Какво е mshta.exe? Необходимо ли е да го премахна?

Как работи файлът Mshta.exe?

Файлът Mshta.exe е изпълним файл, който може да бъде открит в операционна система Windows и по-специално в директорията C:WindowsSystem32. Като цяло mshta.exe е легитимен файл, създаден от Microsoft, който идва с всеки нов компютър, работещ по подразбиране с Windows. Файлът е важен системен компонент, който е отговорен за отварянето на файлове от типа HTA (или HTMLS). Не препоръчваме да прекъсвате процеса, ако не искате да се сблъскате със системни неизправности на по-късен етап.  

Въпреки това, има ситуации, в които премахването на Mshta.exe от системата е препоръчително и дори е от изключителна важност. Един от тези случаи е, ако компютърът е заразен със зловреден софтуер, който се крие под неподозрителното име на файла и се опитва да осъществява зловредни процеси, като използва зловреден изпълним файл. Въпреки че на практика всеки кибер паразит може да използва името на Mshta.exe за заразните си файлове, в момента има няколко специфични програми, които причиняват проблеми на компютърните потребители.  

С кои вируси се свързва този файл?

Първият се нарича вирусът Chromium. Това е група от потенциално нежелани програми (PUPs), които похищават уеб браузъри и генерират изскачащи реклами. Те могат и да инжектират спонсорирани линкове в случайни уеб страници. Съдейки по съмнителния начин, по който прониква в компютъра и широките възможности за внедряване на реклами, тази потенциално нежелана програма може да бъде характеризирана и като адуер.  

Друг вирус свързан със зловредната версия на Mshta.exe е т. нар. Amazon Assistant вирус. Тази потенциално нежелана програма също може да ви донесе неочаквани проблеми като досадни изскачащи реклами и пренасочвания към съмнителни уеб страници. Имайте предвид, че трябва да се отнасяте много внимателно към подобни пренасочвания, тъй като не се знае къде точно може да ви отведат. Случаи, в които потребителите са мишена на агресивни изтегляния, или са въвлечени в различни скамове, изобщо не са редки. 

Как да разпознаем зловредния файл?

Преди да започнете с премахването на Mshta.exe, добре е да го разгледате отблизо и да определите дали файлът е безобиден за системата или е зловреден компонент. Освен това, изскачащите реклами свързани с този файл предполагат, че компютърът на потребителя е заразен със зловреден софтуер и че трябва да си купи някоя антивирусна програма.

Това не означава, че трябва да спрете всеки процес Mshta.exe, който работи в Мениджъра на задачите незабавно. В действителност зловредният софтуер може изобщо да не е свързан с mshta, затова ви съветваме първо да проверите местоположението на файла. Ако откриете Mshta.exe на място различно от папката C:WindowsSystem32, то тогава имате сериозна причина да го премахнете. Може да използвате автоматичен софтуер за да откриете всички компоненти на зловредния софтуер и да премахнете Mshta.exe от компютъра си.

Как да премахнем Mshta.exe?

Що се отнася до отстраняването на Mshta.exe, трябва да бъдете много внимателни. Въпреки че е вероятно този изпълним файл да е отговорен за зловреден процес, той също така може да бъде и легитимен системен файл, чието премахване да доведе до нестабилност в системата и неминуемо до повишена уязвимост. За да ви помогнем да определите легитимността на файла ви съветваме да сканирате устройството си с инструмент за компютърна сигурност като FortectIntego, който автоматично ще открие и ще изтрие зловредните файлове от въпросната система. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици
Файлове
Софтуер
Сравни