Какво е gwx.exe? Необходимо ли е да го премахна?

gwx.exe е легитимен файл, отговорен за промотирането на ъпгрейд за Windows 10 

gwx.exe е легитимен изпълним файл, който принадлежи към програма, която безплатно промотира ъпгрейд за Windows 10. Потребителите на Windows 7, 8 или 8.1 може и да си спомнят тези досадни известия, които започнаха да се появяват през 2015 година. Ако си спомняте да сте ги виждали, то сигурно в Мениджъра на задачите  ще намерите файла gwx.exe.

Ако вече сте актуализирали до най-новата версия на Windows, не би трябвало да виждате този запис. Така че добре проверете системата с антивирусен софтуер и ако откриете работещ gwx.exe файл, той може да е свързан със зловреден софтуер, който се опитва да се скрие зад името на легитимен системен компонент.

Както вече сте разбрали файлът gwx.exe не е зловреден. Той не представлява опасност за системата и не извършва други зловредни действия. Това е полезен компонент за актуализация до Windows 10 и принадлежи на Microsoft. Тази програма, също така, притежава икона с флаг в Лентата за задачи, което може да подразни част от потребителите.  

За щастие, има лесен начин да се отървете от известията, които доста агресивно промотират инсталацията на най-новата версия на операционната система. Изглежда, че за премахването на gwx.exe е необходимо деинсталиране на актуализация KB3035583 на Windows. След като направите деинсталацията, този файл, заедно с рекламите на Windows трябва да изчезнат завинаги.

И все пак, както вече споменахме, в някои случаи, зловреден софтуер може да използва името на този файл, докато се опитва да заобиколи бдителността ви и да проникне в системата незабелязано. Затова, ако забележите, че компютърът ви се държи странно, добре е да проверите системата с FortectIntego или друга програма против зловреден софтуер, за да премахнете вируса wx.exe.

Легитимният файл обикновено е разположен в някоя от тези директории:

 • C:\Windows\System32\Tasks\Microsoft\Windows\Setup
 • C:\Windows\System32\GWX\GWX.exe

Ако откриете файла в друга папка, имате основания да се съмнявате, че той може да е потенциално опасен. Обикновено проникването на зловреден софтуер предизвиква и други проблеми като:

 • повишено количество на рекламите,
 • сриващи се програми,
 • муден компютър,
 • грешки в Windows;
 • непознати процеси, които използват голямо количество от ресурсите на процесора;
 • и др.

Затова, ако забележите някои от горните особености, незабавно проверете системата си за кибер заплаха. Както вече споменахме, добре е да използвате програма против зловреден софтуер, за да се отървете от gwx.exe или други опасни файлове в системата.

Инсталиране на изпълнимия файл

Истинският GWX файл влиза в системата с актуализация на Windows (KB3035583). И все пак, ако си имате работа със зловредната версия на програмата, трябва да сте наясно с възможните начини, по които зловредният софтуер може да проникне в системата ви.

В зависимост от вида на кибер заплахата, този изпълним файл може да бъде инсталиран с помощта на някой от следните методи:

 • фалшив или нелегален софтуер;
 • фалшиви софтуерни актуализации;
 • зловредни реклами;
 • експлоатационни инструменти (exploit kits);
 • зловредни спам имейли;
 • изтегляния;
 • и др.

Затова съветваме потребителите да са внимателни, когато сърфират в мрежата. Важно е да избягвате посещения на съмнителни или потенциално опасни уеб страници (например порнографски или геймърски), да използвате единствено официалния сайт на разработчика за изтегляне на софтуер или актуализации, да проверявате внимателно информацията за подателя преди да отворите непознат прикачен файл и да стоите далеч от агресивни програми.

Инструкции за премахване на GWX 

Ако искате да премахнете gwx.exe, който е част от рекламната програма за Windows 10, трябва да деинсталирате KB3035583. Това може да направите като спазвате следните стъпки:

 1. Рестартирайте компютъра в Safe Mode/Безопасен режим.
 2. Отидете в Programs and Features/Програми и функции.
 3. Натиснете опцията View installed updates/Преглед на инсталираните актуализации в левия панел.
 4. Открийте актуализация KB3035583, кликнете върху нея и натиснете бутон Uninstall/Деинсталирай.

И все пак, ако имате нужда от съвет за премахването на зловреден gwx.exe файл, съветваме ви да сканирате системата с надежден инструмент против зловреден софтуер, като FortectIntego. Автоматичното премахване е най-добрият избор, защото софтуерът за сигурност може да открие и безопасно да премахне зловредния софтуер и всички свързани с него файлове и компоненти.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Файлове
Софтуер
Сравни