Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахнете SearchAssist.net (Подобрени инструкции) - Chrome, Firefox, IE, Edge

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна 

Изображение на браузър-похитителя SearchAssist.net

SearchAssist.net е една от тези търсачки, които могат да бъдат настроени да се появяват в компютъра на жертвата без нейно знание или позволение. На официалната уеб страница, създателите предлагат да инсталирате плъгина SearchAssit.me и да използвате техните услуги. И все пак, ако това беше единственият метод на разпространение, нямаше да говорим за това приложение. 

Този плъгин за браузър може да се появи в Internet Explorer, Google Chrome или Mozilla Firefox след някое случайно и невнимателно инсталиране на софтуер. Този браузър-похитител се разпространява скрит в софтуерни пакети и лесно може да се сблъскате с похищение на SearchAssist.net, когато бързате с инсталирането на нова програма.

Веднъж попаднал в компютъра, той променя настройките на всички браузъри и ви принуждава да виждате този домейн всеки път, когато решите да сърфирате в Интернет. Въпреки че изглежда като нормална търсачка и може да прилича на добре познатия ви Google, не трябва да и се доверявате.

Тази съмнителна програма може да променя резултатите от търсенето. Това означава, че вместо органични резултати, може да откриете много спонсорирани линкове или реклами.  Специалистите от NoVirus.uk обясняват, че похитителят си комуникира с пренасочващия вирус Trovi за да предоставя спонсорирани резултати и да събира заявките за търсене на потребителите.

По времето на подготовка на статията, крайната страница, на която жертвата се озовава след като е посетила Trovi.com е Bing. И все пак, специалистите по кибер сигурност вече предупреждават потребителите, че това може да е временно и че съмнителни модификации със сериозни последствия може да се появят всяка една минута. Ще се наложи бързо да премахнете вируса SearchAssist.net от компютъра си.

Така нареченият вирус (който в действителност е по-скоро браузър-похитител, отколкото вирус) може не само да си играе с резултатите от търсенето, но и да ви бомбардира с различни изскачащи реклами и може дори да проследява навиците ви за сърфиране за да получи повече информация за дейността ви в Интернет.

Ако сте мислили, че пренасочващата дейност на SearchAssist.net е безобидна, добре е да си помислите пак, защото такава информация като термини за търсене, най-посещавани страници, време прекарано на всяка от тях, информация, която се въвежда и др. може да разкрият доста за вас.

Вирусът SearchAssist.netВирусът SearchAssist.net пренасочва потребителя към Trovi преди да го прехвърли към страница с резултати на търсене от Bing, която е пълна с реклами.

Затова ви препоръчваме да запазите тази информация в тайна. За цялостното премахване на SearchAssist.net, не трябва да губите време, а да сканирате компютъра си с обновен антишпионски софтуер, например ReimageIntego. Препоръчваме ви да изберете автоматичното премахване вместо ръчното, защото това е най-бързият и най-лесният начин да проверите компютърната си система.

Търсенето на потенциално опасни компоненти, които да са свързани с браузър-похитителя, може да ви отнеме много време, ако го правите сами. И все пак, ако чувствате, че може да го направите и имате достатъчно умения, може да опитате и ръчното премахване, упътване, за което е подготвено от нашите специалисти.

Познати до момента версии на SearchAssist

Вирусът MyPrivacyAssistant.com. Търсачката MyPrivacyAssistant ще бъде зададена по подразбиране, ако инсталирате съмнителна програма, известна още като “браузър-похитител”. Също както и първоначалната версия, тя има за цел да предоставя спонсорирани резултати от търсенето, събрани от различни рекламни мрежи. 

Освен това My Privacy Assistant събира резултати от търсенето от Trovi, който е добре познат доставчик на модифицирани резултати от търсенето. Най-добре е да избягвате тези инструменти за търсене, ако искате да имате сигурни сесии на сърфиране.За да премахнете тези програми, може да се наложи да използвате антишпионски софтуер, тъй като те имат склонност да се крият в компютърната система, за да се защитят от неочаквано премахване.  

Потребителите инсталират нежелани браузър разширения без да го осъзнават

Точно както всяка друга потенциално нежелана програма, вирусът SearchAssist.net се разпространява с помощта на “бандлинг” За съжаление не можем да кажем кои точно програми участват в разпространението. Затова е добре да бъдете внимателни когато изтегляте КОЕТО И ДА Е безплатно приложение. 

Първото нещо, което трябва да направите, е да отделите малко време да прочетете лицензионното споразумение за крайния потребител, декларацията за поверителност и друга подобна информация за безплатната ви програма. Ако решите, че всичко е наред, уверете се, че сте избрали Потребителски или Разширени инсталационни настройки за безплатния софтуер.

Този метод ще ви помогне да видите какви “избираеми” компоненти се опитват да нахлуят в компютърната система. Махнете отметките от тази и от други непознати търсачки, добавки за браузър, ленти с инструменти, плъгини и разширения.

Ефикасни начини за пълното премахване на  SearchAssist.net 

По-рано споменахме, че ръчното премахване на SearchAssist.net изисква подробно преглеждане на засегнатата компютърна система. По-долу ще намерите инструкции как да го направите. Уверете се, че сте премахнали всички компоненти свързани с похитителя и оправете всички уеб браузъри. Ако случайно оставите нещо, може да станете жертва на повторно похищение.

Освен това, не забравяйте да оправите браузърите си. Похитителят е съвместим с Internet Explorer, Google Chrome и Mozilla Firefox, но ви съветваме да проверите и останалите браузъри. Ако нямате опит с подобни начинания, съветваме ви да изберете автоматичното премахване. 

Този метод не само спестява време, но и ви гарантира, че всички потенциално нежелани програми и зловредни компоненти са изтрити от машината. За да премахнете SearchAssist.net автоматично, трябва да инсталирате антишпионска програма, да я актуализирате и да направите пълно системно сканиране.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на SearchAssist.net:

Премахване на SearchAssist.net от Windows системи

Даденото по-долу подробно упътване ще ви помогне за ръчното премахване на SearchAssist.net от компютъра. Уверете се, че сте открили и изтрили всички файлове и папки свързани с похитителя. Няма как да знаете какви други потенциално нежелани програми са се инсталирали на компютъра без ваше знание.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте SearchAssist.net и свързани програми
  Тук потърсете SearchAssist.net или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете SearchAssist.net от преките пътища на SearchAssist.net
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на SearchAssist.net от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за SearchAssist.net или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на SearchAssist.net от Internet Explorer (IE)

След похищението на SearchAssist.net може да откриете непознати добавки в Internet Explorer. Разбира се, трябва да ги изтриете. По-долу ще намерите инструкции как да нулирате настройките на браузъра.

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за SearchAssist.net и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на SearchAssist.net. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахване на SearchAssist.net от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, SearchAssist.net трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на SearchAssist.net от Mozilla Firefox (FF)

Понякога браузър-похитителите инсталират различни разширения без да искат разрешението на потребителите. Затова, проверете списъка с разширения и се уверете, че в Mozilla Firefox няма съмнителни записи. След това нулирайте настройките на браузъра, както е показано по-долу:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете SearchAssist.net и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на SearchAssist.net. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на SearchAssist.net от Google Chrome

Google Chrome доста често е атакуван от браузър-похитители. Затова след похищението на SearchAssist.net може да откриете съмнителни разширения или ленти с инструменти инсталирани в него. Премахнете ги и нулирайте настройките на браузъра.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете SearchAssist.net и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на SearchAssist.net. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на SearchAssist.net от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за SearchAssist.net или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от SearchAssist.net, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на SearchAssist.net. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions


Вашето мнение за SearchAssist.net

Your email address will not be published. Required fields are marked *