Какво е igfxtray.exe? Необходимо ли е да го премахна?

от Jake Doevan - -
igfxtray.exe

Файлът Igfxtray.exe е полезен системен компонент

Igfxtray.exe е легитимен процес, действащ в операционна система Windows и е известен като помощник на графичния ускорител (The Graphic Accelerator Helper). Процесът е разработен от Intel и е инсталиран като част от драйвера на графичния медиен ускорител (Graphics Media Accelerator Driver).

Обикновено тази програма извежда икона в полето за уведомления, която позволява достъп до приложението на Intel за графична конфигурация и диагностика. Затова този процес позволява модифициране и персонализиране на настройките на монитора и графиките, като ротация на екрана, дълбочина на цветовете, бързи клавиши, разширени настройки на работния плот или конфигуриране на графичния контролер. Възможно е иконата на igfxTray модула да бъде скрит от лентата със задачи като до настройките се достига през Контролния панел. 

Въпреки че тази програма се стартира автоматично от следните записи в регистрите  – Run, RunOnce, RunServices или RunServicesOnce – не е необходимо да се пуска при стартирането на компютъра. Потребителите могат да стартират процеса, когато им е необходим. Освен това, ако процесът igfxtray.exe се стартира автоматично с включването на компютъра, потребителите трябва да го деактивират, за да не използва от ресурсите на компютъра.

Грешки свързани с този прцес

Също както и останалите системни или несистемни процеси, работещи в компютъра, igfxtray.exe може да причини някои проблеми, които да предизвикат нежелани съобщения за грешки. Потребителите на Windows 10, Windows 8 и Windows 7 може да получат грешки като например: “GfxUI has stopped working. Windows is checking for a solution to the problem…/GfxUI спря да работи. Windows проверява за решение на проблема” или “igfxTray Module has stopped working. A problem caused the program to stop working correctly. Windows will close the program and notify you if a solution is available./igfxTray модулът спря да работи. Поради наличието на проблем програмата не работи правилно. Windows ще затвори програмата и ще ви уведоми, когато намери решение”

Междувременно потребителите на Window XP докладват за получаване на грешки, които изглеждат по следния начин:

igfxTray Module has stopped working/igfxTray модулът спря да работи.
A problem caused the program to stop working correctly/Поради наличието на проблем програмата не работи правилно.
Windows will close the program and notify you if a solution is available/Windows ще затвори програмата и ще ви уведоми, когато намери решение.

Тези грешки могат да бъдат поправени като просто преинсталирате графичните драйвери. Обаче подобни проблеми могат да се появят и ако компютъра ви е заразен с вирус или зловреден софтуер. Имайте предвид, че Троянските коне могат да се маскират като легални файлове, така че е добре да сте наясно, че легитимния процес се намира в  папката C:\Windows\System32.

Ако откриете файла на igfxTray модула в различна папка, добре е да сканирате компютъра си с Reimage или друга надеждна програма против зловреден софтуер и да почистите компютъра си от малуер.

Признаци, показващи, че файлът е зловреден

.exe файлът е нормален изпълним файл, който често се използва от създателите на зловреден софтуер за злонамерени процеси. Затова различни кибер заплахи могат да използват името на igfxtray.exe, за да проникнат в системата. Оригиналният файл е разположен в папката C:\Windows\System32, така че ако видите файла на различно място, това може да е ясен знак за компютърна инфекция.

Например, зловреден софтуер като TROJ_SPNR.0BK811, PE_SALITY.RL или Trojan:Win32/Meredrop могат да се маскират като igfxtray.exe. Затова ако забележите, че компютърът ви се държи странно или получавате различни грешки свързани с този процес, проверете дали файлът е легитимен. 

Как да премахнете igfxtray.exe от компютъра?

Ако искате да проверите дали файлът е зловреден, добре е да сканирате компютъра си с Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или предпочитан от вас антишпионски инструмент. Пълното системно сканиране ще покаже дали трябва да предприемете действия по премахване на вируси. Ако компютъра ви не е заразен и все пак искате да премахнете igfxtray.exe от компютъра си, следвайте тези стъпки:

  1. Отидете в Control Panel/Контролен панел.
  2. Изберете Uninstall a Program/Деинсталиране на програма.
  3. В списъка с програмите потърсете Intel® Common User Interface или Intel® LDDM Ultra Mobile Media.
  4. Кликнете два пъти или с десен бутон на мишката върху програмата и изберете Uninstall/Деинсталиране.

След премахване на igfxtray.exe, може да проверите дали премахването е било успешно. Рестартирайте компютъра и използвайте Windows Explorer да видите дали тази папка съществува в директорията C:\Program Files.

Също така трябва да проверите Регистрите и да се уверите, че няма останали файлове, свързани с този процес. В Regedit, директория HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software потърсете igfxTray модула или подобни папки, които са свързани с продукти на Intel.

И все пак, ако откриете някои записи, погрижете се да изтриете съответните файлове и папки. Грешките могат да доведат до различни компютърни проблеми. Ето защо преди да започнете с модификациите в регистрите, добре е да направите резервни копия. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителен инструмент за сканиране на Вашата система за възможни заплахи и зловреден софтуер. Пробната версия на продукта ще намери зловредни приложения във Вашата система.

За автора

Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions


Файлове
Софтуер
Сравни