Какво е csrss.exe? Необходимо ли е да го премахна?

Csrss.exe е легитимен процес в Windows, който може да бъде използван и от кибер престъпници

Csrss.exe е напълно безопасен процес за клиентски сървър (Client Runtime Server Process) на Microsoft Windows. Този изпълним файл е отговорен за управлението на сетове с графични инструкции и обикновено се намира в директория C:\Windows\System32. Обърнете внимание, че този легитимен файл заема около 4 000 – 7 000 байта дисково пространство на компютъра ви. Въпреки че специалистите наскоро са засекли троянски кон Csrss.exe, който използва същото име като това на процеса в Windows, за да скрие присъствието си в системата. 

Наименование Csrss.exe
Тип Системен файл
Свързва се с процеса Windows Client Server Runtime 
Разпространение Прикачени файлове в спам имейли, фалшиви актуализации
Премахване Ако процесът е зловреден, изтеглете и инсталирайте FortectIntego

Първоначално процесът csrss.exe е използван за цялостна графична система, включително рисуване върху екран, управление на прозорци и подобни функции. След излизането на Windows NT 4.0 (година на излизане – 1996), много от тези функции биват прехвърлени към ядрото на Windows, въпреки че процесът все още продължава да е отговорен за конзолни прозорци и процеса на изключване.

Затова процесът CSRSS е много важна част от Windows и не може да бъде спрян. Дори потребителят да се опита да спре задачата, операционната системата ще ви предупреди, че компютърът ви няма да работи правилно без него и се ще се изключи. Ако кликнете въпреки това, windows едва ли ще откаже изключване на устройството – това се прави с цел да се избегне повреда в системата.

Имайки предвид, че това е стандартен системен процес, авторите на зловреден софтуер могат да го използват като маскировка. Всеки изпълним файл може да се счита за потенциална заплаха, дори и да е използвано легитимно име. Зловредната версия на файла може да се използва за зловредни дейности като: 

  • събиране на лична информация
  • изтегляне на случайни файлове
  • копаене на дигитална валута
  • проникване на зловреден софтуер

Csrss.exe легитимен и много важен за Windows файл, затова изпълнимите файлове могат да бъдат заменени, копирани или премахнати от зловредни такива. Ако забележите, че повече от два csrss.exe процеса са стартирани в Windows, добре е да сканирате компютъра с програма против зловреден софтуер, тъй като това е един от признаците за инфекция.  

В заключение можем да кажем, че процесът Client Runtime Server Process е изключително важен компонент за Windows, който трябва да е постоянно активен. И все пак, ако видите стартирани няколко процеса в мениджъра на задачите, веднага пуснете FortectIntego или друг надежден софтуер за сигурност, за да премахнете вируса csrss.exe от устройството си.

Зловредните програми не искат пряко позволение, когато нахлуват в системата

Опасните кибер заплахи са създадени доста сложни, за да е сигурно, че ще успеят да се скрият и да избегнат каквато и да е съмнителна дейност в компютъра. Също така кибер престъпниците ги кръщават на напълно легитимни системни процеси, за да подведат потребителите да смятат, че са надеждни. Освен това има и други подвеждащи методи на разпространение, които помагат на хакерите да направят инфекциите си по-устойчиви. 

Затова е много важно да знаете, че зловредният софтуер може да бъде внедрен по някой от следните начини:

  • спам имейли
  • преопакован или кракнат софтуер
  • генератори на ключове и подобни изпълними файлове
  • зловредни уеб страници
  • слаби RDP пароли
  • уязвимост на софтуера и др.

Затова винаги взимайте предпазни мерки, когато сърфирате в Интернет, особено що се отнася до спам имейлите, тъй като това е най-популярният метод на разпространение сред кибер престъпниците. Не отваряйте прикачени файлове и, ако има нужда, уверете се, че имейлът е легитимен преди да го отворите.

Най-накрая ви съветваме да избягвате сайтове за споделяне на файлове, да обновявате редовно софтуера си и да сканирате устройството си със софтуер за сигурност.

Отървете се от зловредния Csrss.exe, ако се наложи

Не забравяйте, че легитимния Csrss.exe процес на Windows може да бъде използван недобронамерено от хакери за да скрият зловредни програми в системата. Въпреки това, според специалистите от NoVirus.uk е много трудно да се определи дали изпълнимият файл е потенциално опасен. 

Обикновено зловредния софтуер може да се скрие добре и дори антивирусните програми да не могат да го открият, така че премахването на зловредния Csrss.exe може да се окаже трудно. Най-добрият начин да заобиколите тази функционалност е като рестартирате в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking) и направите пълно системно сканиране с помощта на FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

От друга страна, съветваме потребителите да не се опитват да премахнат ръчно вируса Csrss.exe, тъй като това може да доведе дори до повече щети за компютъра. Вместо това оставете професионален софтуер за сигурност да свърши тази работа автоматично.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици
Файлове
Софтуер
Сравни