Най-добрите програми против зловреден софтуер за 2021

Изборът на добра програма против зловреден софтуер за 2021 е направо задължителен

Разрушителните кибер атаки причиняват множество проблеми на компютърни потребители, компании и дори цели градове. За съжаление специалистите по сигурност предвиждат, че ситуацията може да се влоши значително през следващите години, тъй като се забелязва повишение на копачите на крипто валута и други опасни вируси.

Да не забравяме и създателите на рансъмуер, троянски коне и друг зловреден софтуер, които също усъвършенстват своите заплахи – най-новите рансъуер вируси не само криптират чувствителната информация, те могат също и. Техните методи на проникване причиняват щети на огромен брой потребители. Затова, всеки, който разполага с Интернет връзка, трябва да помисли за антивирусен софтуер, който да защити информацията му от кибер престъпници през 2021.

За да ви помогнем да изберете най-добрата програма против зловреден софтуер за 2021, разгледахме доста инструменти за сигурност, които са на пазара. Подготвихме списък с 5 от тях, с които е добре е да разполагате за своята компютър защита.

Malwarebytes Premium предлага бързи системни сканирания и защита от рансъмуер

Screenshot of Malwarebytes Premium

Malwarebytes 4.0 е програма против зловреден софтуер, която предлага защита за Windows, Android и Mac. Създателите дават 14-дневен безплатен пробен период, за да тествате възможностите и функциите на програмата. След като този период изтече, потребителят може да ползва функциите против зловреден софтуер и против руткит. Лицензираната версия на този софтуер ви дава възможност да използвате и следните функции:

  • защита в реално време, която блокира опитите на зловредния софтуер да проникне в системата;
  • пълна защита срещу уязвимости на софтуера или системата, така че да не бъдат злоупотребени от зловредни програми;
  • функция анти-рансъмуер;
  • функция за възстановяване на системата след атака на зловреден, шпионски софтуер или руткит;
  • защита от зловредни уеб страници.

Malwarebytes 4.0 Premium има супер бързо системно сканиране. Според някои тестове, едно сканиране може да приключи за 2,5 минути. За сравнение, при останалите програми средното време за сканиране е около 45 минути. И все пак бързото сканиране има и своите недостатъци. Може да забави работата на компютъра, но заради факта, че отнема едва няколко минути, това не е чак такъв недостатък.

Програмата против зловреден софтуер беше включена в списъка CRNT Security 100, която включва най-добрите инструменти за кибер защита. Malwarebytes е на 11 място в класацията 20 Coolest Endpoint Security Vendors (най-добрите доставчици на защита на крайни устройства).

Последна версия за Windows: 4.0
Размер: 18.9 MB
Цена: 59.99 щатски долара

Предимства Недостатъци Заключение
Предпазва от експлоатационни инструменти и рансъмуер Системните сканирания могат да забавят системата Malwarebytes Premium предлага чудесна антивирусна защита и може да бъде използван заедно с друг антивирусен софтуер, за да се осигури максимална защита на компютъра
Засичане на базата на потребителското поведение
Работи заедно с антивирусните програми
Високо ниво на засичане на вируси
Осигурява защита в реално време
Защита от малуер от типа zero-day

Антивирусната програма Webroot SecureAnywhere предоставя най-бързите резултати от системното сканиране

Screenshot of Webroot SecureAnywhere AntiVirus

Webroot SecureAnywhere е една от най-бързите и най-добри антивирусни програми, които човек може да намери на пазара. Софтуерът има нужда едва от 20 секунди за да сканира компютъра и да открие зловредните компоненти. Междувременно Malwarebytes се нуждае от 2,5 минути, Norton от 23 минути, Kaspersky от 33 минути, а McAfee дори от цели 46 минути.2] И все пак пълното системно сканиране може да отнеме малко повече време.

Бързите системни сканирания могат да имат отрицателно влияние върху производителността на компютъра. По време на сканирането може да се използва около 30% от ресурсите на компютърния процесор. За сравнение, в идеално състояние са необходими по-малко от 1%.

Програмата, също така, заема само 15 MB дисково пространство. И все пак, въпреки малкия си размер, софтуерът предлага набор от чудесни функции, като защита от кражба на самоличност, сигурно сърфиране и защита от фишинг, защита на уеб камерата и разбира се защита от и премахване на зловреден софтуер.

Използва метаданни, поведенчески модели, бази данни на облак и евристична система за откриване на зловредни компоненти в системата. В сравнение с тестовите резултати на останалите програми Webroot се нарежда около средното ниво и малко по-високо.

Последна версия за Windows: 9.0.18.44
Размер: 15 MB
Цена: 29.99 щатски долара

Предимства Недостатъци Заключение
Високи оценки при засичане на малуер Няма резултати от независими лаборатории Най-бързата и малка програма против зловреден софтуер, която предлага защита от новите кибер заплахи
Бързи сканирания на системата Може да предизвика забавяне на компютъра по време на сканиране
Не се нуждае от голямо пространство на диска
Защита от рансъмуер
Перфектно разпознава зловредни домейни

Zemana AntiMalware осигурява защита в реално време и zero-day защита

Screenshot of Zemana AntiMalware

Zemana AntiMalware предлага защита в реално време само за компютри с операционна система Windows. Тя може да открива, блокира и премахва браузър-похитители, адуер, потенциално опасни програми, рансъмуер, руткит, буткит и други видове зловреден софтуер. Софтуерът разполага с OPSWAT сертификат, което гарантира, че е надежден и ефективен.

Една от на-добрите програми против зловреден софтуер има безплатна и премиум версия. Безплатната работи като скенер и предпазва от основните кибер заплахи, а лицензираната версия осигурява мониторинг в реално време и защита от по-сложни заплахи като рансъмуер, zero-day или руткит.

Според някои тестови резултати, на софтуера може да са необходими до 90 минути за завършването на пълно системно сканиране. В сравнение с останалите програми, това е около два пъти повече от средното време за сканиране. За сметка на това пък програмата се нуждае от по-малко дисково пространство от Webroot. Заема само 6 MB.

Последна версия за Windows: 2.74.2.150
Размер: 6 MB
Цена: 24.95 Евро

Предимства Недостатъци Заключение
Zero-day защита По-бавно системно сканиране в сравнение с други антивирусни програми на пазара Малка програма, която предлага високо ниво на сигурност за защита от сложни кибер заплахи. И все пак, твърде бавното сканиране на системата може да се окаже досадно и да пречи на нормалната работа на компютъра
Защита от потенциално нежелани програми
Премахване на руткит и буткит
Защита в реално време

Bitdefender Total Security показва отлични резултати от независимите тестови лаборатории

The best anti-malware software of 2021

Bitdefender Total Security предлага защита на множество компютри, мобилна и онлайн защита след закупуването на лиценза. Тази програма заслужава да бъде в списъка с най-добрите програми за премахване на зловреден софтуер за 2021, защото предоставя много и различни опции за защита, като:

  • Пълна защита на данните;
  • Разширена защита от заплахи;
  • Зашита на уеб камерата;
  • Многослойна защита от рансъуер;
  • Анти-фишинг;
  • Борба с измами;
  • Защита от кражби;
  • Защитено сърфиране;
  • Функция защитен файл, която предпазва най-важните файлове от модификации;
  • Откриване и премахване на зловреден софтуер.

Както сами виждате, софтуерът разполага с всички необходими функции за защита, от които може да се нуждаете за да предпазите компютърните си данни, чувствителна информация и самоличност от кибер престъпници. Освен това софтуерът има и допълнителни функции като защита на социални мрежи, родителски контрол или Режим батерия (Battery Mode) , който пести живота на батерията на лаптопа или смартфона ви. Създателите предлагат 30-дневен безплатен пробен период за да тествате всички тези функции сами преди да закупите лиценза.

Антивирусният софтуер има номинация и в категория Избор на редактора на PC Mag за 2018:

Ако искате всички възможни компоненти за защита да бъдат включени в една програма, Bitdefender Total Security е точно това, от което се нуждаете. Той е изборът на редактора за мега-система за защита. Нийл Дж. Рубенкинг (Neil J. Rubenking)

Според тестовите резултати на AV-TEST за август – октомври 2018, Bitdefender Total Security събира 5.94 от 6 точки в категорията Висока защита от инфекции. Същите тестови резултати показват и че оказва най-малко влияние върху производителността на компютъра. Програмата получава 5.76 от 6 точки. И в двете категории тя надминава антивирусни програми като Kaspersky, Symantec и McAfee.

Минимални изисквания на системата
Операционна система: Microsoft Windows XP/Vista/7/8/8.1/10
Двуядрен 1.6 GHz процесор, Памет (RAM): 1 GB
Налично свободно дисково пространство: 1.5 GB
Цена: 43.99 Евро

Предимства Недостатъци Заключение
Многослойна защита от рансъмуер Средни практически резултати от тестовете Bitdefender предлага максимална защита на компютъра, защита на поверителността и самоличността за всички ваши устройства и има допълнителни функции за повече спокойствие
Допълнителни инструменти за почистване на компютъра
Антивирусна защита
Чудесни тестови резултати от независими лаборатории
Защита от фишинг
Защита на уеб камерата
Слабо влияние върху производителността на компютъра

Emsisoft Anti-Malware предоставя защита в реално време от зловреден софтуер и рансъмуер

Screenshot of Malwarebytes Premium

Emsisoft Anti-Malware предпазва от рансъмуер, банкови троянски коне, ботове, бекдор заплахи и потенциално нежелани програми (PUPs). Така тя гарантира, че Windows компютрите за защитени от всички съвременни кибер заплахи, които могат да нанесат по-малки или по-значителни щети за компютъра ви.

В сравнителни тестове за защита в реално време на AV, Emsisoft Anti-Malware блокира 98.8% от заплахите. Според теста за защита от зловреден софтуер от март 2018, програмата блокира 99.68% от заплахите.

За да постигне чудесни резултати при откриването на зловреден софтуер и да бъде включена в списъка с най-добрите програми за 2021 година, тя използва 4-слойна защита и скенер за зловреден софтуер с „двоен двигател“. Скенерът на Emsisoft Anti-Malware комбинира технологиите на антивирусните програми и програмите против зловреден софтуер. Това обяснява високото ниво на откриване на малуер. Също така има и вграден „детектор за рансъмуер“, който предпазва файловете ви от криптиращи вируси.

Други предимство е, че може да извърши сканирането в рамките на една минута. В сравнение с останалите антивирусни, това е доста ефективно.

Последна версия за Windows: 2017.11.0.8247
Размер: 267.75 MB
Цена: 19.98 Евро

Предимства Недостатъци Заключение
Откриване на зловреден софтуер и рансъмуер, базирано на поведението Не показва най-добрите резултати при откриването на фишинг Програмата показва чудесни резултати при откриването и защита от зловреден софтуер. Така поддържа системата защитена, като осигурява постоянни сканирания в реално време
Високи резултати при засичането на зловреден софтуер
Отлични резултати при блокирането на зловредни домейни
Бързо системно сканиране
Предоставя новини и предупреждения за зловреден софтуер
Защита в реално време

Бонус: Reimage – мултифункционално приложение, което поддържа системата защитена и оптимизирана

Screenshot of Reimage

Reimage е необикновен инструмент, с който бихме искали да ви запознаем в края на списъка с най-добрите програми против зловреден софтуер за 2021 като бонус. Програмата има две различни функционалности:

  • функция за възстановяване на компютъра;
  • защита и премахване на вируси.

Тази двойна функционалност може значително да подобри състоянието на компютъра ви, защото може не само да премахне зловредния софтуер от системата, но и да се справи с негативните последици от него.

По време на системното сканиране, Reimage Repair търси вируси, зловреден софтуер или повредени файлове. За тази цел използва „двигателя“ на Avira AntiVir. След като премахне зловредния софтуер, той оправя всички грешки в операционната система на компютъра. Обикновено те включват някои от следните, свързани с компютъра, проблеми:

  • Грешки в Windows;
  • Син екран на смъртта (Blue screen of death);
  • Повредени dll файлове;
  • Замръзващ компютър;
  • Щети от вируси;
  • Осигурява възстановяване на операционната система.

Базата данни на Reimage съдържа 25 000 000 важни системни компонента, които се използват за възстановяване на щетите, причинени от зловреден софтуер. По този начин програмата може да върне засегнатия компютър към първоначалното му състояние. Този инструмент е изключително полезен след атака на рансъмуер, тъй като този вид кибер заплаха може да промени Регистрите на Windows.

Reimage, със своите функции, е една чудесна програма. Бил Гордън (Bill Gordon), WeHateMalware.com

Програмата има три основни версии: за Windows, Mac и за мобилни устройства. Последната е съвместима с операционна система Android и е безплатна.

Предимства Недостатъци Заключения
Поправя повредени системни файлове или записи в регистрите Не предоставя защита в реално време Reimage може да се използва като инструмент за премахване на зловреден софтуер и възстановяващ софтуер
Поправя основни системни грешки Не оправя проблеми свързани със софтуер на трети лица Това е изключителен инструмент, който може да възстанови щетите от вируси без да е необходими рестартиране на компютъра
Премахва Син екран на смърта Не може да се справя с хардуерни проблеми
Повишава скоростта на компютъра
Открива и изтрива зловреден софтуер
Подобрява стабилността на системата
Чести актуализации на базата данни
За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни