Степен на сериозност:  
  (12/100)

Премахнете Softonic (Упътване за премахване на вирус) - Nov 2020 актуализация

Softonic – потенциално нежелана програма, която залива резултатите от търсенето с рекламни съобщения

Търсаката Softonic Web Search

Softonic – добре познат даунлоуд уеб сайт, който предлага на своите посетители изтеглянето на различни видове софтуер. Стотици потребители обаче съобщават за нежелани известия от Softonic и Web Search, които се появяват изневиделица в браузъра им. Отнасяйте се с тях изключително внимателно, тъй като могат да ви подведат да изтеглите потенциално нежелани програми, да занижите удовлетвореността от сърфиране и дори да доведе до загуба на не-лична информация.

Softonic Web Search е добавка за браузър, която се разпространява активно с помощта на бандлинг, така че изобщо не е изненадващо, че част от жертвите не си спомнят да са я изтегляли. Веднага след проникването, тя похищава всички уеб браузъри и спуска няколко търсачки. Обикновено това са search.softonic.com или en.softonic.com, които се промотират с помощта на тази техника.

В резултат на това, вирусът Softonic получава възможност да започне да показва спонсорирани съобщения на екрана на жертвата. Тяхната цел е да пренасочат потребителите към определени уеб страници и да спечелят пари като ги подвеждат да инсталират определен софтуер. Ако не сте се сблъсквали с подобен браузър-похитител до сега, съветваме ви да следвате инструкциите, предоставени в края на статията, за да се отървете от тази потенциално нежелана програма.  

Основната опасност, свързана с изскачащите реклами на en.softonic.com и пренасочванията, е, че те могат да ви отведат до зловредни уеб страници. По-голяма част от авторите, които използват схемата плащане за клик за печелене на пари, не проверяват внимателно свързаните лица преди да добавят техните линкове. В резултат на това може да бъдете пренасочени към уеб страница, съдържаща зловреден софтуер без да знаете.  

Независимо че приложението може да ви изглежда надеждно и сигурно, трябва да сте много внимателни с него. Съветваме ви да премахнете Softonic от компютъра си, особено ако е проникнал без вашето съгласие. Ако не можете да направите това ръчно, изберете по-лесния начин – да сканирате компютъра си с актуализирана ReimageIntego и да премахнете всичко, което е докладвано като небезопасно.

 

Лента с инструменти SoftonicЛентата с инструменти Softonic е потенциално нежелана програма, която задава сайта search.softonic.com като начална страница по подразбиране и основна търсачка без знанието на потребителя.

Softonic е един от най-новите примери на агресивен маркетинг, използван за промотирането на съмнителен софтуер. След като се подлъжете по изскачащите съобщения, може да инсталирате безполезни търсачки, съмнителни добавки за браузър и други потенциално нежелани програми. Ако сте си имали работа с тази програма за известно време или ако кликнете върху някоя от рекламите и без да знаете, че е фалшива, не губете повече време, а сканирайте компютъра си с надежден антишпионски софтуер. 

Както вече споменахме, премахването на Softonic не е сложен процес, тъй като това е потенциално нежелана програма, а не опасен вирус. Може да оставите тази задача и на актуализиран антишпионски софтуер или да използвате подробното ръководство дадено в края на статията.  

Как се инсталират потенциално нежелани програми като Softonic без нашето знание

Лентата с инструменти Softonic се разпространява чрез нелоялни маркетингови техники или с помощта на официалната си уеб страница. Нека ви припомним, че част от програмите, промотирани от сайта softonic.com са полезни, но трябва да сте внимателни с тяхното инсталиране. В противен случай може да заразите компютъра си с една или няколко потенциално нежелани приложения. 

Не е изненада защо толкова компютърни потребители инсталират потенциално нежелани програми от този сайт – той принадлежи към топ 200 на най-популярните сайтове в света и е изключително популярен в САЩ и Китай.

Освен това, може да инсталирате описаната лента с инструменти съзнателно от сайтове, които я рекламират или в пакет с други приложения. Що се отнася до съмнителния маркетинг, той обикновено разчита на безплатния софтуер и достига до целевите компютри като допълнителен “компонент”.

След като се инсталира, той изтегля свои добавки и разширения и се появява във всички Интернет браузъри. Съветваме ви да избягвате приложението Softonic Web Search, тъй като то не е създадено да подобри уеб търсенето ви. Вместо това ще ви показва променени резултати от търсенето и ще ви пренасочва към зловредни уеб страници.

Имайте предвид, че може да бъдете принудени да посетите хакнат уеб сайт, който предлага зловреден софтуер. Ако искате да избегнете това приложение, винаги избирайте Потребителски или Разширени инсталационни настройки за безплатния софтуер, защото тези два режима са единственият начин да видите допълнителните компоненти, които се крият в програмата, която инсталирате. 

Ако не сте инсталирали споменатата програма на компютъра си, а сега я срещате на всеки сайт, който посещавате, добре е незабавно да я деинсталирате. За тази цел използвайте следното ръководство.

Често задавани въпроси за Softonic:

Въпрос: Здравейте! Използвам Softonic от години, но напоследък инсталирах няколко програми подобни на шпионски софтуер и вече не се чувствам сигурен да го използвам. Всъщност реших да съм малко по-внимателен в избирането на източници, от които да тегля софтуер. Поради тази причина търся инструкции как да изтрия или деинсталирам  Softonic профила си. Може ли да ми помогнете?

Отговор: Здравейте! Ако искате да се разделите със Softonic профила си, следвайте дадените инструкции:

 1. Отворете сайта www.softonic.com и влезте в профила си. Кликнете върху вашето потребителско име и след това изберете Редактрай моите данни (в левия панел).
 2. Кликнете върху опцията Изтрий профила. Потвърдете избора си като натиснете отново Изтриване. Изборът на причина защо се отказвате от профила си не е задължителен!

Въпрос: Как да се отърва от Softonic Downloader? Опитвам се да деинсталирам тази програма през Контролния панел, но не се получава. Има ли някакъв бъг или грешка, с които трябва да се справя преди това? Моля, помогнете!

Отговор: Някои потребители съобщават за проблеми с премахването на Softonic Downloader. Проблемът изглежда, че е свързан с компонентите на програмата, които предпазват софтуера от деинсталация от системата. Първото нещо, което да направите, е да спрете всички процеси, свързани с даунлоудъра. Трябва да отворите Мениджъра на задачите на Windows за тази цел (натиснете Control + Alt + Delete) и след това да проверите списъка с Процеси за процес, който може да е свързан с описаното приложение. Изберете го и го спрете. 

Най-накрая ви съветваме да следвате даденото по-долу ръководство. Там е обяснено как да премахнете Softonic от Windows. Ако се появи грешка “access denied/отказан достъп”, докато се опитвате да деинсталирате, спрете всички процеси, свързани с този софтуер и след това почистете браузъра си от съмнителни разширения.  

Въпрос: Случайно инсталирах Softonic Assistant и се стартира автоматично всеки път с  Windows. Има ли начин да деактивирам тази програма? Вирус ли е или нещо друго? Не ми харесват досадните съобщения, които постоянно изскачат. Всичко беше наред преди да реша да го инсталирам!

Отговор: Ако ви е омръзнало от софтуер, който ви предлага алтернативни програми за отваряне на файлове с непознати разширения, може да го премахнете като деинсталирате неговите компоненти. Тази програма не е зловредна и може лесно да се премахне. Следвайте дадените по-долу дадените инструкции. 

Премахнете приложенията на Softonic от компютъра си

Ако не сте инсталирали споменатото приложение, вероятно търсите начини за премахване на вируса Softonic. Първото, което трябва да знаете е, че това приложение не е зловредна програма и затова не може да се отнесе към категорията на зловредния софтуер или да бъде наречена вирус. Съветваме ви да я премахнете от системата, защото обикновено се промъква незабелязано и много компютърни потребители се оплакват от това. 

Не е задължително да търпите постоянните пренасочвания към en.softonic.com, search.softonic.com и други подобни уеб страници, които се считат за потенциално опасни. За бързо премахване на Softonic, следвайте дадените стъпки за да оправите браузърите си. 

Ръководството обяснява как да деинсталирате Softonic от Chrome и други уеб браузъри за нула време. Затова, без значение кои от браузърите ви са засегнати, може да ги оправите сами.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Softonic
Екранна снимка на Softonic

Упътване за ръчно премахване на Softonic:

Премахване на Softonic от Windows системи

 1. Спрете всички процеси на Softonic от Мениджъра на задачите на Windows. За да стартирате този панел, натиснете Control + Alt + Delete едновременно.
 2. Сега отидете в раздел Процеси и изберете процесите, свързани със зловредния софтуер. Натиснете End Task/Прекрати. Повторете това с всеки един процес, свързан със Softonic.
 3. Деинсталирайте нежеланите програми, като използвате даденото по-долу ръководство.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Softonic и свързани програми
  Тук потърсете Softonic или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Softonic от преките пътища на Softonic
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Softonic от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Softonic или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Softonic от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Softonic и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Softonic. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахване на Softonic от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Softonic трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Softonic от Mozilla Firefox (FF)

Споменатата лента с инструменти често безпокои и потребителите на Firefox. Даденото по-долу ръководство обяснява как да премахнете нежеланите добавки от този браузър.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Softonic и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Softonic. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Softonic от Google Chrome

За да премахнете Softonic от Chrome, следвайте дадените по-долу стъпки.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Softonic и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Softonic. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Softonic от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Softonic или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Softonic, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Softonic. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-softonic.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Softonic

Your email address will not be published. Required fields are marked *