Какво е QtWebEngineProcess.exe? Необходимо ли е да го премахна?

QtWebEngineProcess.exe

QtWebEngineProcess е съвместима с Origin клиентска услуга, която понякога може да доведе до повишено ползване на ресурсите на процесора

QtWebEngineProcess е легитимен изпълним файл, необходим за нормалното функциониране на някои програми на Windows. В повечето случаи е свързан с Origin – платформа посветена на геймъри, които искат да се свържат със свои приятели по едно и също време. Възможно е обаче този изпълним файл да бъде използван и от следните приложения:

  • базиран на Chromium Qt WebEngine
  • Ring Central
  • Bitlord
  • Dropbox

Въпреки че не е важен системен файл, не трябва да го премахвате, ако искате по-горе споменатите програми да работят нормално. Едновременно с това е добре да обърнете внимание, че това не е компонент на Windows, затова може да бъде премахнат, ако пречи на работата на устройството ви. Ако QtWebEngineProcess отнема значително количество от операционната памет, може да опитате да преинсталирате приложението Origin, за да се отървете от проблема. Добре е да вземете предвид, че файлът трябва да бъде проверен от програма за сигурност, за да сте сигурни, че не зловреден. Не забравяйте, че създателите на зловреден софтуер злоупотребяват с имената на легитимни файлове, за да могат да ги скриват в системата. Ако антишпионската ви програма не открие нищо злонамерено, но ви се струва, че процесът отнема твърде дълго, тази статия може да ви е от полза QtWebEngineProcess fix

Наименование QtWebEngineProcess
Тип Изпълним файл/Файл на приложение
Цел Нужен за изпълнението на определени програми, например Dropbox, Origin, Bitlord, Ring Central
Местоположение Файлът обикновено се намира в подпапка Program Files/Програмни файлове. Това е първото място, на което трябва да проверите, за да сте сигурни, че файлът е свързан с важно приложение
Симптоми на зловредната версия Показва съобщения за грешки, използва значително количество от ресурсите на компютъра
Разпространение Върви заедно с легитимни приложения; ако е зловреден – прониква с помощта на спам
Премахване ИзползвайтеFortectIntego, за да сканирате система изцяло и да оправите щетите

Системната грешка QtWebEngineProcess.exe се среща в различни дискусии в Интернет, след като потребители са забелязали, че има няколко версии на един и същ файл, работещ във фонов режим в системата. Освен това, има редица оплаквания за повишено използване на ресурсите на процесора. Едно от тях твърди следното:

Използва над 200mb рам без да прави нищо. Процесорът е закован на 20%, а графичната карта винаги е към 40%+ в спокойно състояние на системата, без да се върши нищо.

Обикновено преинсталацията на Origin и свързани с нея приложения вкарва нещата в ред. Ако все пак QtWebEngineProcess продължи да използва прекалено много ресурси на процесора, възможно е да е свързан с някакъв вирус. Създателите на зловреден софтуер лесно могат да злоупотребят с наименованието на файла, за да скрият зловредния си продукт в системата. Основните признаци за това, че файлът е зловреден, са повишената употреба на ресурси на процесора и неправилна работа на системата. 

Основни факти за qt qtwebengineprocess:

  • Разположен е в подпапка C:\Program Files;
  • Големината му е около 22,024 байта при повечето Windows системи;
  • Ако е безопасен не би трябвало да използва компютърните ресурси през цялото време.

Ако сте се сблъскали с този изпълним файл, добре е първо да определите дали файлът QtWebEngineProcess е надежден преди да го премахнете. Може да направите това като откриете местоположението на този процес в Мениджъра на задачите/Task Manager. Вижте къде се намира (трябва да е в C:\Program Files) и сравнете размера му с горната информация за файла. 

Потребителите често се оплакват, че процесът на този изпълним файл се е появил в системата им изневиделица и нямат представа защо оказва такова влияние върху производителността на компютъра им. Според специалистите , прекратяването на процеса не помага да оправите грешката на приложението QtWebEngineProcess.exe, защото, когато в системата работят свързани приложения, този процес се стартира отново. Трябва да деинсталирате свързаните приложения, за да премахнете напълно  QtWebEngineProcess.

Тъй като това е изпълним процес свързан с няколко легитимни програми, премахването му може да засегне някои приложения или услуги. Направете пълно системно сканиране с помощта на FortectIntego, за да определите надеждността на изпълнимия файл и се уверете, че в него не се съдържа зловреден софтуер.  

Правописът на qtwebengineprocess може да е признак за наличието на вирус

По своя характер процесът QtWebEngineProcess не е опасен. Както вече споменахме, той се използва от различни приложения, за да гарантира гладката им работа по време на едновременни сесии. Този изпълним файл може да се стартира от Dropbox Steam, Glyph, Origin, Ring Central, както и от много други приложения.

Обикновено повишеното използване на процесора от QtWebEngineProcess се дължи на несъвместимост на изброените приложения. И все пак специалистите по кибер сигурност препоръчват да обръщате внимание и на правописа на наименованието на изпълнимия файл. Ако видите процеса в Мениджъра на задачите/Task Manager изписан с малки букви (qtwebengineprocess) и има няколко такива записа работещи едновременно, има голяма вероятност компютърът ви да е заразен. За да проверите дали устройството ви не се управлява от рансъмуер, шпионски софтуер, троянски кон или друг зловреден елемент, направете сканиране с професионална антивирусна програма. 

Може да изтеглите опасни файлове без дори да подозирате

Познатите файлове с разширения от типа  .exe или .dll са доста чест предмет на злоупотреба от страна на хакери. Тъй като в компютъра едновременно работят множество процеси, не може да забележите тези файлове, които работят във фонов режим и могат да нанесат сериозни щети на компютъра ви.

Спам кампании по имейл или софтуерен бандлинг са едни от най-активно използваните начини за разпространение на подобен вид зловредни данни. По време на несигурна инсталация, потребителите биват подвеждани да изтеглят различни програми, а заедно с тях и съмнителни файлове. Същото може да се твърди и за спам имейл кампаниите, които насърчават потребителите да изтеглят безопасно изглеждащи файлове, които са заразени с опасни вируси и техните компоненти. 

.exe файловете се използват от различни хакери за за стартиране на процеси във фонов режим, като изтегляне на зловреден софтуер, копаене на крипто валута или отваряне на бекдор (задни врати) за още по-опаси вируси. Може да избегнете тези кибер заплахи като изберете Разширени инсталационни настройки и като разчиствате съдържанието на пощенската си кутия по-често и обръщате внимание на детайлите като правописни грешки или съмнителни заглавия на имейли.

Премахването на QtWebEngineProcess.exe е изключително важно, ако се окаже, че файлът е зловреден  

Както по-рано споменахме, QtWebEngineProcess е легитимна част от Origin. И все пак, ако създава грешки в приложението, повишено потребление на процесора и други подобни проблеми, може да се опитате да премахнете QtWebEngineProcess от системата и да го инсталирате отново заедно с Origin или друго свързано приложение.

И все пак специалистите по сигурност препоръчват също да проверявате надеждността на този изпълним файл, за да сте сигурни, че целта му не е да помогне за внедряването на зловреден софтуер. Най-добрата диагностика при тези съмнителни файлове е пълното системно сканиране с някоя от тези програми SpyHunter 5Combo Cleaner, или Malwarebytes. Ако файлът бъде счетен за зловреден, същите тези приложения ще се погрижат за премахването на процеса  QtWebEngineProcess.exe и ще ви отърват и от свързания с това зловреден софтуер. 

И все пак имайте предвид, че не е редно да изтривате безопасен изпълним файл, тъй като това може да засегне работата на свързаните с него програми. В случай че продължавате да се сблъсквате с проблеми след премахването на вируса, съветваме ви да използвате FortectIntego за справяне с нанесените щети. Винаги поддържайте софтуера и програмите си актуализирани, за да избегнете проблеми с повредени файлове в бъдеще. За проблеми свързани с функционалността на софтуера, актуализирайте драйверите и софтуера по-често, за да сведете до минимум вероятността от възникване на подобни на проблеми.  

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Файлове
Софтуер
Сравни