Какво е кракове и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Кракове
12

Краковете са нелегални програми, създадени да премахват ограничения върху софтуери и да ги правят равностойни на пълната им версия. В зависимост от техния тип, подобни инструменти/софтуер могат да генерират регистрационни кодове, да променят конкретни часто от софтуер (добавяне на стойности в регистъра и подобни компоненти) и да предизвикват други промени в кода на програмата. Всяка от тези активности може да елиминира ограничения на програмата и да помогне на потребителя да избегне плащането, изисквано в замяна на лицензирана версия. Подобни софтуери са известни като „кракнати“. В повечето страни хората нямат право да ги ползват. Подобна дейност се смята за нелегална и неетична.

Експерти по сигурността виждат много проблеми, свързани с кракнатия софтуер. Най-важният от тях е че разработчиците могат да ги пълнят с компютърни вируси и малуер. Като инсталирате пиратска версия на програма и не плащате за лиценз, може да станете жертва на загуба на ценна информация като логини пароли и т.н. и да дадете достъп до компютъра си за нелегални дейности като биткойн майнинг или DDOS атаки.

Инструменти, използвани за кракване

Най-популярните инструменти, използвани за кракване, са следните: Keygen, Patch, и Loader. Всеки един от тях може да се ползва за тези дейности:

 • Keygen (също така познат като Key Generator) е компютърна програма, която генерира сериални номера и регистрационни кодове, необходими за използването на софтуера. Има две версии на тези инструменти – лицензирани и нелегални. Неоторизираните версии генерират нелегални лицензионни кодове и помагат на хората да избегнат плащане за софтуера. Въпреки това няма гаранция, че генерираният код работи. Освен това повечето подобни кодове съдържат зловредни компоненти, които могат да предизвикат проблеми с компютъра на жертвата.
 • Patch е програма, използвана за обновяване на софтуера и сваляне на подобренията на системата. Нелегалните пачове обикновено се създават от други разработчици и се използват за обновяване на програмата безплатно. Те могат да модифицират прорамния код, като добавят необходимите изпълними файлове и други компоненти, необходими за нормалната функционалност на софтуера. Нелегалните ъпдейти могат да предизвикат проблеми с производителността, стабилността и други подобни.
 • Loader е програма, използвана за модификацията на началния процес на една програма. Вместо да премахне защитата, нелегалната версия на лоудъра прави всичко възможно, за да я избегне. Подобни интрументи се използват активно за чийтове в игрите.

Главните рискове от използването на кракнат софтуер

Не е изненада, че Интернет е пълен с кракнати версии на различни софтуери. Хората вярват, че могат да си спестят пари и време, като ги използват. За нещастие има много рискове, свързани с употребата на подобни пиратски копия, заради които те трябва да бъдат избягвани. Употребата на кракнат софтуер може да доведе до следните проблеми:

 • Нарушение на закона за авторско право. В повечето държави употребата на кракове и кракнат софтуер се смята за нелегална. В зависимост от локацията на компютъра, може да влезете в затвора или да се наложи да платите глоба. В много малко случаи е легално да се ползва кракнат софтуер.
 • Загуба на важна информация. Кракнатият софтуер е способен да получава достъп до всякаква информация, пазена на хард диска. Може да опита да я изтрие или криптира без да иска позволение. В повечето случаи жертвите остават без способността да си върнат данните.
 • Инфилтрация с малуер. Повечето кракнат софтуер е пълен с вируси и малуер. Има много различни типове вируси, които могат да бъдат инсталирани на системата в пакет. Докато част от тях могат да бъдат използвани с рекламна цел и за разпространение на спам, друга може да опита да получи достъп до кредитни карти и да опита да открадне важна информация.
 • Пренасочвания към несигурни сайтове. Краковете и пиратския софтуер често се промотират чрез ресурси, смятани за несигурни. Те могат да са пълни с рекламно съдържание, агресивни реклами и зловредни линкове, водещи жертвите до сайтове, заразени с малуер.
 • Проблеми с производителността и стабилността. Повечето пиратски програми не могат да се ползват без да има проблеми с производителността. Крашове, забавяния и други проблеми могат да се наблюдават, когато използвате подобни програми. Освен това ако един кракнат софтуер е лошо програмиран могат да се наблюдават проблеми с производителността.
 • Без автоматични обновления. Пиратският софтуер не съдържа автоматични обновления, които по принцип се показват от време на време. Затова потребителите на подобни програми трябва да продължат да посещават нелегални сайтове, които предлагат нелицензирана версия на дадена програма, когато не е обновена. Подобни посещения могат да изполжат тях и устройствата им на риск от заразяване с малуер.

Последни мисли за краковете

За нещастие има милиони хора, които използват кракове и кракнат софтуер. Почти всеки от тях знае, че е нелегално използването им. Най-големият проблем е, че тези потребители ясно осъзнават, че си съдействат с хакери, които създават тези нелегални изпълними файлове и ги промотират в нета. Въпреки това не всички знаят, че като свалят зловредни изпълними файлове на компютрите си могат да дадат достъп на кибер престъпници, които ще могат да добавят или премахват необходима за тях информация. Освен това подобни престъпници могат да опитат да инсталират малуер на компютрите им и да откраднат важна информация, съдържана в системата.

За да предотвратите всички възможни опасности, експертите препоръчват ДА НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ КРАКНАТ СОФТУЕР. Ако вече сте свалили такъв на компютъра си, изпълнете следните стъпки:

 • Деинсталирайте кракнатия софтуер от компютъра си;
 • Сканирайте компютъра си с надежден анти-спайуер. 

Като деинсталирате пиратски софтуер не можете да сте сигурни, че компютърът Ви е в безопасност. Има много съмнителни компоненти, които могат да бъдат инсталирани от краковете и не могат да бъдат премахнати ръчно. Освен това могат да бъдат инсталирани малуер или други нежелани програми без Ваше позволение. Най-лесният начин да се уверите, че компютърът Ви е в безопасност, е като пуснете цялостно сканиране на системата с надежден анти-спайуер. Ето програмите, които могат да Ви помогнат да проверите компютъра си задълбочено: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

база данни от Кракове

ноември 06, 2017

Deceptive site ahead

Предупреждението „Deceptive Site Ahead/Опасен сайт” се опитва да ви спре да посетите зловредни сайтове. Още
ноември 03, 2017

Изскачащи реклами Right Coupon

Можем ли да се доверим на рекламите на Right Coupon? Right Coupon може да ви изглежда като полезна добавка за браузър, която осигурява различни кодове за отстъпки и оферти, когато пазарувате онлайн. За съжаление, това е един от многото инструменти, създадени единствено с цел извличане на ползи за своите създатели. Този адуер е подобен на други приложения като Search... Още
ноември 02, 2017

вирусът Android

Android вирусът продължава атаките си и през 2017. Списъкът със зловредни приложения, принадлежащи към групата на вируса Android продължава да се разраства. Експерти по сигурността твърдят, че едно на десет приложения е инфектирано с малуера Android. За нещастие много от тези приложения могат да бъдат свалени от Google Play Store. Въпреки това Google полага огромни у... Още
ноември 02, 2017

Рансъмуер вируса ACCDFISA v2.0

Вирусът ACCDFISA v2.0 и как заключва файловете ви. Рансъмуер вирусите често преминават през доста голямо развитие, докато техните създатели останат доволни от резултата. Вирусът ACCDFISA е една от тези програми и наскоро нейната подобрена версия, наречена ACCDFISA v2.0 „удари“ интернет пространството. Известна още и като Anti-Child Porn Spam Protection vi... Още
октомври 31, 2017

Facebook вирус

Facebook вирусът е опасен компютърен паразит, който инфектира системи след посещение в социалната мрежа. Още
октомври 31, 2017

Рансъмуер вирусът Matrix

Рансъмуерът Matrix с една стъпка напред. Вирусът Matrix, наричан още рансъмуера matrix9643@yahoo.com функционира като криптиращ троянски кон. Забелязан е от изследователите на зловреден софтуер на 1 декември 2016. Вирусът копира темата на филма Матрицата и негова са цел са англо- и рускоговорящи компютърни потребители, защото съобщението за откуп, което оставя в комп... Още
октомври 30, 2017

SearchAssist.net

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна . Още
октомври 27, 2017

Вирусът iPhone

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone . Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е зн... Още
октомври 27, 2017

Адуерът Chrome

Адуерът Chrome инфектира браузъра ви за да ви предоставя ненадеждно рекламно съдържание. Още
октомври 26, 2017

Вирусът Petya

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya. Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании. Тази зловредна програма влиза в компютрите... Още
октомври 05, 2017

Браузър Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Погрешното схващане за DriverAgent Plus. DriverAgent Plus е легитимна компютърна програма за оптимизация, създадена отОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още

Информацията е обновена на: 2016-10-21

Източник: https://www.2-spyware.com/cracks-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук