Премахни Dharma вирус (Упътване за премахване) - актуализирано авг. 2017

Упътване за премахване на Dharma вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Dharma?

Бърз преглед на рансъмуер вируса Dharma:

Dharma ransomware virus

Когато новината за новия рансъмуер вирус на име Dharma достигна до изследователите на малуер, се появиха много спекулации за това дали тази кибер заплаха е ново творение или нова версия на някоя вече известна фамилия вируси. Специалистите посочват приликата на Dharma с рансъмуера CrySiS и предполагат, че тъй като оригиналната версия на вируса вече е дешифрирана, създателите и може да са измислили нещо друго, което да заеме мястото и.

Въпреки това връзката между Dharma и CrySiS все още не е официално потвърдена. В действителност много малко е това, което знаем за този вирус като цяло. Изглежда, че създателите на вируса се опитват да ни държат в неизвестност колкото се може повече.

Те не следват обичайните модели, които следват създателите на останалите рансъмуер вируси. Например, вирусът не оставя съобщение за откуп или други документи, които да дават информация за него, произхода му или начина му на работа. Също така, изглежда, че и антивирусните инструменти не го засичат, което значително усложнява премахването на Dharma.

Въпреки това, надеждният антишпионски софтуер като например FortectIntego, може много лесно да премахне тези пречки и да прогони рансъмуера от компютъра ви. Затова, преди да предприемете каквито и да е действия за премахване на вируса, уверете се че имате подходящите инструменти, с които да се подсигурите.

Dharma ransomware virus

Ако рансъмуерът Dharma не оставя никакви съобщения за откуп на заразения компютър, как потребителите научават как да декриптират информацията си? Всъщност, жертвите трябва сами да „свържат точките“, като използват „уликите“ оставени в променените файлови разширения.

И по-специално, трябва да се свържете с кибер престъпниците чрез имейл адрес, който е прикрепен към засегнатите файлове. Освен имейл адреса, вие ще видите и “.dharma” закачено в самия край на стринга. Например, ако файлът ви носи наименование picture.jpg, криптираната версия на файла ще изглежда по следния начин: “picture.jpg[email_address].dharma.”

Интересното е, че имейл адресите, които хакерите дават могат да бъдат различни. В случай че сте засегнати от вируса, може да е необходимо да се свържите с [email protected], [email protected]. Силно ви препоръчваме да не го правите.

Никога не знаете какво може да се очаква от такава банда изнудвачи и как може да завърши контакта с тях. По-разумно е просто да премахнете Dharma и да използвате компютъра си отново нормално. Ако продължите да го ползвате с рансъмуера инсталиран на него, всяко ново стартиране на системата ще води до нови криптирани файлове.

Как този рансъмуер стига до компютрите на жертвите?

Разпространителите на рансъмуера Dharma измислят различни измамни начини да промъкват тези фалшиви приложения в компютрите на жертвите. Най-често използваният от тях е дистрибуцията чрез имейли. Измамниците използват зловредни спам кампании, за да разпространяват фалшиви имейли с прикачен зловреден софтуер и за съжаление, потребителите доста често се хващат на подобни трикове.

Ако получите имейл от неизвестен подател, компания или институция, внимателно го проверете. Помислете си първо дали сте очаквали подобен имейл, ако нямате представа защо е достигнал до пощенската ви кутия – вероятно сте цел на кибер измамници.

В такъв случай, избягвайте всякакви прикачени файлове, които се съдържат в такъв имейл и незабавно го изтрийте. В противен случай, Dharma може да промъкне „полезния си товар“ като фалшив самолетен билет, глоба за превишена скорост или други документи, които могат да изглеждат достатъчно убедително, че да бъдат сметнати за истински.

Как да премахнете Dharma от компютъра си?

Всички специалисти по компютърна сигурност са единодушни, че най-добрият начин за премахване на вируса Dharma или който и да е друг рансъмуер вирус от заразеното устройство е като го сканирате с надежден антишпионски софтуер.

Въпреки това, сигурно си спомняте, че този вирус е особено добър в това да се крие в компютъра и дори може да не бъде открит от инструментите за сигурност. Затова не може да започнете директно с премахването на Dharma, а трябва да направите и няколко допълнителен стъпки преди да започнете системно сканиране. Представили сме ви тези стъпки по-долу. Използвайте ги свободно и не забравяйте да направите автоматично сканиране на системата след това!

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Dharma вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Dharma, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Dharma. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Dharma е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Dharma от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Dharma, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Метод 1: Data Recovery Pro

Data Recovery Pro е софтуер, който е препоръчителен за тези, които не желаят сами да се занимават с възстановяването на информацията. Това е автоматичен инструмент, който ще свърши работата вместо вас. Така че следвайте стъпките, отпуснете се и изчакайте резултатите. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Dharma;
 • Възстановете ги.

Метод 2: Функцията по-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions) е друга възможност, която може да изпробвате, за да възстановите информацията си. Имайте предвид, обаче, че тази техника изисква да бъде активирана функцията Системно възстановяване (System Restore). Ако е била включена преди вирусната атака, опитайте възможността да възстановите данните си, като използвате дадените по-долу инструкции. 

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Метод 3: ShadowExplorer

И накрая, но не последно място, за възстановяване на информацията може да използвате и ShadowExplorer. ShadowExplorer се фокусира да извлече информацията от Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies), които обикновено се съхраняват на компютъра. Ако, разбира се, вирусът не ги е изтрил. В случай, че необходимата ви информация не е засегната, спазвайте по-долу дадените стъпки, за да продължите с възстановяването на информацията.  

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Dharma и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици