Най-сигурният браузър за 2024

Сигурността на браузъра никога не е била толкова важна, колкото ще е през 2024

The Most Secure Browser of 2021

Интернет сигурността и поверителността са едни от най-популярните теми за 2023. Нестихващият ръст на кибер престъпността, кражбите на данни и следенето на информация карат потребителите да се замислят за онлайн сигурността си. Вземайки предвид, че браузърът е инструмент, който използвате ежедневно да сърфирате в мрежата, ние се опитахме да открием най-сигурният браузър за годината.

В наши дни потребителите могат да избират измежду различни повече или по-малко популярни уеб браузъри. Те обещават по-добро сърфиране, по-голяма сигурност за личната информация, персонализирани резултати от търсенето и други характеристики, които могат да изглеждат полезни. И все пак ние от Virusi.bg смятаме, че сигурността трябва да е приоритет за всеки един от нас, особено след като през 2024 станахме свидетели на най-големите кражби на данни от Facebook, Mariott или Quora.

Ако търсите нов инструмент за изследване на Интернет или искате да сте сигурни, че използвате сигурен инструмент, разгледайте дадения по-долу списък, който ще ви помогне да откриете най-сигурният браузър за 2024.

Google Chrome осигурява високо ниво на сигурност, но влиза в противоречие с поверителността на потребителя

Image of Google Chrome

След като отпразнува десет годишен рожден ден, Google Chrome все още се смята за лидер измежду всички уеб браузъри. Според последните статистически данни той разполага с 70% пазарен дял през декември 2019. Няма съмнение, че удобната функционалност и високата сигурност са виновни за успеха на този браузър, който през 2019 представи редици актуализации, включително нова цветна палитра, скрити икони и заоблени форми.

Chrome гарантира, че може да бъде смятан за най-надеждният уеб браузър благодарение на няколко основни характеристики:

  • Безопасно сърфиране (Safe Browsing), което предупреждава за евентуални заплахи, когато отваряте фишинг или зловредна уеб страница;
  • Сендбоксинг (Sandboxing), което добавя допълнителен слой сигурност и ви предпазва от автоматичното инсталиране на зловреден софтуер;
  • автоматични актуализации, което позволява инсталирането на всички обновления автоматично и премахва пропуските в сигурността.
  • Лесен начин за управление на преките пътища (шорткъти) и възможност за получаване на отговори направо в лентата;
  • Автоматично генериране и съхраняване на уникални пароли в рамките на уеб браузъра.

Браузърът има режим инкогнито и позволява ръчно настройване на предпочитанията за сигурност. И все пак, възможността на Google да следи всяка стъпка на потребителя е повод за притеснение. Ето защо, дори Chrome да се смята за един от най-сигурните уеб браузъри, свойствата му да проследява и използва данни са един от най-големите му недостатъци.

Firefox представя подобрения в сигурността с версията Quantum

Image of Mozilla Firefox

Mozilla Firefox е един от най-големите конкуренти на Chrome. Компанията пуска няколко версии на браузъра през 2018 и поддържа същия ритъм и през 2019. Най-новата версия, известна като Firefox Quantum, предлага по-добри характеристики за сигурност и поверителност, като например:

  • Сендбоксинг за операционна система Linux, което предпазва от опити за хакване;
  • Защита от проследяване , която блокира проследяващите компоненти на посещаваните уеб страници;
  • Подобрен Център за управление, който позволява достъп и персонализиране на различни настройки за осигуряване на най-сигурните и персонални сесии на сърфиране, които браузърът може да предложи.
  • Contextual Feature Recommender (CFR) – система, която препоръчва добавки и функции на базата на потребителския опит на сърфиране;
  • Подобрена защита от проследяване, която деактивира следенето, което се означава като “Trackers“;
  • Firefox Monitor, който предупреждава жертвата, ако имейлът и участва в някаква кибер измама.

Докато се опитват да го превърнат в най-сигурният браузър, създателите му осигуряват чести актуализации на сигурността и фиксове. С последната актуализация, те поправят различни уязвимости в сигурността, включително пропуски, които позволяват спуфинг атаки или използване на произволен код.

Друго предимство на Firefox е, че потребителите могат да максимизират поверителността си, когато използват Tor мрежата. И все пак, за да направите това, трябва да активирате добавката Tor в браузъра си.

Opera включва вграден VPN

Image of Opera browser

Opera е следващият инструмент за търсене, който може да бъде включен към списъка с „най-сигурните браузъри“. От 2016, десктоп версията на този базиран на Chromium браузър включва вграден рекламен блокер. Обаче, функцията, блокираща реклами, по подразбиране е неактивна и потребителите трябва да я активират ръчно през настройките на Opera.

През 2015 Opera е придобита от Северноамериканската компания в сферата на онлайн поверителността – SurfEasy. По този начин те могат да предложат повече сигурност за потребителите си като добавят вградена виртуална частна мрежа (VPN). И все пак, предоставя само пет VPN локации в Съединените щати, Канада, Нидерландия, Германия и Сингапур. Това е почти нищо в сравнение с комерсиалните VPN сървъри. И все пак, Opera предлага и безплатни услуги и това е едно от най-големите и предимства.

Други функции за сигурност, предоставени от автора:

  • Баджове за сигурност – предоставят ценна информация за уеб страницата;
  • Защита от измами и зловреден софтуер – предупреждава за уеб страници, които представляват потенциална заплаха;
  • Ad-blocker (рекламен блокер) – работи като всяко друго приложение на трета страна, което блокира рекламите и копачите на крипто валута

Нека обобщим – браузърът предлага някои съществени предимства: може да избегнете реклами на трети лица, които биха могли да съдържат зловредни процеси и да отварят анонимно определени сайтове. Обаче самият браузър събира информация за потребителите и може да я споделя с доверени партньори.

Microsoft Edge е победител в блокирането на фишинг сайтове за 2024

Image of Microsoft Edge

Microsoft Edge е представен на Интернет общността заедно с Windows 10 като браузър по подразбиране. Позициониран е като по-сигурна версия на Chrome, която предлага разнообразни функции. Наскоро авторите на браузъра анонсират код, базиран на Chromium, който се канят да използват за реконструкция на браузъра и осигуряване на повече уеб съвместимост за своите потребители. И все пак, има множество дискусии в Интернет дали Edge няма да се превърне в следващия Chrome, базиран на същия код.

Въпреки всичко има редица мнения подкрепящи Microsoft Edge и приемайки го за един от най-сигурните начини за сърфиране в мрежата. Например Security Council of Certificate Authorities наскоро нарече Edge най-бързият и сигурен браузър на пазара. Според тях основният проблем през 2024 ще бъдат криптираните фишинг сайтове, които ще се смесват с истинските.. По време на изпитванията Microsoft Edge блокира най-голям брой фишинг сайтове. Тези резултати са постигнати благодарение на следните функции:

  • технологията Windows Defender SmartScreen, която помага за откриването на фишинг и зловредни сайтове по-добре от тази на Chrome или Firefox;
  • сендбоксинг (Sandboxing) – използва се за отделяне на работещите програми, за да предпази софтуера от уязвимост;
  • функция за управление на пароли – работи съвместно със системата за сигурност Windows 10 Passport.

Microsoft Edge също получава софтуерни актуализации чрез услугата Windows Update. И все пак, потребителите, които са деактивирали автоматичните актуализации на Windows 10 не могат да получат най-новите пачове за сигурност и корекциите в уязвимостта на браузъра. Що се отнася до защита на поверителността, Edge разполага с функцията Do Not Track. По-голяма част от уеб страниците игнорират тези заявки. Браузърът също така предоставя и режим на сърфиране InPrivate, при който не се следи историята на сърфиране, бисквитки и временни файлове.

Браузърът на Microsoft има и друго предимство свързано с поверителността, в което надминава Google Chrome и това би могло да му помогне да стане най-сигурният уеб браузър. Компанията не генерира приход от продажба на целеви реклами.

Safari предлага опции за персонализирано безопасно сърфиране

Image of Safari browser

За повече от десетилетие потребителите на операционна система macOS намират Safari предварително инсталиран на компютрите си. Може ли да бъде най-сигурният браузър за 2024? В сравнение с по-рано споменати инструменти за търсене, той има повече пропуски в сигурността и бъгове, които могат да бъдат използвани от кибер престъпниците. И все пак Safari продължават да работят върху своя браузър – наскоро компанията пуска версията Safari Technology Preview 73, която включва поправени бъгове и подобрение на функционалността:

  • интелигентна превенция на проследяването – позволява разпознаване на рекламодателите и предпазване от кръстосано проследяване;
  • Вграден сендбоксинг за уеб страницата – помага за разпознаване на зловредни кодове и предпазва от проникването на зловреден софтуер;
  • Предупреждения за опасни сайтове – появяват се преди да посетите потенциално опасна или заразена уеб страница;
  • Функция за лично сърфиране – предпазва от събирането и съхраняването на информация свързана със сърфирането.

Освен това Safari предлага широк набор от настройки за сигурност и поверителност, които ви помагат да деактивирате настройките за местоположение, да активирате функцията “Ask websites not to track me/Поискай от уеб страниците да не ме проследяват” и много други.

Браузърът Epic Privacy деактивира услугите на Google

Image of Epic Privacy Browser

Браузърът Epic Privacy на Hidden Reflex е базиран на проекта с отворен код Chromium – точно както и Google Chrome. И все пак, основната разлика е че при Epic са премахнати и деактивирани всички услуги на Google. Ето защо търсачката не може да проследява стъпките на потребителите (освен ако не се логнат в Gmail и продължат със сърфирането в мрежата).

Основната причина да включим Epic към списъка с най-сигурни браузъри е, че браузърът оперира единствено в поверителен режим на сърфиране и има активирана функция Do Not Track (Не проследявай) по подразбиране. След всяка сесия на сърфиране бисквитките, тракерите и данните свързани с търсенето се изтриват. Също така, браузърът позволява включването на криптиран прокси сървър, който може да ви предпази от разкриване на IP адреса ви и друга информация на всеки, който е онлайн.

Ако е възможно Epic използва SSL връзки, защитава публични Wi-Fi връзки и включва вграден блокер на реклами. Освен това програмата не събира никаква информация за потребителите. Единствената информация, от която се интересуват, е IP адреса “за да предоставя резултати от търсенето, които са подходящи от географска гледна точка.”

И все пак, един от основните недостатъци е, че този браузър не ви позволява да инсталирате добавки. Според компанията разширенията са едните от най-опасните компоненти, които излагат на опасност поверителността на потребителя. Затова те поддържат едва няколко добавки, на които може да се има доверие. Съобщава се и за времето за зареждане на страницата или неотговарящи на стандартите модификатори за търсене.

Интернет браузърът Comodo Dragon прилича на Chrome, но потребителите на Windows може да се чувстват по-сигурни

Image of Comodo Dragon Internet Browser

Също както и браузърът Epic, Comodo Dragon е базиран на проекта Chromium. Браузърът включва всички функции на Chrome, но осигурява по-надеждна сигурност и поверителност, когато сърфирате в мрежата. Така че, ако не сте голям почитател на Chrome и вместо това предпочитате Mozilla, може да използвате версията Comodo Ice Dragon като най-надежден браузър.

Основните предимства на браузъра са:

  • технология за валидиране на домейна, която открива безопасни SSL сертификати;
  • блокиране на бисквитки и други проследяващи технологии;
  • спира проследяването на изтеглянията от браузъра.

Освен това, браузърът поддържа плъгини и добавки, които го правят по-лесен и удобен за ползване. И все пак браузърът има един основен недостатък – съвместим е само със стари версии на операционна система Windows OS, включително Windows 8, 7, Vista и XP.

Браузърът Tor ви предлага анонимност

Image of Tor browser

Уеб браузърът Tor е широко използван от хакерите. И все пак, това не означава, че има нещо съмнително или опасно в този инструмент. В действителност това е най-безопасната търсачка, който в момента е налична безплатно, затова можем да го представим като един от най-сигурните браузъри.

Целият проект Tor се управлява от доброволци и е посветен на това потребителите да могат да сърфират анонимно в мрежата. Програмата скрива IP адреса, местоположението, информацията свързана със сърфирането и използва множество слоеве на криптиране за да не може никой да вижда онлайн действията ви. И все пак, това не е VPN услуга.

Браузърът е по-изчистена и по-безопасна версия на Firefox. Използва HTTPS връзка, позволява достъп до заключени сайтове и дори достъп до тъмната мрежа (dark web). Но все пак не е много добре да се възползвате от тази възможност.

Измежду недостатъците на браузъра Tor са мудно представяне, неудобно и леко усложнено използване. Също така правителствените институции могат да видят, че използвате Tor. Дори да не виждат какви сайтове посещавате и какво вършите, определено ще им изглеждате подозрителни.

Решението: избор на най-сигурен браузър

Статията „Най-сигурният браузър“ разкрива един основен факт – никой от споменатите по-горе браузъри не е съвършен. Ако някои инструменти за търсене предлагат максимална защита от зловреден софтуер, други предоставят по-добри възможности по отношение на поверителността и могат да ви помогнат да останете анонимни, когато сте онлайн. Но все пак могат да бъдат не толкова удобни и лесни за използване.

По наше мнение петте най-сигурни браузъра за 2024 са:

  1. Google Chrome
  2. Tor
  3. Microsoft Edge
  4. Epic Privacy Browser
  5. Opera

Ако търсите най-безопасният уеб браузър, добре е да изберете такъв, който отговаря на вашите предпочитания. Помислите за това каква част от личната си информация бихте искали да разкриете на създателите, на Google или на трети страни, харесва ли ви да виждате реклами докато сърфирате и други подобни. Всички споменати браузъри могат да ви гарантират защита от кибер престъпници. Затова уверете се, че сте избрали най-подходящият за вас.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Обучава потребителите как да се предпазват от компютърни вируси...

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни