Какво е igfxtray.exe? Необходимо ли е да го премахна?

Файлът Igfxtray.exe е полезен системен компонент

Igfxtray.exe е легитимен процес, действащ в операционна система Windows и е известен като помощник на графичния ускорител (The Graphic Accelerator Helper). Процесът е разработен от Intel и е инсталиран като част от драйвера на графичния медиен ускорител (Graphics Media Accelerator Driver).

Обикновено тази програма извежда икона в полето за уведомления, която позволява достъп до приложението на Intel за графична конфигурация и диагностика. Затова този процес позволява модифициране и персонализиране на настройките на монитора и графиките, като ротация на екрана, дълбочина на цветовете, бързи клавиши, разширени настройки на работния плот или конфигуриране на графичния контролер. Възможно е иконата на igfxTray модула да бъде скрит от лентата със задачи като до настройките се достига през Контролния панел. 

Въпреки че тази програма се стартира автоматично от следните записи в регистрите  – Run, RunOnce, RunServices или RunServicesOnce – не е необходимо да се пуска при стартирането на компютъра. Потребителите могат да стартират процеса, когато им е необходим. Освен това, ако процесът igfxtray.exe се стартира автоматично с включването на компютъра, потребителите трябва да го деактивират, за да не използва от ресурсите на компютъра.

Грешки свързани с този прцес

Също както и останалите системни или несистемни процеси, работещи в компютъра, igfxtray.exe може да причини някои проблеми, които да предизвикат нежелани съобщения за грешки. Потребителите на Windows 10, Windows 8 и Windows 7 може да получат грешки като например: „GfxUI has stopped working. Windows is checking for a solution to the problem…/GfxUI спря да работи. Windows проверява за решение на проблема“ или „igfxTray Module has stopped working. A problem caused the program to stop working correctly. Windows will close the program and notify you if a solution is available./igfxTray модулът спря да работи. Поради наличието на проблем програмата не работи правилно. Windows ще затвори програмата и ще ви уведоми, когато намери решение”

Междувременно потребителите на Window XP докладват за получаване на грешки, които изглеждат по следния начин:

igfxTray Module has stopped working/igfxTray модулът спря да работи.
A problem caused the program to stop working correctly/Поради наличието на проблем програмата не работи правилно.
Windows will close the program and notify you if a solution is available/Windows ще затвори програмата и ще ви уведоми, когато намери решение.

Тези грешки могат да бъдат поправени като просто преинсталирате графичните драйвери. Обаче подобни проблеми могат да се появят и ако компютъра ви е заразен с вирус или зловреден софтуер. Имайте предвид, че Троянските коне могат да се маскират като легални файлове, така че е добре да сте наясно, че легитимния процес се намира в  папката C:\Windows\System32.

Ако откриете файла на igfxTray модула в различна папка, добре е да сканирате компютъра си с FortectIntego или друга надеждна програма против зловреден софтуер и да почистите компютъра си от малуер.

Признаци, показващи, че файлът е зловреден

.exe файлът е нормален изпълним файл, който често се използва от създателите на зловреден софтуер за злонамерени процеси. Затова различни кибер заплахи могат да използват името на igfxtray.exe, за да проникнат в системата. Оригиналният файл е разположен в папката C:\Windows\System32, така че ако видите файла на различно място, това може да е ясен знак за компютърна инфекция.

Например, зловреден софтуер като TROJ_SPNR.0BK811, PE_SALITY.RL или Trojan:Win32/Meredrop могат да се маскират като igfxtray.exe. Затова ако забележите, че компютърът ви се държи странно или получавате различни грешки свързани с този процес, проверете дали файлът е легитимен. 

Как да премахнете igfxtray.exe от компютъра?

Ако искате да проверите дали файлът е зловреден, добре е да сканирате компютъра си с FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или предпочитан от вас антишпионски инструмент. Пълното системно сканиране ще покаже дали трябва да предприемете действия по премахване на вируси. Ако компютъра ви не е заразен и все пак искате да премахнете igfxtray.exe от компютъра си, следвайте тези стъпки:

  1. Отидете в Control Panel/Контролен панел.
  2. Изберете Uninstall a Program/Деинсталиране на програма.
  3. В списъка с програмите потърсете Intel® Common User Interface или Intel® LDDM Ultra Mobile Media.
  4. Кликнете два пъти или с десен бутон на мишката върху програмата и изберете Uninstall/Деинсталиране.

След премахване на igfxtray.exe, може да проверите дали премахването е било успешно. Рестартирайте компютъра и използвайте Windows Explorer да видите дали тази папка съществува в директорията C:\Program Files.

Също така трябва да проверите Регистрите и да се уверите, че няма останали файлове, свързани с този процес. В Regedit, директория HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software потърсете igfxTray модула или подобни папки, които са свързани с продукти на Intel.

И все пак, ако откриете някои записи, погрижете се да изтриете съответните файлове и папки. Грешките могат да доведат до различни компютърни проблеми. Ето защо преди да започнете с модификациите в регистрите, добре е да направите резервни копия. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици
Файлове
Софтуер
Сравни