Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахнете Searchmarquis.com (Урок) - актуализирано Jan 2021

Searchmarquis.com е съмнително разширение, което променя настройките на уеб браузъра на устройства с операционна система macOS 

Програмата Search Marquis

Search Marquis е браузър-похитител, който задава своята търсачка по подразбиране, за да промотира спонсорирани уеб страници и да генерира доход от реклами. Принадлежи към потенциално нежеланите приложения (PUA), предназначени за Mac, които се разпространяват изключително с помощта на пакети приложения за Mac на трети лица. След инсталация сменя основната търсачка, началната страница, настройките за нов раздел с https://www.searchmarquis.com.

На по-късен етап Search Marquis може да добави допълнителни програми към браузъра, разширения или системни приложения, за да  контролира по-голяма част от онлайн трафика и функциите на сърфиране или на самото устройство като цяло. Подобни инфекции се категоризират като потенциално нежелани програми, поради тайното им проникване и досадни симптоми, вариращи от пренасочвания и изскачащи прозорци до инсталирането на различни нежелани програми.   

След подобни действия, вирусът Search Marquis  започва да извършва своите зловредни дейности – пренасочване към рекламни услуги и събиране на приходи по метода на плащане за клик. Браузър-похитителите “засаждат” бисквитки в браузъра, за да шпионират онлайн сесиите на потребителите и да генерират атрактивни реклами. Изследванията показват, че Searchbaron е тясно свързана с този браузър похитител, така че не трябва да се изненадвате, ако след няколко клика, екранът ви бъде пренасочен към този домейн. Повечето приложения от типа на браузър-похитителите нямат никаква реална полезност, затова трябва цялостно да почистите устройството си, за да спрете ненужното шпиониране и пренасочване.

Наименование Searchmarquis.com, Search Marquis
Тип Браузър-похитител
Под-тип Потенциално нежелана програма, кибер заплаха за браузър
Цел Потребителите на Mac OS 
Симптоми Търсачката се появява в уеб браузъра изневиделица и започва да пренасочва към други сайтове, свързани с търсачки или услуги за онлайн реклама. Допълнителното съдържание, което се появява на екрана ви, генерира изскачащи реклами, банери и други рекламни материали. Също така, опитите за онлайн търсене чрез тази търсачка предоставят резултати пълни с вътрешни линкове и друго съдържание, без да създават никаква стойност и полезност. 
Разпространение Безплатни програми, незащитени мрежи за изтегляне на софтуер, например peer-to-peer източници – всички те може да съдържат потенциално нежелани програми като този похитител, като допълнителни елементи за инсталиране. Различни реклами с твърдения за полезни функции и дори уеб страници могат да осигуряват директните изтегляния на търсачката. 
Премахване Може да откриете браузър похитителя и всички съмнителни приложения, свързани със заплахата и да премахнете напълно Searchmarquis.com с помощта на програма против зловреден софтуер
Възстановяване Тъй като устройството ви може да претърпи и допълнителни щети от процесите във фонов режим и файлове, добавени към системните папки, добре е да разчитате на инструменти, които са съвместими с операционната система и могат да проверят и да поправят нанесените от вируса щети. Може да опитате инструмента ReimageIntego

Search Marquis принадлежи към категорията на потенциално нежеланите програми, тъй като използва прикрити техники, за нахлуване в целевата компютърна система. Това обикновено се свързва с метода бандлинг (групиране) на незащитените уеб страници. След като приложението веднъж е попаднало в устройството ви, подгответе се за зловредни действия.  

Това са едни от основните симптоми на съмнителната търсачка Searchmarquis.com:

 • смяна на началната страница по подразбиране, новия раздел и търсачката със  Search Marquis;
 • всички опити за търсене ви пренасочват към други страници, показват резултати пълни с линкове и други видове рекламни материали;
 • ленти с инструменти, разширения, добавки и друго съдържание бива инсталирано без вашето знание или позволение;
 • реклами се появяват в сайтове, в които не би трябвало да са.

Пренасочванията на вируса Searchmarquis.com уж ви представят полезен продукт, но все пак не се хващайте на тези твърдения, тъй като може да станете лесна жертва на създателите на вируса. Те може да добавят “полезни функции” към браузър похитителя като бърз достъп до популярни мрежи. И все пак истинската функция на тази програма е да внедри проследяващи компоненти и да събира нелична информация:

We collect non-identifiable aggregated information (“Non-Personal Information”) about your device and your use of Services. Non-Personal Information which is collected includes: technical information transmitted by your device, your aggregated use of the Service, statistics, type of browser and default search preference, operating system type, language and the time and date you access and use the Service, website which you lead you to the Offer, approximate geographical location, Internet Service Provider (ISP), Internet Protocol address (IP), etc.

Ние събираме неидентифицирана обобщена информация (“нелична информация”) за устройството и ползването на услугите. Събираната нелична информация включва: техническа информация предавана от устройството, обобщена информация за ползването на услугата, статистика, предпочитания за вид браузър и търсачка по подразбиране, вид на операционната система, език, дата и час, на които използвате услугата, уеб сайт, който ви е довел до услугата, приблизително географско местоположение, Доставчик на Интернет услугата (ISP), адрес на интернет протокол (IP адрес) и др.

Въпреки че този тип информация може на пръв поглед да изглежда незначителна, обърнете внимание, че браузър-похитители като Search Marquis генерират фалшиви оферти и сделки, които се базират на тази информация и привличат голяма част потребители. Не кликвайте върху никакви реклами, идващи от този похитител, тъй като може да бъдете пренасочени към опасни места. 

Вирусът Search MarquisSearch Marquis - браузър-похитител, който се разпространява чрез софтуерни пакети (бандлинг) или чрез незащитени мрежи

Тук се натъкваме на друг проблем свързан със Search Marquis – пренасочването. Честите пренасочвания имат за цел да отведат посетителя към свързана уеб страница и да го убедят да купи безполезни продукти. И все пак понякога може да сте принудени да се озовете на потенциално заразена уеб страница. 

Премахването на Search Marquis е необходима стъпка, която да предприемете, ако сте загрижени за сигурността на компютъра си и сърфирането. Лесно може да намерите всички съмнителни елементи, внедрени в компютърната система с помощта на подходящ антивирусен инструмент. Разбира се може да използвате и всеки друг подобен вид програма. 

Освен това сме осигурили подробно ръководство в края на статията, което да ви помогне да премахнете Searchmarquis.com от операционна система Mac OS X и да изчисти зловредните промени от приложенията в уеб браузъра като Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer и Safari. Системни оптимизатори или инструменти за възстановяване на компютъра като ReimageIntego могат да ви помогнат в по-нататъшното почистване на устройството като поправят нанесените от вируса щети и възстановят повредените или засегнати по какъвто и да начин файлове. 

Премахнете Search Marquis от Chrome завинаги

Докато повечето браузър похитители са относително безобидни и лесни за премахване, други прилагат скрити техники, които да осуетят собственото им премахване. Например, някои потенциално нежелани програми могат да установят статус “Managed by your organization” в уеб браузъра,който ще попречи на всякакви опити за деинсталиране на разширението Search Marquis. В такъв случай, най-добрият начин да се отървете от тези настройки е да нулирате изцяло настройките на браузъра.

Също така, част от настройките е възможно да се съхраняват в базата данни на Google – разширения, приложения, автоматично попълване, теми, история и други настройки. В някои случаи това може да доведе до съхраняването на нежелани елементи във вашия Google профил. В резултат на това, дори да премахнете Search Marquis от Chrome, то може да се върне с всичките си нежелани дейности.

Ето как може лесно да нулирате Chrome sync като посетите следната уеб страница от браузъра си – Data from Chrome sync. Просто скролвате надолу до края на страницата и кликвате “Reset Sync.”

Search Marquis за Chrome

Съмнителни сайтове за даунлоуд активно участват в партньорския маркетинг 

Техническите специалисти от LesVirus.fr твърдят, че браузър похитителите и другите потенциално нежелани програми е много вероятно да проникнат в целевото устройство през източници, които нямат необходимата защита. Такива са различните P2P мрежи като торентите. 

Също така, много вероятно е зловредните продукти да попаднат в компютъра чрез безплатни софтуерни пакети. Програми, които се споделят безплатно за изтегляне/инсталация, не разполагат с препоръчителната сигурност. Затова винаги трябва да избирате Потребителски/Разширен режим на инсталация.

Освен това, наличието на надеждна антивирусна програма на компютъра ще свърши половината от работата вместо вас. И все пак няма как да оставите всичко на антивирусната, тъй като единствено вие сте отговорни за програмите и нивото на сигурност на устройството ви. 

Как да се отървем от браузър похитителя Search marquis? Вижте ръководството за премахване

Ако напоследък ви притеснява вируса Search Marquis,най-доброто нещо, което може да направите, е да премахнете потенциално нежеланата програма заедно с цялото допълнително съдържание, което е инсталирала в компютъра, както и в уеб браузърите Google Chrome, Mozilla Firefox и Safari.

Потенциално нежеланата програма Search Marquis

Премахването на Searchmarquis.com може да стане по два начина – ръчно, като използвате инструкциите или като изтеглите/инсталирате подходяща програма. Обърнете внимание, че вторият вариант е по-ефикасен и ще ви позволи да се справите с целия процес само за няколко минути. По този начин може напълно да изчистите устройството си от браузър похитители и други натрапници.  

Ако все пак сте достатъчно сигурни в себе си и смятате, че притежавате необходимите умения да се отървете от браузър похитителя, може да премахнете Search Marquis от уеб браузърите и операционната система с помощта на дадените по-долу инструкции. Проверявайте внимателно преди да се върнете към нормалната работа с компютъра. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Searchmarquis.com:

Премахване на Searchmarquis.com от Mac OS X система

Може да почистите операционна система Mac OS X от зловредни продукти, които са добавени от браузър похитителя. Използвайте дадените по-долу стъпки, за да се справите с тази задача:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Searchmarquis.com или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Searchmarquis.com от Mozilla Firefox (FF)

Браузърът Mozilla Firefox може да бъде почистен от съмнително съдържание и възстановен с помощта на следните стъпки:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Searchmarquis.com и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Searchmarquis.com. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Searchmarquis.com от Google Chrome

Ако сте забелязали неочаквани промени в уеб браузъра Google Chrome, може да ги премахнете, като изпълните дадените по-долу процедури:

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Searchmarquis.com и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Searchmarquis.com. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Searchmarquis.com от Safari

Почистете Safari от съмнително съдържание в браузъра. По-долу дадените стъпки ще ви покажат как да премахвате обекти като разширения и плъгини:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Searchmarquis.com или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Searchmarquis.com, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Searchmarquis.com. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-searchmarquis-com.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Searchmarquis.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *