Какво е кракове и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Кракове

Краковете са нелегални програми, създадени да премахват ограничения върху софтуери и да ги правят равностойни на пълната им версия. В зависимост от техния тип, подобни инструменти/софтуер могат да генерират регистрационни кодове, да променят конкретни часто от софтуер (добавяне на стойности в регистъра и подобни компоненти) и да предизвикват други промени в кода на програмата. Всяка от тези активности може да елиминира ограничения на програмата и да помогне на потребителя да избегне плащането, изисквано в замяна на лицензирана версия. Подобни софтуери са известни като „кракнати“. В повечето страни хората нямат право да ги ползват. Подобна дейност се смята за нелегална и неетична.

Експерти по сигурността виждат много проблеми, свързани с кракнатия софтуер. Най-важният от тях е че разработчиците могат да ги пълнят с компютърни вируси и малуер. Като инсталирате пиратска версия на програма и не плащате за лиценз, може да станете жертва на загуба на ценна информация като логини пароли и т.н. и да дадете достъп до компютъра си за нелегални дейности като биткойн майнинг или DDOS атаки.

Инструменти, използвани за кракване

Най-популярните инструменти, използвани за кракване, са следните: Keygen, Patch, и Loader. Всеки един от тях може да се ползва за тези дейности:

 • Keygen (също така познат като Key Generator) е компютърна програма, която генерира сериални номера и регистрационни кодове, необходими за използването на софтуера. Има две версии на тези инструменти – лицензирани и нелегални. Неоторизираните версии генерират нелегални лицензионни кодове и помагат на хората да избегнат плащане за софтуера. Въпреки това няма гаранция, че генерираният код работи. Освен това повечето подобни кодове съдържат зловредни компоненти, които могат да предизвикат проблеми с компютъра на жертвата.
 • Patch е програма, използвана за обновяване на софтуера и сваляне на подобренията на системата. Нелегалните пачове обикновено се създават от други разработчици и се използват за обновяване на програмата безплатно. Те могат да модифицират прорамния код, като добавят необходимите изпълними файлове и други компоненти, необходими за нормалната функционалност на софтуера. Нелегалните ъпдейти могат да предизвикат проблеми с производителността, стабилността и други подобни.
 • Loader е програма, използвана за модификацията на началния процес на една програма. Вместо да премахне защитата, нелегалната версия на лоудъра прави всичко възможно, за да я избегне. Подобни интрументи се използват активно за чийтове в игрите.

Главните рискове от използването на кракнат софтуер

Не е изненада, че Интернет е пълен с кракнати версии на различни софтуери. Хората вярват, че могат да си спестят пари и време, като ги използват. За нещастие има много рискове, свързани с употребата на подобни пиратски копия, заради които те трябва да бъдат избягвани. Употребата на кракнат софтуер може да доведе до следните проблеми:

 • Нарушение на закона за авторско право. В повечето държави употребата на кракове и кракнат софтуер се смята за нелегална. В зависимост от локацията на компютъра, може да влезете в затвора или да се наложи да платите глоба. В много малко случаи е легално да се ползва кракнат софтуер.
 • Загуба на важна информация. Кракнатият софтуер е способен да получава достъп до всякаква информация, пазена на хард диска. Може да опита да я изтрие или криптира без да иска позволение. В повечето случаи жертвите остават без способността да си върнат данните.
 • Инфилтрация с малуер. Повечето кракнат софтуер е пълен с вируси и малуер. Има много различни типове вируси, които могат да бъдат инсталирани на системата в пакет. Докато част от тях могат да бъдат използвани с рекламна цел и за разпространение на спам, друга може да опита да получи достъп до кредитни карти и да опита да открадне важна информация.
 • Пренасочвания към несигурни сайтове. Краковете и пиратския софтуер често се промотират чрез ресурси, смятани за несигурни. Те могат да са пълни с рекламно съдържание, агресивни реклами и зловредни линкове, водещи жертвите до сайтове, заразени с малуер.
 • Проблеми с производителността и стабилността. Повечето пиратски програми не могат да се ползват без да има проблеми с производителността. Крашове, забавяния и други проблеми могат да се наблюдават, когато използвате подобни програми. Освен това ако един кракнат софтуер е лошо програмиран могат да се наблюдават проблеми с производителността.
 • Без автоматични обновления. Пиратският софтуер не съдържа автоматични обновления, които по принцип се показват от време на време. Затова потребителите на подобни програми трябва да продължат да посещават нелегални сайтове, които предлагат нелицензирана версия на дадена програма, когато не е обновена. Подобни посещения могат да изполжат тях и устройствата им на риск от заразяване с малуер.

Последни мисли за краковете

За нещастие има милиони хора, които използват кракове и кракнат софтуер. Почти всеки от тях знае, че е нелегално използването им. Най-големият проблем е, че тези потребители ясно осъзнават, че си съдействат с хакери, които създават тези нелегални изпълними файлове и ги промотират в нета. Въпреки това не всички знаят, че като свалят зловредни изпълними файлове на компютрите си могат да дадат достъп на кибер престъпници, които ще могат да добавят или премахват необходима за тях информация. Освен това подобни престъпници могат да опитат да инсталират малуер на компютрите им и да откраднат важна информация, съдържана в системата.

За да предотвратите всички възможни опасности, експертите препоръчват ДА НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ КРАКНАТ СОФТУЕР. Ако вече сте свалили такъв на компютъра си, изпълнете следните стъпки:

 • Деинсталирайте кракнатия софтуер от компютъра си;
 • Сканирайте компютъра си с надежден анти-спайуер. 

Като деинсталирате пиратски софтуер не можете да сте сигурни, че компютърът Ви е в безопасност. Има много съмнителни компоненти, които могат да бъдат инсталирани от краковете и не могат да бъдат премахнати ръчно. Освен това могат да бъдат инсталирани малуер или други нежелани програми без Ваше позволение. Най-лесният начин да се уверите, че компютърът Ви е в безопасност, е като пуснете цялостно сканиране на системата с надежден анти-спайуер. Ето програмите, които могат да Ви помогнат да проверите компютъра си задълбочено: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-10-21

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни