Премахнете Searchmarquis.com (Урок) - актуализирано окт. 2020

Упътване за премахване на Searchmarquis.com

Какво е Searchmarquis.com?

Searchmarquis.com е съмнително разширение, което променя настройките на уеб браузъра на устройства с операционна система macOS

Програмата Search Marquis

Search Marquis е браузър-похитител, който задава своята търсачка по подразбиране, за да промотира спонсорирани уеб страници и да генерира доход от реклами. Принадлежи към потенциално нежеланите приложения (PUA), предназначени за Mac, които се разпространяват изключително с помощта на пакети приложения за Mac на трети лица. След инсталация сменя основната търсачка, началната страница, настройките за нов раздел с https://www.searchmarquis.com.

На по-късен етап Search Marquis може да добави допълнителни програми към браузъра, разширения или системни приложения, за да контролира по-голяма част от онлайн трафика и функциите на сърфиране или на самото устройство като цяло. Подобни инфекции се категоризират като потенциално нежелани програми, поради тайното им проникване и досадни симптоми, вариращи от пренасочвания и изскачащи прозорци до инсталирането на различни нежелани програми.

След подобни действия, вирусът Search Marquis започва да извършва своите зловредни дейности – пренасочване към рекламни услуги и събиране на приходи по метода на плащане за клик. Браузър-похитителите „засаждат“ бисквитки в браузъра, за да шпионират онлайн сесиите на потребителите и да генерират атрактивни реклами. Изследванията показват, че Searchbaron е тясно свързана с този браузър похитител, така че не трябва да се изненадвате, ако след няколко клика, екранът ви бъде пренасочен към този домейн. Повечето приложения от типа на браузър-похитителите нямат никаква реална полезност, затова трябва цялостно да почистите устройството си, за да спрете ненужното шпиониране и пренасочване.

Наименование Searchmarquis.com, Search Marquis
Тип Браузър-похитител
Под-тип Потенциално нежелана програма, кибер заплаха за браузър
Цел Потребителите на Mac OS
Симптоми Търсачката се появява в уеб браузъра изневиделица и започва да пренасочва към други сайтове, свързани с търсачки или услуги за онлайн реклама. Допълнителното съдържание, което се появява на екрана ви, генерира изскачащи реклами, банери и други рекламни материали. Също така, опитите за онлайн търсене чрез тази търсачка предоставят резултати пълни с вътрешни линкове и друго съдържание, без да създават никаква стойност и полезност.
Разпространение Безплатни програми, незащитени мрежи за изтегляне на софтуер, например peer-to-peer източници – всички те може да съдържат потенциално нежелани програми като този похитител, като допълнителни елементи за инсталиране. Различни реклами с твърдения за полезни функции и дори уеб страници могат да осигуряват директните изтегляния на търсачката.
Премахване Може да откриете браузър похитителя и всички съмнителни приложения, свързани със заплахата и да премахнете напълно Searchmarquis.com с помощта на програма против зловреден софтуер
Възстановяване Тъй като устройството ви може да претърпи и допълнителни щети от процесите във фонов режим и файлове, добавени към системните папки, добре е да разчитате на инструменти, които са съвместими с операционната система и могат да проверят и да поправят нанесените от вируса щети. Може да опитате инструмента FortectIntego

Search Marquis принадлежи към категорията на потенциално нежеланите програми, тъй като използва прикрити техники, за нахлуване в целевата компютърна система. Това обикновено се свързва с метода бандлинг (групиране) на незащитените уеб страници. След като приложението веднъж е попаднало в устройството ви, подгответе се за зловредни действия.

Това са едни от основните симптоми на съмнителната търсачка Searchmarquis.com:

 • смяна на началната страница по подразбиране, новия раздел и търсачката със Search Marquis;
 • всички опити за търсене ви пренасочват към други страници, показват резултати пълни с линкове и други видове рекламни материали;
 • ленти с инструменти, разширения, добавки и друго съдържание бива инсталирано без вашето знание или позволение;
 • реклами се появяват в сайтове, в които не би трябвало да са.

Пренасочванията на вируса Searchmarquis.com уж ви представят полезен продукт, но все пак не се хващайте на тези твърдения, тъй като може да станете лесна жертва на създателите на вируса. Те може да добавят „полезни функции“ към браузър похитителя като бърз достъп до популярни мрежи. И все пак истинската функция на тази програма е да внедри проследяващи компоненти и да събира нелична информация:

We collect non-identifiable aggregated information („Non-Personal Information“) about your device and your use of Services. Non-Personal Information which is collected includes: technical information transmitted by your device, your aggregated use of the Service, statistics, type of browser and default search preference, operating system type, language and the time and date you access and use the Service, website which you lead you to the Offer, approximate geographical location, Internet Service Provider (ISP), Internet Protocol address (IP), etc.

Ние събираме неидентифицирана обобщена информация („нелична информация“) за устройството и ползването на услугите. Събираната нелична информация включва: техническа информация предавана от устройството, обобщена информация за ползването на услугата, статистика, предпочитания за вид браузър и търсачка по подразбиране, вид на операционната система, език, дата и час, на които използвате услугата, уеб сайт, който ви е довел до услугата, приблизително географско местоположение, Доставчик на Интернет услугата (ISP), адрес на интернет протокол (IP адрес) и др.

Въпреки че този тип информация може на пръв поглед да изглежда незначителна, обърнете внимание, че браузър-похитители като Search Marquis генерират фалшиви оферти и сделки, които се базират на тази информация и привличат голяма част потребители. Не кликвайте върху никакви реклами, идващи от този похитител, тъй като може да бъдете пренасочени към опасни места.

Вирусът Search MarquisSearch Marquis - браузър-похитител, който се разпространява чрез софтуерни пакети (бандлинг) или чрез незащитени мрежи

Тук се натъкваме на друг проблем свързан със Search Marquis – пренасочването. Честите пренасочвания имат за цел да отведат посетителя към свързана уеб страница и да го убедят да купи безполезни продукти. И все пак понякога може да сте принудени да се озовете на потенциално заразена уеб страница.

Премахването на Search Marquis е необходима стъпка, която да предприемете, ако сте загрижени за сигурността на компютъра си и сърфирането. Лесно може да намерите всички съмнителни елементи, внедрени в компютърната система с помощта на подходящ антивирусен инструмент. Разбира се може да използвате и всеки друг подобен вид програма.

Освен това сме осигурили подробно ръководство в края на статията, което да ви помогне да премахнете Searchmarquis.com от операционна система Mac OS X и да изчисти зловредните промени от приложенията в уеб браузъра като Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer и Safari. Системни оптимизатори или инструменти за възстановяване на компютъра като FortectIntego могат да ви помогнат в по-нататъшното почистване на устройството като поправят нанесените от вируса щети и възстановят повредените или засегнати по какъвто и да начин файлове.

Премахнете Search Marquis от Chrome завинаги

Докато повечето браузър похитители са относително безобидни и лесни за премахване, други прилагат скрити техники, които да осуетят собственото им премахване. Например, някои потенциално нежелани програми могат да установят статус „Managed by your organization“ в уеб браузъра,който ще попречи на всякакви опити за деинсталиране на разширението Search Marquis. В такъв случай, най-добрият начин да се отървете от тези настройки е да нулирате изцяло настройките на браузъра.

Също така, част от настройките е възможно да се съхраняват в базата данни на Google – разширения, приложения, автоматично попълване, теми, история и други настройки. В някои случаи това може да доведе до съхраняването на нежелани елементи във вашия Google профил. В резултат на това, дори да премахнете Search Marquis от Chrome, то може да се върне с всичките си нежелани дейности.

Ето как може лесно да нулирате Chrome sync като посетите следната уеб страница от браузъра си – Data from Chrome sync. Просто скролвате надолу до края на страницата и кликвате „Reset Sync.“

Search Marquis за Chrome

Съмнителни сайтове за даунлоуд активно участват в партньорския маркетинг

Техническите специалисти от LesVirus.fr твърдят, че браузър похитителите и другите потенциално нежелани програми е много вероятно да проникнат в целевото устройство през източници, които нямат необходимата защита. Такива са различните P2P мрежи като торентите.

Също така, много вероятно е зловредните продукти да попаднат в компютъра чрез безплатни софтуерни пакети. Програми, които се споделят безплатно за изтегляне/инсталация, не разполагат с препоръчителната сигурност. Затова винаги трябва да избирате Потребителски/Разширен режим на инсталация.

Освен това, наличието на надеждна антивирусна програма на компютъра ще свърши половината от работата вместо вас. И все пак няма как да оставите всичко на антивирусната, тъй като единствено вие сте отговорни за програмите и нивото на сигурност на устройството ви.

Как да се отървем от браузър похитителя Search marquis? Вижте ръководството за премахване

Ако напоследък ви притеснява вируса Search Marquis,най-доброто нещо, което може да направите, е да премахнете потенциално нежеланата програма заедно с цялото допълнително съдържание, което е инсталирала в компютъра, както и в уеб браузърите Google Chrome, Mozilla Firefox и Safari.

Потенциално нежеланата програма Search Marquis

Премахването на Searchmarquis.com може да стане по два начина – ръчно, като използвате инструкциите или като изтеглите/инсталирате подходяща програма. Обърнете внимание, че вторият вариант е по-ефикасен и ще ви позволи да се справите с целия процес само за няколко минути. По този начин може напълно да изчистите устройството си от браузър похитители и други натрапници.

Ако все пак сте достатъчно сигурни в себе си и смятате, че притежавате необходимите умения да се отървете от браузър похитителя, може да премахнете Search Marquis от уеб браузърите и операционната система с помощта на дадените по-долу инструкции. Проверявайте внимателно преди да се върнете към нормалната работа с компютъра.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Searchmarquis.com

Премахване на Searchmarquis.com от Mac OS X система

Може да почистите операционна система Mac OS X от зловредни продукти, които са добавени от браузър похитителя. Използвайте дадените по-долу стъпки, за да се справите с тази задача:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Searchmarquis.com или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Браузърът Mozilla Firefox може да бъде почистен от съмнително съдържание и възстановен с помощта на следните стъпки:

Премахване на опасни разширения:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и кликнете върху Menu/Меню (три хоризонтални линии в горния десен ъгъл на прозореца).
 2. Изберете Add-ons/Добавки.
 3. Тук изберете плъгини, които са свързани с Searchmarquis.com и натиснете Remove/Премахване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулирайте началната страница:

 1. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да се отвори менюто.
 2. Изберете Options/Опции.
 3. В опциите Home/начална страница, въведете предпочитан от вас сайт, който ще се отваря всеки път, когато отворите Mozilla Firefox.

Изчистете бисквитките и данните за уеб страницата:

 1. Натиснете Menu/Меню и изберете Options/Опции.
 2. Отидете в раздел Privacy & Security/Поверителност и сигурност.
 3. Скролнете надолу докато откриете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата.
 4. Натиснете Clear Data/Изчистване на данните…
 5. Изберете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата, както и Cached Web Content/Кеширано уеб съдържание и натиснете Clear/Изчистване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

В случай че Searchmarquis.com не бъде премахнато след като сте изпълнили горните инструкции, нулирайте настройките на Mozilla Firefox:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и натиснете Menu/Меню.
 2. Отидете в Help/Помощ и след това изберете Troubleshooting Information/Информация за разрешаване на проблеми. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox
 3. В раздела Give Firefox a tune up/Настройки на Firefox кликнете върху Refresh Firefox…/Опресняване на Firefox…
 4. След като се появи изскачащия прозорец, потвърдете действието като натиснете Refresh Firefox/Опресняване на Firefox – това трябва да финализира премахването на Searchmarquis.com. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Google Chrome

Ако сте забелязали неочаквани промени в уеб браузъра Google Chrome, може да ги премахнете, като изпълните дадените по-долу процедури:

Изтриване на зловредните разширения от Google Chrome:

 1. Отворете Google Chrome, кликнете върху Менюто/Menu (три вертикални точки в горния десен ъгъл) и изберете Още инструменти/More tools > /Разширения/Extensions.
 2. В новоотворения прозорец ще видите всички инсталирани разширения. Деинсталирайте всички съмнителни плъгини, които могат да имат връзка с Searchmarquis.com като кликнете върху Премахване/Remove. Нулиране на настройките на Google Chrome

Изчистете кеш паметта и уеб данните от Chrome:

 1. Кликнете върху Меню/Menu и изберете и изберете Настройки/Settings.
 2. В раздела Поверителност и сигурност/Privacy and security, изберете Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data.
 3. Изберете История на сърфиране, бисквитки и други данни за сайта/Browsing history, Cookies and other site data, както и Кеширани изображения/Cached images и файлове/files.
 4. Натиснете Изтриване на данни/Clear data. Нулиране на настройките на Google Chrome

Промяна на началната страница:

 1. Кликнете върху менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. Потърсете съмнителен сайт като Searchmarquis.com в раздела При стартиране/On startup.
 3. Кликнете върху Отваряне на специфична или няколко страници/Open a specific or set of pages и кликнете върху трите точки, за да се появи опцията Премахване/Remove.

Нулиране на настройките на Google Chrome:

Ако предните методи не са успели да ви помогнат, нулирайте настройките на Google Chrome, за да елиминирате всички компоненти на Searchmarquis.com:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. В Настройки/Settings, скролвате надолу и кликвате върху Разширени/Advanced.
 3. Отново скролвате надолу и намирате раздела Нулиране и изчистване/ Reset and clean up.
 4. Сега натискате Възстановяване на настройките към първоначалното им състояние/Restore settings to their original defaults.
 5. Потвърдете с Нулиране на настройките/Reset settings за да финализирате премахването на Searchmarquis.com. Нулиране на настройките на Google Chrome

Нулиране на настройките на Safari

Почистете Safari от съмнително съдържание в браузъра. По-долу дадените стъпки ще ви покажат как да премахвате обекти като разширения и плъгини:

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

 1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
 2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
 3. Изберете нежеланото приложение свързано с Searchmarquis.com и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

 1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
 2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
 3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

 1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
 2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
 3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
 4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Searchmarquis.com и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици