Какво е mshta.exe? Необходимо ли е да го премахна?

от Ъгниъс Кигуолис - -
mshta.exe

Как работи файлът Mshta.exe?

Файлът Mshta.exe е изпълним файл, който може да бъде открит в операционна система Windows и по-специално в директорията C:WindowsSystem32. Като цяло mshta.exe е легитимен файл, създаден от Microsoft, който идва с всеки нов компютър, работещ по подразбиране с Windows. Файлът е важен системен компонент, който е отговорен за отварянето на файлове от типа HTA (или HTMLS). Не препоръчваме да прекъсвате процеса, ако не искате да се сблъскате със системни неизправности на по-късен етап.  

Въпреки това, има ситуации, в които премахването на Mshta.exe от системата е препоръчително и дори е от изключителна важност. Един от тези случаи е, ако компютърът е заразен със зловреден софтуер, който се крие под неподозрителното име на файла и се опитва да осъществява зловредни процеси, като използва зловреден изпълним файл. Въпреки че на практика всеки кибер паразит може да използва името на Mshta.exe за заразните си файлове, в момента има няколко специфични програми, които причиняват проблеми на компютърните потребители.  

С кои вируси се свързва този файл?

Първият се нарича вирусът Chromium. Това е група от потенциално нежелани програми (PUPs), които похищават уеб браузъри и генерират изскачащи реклами. Те могат и да инжектират спонсорирани линкове в случайни уеб страници. Съдейки по съмнителния начин, по който прониква в компютъра и широките възможности за внедряване на реклами, тази потенциално нежелана програма може да бъде характеризирана и като адуер.  

Друг вирус свързан със зловредната версия на Mshta.exe е т. нар. Amazon Assistant вирус. Тази потенциално нежелана програма също може да ви донесе неочаквани проблеми като досадни изскачащи реклами и пренасочвания към съмнителни уеб страници. Имайте предвид, че трябва да се отнасяте много внимателно към подобни пренасочвания, тъй като не се знае къде точно може да ви отведат. Случаи, в които потребителите са мишена на агресивни изтегляния, или са въвлечени в различни скамове, изобщо не са редки. 

Как да разпознаем зловредния файл?

Преди да започнете с премахването на Mshta.exe, добре е да го разгледате отблизо и да определите дали файлът е безобиден за системата или е зловреден компонент. Освен това, изскачащите реклами свързани с този файл предполагат, че компютърът на потребителя е заразен със зловреден софтуер и че трябва да си купи някоя антивирусна програма.

Това не означава, че трябва да спрете всеки процес Mshta.exe, който работи в Мениджъра на задачите незабавно. В действителност зловредният софтуер може изобщо да не е свързан с mshta, затова ви съветваме първо да проверите местоположението на файла. Ако откриете Mshta.exe на място различно от папката C:WindowsSystem32, то тогава имате сериозна причина да го премахнете. Може да използвате автоматичен софтуер за да откриете всички компоненти на зловредния софтуер и да премахнете Mshta.exe от компютъра си.

Как да премахнем Mshta.exe?

Що се отнася до отстраняването на Mshta.exe, трябва да бъдете много внимателни. Въпреки че е вероятно този изпълним файл да е отговорен за зловреден процес, той също така може да бъде и легитимен системен файл, чието премахване да доведе до нестабилност в системата и неминуемо до повишена уязвимост. За да ви помогнем да определите легитимността на файла ви съветваме да сканирате устройството си с инструмент за компютърна сигурност като Reimage, който автоматично ще открие и ще изтрие зловредните файлове от въпросната система. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителен инструмент за сканиране на Вашата система за възможни заплахи и зловреден софтуер. Пробната версия на продукта ще намери зловредни приложения във Вашата система.

За автора

Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions


Файлове
Софтуер
Сравни