак, потребителите на Windows трябва да са наясно, че тази програма не поправя и не заменя файлове на софтуер на трети лица.

Предимства Недостатъци Заключение
Възстановява и заменя повредени или липсващи файлове на Windows. Не включва защита в реално време. Reimage е чудесен инструмент за поправяне на системата ви след рансъмуер атака. И все пак, тъй като не осигурява защита в реално време, специалистите го препоръчват като допълнителен софтуер към основна антивирусна програма.
Напълно преинсталира Windows без необходимост потребителят да преинсталира сам своите програми.
Поддържа компютърната система стабилна.
Може да премахва различни потенциално нежелани програми, както и по-опасни кибер заплахи.
За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни