Какво е _HOWDO_text.html? Необходимо ли е да го премахна?

Защо виждам _HOWDO_text.html на компютъра си?

Ако виждате _HOWDO_text.html на десктопа си, най-вероятно сте инфектирани със сериозна кибер инфекция. Този файл принадлежи на един от файловете на един от най-опасните рансъмуери днес – вирусът ODIN, и се появява на компютъра щом вирусът е приключил с криптирането на данни. Нека първо видим какво точно представлява рансъмуерният вирус. Най-общо това е зловредно приложение, което се внедрява в компютъра с помощта на троянци, експлойт китове или спам. Софтуерът е направен така, че да сканира системата и външни устройства, които може да са свързани с компютъра, за различни файлови окончания. Веднъж щом същите бъдат засечени, вирусът ги криптира чрез сложен шифър. Създателите на вируса използват заключените файлове, за да изнудват собствениците им и изискват голямо количество пари, за да върнат файловете. Тези изисквания и последващото възстановяване на данните са посочени в документите, които вирусът създава на десктопа на инфектирания компютър, както и във всяка папка с афектирани файлове. Поради тази причина съответните документи са именувани като бележки за откуп.

Освен _HOWDO_text.html вирусът Odin обикновено оставя още 2 файла – _5_HOWDO_text.html и _HOWDO_text.bmp. В тези документи престъпниците предоставят кратко обяснение на това, което се е случило с компютъра и препоръки как да бъде оправен. От жертвите се изисква трансфер в размер на стотици долари към анонимен Биткойн акаунт. Също така им бива предоставен идентификационен номер и имейл за предполагаемата услуга. Въпреки че самите бележки не са опасни, те са знак за сериозни проблеми. Трябва да премахнете _HOWDO_text.html от компютъра си и да се уверите, че сте премахнали и самия вирус. В противен случай дори този привидно безобиден файл може да помогне на вируса да се регенерира и да инфектира още от файловете Ви. За да се уверите, че системата Ви е изцяло чиста, дайте на надеждна антивирусна като FortectIntego да сканира системата Ви.

Как хакерите разпространяват файла?

_HOWDO_text.html се генерира автоматично след инфекция и криптиране от вируса ODIN. Файлът не се разпространява сам. За появата му на компютъра Ви трябва да сте инфектиран с рансъмуера ODIN. Както вече споменахме може случайно да свалите вируса на компютъра си заедно с друг софтуер или файл, заразен с троянец. Вирусът може да се появи и като приставка към спам мейли или да се дегизира като легитимен Word, PDF файл или Dropbox линк. При никакви обстоятелства не трябва да сваляте неизвестни софтуери или файлове. Дори и да получите приложение от источник, на който се доверявате, трябва първо да го сканирате с антивирусна за всеки случай. Никога не може да бъдете прекалено внимателни.

Премахнете _HOWDO_text.html и рансъмуера ODIN:

Ако виждате _HOWDO_text.html на компютъра си, не се паникьосвайте. Изключете устройството си от мрежата незабавно и пуснете безопасен режим. Когато рестартирате компютъра, сканирайте с антивирусна без да се бавите. В случай че сканирането не се пусне, това може да значи, че трябва да отстраните инфекцията ръчно. Следвайте инструкциите, предоставени в наскоро публикуваното ни упътване за премахване на ODIN. След като премахнете вируса не забравяйте да сканирате компютъра отново.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Файлове
Софтуер
Сравни