Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Dharma вирус (Упътване за премахване) - актуализирано Oct 2020

от Jake Doevan - - | Тип: Рансъмуер

Бърз преглед на рансъмуер вируса Dharma:

Dharma ransomware virus

Когато новината за новия рансъмуер вирус на име Dharma достигна до изследователите на малуер, се появиха много спекулации за това дали тази кибер заплаха е ново творение или нова версия на някоя вече известна фамилия вируси. Специалистите посочват приликата на Dharma с рансъмуера CrySiS и предполагат, че тъй като оригиналната версия на вируса вече е дешифрирана, създателите и може да са измислили нещо друго, което да заеме мястото и.

Въпреки това връзката между Dharma и CrySiS все още не е официално потвърдена. В действителност много малко е това, което знаем за този вирус като цяло. Изглежда, че създателите на вируса се опитват да ни държат в неизвестност колкото се може повече.

Те не следват обичайните модели, които следват създателите на останалите рансъмуер вируси. Например, вирусът не оставя съобщение за откуп или други документи, които да дават информация за него, произхода му или начина му на работа. Също така, изглежда, че и антивирусните инструменти не го засичат, което значително усложнява премахването на Dharma.

Въпреки това, надеждният антишпионски софтуер като например Reimage Reimage Cleaner Intego, може много лесно да премахне тези пречки и да прогони рансъмуера от компютъра ви. Затова, преди да предприемете каквито и да е действия за премахване на вируса, уверете се че имате подходящите инструменти, с които да се подсигурите.  

Dharma ransomware virusРансъмуер вирусът Dharma

Ако рансъмуерът Dharma не оставя никакви съобщения за откуп на заразения компютър, как потребителите научават как да декриптират информацията си? Всъщност, жертвите трябва сами да “свържат точките”, като използват “уликите” оставени в променените файлови разширения.

И по-специално, трябва да се свържете с кибер престъпниците чрез имейл адрес, който е прикрепен към засегнатите файлове. Освен имейл адреса, вие ще видите и “.dharma” закачено в самия край на стринга. Например, ако файлът ви носи наименование picture.jpg, криптираната версия на файла ще изглежда по следния начин: “picture.jpg[email_address].dharma.”

Интересното е, че имейл адресите, които хакерите дават могат да бъдат различни. В случай че сте засегнати от вируса, може да е необходимо да се свържите с bitcoin143@india.com, worm01@india.com. Силно ви препоръчваме да не го правите.

Никога не знаете какво може да се очаква от такава банда изнудвачи и как може да завърши контакта с тях. По-разумно е просто да премахнете Dharma и да използвате компютъра си отново нормално. Ако продължите да го ползвате с рансъмуера инсталиран на него, всяко ново стартиране на системата ще води до нови криптирани файлове. 

Как този рансъмуер стига до компютрите на жертвите?

Разпространителите на рансъмуера Dharma измислят различни измамни начини да промъкват тези фалшиви приложения в компютрите на жертвите. Най-често използваният от тях е дистрибуцията чрез имейли. Измамниците използват зловредни спам кампании, за да разпространяват фалшиви имейли с прикачен зловреден софтуер и за съжаление, потребителите доста често се хващат на подобни трикове.

Ако получите имейл от неизвестен подател, компания или институция, внимателно го проверете. Помислете си първо дали сте очаквали подобен имейл, ако нямате представа защо е достигнал до пощенската ви кутия – вероятно сте цел на кибер измамници.

В такъв случай, избягвайте всякакви прикачени файлове, които се съдържат в такъв имейл и незабавно го изтрийте. В противен случай, Dharma може да промъкне “полезния си товар” като фалшив самолетен билет, глоба за превишена скорост или други документи, които могат да изглеждат достатъчно убедително, че да бъдат сметнати за истински. 

Как да премахнете Dharma от компютъра си?

Всички специалисти по компютърна сигурност са единодушни, че най-добрият начин за премахване на вируса Dharma или който и да е друг рансъмуер вирус от заразеното устройство е като го сканирате с надежден антишпионски софтуер.

Въпреки това, сигурно си спомняте, че този вирус е особено добър в това да се крие в компютъра и дори може да не бъде открит от инструментите за сигурност. Затова не може да започнете директно с премахването на Dharma, а трябва да направите и няколко допълнителен стъпки преди да започнете системно сканиране. Представили сме ви тези стъпки по-долу. Използвайте ги свободно и не забравяйте да направите автоматично сканиране на системата след това!

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Рансъмуер вирусът Dharma
Екранна снимка на Рансъмуер вирусът DharmaЕкранна снимка на Рансъмуер вирусът DharmaЕкранна снимка на Рансъмуер вирусът DharmaЕкранна снимка на Рансъмуер вирусът DharmaЕкранна снимка на Рансъмуер вирусът DharmaЕкранна снимка на Рансъмуер вирусът Dharma
Екранна снимка на Рансъмуер вирусът Dharma

Упътване за ръчно премахване на Dharma вируси:

Премахнете Dharma, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Dharma

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Dharma.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Dharma, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Dharma. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на Dharma е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Dharma от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Dharma, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Метод 1: Data Recovery Pro

Data Recovery Pro е софтуер, който е препоръчителен за тези, които не желаят сами да се занимават с възстановяването на информацията. Това е автоматичен инструмент, който ще свърши работата вместо вас. Така че следвайте стъпките, отпуснете се и изчакайте резултатите. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Dharma;
 • Възстановете ги.

Метод 2: Функцията по-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions) е друга възможност, която може да изпробвате, за да възстановите информацията си. Имайте предвид, обаче, че тази техника изисква да бъде активирана функцията Системно възстановяване (System Restore). Ако е била включена преди вирусната атака, опитайте възможността да възстановите данните си, като използвате дадените по-долу инструкции. 

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Метод 3: ShadowExplorer

И накрая, но не последно място, за възстановяване на информацията може да използвате и ShadowExplorer. ShadowExplorer се фокусира да извлече информацията от Моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies), които обикновено се съхраняват на компютъра. Ако, разбира се, вирусът не ги е изтрил. В случай, че необходимата ви информация не е засегната, спазвайте по-долу дадените стъпки, за да продължите с възстановяването на информацията.  

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Dharma и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-dharma-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Dharma ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *