Какво е кракове и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Кракове
12

Краковете са нелегални програми, създадени да премахват ограничения върху софтуери и да ги правят равностойни на пълната им версия. В зависимост от техния тип, подобни инструменти/софтуер могат да генерират регистрационни кодове, да променят конкретни часто от софтуер (добавяне на стойности в регистъра и подобни компоненти) и да предизвикват други промени в кода на програмата. Всяка от тези активности може да елиминира ограничения на програмата и да помогне на потребителя да избегне плащането, изисквано в замяна на лицензирана версия. Подобни софтуери са известни като „кракнати“. В повечето страни хората нямат право да ги ползват. Подобна дейност се смята за нелегална и неетична.

Експерти по сигурността виждат много проблеми, свързани с кракнатия софтуер. Най-важният от тях е че разработчиците могат да ги пълнят с компютърни вируси и малуер. Като инсталирате пиратска версия на програма и не плащате за лиценз, може да станете жертва на загуба на ценна информация като логини пароли и т.н. и да дадете достъп до компютъра си за нелегални дейности като биткойн майнинг или DDOS атаки.

Инструменти, използвани за кракване

Най-популярните инструменти, използвани за кракване, са следните: Keygen, Patch, и Loader. Всеки един от тях може да се ползва за тези дейности:

 • Keygen (също така познат като Key Generator) е компютърна програма, която генерира сериални номера и регистрационни кодове, необходими за използването на софтуера. Има две версии на тези инструменти – лицензирани и нелегални. Неоторизираните версии генерират нелегални лицензионни кодове и помагат на хората да избегнат плащане за софтуера. Въпреки това няма гаранция, че генерираният код работи. Освен това повечето подобни кодове съдържат зловредни компоненти, които могат да предизвикат проблеми с компютъра на жертвата.
 • Patch е програма, използвана за обновяване на софтуера и сваляне на подобренията на системата. Нелегалните пачове обикновено се създават от други разработчици и се използват за обновяване на програмата безплатно. Те могат да модифицират прорамния код, като добавят необходимите изпълними файлове и други компоненти, необходими за нормалната функционалност на софтуера. Нелегалните ъпдейти могат да предизвикат проблеми с производителността, стабилността и други подобни.
 • Loader е програма, използвана за модификацията на началния процес на една програма. Вместо да премахне защитата, нелегалната версия на лоудъра прави всичко възможно, за да я избегне. Подобни интрументи се използват активно за чийтове в игрите.

Главните рискове от използването на кракнат софтуер

Не е изненада, че Интернет е пълен с кракнати версии на различни софтуери. Хората вярват, че могат да си спестят пари и време, като ги използват. За нещастие има много рискове, свързани с употребата на подобни пиратски копия, заради които те трябва да бъдат избягвани. Употребата на кракнат софтуер може да доведе до следните проблеми:

 • Нарушение на закона за авторско право. В повечето държави употребата на кракове и кракнат софтуер се смята за нелегална. В зависимост от локацията на компютъра, може да влезете в затвора или да се наложи да платите глоба. В много малко случаи е легално да се ползва кракнат софтуер.
 • Загуба на важна информация. Кракнатият софтуер е способен да получава достъп до всякаква информация, пазена на хард диска. Може да опита да я изтрие или криптира без да иска позволение. В повечето случаи жертвите остават без способността да си върнат данните.
 • Инфилтрация с малуер. Повечето кракнат софтуер е пълен с вируси и малуер. Има много различни типове вируси, които могат да бъдат инсталирани на системата в пакет. Докато част от тях могат да бъдат използвани с рекламна цел и за разпространение на спам, друга може да опита да получи достъп до кредитни карти и да опита да открадне важна информация.
 • Пренасочвания към несигурни сайтове. Краковете и пиратския софтуер често се промотират чрез ресурси, смятани за несигурни. Те могат да са пълни с рекламно съдържание, агресивни реклами и зловредни линкове, водещи жертвите до сайтове, заразени с малуер.
 • Проблеми с производителността и стабилността. Повечето пиратски програми не могат да се ползват без да има проблеми с производителността. Крашове, забавяния и други проблеми могат да се наблюдават, когато използвате подобни програми. Освен това ако един кракнат софтуер е лошо програмиран могат да се наблюдават проблеми с производителността.
 • Без автоматични обновления. Пиратският софтуер не съдържа автоматични обновления, които по принцип се показват от време на време. Затова потребителите на подобни програми трябва да продължат да посещават нелегални сайтове, които предлагат нелицензирана версия на дадена програма, когато не е обновена. Подобни посещения могат да изполжат тях и устройствата им на риск от заразяване с малуер.

Последни мисли за краковете

За нещастие има милиони хора, които използват кракове и кракнат софтуер. Почти всеки от тях знае, че е нелегално използването им. Най-големият проблем е, че тези потребители ясно осъзнават, че си съдействат с хакери, които създават тези нелегални изпълними файлове и ги промотират в нета. Въпреки това не всички знаят, че като свалят зловредни изпълними файлове на компютрите си могат да дадат достъп на кибер престъпници, които ще могат да добавят или премахват необходима за тях информация. Освен това подобни престъпници могат да опитат да инсталират малуер на компютрите им и да откраднат важна информация, съдържана в системата.

За да предотвратите всички възможни опасности, експертите препоръчват ДА НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ КРАКНАТ СОФТУЕР. Ако вече сте свалили такъв на компютъра си, изпълнете следните стъпки:

 • Деинсталирайте кракнатия софтуер от компютъра си;
 • Сканирайте компютъра си с надежден анти-спайуер. 

Като деинсталирате пиратски софтуер не можете да сте сигурни, че компютърът Ви е в безопасност. Има много съмнителни компоненти, които могат да бъдат инсталирани от краковете и не могат да бъдат премахнати ръчно. Освен това могат да бъдат инсталирани малуер или други нежелани програми без Ваше позволение. Най-лесният начин да се уверите, че компютърът Ви е в безопасност, е като пуснете цялостно сканиране на системата с надежден анти-спайуер. Ето програмите, които могат да Ви помогнат да проверите компютъра си задълбочено: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Инструкции за премахване на рансъмуер вируса CryptoMix

CryptoMix продължава да тероризира потребителите с новите си  версии CryptoMix е криптиращ зловреден софтуер. Той се появява през пролетта на 2016 и от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cryptomix/">Още
Вируси Рансъмуер   септември 25, 2017

Премахване на вируса Search.pikatika.com

Браузър-похитителят Search.pikatika.com цели да компрометира вашия Mac и да ви показва реклами Search.pikatika.com се представя за традиционна търсачка, въпреки че е ненадежден браузър-похитител, който се разпространява чрез съмнителни софтуерни пакети.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-pikatika-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 25, 2017

Изтрийте адуера Adsupply

Кратък преглед на Adsupply Adsupply е широко известна програма от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-adsupply/">Още
Адуер Вируси   септември 15, 2017

база данни от Кракове

септември 14, 2017

Вирусът Safesurfs.net

Защо използването на Safesurfs.net като търсачка по подразбиране може да е рисковано? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-safesurfs-net/">Още
септември 14, 2017

Изскачащият вирус Popcash.net

Защо се появяват рекламите на Popcash? Вирусът Popcash може да вгорчи живота ви, защото тази компютърна инфекция е подмолна и почти неоткриваема. И все пак, подходящ инструмент против зловреден софтуер може да открие и премахне адуера Popcash, който ежедневно показва огромно количество уеб реклами на жертвата си . Тези реклами идват от рекламната мрежа Popcash.net и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-popcash-net/">Още
септември 14, 2017

Реклами от Liveadexchanger.com

Факти, които нашият екип е открил за рекламите на Liveadexchanger: Много от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-liveadexchanger-com/">Още
септември 13, 2017

Driver Restore

Безопасна програма ли е Driver Restore? Трябва ли да я използваме? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/driver-restore/">Още
септември 13, 2017

Вирусът YahLover.worm

Какво се крие зад предупрежденията на YahLover.worm? Когато вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yahlover-worm/">Още
септември 12, 2017

Измамата с техническа поддръжка „You Have A ZEUS Virus“

Заплашени сте от вируса Zeus? Предупреждения от тупа на „You Have A ZEUS Virus“ могат да притеснят потребители, които не разбират толкова от технологии и не са наясно, че това е често използвана стратегия, използвана от измамници. Самият вирус Zeus вирееше из нета преди няколко години. Главно опериран посредством троянец. Както може би знаете, последният се смята за... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b0-you-have-a-zeus-vir/">Още
септември 11, 2017

Вирусът Search.searchytdav.com

Факти, които знаем за браузър-похитителя Search.searchytdav.com  Search.searchytdav.com е потенциално нежелана компютърна програма, разработена от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-searchytdav-com/">Още
септември 11, 2017

Лента с инструменти EasyDirectionsFinder

Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder и нейната цел в компютъра Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder е легитимен инструмент< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-easydirectionsfinder/">Още
септември 11, 2017

RevContent

Трябва ли да ни притесняват реклами от RevContent? Рекламите на RevContent започнаха много дискусии по света и най-вероятно можем да намерим поне една подобна тема във всеки технологичен форум. Въпреки това трябва да знаете, че RevContent не е вирус. Това е легитимна мрежа за препоръчано съдържание, която си сътрудничи с добре познати сайтове. Също така е позната ка... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/revcontent/">Още
септември 08, 2017

Вирусът Online.io

Може ли Online.io да предизвика проблеми за операционната система? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-online-io/">Още
септември 07, 2017

Рансъмуер вирусът Cerber 4.1.6

Поредната не до там изключителна версия на рансъмуера Cerber: вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cerber-4-1-6/">Още
септември 06, 2017

Изскачащи реклами MacKeeper

MacKeeper НЕ е надеждно приложение според компютърните потребители.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-mackeeper/">Още
септември 05, 2017

Вирусът „Error #268D3“

Как да разпознаете вируса „Error #268D3“? Ако компютърът Ви се инфектира с вируса „Error #268D3“ ще започнете да получавате досадни изскачащи съобщения докато браузвате и ще получавате пренасочвания към Microsoftsupportdesk.com или други мошенически сайтове. Малуерът „Error #268D3“отваря подозрителни сайтове, пълни с логото на Microsoft и тези сайтове незабавно показ... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-error-268d3/">Още
септември 05, 2017

Рансъмуер вирусът Bitpaymer

Вирусът Bit Paymer атакува здравния сектор и иска откуп в размер на 50 Биткойна Рансъмуерът Bitpaymer, известен и като Bit Paymer, е криптиращ вирус, който е забелязан през юли 2017. Той добавя файлово разширение .locked на различните целеви файлове и иска плащането на 50 биткойна за възстановяването на информацията. Месец след появата си, зловредният софтуер старти... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-bitpaymer/">Още
септември 04, 2017

Вирусът NavSmart.info

Мога ли да ползвам NavSmart.info като начална страница? Вирусът NavSmart.info може да изглежда като страхотен инструмент за търсене из мрежата. Всъщност обаче трябва да стоите възможно най-далече от тази търсачка. Според експерти по сигурността програмата трябва да бъде третирана като браузърен хайджакър, защото може да Ви показва променени резултати от търсенията и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-navsmart-info/">Още
септември 04, 2017

Рансъмуер вирусът Diablo6

Вирусът Diablo6 пуска поредната скам кампания  Вирусът Diablo6 действа като най-новата версия на печално известния рансъмуер Locky. Той кодира данните на компютъра на жертвата, като използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 криптографски шифри и добавя файлово разширение .diablo6 на всеки файл. След като процеудрата приключи, информацията става неизползваема. Най-нак... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-diablo6/">Още
септември 04, 2017

Firefox-пренасочващ вирус

Основни факти за Пренасочващият Firefox вируса Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/firefox-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81/">Още

Информацията е обновена на: 2016-10-21

Източник: http://www.2-spyware.com/cracks-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук