Най-добрите инструменти за безплатно премахване на зловреден софтуер за 2019

Изберете най-доброто безплатно приложение за премахване на зловреден софтуер, за да защитите компютъра и смартфона си

The best free malware removal tools of 2019

Статистиката за кибер престъпността е притеснителна. Миналата година станахме свидетели на многобройни рансъмуер атаки, кражби на данни, незаконно копаене на крипто валута и опити за фишинг. Ситуацията едва ли ще е по-различна и през 2019. Всъщност очакванията са дори да става по-зле.

И все пак това не означава всички да минем офлайн и да изключим устройствата си от Интернет. Разбира се, че не! Трябва обаче да бъдем много внимателни, когато сме онлайн и да се снабдим с допълнителна компютърна защита. Първата и най-важна стъпка, за да се предпазим от различни вируси, които искат да нахлуят в системата ни и да я компрометират, е изборът на надежден софтуер за сигурност.

Обикновено професионалните инструменти за премахване на зловреден софтуер са относително скъпи. Затова сме ви приготвили списък с най-добрите безплатни инструменти за премахване на зловреден софтуер за 2019, за да ви докажем, че не е необходимо да правите огромни инвестиции, за да защитите системата си от кибер инфекции. Обърнете внимание, че някои от тези програми имат и премиум версии, ако искате допълнителна защита.

И все пак, длъжни сме да ви предупредим, че трябва да внимавате и за евентуални измами в Интернет. Измамниците могат да се опитат да измъкнат парите ви като ви предлагат различни фалшиви антивирусни инструменти, които изглеждат идентично с легитимния софтуер. Затова, изтегляйте инструментите за премахване на зловреден софтуер, описани в по-долния списък, единствено от официалните дистрибутори.

1. AVG AntiVirus Free предлага защита в реално време

Employ AVG Antivirus software for free

AVG е добре познат компютърен софтуер, чийто разработчик е придобит от Avast през 2016. След като обединява сили, тези две компании събират впечатляващ брой потребители по цял свят.

Най-известените продукти на AVG са AVG Antivirus, AVG Ultimate и AVG Internet Security. Компанията предлага освен това и безплатни версии. Въпреки че може да се сдобиете с такава без да плащате, тя е не по-малко надежден инструмент за премахване на зловреден софтуер. Всъщност се счита, че това е най-добрият инструмент за премахване на зловреден софтуер.

Основната функция, предлагана от безплатната версия на AVG е защита от злонамерени изтегляния, които биват премахвани преди да попаднат в системата. Ако все пак успеят да проникнат в компютъра, може да сте напълно спокойни, защото файловете не могат да се стартират сами. Програмата анализира всеки нов компонент и го изтрива, ако установи, че файлът е зловреден.

Освен това, голямата новина е, че когато изберете безплатната версия на AVG, получавате актуализации за сигурността в реално време. С тяхна помощ, може да сте сигурни, че компютърът ви е защитен срещу най-новия зловреден софтуер като рансъмуер, шпионски софтуер и други кибер заплахи, които се появяват ежедневно.

Антивирусната програма блокира и опасни линкове, изтегляния и зловредни прикачени файлове към имейли. По този начин инструментът помага да се намали риска от фишинг атаки. И все пак независимите резултати от изпитвания показват, че анти-фишинг функцията не е толкова добра, колкото при други програми за сигурност.

Не на последно място, потребителите разполагат с плъгина AVG Web TuneUp, който могат да добавят към браузърите си, за да направят сърфирането в Интернет по-сигурно.

Отличен избор. Но не се осланяйте само на думите ми. Изпробвайте програмата сами. (източник: PCMag)

Според създателите на програмата, ще бъдете много по-доволни от новия опростен дизайн, който ясно ви показва как сте защитени от атаки на зловреден софтуер. Освен това, инструментът AVG Antivirus не забавя работата на компютъра ви. Ако сте заинтересовани да разширите функциите и, може да вземете пълната версия за 70 долара на година.

Програмата за сигурност AVG предлага защита за компютри, лаптопи и мобилни устройства, които работят с:

  • Windows (10, 8, 7, Vista и XP SP3);
  • Mac OS X (OSX 10.8 Mountain Lion или по-горни);
  • Android OS (2.2 или по-горни).
Предимства Недостатъци Заключение
Защита в реално време от зловреден софтуер Системното сканира е по-бавно в сравнение със средната скорост на сканиране на антивирусните програми

Въпреки малките недостатъци, AVG Antivirus е един от най-добрите безплатни инструменти, които са налични онлайн и които могат да осигурят пълна защита на компютри, лаптопи и мобилни устройства.

Показва отлични резултати в изпитванията на независимите лаборатории Не осигурява отлична защита от фишинг
Блокира зловредните уеб страници доста добре
Защитава компютри и мобилни устройства

2. BitDefender Antivirus Free предлага отлична защита, като използва малко компютърни ресурси

Try the free edition of BitDefender antivirus

BitDefender Antivirus използва иновативна технология, наречена поведенческо разпознаване. Наблюдава от близо приложенията, които се намират в компютъра и ги проверява за съмнителни действия. Ако безплатният инструмент засече програми, които се държат необичайно, предприема незабавни мерки.

Безплатната антивирусна защитава компютрите от Троянски коне, червеи, рансъмуер, шпионски софтуер, руткит и дори експлоатационни инструменти от типа zero-day. Така определено получавате защита в реално време от всяка възможна кибер заплаха, която се намира в мрежата.

Друга съвременна технология, която използва е машинно обучение, което позволява да се предпазите от измамни уеб страници, фалшиви предупреждения и друго фишинг съдържание. Също така безплатната версия на BitDefender не ви притеснява с досадни известия за обновления. Вместо това, тихомълком се грижи за сигурността на компютъра ви във фонов режим.

Едно от най-големите предимства на безплатния антивирусен софтуер Bitdefender е ниската степен на използване на ресурсите на компютъра. След бърза инсталация, няма да забележите нито забавяне на системата, нито лагове във видео или игри или други подобни програми. Като цяло едва ли ще забележите, че софтуерът работи.

Лабораториите вече са категорични, че Bitdefender определено е победител. (Източник: PCMag)

Bitdefender разполага и с платена версия, която предлага повече функции и разширено ниво на защита. И все пак, ако не желаете да харчите пари, може да инсталирате безплатната версия на програмата. Тя е съвместима с:

  • Windows 10, 8.1, 8 или 7 SP1;
  • Mac OS X;
  • Android OS.
Предимства Недостатъци Заключения
Отлични резултати от независимите лаборатории Няма функция за планирано сканиране Програмата получава многобройни награди и показва отлични резултати в изпитванията на независимите лаборатории. Осигурява цялостна компютърна защита. И все пак, може да се сблъскате с липсата на допълнителни функции като ограничени възможности за сканиране или невъзможност да планирате системните сканирания.
Отлична защита от фишинг Изисква свързване с Интернет
Защита в реално време от зловреден софтуер
Лесен за използване интерфейс

3. Инструментът Panda Free Antivirus предлага решения за почистване на компютъра на облачно пространство

Panda Free Antivirus in 2018

Софтуерът Panda Antivirus се категоризира като един от най-добрите безплатни инструменти за премахване на зловреден софтуер – след като бъде инсталиран, той върши цялата работа вместо вас. Освен това, той работи на облак. Затова няма нужда да съхранявате файлове, за да извършвате редовните актуализации.

Също така Panda Antivirus осигурява онлайн сърфиране и пазаруване. Затова сте защитени от измами с електронни магазини и други опити за фишинг. Премиум версията е съвместима с устройства с Windows и Android, което позволява да се насладите на още няколко функции като аларма против кражба (anti-theft alarm), функция за заключване и изтриване (lock and wipe function) и откриване на местоположението на вашите устройства в реално време.

Една от най-значимите функции на Panda е „имунизацията“ на USB устройства. Тя сканира външното устройство за зловреден софтуер и не позволява на зловредните програми да нахлуят в компютъра. В действителност, това е уникална функция, която ви предоставя едно допълнително ниво на сигурност, ако често включвате външни устройства към компютъра си.

И все пак, антивирусната не осигурява чак толкова добра защита като останалите програми за сигурност. Програмата не дава достатъчно добри резултати в тестовете на независимите лаборатории, а и в нашите също.

Предимства Недостатъци Заключения
Имунизация на USB устройства Средно или по-ниско от средното ниво на компютърна защита от зловреден софтуер. Въпреки уникалната имунизация на USB устройства, тази програма е обикновена безплатна антивирусна, която не осигурява максималната възможна защита. В сравнение с вече описаните програми, Panda Free Antivirus не осигурява най-добрата защита.
Защита на онлайн дейностите
Блокира фишинг уеб страници
Решения за почистване на облак след атака на зловреден вирус

4. Безплатната версия на Malwarebytes Anti-Malware почиства различни кибер заплахи от засегнатите устройства

Get Malwarebytes Anti-malware software for free

Malwarebytes се счита за една от най-добрите програми за премахване на зловреден и шпионски софтуер. Докато станете потребител на премиум версията, безплатно може да разполагате с ефикасна програма против зловреден софтуер. Продуктите на тази компания откриват и премахват повече от 15 милиона заплахи всеки ден. Този инструмент за премахване на вируси осигурява защита в реално време и автоматично идентифицира нови и стари компютърни опасности, за да защити системата ви преди зловредният софтуер да е заразил компютъра ви.

Софтуерът Malwarebytes Anti-Malware предлага функция против експлоатационни инструменти заедно с обичайната защита от рансъмуер. Комбинацията от тези две функции гарантира, че рансъмуер атаката ще бъде спряна преди да разруши данните ви и уязвимата система ще бъде предпазена от ударите на експлоатационни инструменти. И все пак тази функция е налична само за потребителите, ползващи платената версия.

За щастие има безплатни версии, както за потребители на Mac, така и за потребители на Windows. По този начин може да се наслаждавате на сигурността на компютъра си, независимо от операционна система, която използвате. Освен това има и възможност за потребителите на Android да защитят устройствата си и поверителността си. Безплатната версия на програмата против зловреден софтуер предлага следните функции:

  • Защита от зловреден и шпионски софтуер. Разпознава и премахва кибер заплахите от засегнатото устройство;
  • Анти-руткит. Открива и изтрива руткит и поправя засегнатите файлове.

Затова този безплатен инструмент е чудесен за почистване на заразени компютри. И все пак, ако искате да разполагате с антивирусните функции за по-дълго от 14 дни, ще се наложи да платите за лиценз. Обърнете внимание, че премиум версията на инструмента Malwarebytes Anti-malware струва 19.95 британски паунда на година, така че не е чак толкова скъпа.

Предимства Недостатъци Заключение
Разпознаване и премахване на зловреден и шпионски софтуер Безплатната версия на Malwarebytes Anti-Malware работи като почистващ инструмент. Безплатната версия на Malwarebytes Anti-Malware работи като почистващ инструмент. Безплатният инструмент премахва зловредния софтуер. За това, за да се възползвате от предимствата на всички функции, включително защита от рансъмуер, ще трябва да си купите лиценза след изтичането на безплатния тестов период.
Премахване на руткит и поправка на системата след нанесени щети
Защита от рансъмуер
Защита от зловреден софтуер
Блокира зловредни уеб страници
Предпазва от експлоатационни инструменти от типа zero-day

5. Инструментът на Microsoft за премахване на зловреден софтуер е подходящ единствено за компютри с Windows

Софтуерът на Microsoft за премахване на зловредни програми е предназначен за операционни системи Windows. Той се инсталира автоматично на компютъра заедно с актуализациите на Windows, които излизат всеки втори вторник от месеца. И все пак, може да го изтеглите като самостоятелно приложение по всяко време от официалната уеб страница. Позволява да откривате и премахвате различни компютърни заплахи, както и да отмените промените, които те са направили.

Инструментът на Microsoft за премахване на зловреден софтуер е съвместим със следните версии на операционната система:

  • Windows 10,
  • Windows 8.1,
  • Windows Server 2012 R2,
  • Windows 8,
  • Windows Server 2012,
  • Windows 7,
  • Windows Server 2008.

Този инструмент на Microsoft е напълно безплатен и лесен за използване. След като направите пълно системно сканиране се показва прозорец, който съобщава за резултатите – дали има засечен и премахнат зловреден софтуер. Затова дори потребители, които нямат IT познания могат да се възползват от услугите за защита на Microsoft.

Тази програма за сигурност за Windows трябва да се използва заедно с друга антивирусна, защото може да открива и премахва ограничено количество кибер заплахи. Затова, за да не ви се налага да почиствате устройството си от зловреден софтуер, добре е да се сдобиете с програма, която осигурява и защита в реално време. Комбинацията от двата инструмента ще ви предложи максимална сигурност за вашия Windows компютър.

Предимства Недостатъци Заключение
Вграден в Windows инструмент за сигурност Засича малко количество зловреден софтуер Инструментът на Microsoft за премахване на зловреден софтуер е чудесен инструмент за почистване на заразени Windows компютри. И все пак той не осигурява защита в реално време, което е направо задължително за кибер сигурността. Затова е препоръчително да използвате и допълнителен инструмент.
Ежемесечни актуализации Не предоставя защита в реално време
Лесен за използване
Бързо премахване на зловреден софтуер

6. БОНУС: Безплатен антивирусен софтуер Reimage. Почистете и поправете вашия компютър!

Use Reimage to protect your computer

Независимо от всички споменати по-горе безплатни инструменти за премахване на зловреден софтуер за 2019, силно ви препоръчваме да опитате и Reimage. Това е чудесен софтуер, предназначен не само да защитава поверителността ви, но и значително подобрява производителността на компютъра ви. Вече няма да бъдете прекъсвани от сривове в системата или замръзвания и ще може да се наслаждавате на сърфирането си.

Лесен е за използване и гарантира, че компютърът ви е чист от зловреден софтуер. Различни резултати от изпитвания показват, че Reimage може да открива червеи, потенциално нежелани програми (PUPs) и други зловредни приложения по-добре от всяка антивирусна програма.Може да идентифицира следните кибер заплахи:

  • адуер,
  • троянски коне,
  • престъпен софтуер (crimeware/краймуер),
  • руткит,
  • шпионски софтуер,
  • червеи.

Reimage, също така, гарантира, че повредените файлове, ще бъдат възстановени и ще получите пълна техническа поддръжка за системата си. Програмата разполага с огромна база данни от 25 000 000 системни файла и може незабавно да възстанови повредените файлове. По този начин, след атака на зловреден софтуер, няма да се притеснявате за нанесените на компютъра ви щети и как да се справите с различни грешки, които се появяват поради нанесени от вируса щети.

Ако този инструмент против зловреден софтуер ви допада, може да се сдобиете с такъв и на смартфона си. Reimage е разработен за операционни системи Mac и Windows, за да бъдат удовлетворени нуждите на повече потребители. И все пак, за да се възползвате от всички функции, може да закупите пълната версия само за 59.95 евро.

Предимства Недостатъци Заключение
Отлично ниво на откриване на зловреден софтуер Не предоставя защита от зловреден софтуер в реално време Reimage е чудесен инструмент за почистване на заразен компютър и за стабилизиране на системата след атака на зловреден софтуер. И все пак, той не ви предпазва от кибер заплахи. Затова е препоръчително да го използвате заедно с антивирусна или програма против зловреден софтуер.
Бързо сканиране на компютъра
Поправя повредени или засегнати файлове
Осигурява стабилност на компютъра
За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Джули Сплинтерс е редактор на новините на Virusi.bg. Има бакалавърска степен по Английска филология, обаче интересът

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни