Как да нулираме настройките на Mozilla Firefox?

How to reset Mozilla Firefox?

Mozilla Firefox е един от най-популярните уеб браузъри в наши дни, така че никак не е изненадващо, че потребителите понякога се натъкват на определени проблеми докато го използват. В повечето случаи, проблемите свързани със сърфирането се наблюдават след промяна на настройките на браузъра или инсталиране на нови програми в системата. Понякога потребителите инсталират потенциално нежелани програми или зловреден софтуер без да искат и така променят и настройките на браузъра без да знаят за това. В такъв случай, Firefox може да започне да показва голямо количество реклами, да предизвиква пренасочвания към съмнителни уеб страници, да показва фалшиви предупреждения и т.н. Ако ежедневно използвате Firefox и имате съмнения, че настройките може да са променени, нулирането на настройките на браузъра може да помогне да се справите с този проблем. При Firefox тази функция се нарича “Firefox refresh/Обновяване на Firefox”

Процедурата за нулиране на настройките на Mozilla премахва добавените разширения и теми, позволения за уеб страници, променени настройки, допълнителни търсачки, информация за изтеглянията ви, потребителски стилове, социални функции, настройки на лентата с инструменти, също така настройки на приставките (плъгини), DOM хранилище, сертификати за сигурност и предпочитания за устройството. Този процес на обновяване не засяга отметките ви, историята ви на сърфиране и изтеглянията, личния речник, отворените прозорци и раздели, бисквитките и автоматичното попълване на информацията. За да обновите Firefox, следвайте тези инструкции:

Метод 1. Нулирайте Firefox като използвате Информацията за отстраняване на неизправности (Troubleshooting Information)

1. Отворете Mozilla Firefox. Натиснете бутона с три ленти в горния десен ъгъл, след това кликнете върху въпросителния знак ? както е показано на изображението.

Method 1. Step 1.

2. Изберете Troubleshooting Information (Информация за отстраняване на неизправности).

Method 1. Step 2.

3. Тук натиснете Refresh Firefox (Обновяване на Firefox)… и потвърдете избора си (confirm).

Method 1. Step 3.

4. Когато се появи Import Wizard (Помощник за импортиране), натиснете Finish (Завършване).

Method 1. Step 4.

Метод 2. Бърз достъп до страницата за нулиране на настройките на Mozilla

1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и напишете about:support в лентата за въвеждане на URL адреса и натиснете клавиш Enter за отваряне на страницата с Troubleshooting Information (Информация за отстраняване на неизправности).

Method 2. Step 1.

2. В дясната част на страницата, открийте полето Give Firefox a tune up и натиснете бутона Refresh Firefox (Обновяване на Firefox)….

Method 2. Step 2.

3. Когато се появи изскачащ прозорец за потвърждение, натиснете Refresh Firefox (Обновяване на Firefox), за да продължите.

Method 2. Step 3.

4. Браузърът Firefox ще се затвори автоматично, за да се рестартира, след което отваря Import Wizard (Помощник за импортиране), който показва елементите, които са импортирани във Firefox след обновяването. Натиснете Finish за да продължите.

Метод 3. Нулирайте Firefox без да отваряте браузъра

1. Стартирайте Firefox в Безопасен режим (Safe Mode). За да направите това, задръжте клавиш Shift и се опитайте да отворите Mozilla Firefox.

В случай, че не можете да отворите Mozilla в Безопасен режим (Safe Mode) по този начин, използвайте търсачката на компютъра, за да откриете прекия път “Mozilla Firefox (Safe Mode)/Mozilla Firefox(Безопасен режим)”.

Method 3. Step 1.

2. Може да ви бъде поискано да изберете потребителски профил, ако имате повече от един на компютъра си. Задръжте клавиш Shift докато избирате профил. Ако имате само един потребителски профил, ще се появи таблицата със съобщения на Firefox Safe Mode (Firefox Безопасен режим).

Method 3. Step 2.

3. Натиснете Refresh Firefox (Обновяване на Firefox).

Method 3. Step 3.

Метод 4. Нулирайте Firefox, като използвате Profile Manager (Мениджъра на профили)

1. Натиснетe клавиш Windows + клавиш R едновременно, за да отворите прозорец Run. Тук напишете firefox.exe -p (или firefox.exe -P) и натиснете OK.
Method 4. Step 1.

2. Така ще отворите Firefox User Profile Manager (Мениджър на потребителски профили във Firefox). Изберете default (по подразбиране), след това натиснете Delete Profile (Изтриване на профил).

Method 4. Step 2.

3. Потвърдете избора си като натиснете Delete Files (Изтриване на файловете).
Method 4. Step 3.

4. Натиснете Exit (Изход).

Method 4. Step 4.

Забележка: Следващият път, когато отворите Firefox, ще се появи Import Wizard (Помощник за импортиране). Ще ви попита от къде искате да импортирате Options/Опции, Bookmarks/Отметки, Passwords/Пароли, History/История и друга информация.

Метод 5. Преинсталация на браузъра Firefox

В случай, че предните методи не са успели да ви помогнат да решите проблемите си с браузъра Firefox, може да опитате да го преинсталирате. В повечето случаи, не е необходимо да преинсталирате проблемния браузър, но ако смятате, че се налага, следвайте тези инструкции.

1. Първо, затворете Firefox. Натиснете menu (бутон меню) и след това натиснете Exit/Изход.

Method 5. Step 1.

2. Кликнете с десен бутон на мишката върху Старт менюто (Start menu) и отидете в Programs and Features (Програми и функции). (При Windows 7/Vista натиснете Start menu, отидете в Control Panel/Контролен панел > Programs and Features/Програми и функции; за Windows XP, отидете в Add/Remove Programs / Добавяне/Премахване на програми).

Method 5. Step 2.

3. Ще видите списък с инсталираните програми. Кликнете върху Mozilla Firefox и натиснете Uninstall/Деинсталиране.

Method 5. Step 3.

В случай че Инсталационният прозорец (Uninstall Wizard) не се покаже, отидете в някоя от следните папки, които съхраняват файла helper.exe и го отворете (open). Ще се появи панела User Account Control (Упралвение на потребителски профили), просто натиснете Yes за да продължите.

C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\uninstall\\helper.exe
C:\\Program Files (x86)\\Mozilla Firefox\\uninstall\\helper.exe Method 5. Step 3 part 2.

4. В Инсталационния помощник, натиснете Next, след това Uninstall/Деинсталиране, и накрая Finish.

Method 5. Step 4.

5. Изтрийте Инсталационната папка на Firefox, която може да бъде открита в една от следните папки:

C:\\Program Files\\Mozilla Firefox
C:\\Program Files (x86)\\Mozilla Firefox

Method 5. Step 5.

6. Ако също така искате да премахнете и потребителските данни (отметки, история и др.), трябва да натиснете клавиша Windows + R на клавиатурата, след това напишете %APPDATA%\\Mozilla\\, след което натиснете OK.

Method 5. Step 6.

7. Това ще отвори Папката на Mozilla. Ще видите папка с име Firefoxизтрийте я (delete).

Method 5. Step 7.

8. След като деинсталирате Mozilla Firefox, трябва да го инсталирате отново. За да се сдобиете с истинска и безопасна версия, трябва да я изтеглите от официалната уеб страница на Mozilla Firefox. Просто използвайте друг браузър, за да изтеглите Firefox, отидете на официалната страница за изтегляне на Mozilla и изтеглете файла на компютъра си.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Експерт в борбата срещу малуер, вируси и спайуе�...

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни