Какво е javaw.exe? Необходимо ли е да го премахна?

Javaw.exe е легитимен системен файл, който може да се използва и за разпространението на заплахи 

Javaw.exe е легитимен изпълним файл, който се използва от софтуера Java Runtime, публикуван от Sun Microsystems. Затова не се учудвайте, ако видите този файл в Мениджъра на задачите (Task manager), в случай че по-рано сте инсталирали какъвто и да е продукт на Java – дори и да сте го премахнали впоследствие. Въпреки това, някои приложения, работещи с Java може да се окажат застрашени поради неправилна инсталация – тогава потребителите започват да се сблъскат с проблеми и различни съобщения за грешки.  

Наименование javaw.exe
Тип Системни файлове
Връзка с Java Runtime Environment, JVM, JDK.
Ниво на опасност Файлът сам по себе си не е зловреден, но може да бъде подменен или имитиран от зловреден софтуер
Премахване Премахване се налага само, ако файлът е зловреден. В този случай, използвайте FortectIntego

Както и всеки друг изпълним файл, Javaw.exe може да бъде използван с лоши намерения от кибер престъпниците. Известно е, че зловредният софтуер подменя или копира легитимния файл, имитирайки го. И поради наличието на троянски коне, шпионски софтуер, кийлогъри и друг зловреден софтуер може напълно да липсват симптоми, което го прави труден за откриване и премахване.

И все пак, ако използвате надеждна програма против зловреден софтуер (като FortectIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner) и го актуализирате редовно, може да сте сигурни, че кибер заплахите нямат да засегнат компютъра ви. По-добре е да не премахвате процеса javaw.exe ръчно, освен ако не сте наясно какво правите и сте сигурни, че файлът е свързан със зловредни процеси.  

Java Runtime е необходим на много уеб страници и на основното Java приложение. Така че може да се появи прозорец, показващ следното съобщение:

Windows cannot find 'javaw.exe'. Make sure you typed the name correctly, and then try again.(Windows не може да открие файла „javaw.exe“. Проверете дали сте написали правилно името и опитайте отново.)

Най-лесният начин да се справите с тази грешка е като изтеглите и преинсталирате Java. В противен случай отидете в Мениджъра на задачите Task manager > Startup и проверете дали Java е там. Ако е там, махнете отметката, затворете мениджъра на задачите и проверете дали проблемът ще се  появи отново.

В заключение можем да кажем, че оригиналният вариант на Javaw.exe не е зловреден файл. Независимо от това изпълнимият файл може да бъде заменен от зловреден и най-вероятно ще видите няколко екземпляра в мениджъра на задачите. Друга „червена лампа“ е местоположението на файла – проверете дали се намира в папка C:\Windows или C:\Windows\System32. Ако не е там, бъдете внимателни. И най-накрая, за да сте съвсем сигурни, сканирайте компютъра си с антивирусен софтуер.

Зловредният софтуер се разпространява чрез измамни техники и е добре да сте запознати с тях

Зловредният софтуер може да се разпространява чрез различни подвеждащи методи и е добре да вземете предпазни мерки, за да го спрете. По-долу описаните са едни от на-често използваните практики за разпространение на вируси:

  • сайтове за споделяне на файлове, като например peer-to-peer;
  • прикачени файлове към имейли;
  • фалшиви софтуерни актуализации;
  • слаб RDP

Така че ако отворите прикачен файл от спам имейл или сте изтеглили нелегално съдържание, вие сте изложени на висок риск от инфекция. Lesvirus.fr отбелязва, че трябва да сте внимателни докато сърфирате в Интернет. Независимо дали отваряте легитимно изглеждащ имейл или търсите нещо в мрежата, имайте предвид, че опасността може да се крие зад всеки клик.

Премахване на зловредния софтуер javaw.exe 

Премахването на Javaw.exe не е задължително, ако приложението е легитимно, тъй като много уеб страници все още разчитат на Java за показване на своето съдържание. И все пак, ако файлът е зловреден, съветваме ви да се отървете от него. 

Не ви препоръчваме да се ровите в системните файлове и да се опитвате да ги премахвате сами. По-добре поверете тази задача на FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes, тъй като този софтуер за сигурност е предназначен да открива и премахва дори и най-упоритите компютърни паразити. Също така може да използвате и предпочитам от вас софтуер. Но първо се уверете, че е напълно легитимен.

И най-накрая, ако вирусът не ви позволи да премахнете Javaw.exe, трябва да рестартирате компютъра си в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking).

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици
Файлове
Софтуер
Сравни