Какво е Chromium.exe? Необходимо ли е да го премахна?

Chromium.exe е файл, който е активен при браузъри, базирани на Chromium

Chromium.exe е изпълним файл, който принадлежи на уеб браузъра Chromium. Chromium е проект с отворен код, който е използван за създаването на уеб браузъра Google Chrome и може да се използва за създаването и на други браузъри. Докато едни от тях са напълно безопасни и легитимни, други са доста подозрителни и не е препоръчително да ги използвате.

Кратък преглед
Наименование Chromium.exe
Статут на файла Изисква диагностика
Разработчици  Програмисти от Google и доброволци
Свързани програми

Уеб браузъра Chromium и неговите версии

Признаци на зловредна инфекция Chromium.exe използва голямо количество от ресурсите на процесора, инсталация на непознати програми, пренасочване към съмнителни уеб страници, увеличено количество на рекламите, бавен компютър
 За да премахнете Chromium.exe, инсталирайте FortectIntego и направете пълно системно сканиране

Chromium.exe се появява в компютъра, когато на него е инсталиран браузъра Chromium. Процесът е видим в Мениджъра на задачите (Task Manager). И все пак, същият файл може да бъде и зловреден. Може да имате съмнения, че в системата се е инсталирал Chromium вируса, ако:

  • забележите повишено използване на ресурсите на процесора на Chromium.exe;
  • не сте инсталирали браузъра Chromium;
  • началната страница на браузъра Chrome, търсачката или други настройки са променени;
  • забележите пренасочвания към съмнителни уеб страници;
  • изскачане на агресивни програми, докато сърфирате в мрежата.

Ако забележите поне един от тези симптоми, трябва незабавно да премахнете Chromium.exe. Обаче, вместо да спирате процеса в Мениджъра на задачите (Task Manager) и да изтривате самия файл, по-добре е да сканирате системата с надеждна програма против зловреден софтуер.

Инструментът за сигурност е необходим, защото зловредният софтуер може да се състои от няколко различни файла, които също трябва да бъдат премахнати. Откриването на тези записи без специализирана програма е почти невъзможно. Освен това, трябва да се уверите, че Chromium.exe в действителност е зловреден. В някои случаи, може да се окаже, че други изпълними файлове са проблемът. Затова трябва да внимавате да не изтриете грешен запис. 

Препоръчваме ви да използвате FortectIntego за сканиране на системата. Ако този инструмент открие, че файлът е опасен, ще може да премахнете Chromium.exe и да поправите щетите, причинени от зловредния софтуер.

Методи на разпространение на зловредния софтуер

Легитимният файл Chromium.exe се появява в системата след инсталацията на браузър Chromium. И все пак този файл не винаги е безопасен и може да бъде изтеглен и без ваше знание. Това може да се случи, ако сте инсталирали безплатен софтуер, който е разпространявал също и базиран на Chromium браузър.

Проблемът с безплатните програми е, че те доста често разпространяват и допълнителни приложения, които имат негативни характеристики. Няма как да го знаете, освен ако не сте използвали Разширени/Потребителски настройки и внимателно сте прочели информацията от всеки инсталационен етап. 

Тези настройки разкриват допълнителните приложения, предлагани за изтегляне с основната програма. Но най-важното нещо е, че тези настройки позволяват да управлявате инсталацията на допълнителни приложения. Междувременно Бързи/Стандартни настройки нямат това свойство и целият пакет с безплатни програми се инсталира в устройството. 

Другите методи, използвани за разпространение на зловредни файлове, са следните:

  • изтегляне на фалшив софтуер;
  • фалшиви актуализации;
  • зловредни реклами;
  • изтегляния drive-by.

Затова трябва да избягвате съмнителни изскачащи реклами или агресивни предложения за инсталиране на софтуерни актуализации. Освен това, поддържайте антивирусната си програма актуализирана, за да намалите риска от проникване на вируси.

Изтрийте Chromium.exe с помощта на софтуер за сигурност

Ако подозирате, че може да си имате работа с вируса Chromium, несъмнено трябва да премахнете файла Chromium.exe. Както вече споменахме, не трябва да го правите сами. Изпълнимият файл може да се върне, защото зловредният софтуер винаги се състои от повече от един компонент и някои от тях често са отговорни за повторната инсталация. 

За премахването на Chromium.exe ви препоръчваме да използвате FortectIntego или друга програма против зловреден софтуер. Не забравяйте, че е важно да проверите дали файлът наистина е зловреден, за да избегнете евентуални щети или повреда на програма. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Файлове
Софтуер
Сравни