Премахнете Softonic (Упътване за премахване на вирус) - мар. 2019 актуализация

Упътване за премахване на Softonic

Какво е Softonic?

Softonic – потенциално нежелана програма, която залива резултатите от търсенето с рекламни съобщения

Търсаката Softonic Web Search

Softonic – добре познат даунлоуд уеб сайт, който предлага на своите посетители изтеглянето на различни видове софтуер. Стотици потребители обаче съобщават за нежелани известия от Softonic и Web Search, които се появяват изневиделица в браузъра им. Отнасяйте се с тях изключително внимателно, тъй като могат да ви подведат да изтеглите потенциално нежелани програми, да занижите удовлетвореността от сърфиране и дори да доведе до загуба на не-лична информация.

Softonic Web Search е добавка за браузър, която се разпространява активно с помощта на бандлинг, така че изобщо не е изненадващо, че част от жертвите не си спомнят да са я изтегляли. Веднага след проникването, тя похищава всички уеб браузъри и спуска няколко търсачки. Обикновено това са search.softonic.com или en.softonic.com, които се промотират с помощта на тази техника.

В резултат на това, вирусът Softonic получава възможност да започне да показва спонсорирани съобщения на екрана на жертвата. Тяхната цел е да пренасочат потребителите към определени уеб страници и да спечелят пари като ги подвеждат да инсталират определен софтуер. Ако не сте се сблъсквали с подобен браузър-похитител до сега, съветваме ви да следвате инструкциите, предоставени в края на статията, за да се отървете от тази потенциално нежелана програма.

Основната опасност, свързана с изскачащите реклами на en.softonic.com и пренасочванията, е, че те могат да ви отведат до зловредни уеб страници. По-голяма част от авторите, които използват схемата плащане за клик за печелене на пари, не проверяват внимателно свързаните лица преди да добавят техните линкове. В резултат на това може да бъдете пренасочени към уеб страница, съдържаща зловреден софтуер без да знаете.

Независимо че приложението може да ви изглежда надеждно и сигурно, трябва да сте много внимателни с него. Съветваме ви да премахнете Softonic от компютъра си, особено ако е проникнал без вашето съгласие. Ако не можете да направите това ръчно, изберете по-лесния начин – да сканирате компютъра си с актуализирана FortectIntego и да премахнете всичко, което е докладвано като небезопасно.

Лента с инструменти SoftonicЛентата с инструменти Softonic е потенциално нежелана програма, която задава сайта search.softonic.com като начална страница по подразбиране и основна търсачка без знанието на потребителя.

Softonic е един от най-новите примери на агресивен маркетинг, използван за промотирането на съмнителен софтуер. След като се подлъжете по изскачащите съобщения, може да инсталирате безполезни търсачки, съмнителни добавки за браузър и други потенциално нежелани програми. Ако сте си имали работа с тази програма за известно време или ако кликнете върху някоя от рекламите и без да знаете, че е фалшива, не губете повече време, а сканирайте компютъра си с надежден антишпионски софтуер.

Както вече споменахме, премахването на Softonic не е сложен процес, тъй като това е потенциално нежелана програма, а не опасен вирус. Може да оставите тази задача и на актуализиран антишпионски софтуер или да използвате подробното ръководство дадено в края на статията.

Как се инсталират потенциално нежелани програми като Softonic без нашето знание

Лентата с инструменти Softonic се разпространява чрез нелоялни маркетингови техники или с помощта на официалната си уеб страница. Нека ви припомним, че част от програмите, промотирани от сайта softonic.com са полезни, но трябва да сте внимателни с тяхното инсталиране. В противен случай може да заразите компютъра си с една или няколко потенциално нежелани приложения.

Не е изненада защо толкова компютърни потребители инсталират потенциално нежелани програми от този сайт – той принадлежи към топ 200 на най-популярните сайтове в света и е изключително популярен в САЩ и Китай.

Освен това, може да инсталирате описаната лента с инструменти съзнателно от сайтове, които я рекламират или в пакет с други приложения. Що се отнася до съмнителния маркетинг, той обикновено разчита на безплатния софтуер и достига до целевите компютри като допълнителен „компонент“.

След като се инсталира, той изтегля свои добавки и разширения и се появява във всички Интернет браузъри. Съветваме ви да избягвате приложението Softonic Web Search, тъй като то не е създадено да подобри уеб търсенето ви. Вместо това ще ви показва променени резултати от търсенето и ще ви пренасочва към зловредни уеб страници.

Имайте предвид, че може да бъдете принудени да посетите хакнат уеб сайт, който предлага зловреден софтуер. Ако искате да избегнете това приложение, винаги избирайте Потребителски или Разширени инсталационни настройки за безплатния софтуер, защото тези два режима са единственият начин да видите допълнителните компоненти, които се крият в програмата, която инсталирате.

Ако не сте инсталирали споменатата програма на компютъра си, а сега я срещате на всеки сайт, който посещавате, добре е незабавно да я деинсталирате. За тази цел използвайте следното ръководство.

Често задавани въпроси за Softonic:

Въпрос: Здравейте! Използвам Softonic от години, но напоследък инсталирах няколко програми подобни на шпионски софтуер и вече не се чувствам сигурен да го използвам. Всъщност реших да съм малко по-внимателен в избирането на източници, от които да тегля софтуер. Поради тази причина търся инструкции как да изтрия или деинсталирам Softonic профила си. Може ли да ми помогнете?

Отговор: Здравейте! Ако искате да се разделите със Softonic профила си, следвайте дадените инструкции:

 1. Отворете сайта www.softonic.com и влезте в профила си. Кликнете върху вашето потребителско име и след това изберете Редактрай моите данни (в левия панел).
 2. Кликнете върху опцията Изтрий профила. Потвърдете избора си като натиснете отново Изтриване. Изборът на причина защо се отказвате от профила си не е задължителен!

Въпрос: Как да се отърва от Softonic Downloader? Опитвам се да деинсталирам тази програма през Контролния панел, но не се получава. Има ли някакъв бъг или грешка, с които трябва да се справя преди това? Моля, помогнете!

Отговор: Някои потребители съобщават за проблеми с премахването на Softonic Downloader. Проблемът изглежда, че е свързан с компонентите на програмата, които предпазват софтуера от деинсталация от системата. Първото нещо, което да направите, е да спрете всички процеси, свързани с даунлоудъра. Трябва да отворите Мениджъра на задачите на Windows за тази цел (натиснете Control + Alt + Delete) и след това да проверите списъка с Процеси за процес, който може да е свързан с описаното приложение. Изберете го и го спрете.

Най-накрая ви съветваме да следвате даденото по-долу ръководство. Там е обяснено как да премахнете Softonic от Windows. Ако се появи грешка „access denied/отказан достъп“, докато се опитвате да деинсталирате, спрете всички процеси, свързани с този софтуер и след това почистете браузъра си от съмнителни разширения.

Въпрос: Случайно инсталирах Softonic Assistant и се стартира автоматично всеки път с Windows. Има ли начин да деактивирам тази програма? Вирус ли е или нещо друго? Не ми харесват досадните съобщения, които постоянно изскачат. Всичко беше наред преди да реша да го инсталирам!

Отговор: Ако ви е омръзнало от софтуер, който ви предлага алтернативни програми за отваряне на файлове с непознати разширения, може да го премахнете като деинсталирате неговите компоненти. Тази програма не е зловредна и може лесно да се премахне. Следвайте дадените по-долу дадените инструкции.

Премахнете приложенията на Softonic от компютъра си

Ако не сте инсталирали споменатото приложение, вероятно търсите начини за премахване на вируса Softonic. Първото, което трябва да знаете е, че това приложение не е зловредна програма и затова не може да се отнесе към категорията на зловредния софтуер или да бъде наречена вирус. Съветваме ви да я премахнете от системата, защото обикновено се промъква незабелязано и много компютърни потребители се оплакват от това.

Не е задължително да търпите постоянните пренасочвания към en.softonic.com, search.softonic.com и други подобни уеб страници, които се считат за потенциално опасни. За бързо премахване на Softonic, следвайте дадените стъпки за да оправите браузърите си.

Ръководството обяснява как да деинсталирате Softonic от Chrome и други уеб браузъри за нула време. Затова, без значение кои от браузърите ви са засегнати, може да ги оправите сами.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Softonic

Деинсталиране от Windows

 1. Спрете всички процеси на Softonic от Мениджъра на задачите на Windows. За да стартирате този панел, натиснете Control + Alt + Delete едновременно.
 2. Сега отидете в раздел Процеси и изберете процесите, свързани със зловредния софтуер. Натиснете End Task/Прекрати. Повторете това с всеки един процес, свързан със Softonic.
 3. Деинсталирайте нежеланите програми, като използвате даденото по-долу ръководство.

За да премахнете Softonic от устройства с Windows 10/8, следвайте дадените по-долу стъпки:

 1. Въведете Control Panel (Контролен панел) в полето за търсене на Windows и натиснете Enter или кликнете върху резултатите от търсенето.
 2. В Programs/Програми, изберете Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. От списъка открийте записите свързани с Softonic (или всякакви други инсталирани наскоро съмнителни програми).
 4. Кликнете с десния бутон на мишката върху приложението и изберете Uninstall/Деинсталиране.
 5. Ако се появи User Account Control/Управление на потребителски профили натиснете Yes/Да.
 6. Изчакайте да се финализира деинсталацията и натиснете OK. Деинсталиране от Windows

Ако използвате Windows 7/XP, използвайте следните инструкции:

 1. Кликнете върху старт менюто Windows Start > Control Panel/Контролен панел разположен в десния прозорец (ако използвате Windows XP, кликнете върху Add/Remove Programs/Добавяне/премахване на програма).
 2. В Контролния панел, изберете Programs/Програми > Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. Изберете нежеланото приложение като кликнете върху него веднъж.
 4. В горния край натиснете Uninstall/Change/Деинсталиране/Промяна.
 5. В прозореца за потвърждение, изберете Yes/Да.
 6. Натиснете OK след като процеса по премахване бъде финализиран.

Премахване на Softonic от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Softonic или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изтриване на нежелани разширения от МS Edge:

 1. Натиснете Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете Разширения/Extensions.
 2. От списъка изберете разширението и кликнете върху иконата със зъбно колело.
 3. Кликнете върху Деинсталиране/Uninstall най-отдолу. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистете бисквитките и данните от сърфиране:

 1. Кликнете върху Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете  Поверителност и сигурност/Privacy & security.
 2. В раздела Изтриване на данните за сърфиране/Clear browsing data, натиснете бутона Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 3. Изберете всичко (с изключение на пароли, въпреки че може да искате да включите също и разрешителни за медии, ако е приложимо) и натиснете Изтриване/Clear. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Възстановете настройките за нов раздел и начална страница:

 1. Кликнете върху иконата на менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. След това намерете раздел При стартиране/On startup.
 3. Натиснете Деактивирай/Disable в случай че откриете съмнителен домейн.

 Ако горният метод не сработи, нулирайте настройките на MS Edge по следния начин:

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc, за да отворите Мениджъра на задачите/Task Manager.
 2. Натиснете стрелката Повече информация/More details в дъното на прозореца.
 3. Изберете раздел Информация/Details.
 4. Сега скролнете надолу и намерете всички записи, които съдържат Microsoft Edge в името си. Кликвате с десен бутон на всеки един от тях и избирате Край на задачата/End Task, за да прекъснете работата на MS Edge. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Ако този начин не успее да ви помогне, ще трябва да използвате разширения метод за нулиране настройките на Edge. Не забравяйте, че преди това трябва да архивирате данните си. 

 1. В компютъра си намерете следната папка: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Натиснете Ctrl + A на клавиатурата, за да изберете всички папки.
 3. Кликнете с десен бутон върху тях и изберете Изтриване/Delete Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge
 4. Сега кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Windows PowerShell (Admin).
 5. Когато се отвори новия прозорец, копирайте и поставете следната команда и след това натиснете Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Инструкции за базиран на Chromium Edge

Изтрийте разширенията от MS Edge (Chromium):

 1. Отворете Edge и изберете Настройки/Settings > Extensions/Разширения.
 2. Изтрийте нежеланите разширения като натиснете Премахване/Remove. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистване на кеша и данните за сайта:

 1. Отворете Меню/Menu и отидете в Настройки/Settings.
 2. Изберете Поверителност и услуги/Privacy and services.
 3. Под Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data, натиснете Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 4. Под Времеви диапазон/Time range, изберете През цялото време/All time.
 5. Изберете Почистване сега/Clear now. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на базиран на Chromium MS Edge:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. От лявата страна изберете Нулиране на настройките/Reset settings.
 3. Изберете Възстановяване на настройките до стойностите им по подразбиране/Restore settings to their default values.
 4. Потвърдете с Възстанови/Reset. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Споменатата лента с инструменти често безпокои и потребителите на Firefox. Даденото по-долу ръководство обяснява как да премахнете нежеланите добавки от този браузър.

Премахване на опасни разширения:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и кликнете върху Menu/Меню (три хоризонтални линии в горния десен ъгъл на прозореца).
 2. Изберете Add-ons/Добавки.
 3. Тук изберете плъгини, които са свързани с Softonic и натиснете Remove/Премахване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулирайте началната страница:

 1. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да се отвори менюто.
 2. Изберете Options/Опции.
 3. В опциите Home/начална страница, въведете предпочитан от вас сайт, който ще се отваря всеки път, когато отворите Mozilla Firefox.

Изчистете бисквитките и данните за уеб страницата:

 1. Натиснете Menu/Меню и изберете Options/Опции.
 2. Отидете в раздел Privacy & Security/Поверителност и сигурност.
 3. Скролнете надолу докато откриете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата.
 4. Натиснете Clear Data/Изчистване на данните…
 5. Изберете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата, както и Cached Web Content/Кеширано уеб съдържание и натиснете Clear/Изчистване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

В случай че Softonic не бъде премахнато след като сте изпълнили горните инструкции, нулирайте настройките на Mozilla Firefox:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и натиснете Menu/Меню.
 2. Отидете в Help/Помощ и след това изберете Troubleshooting Information/Информация за разрешаване на проблеми. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox
 3. В раздела Give Firefox a tune up/Настройки на Firefox кликнете върху Refresh Firefox…/Опресняване на Firefox…
 4. След като се появи изскачащия прозорец, потвърдете действието като натиснете Refresh Firefox/Опресняване на Firefox – това трябва да финализира премахването на Softonic. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Google Chrome

За да премахнете Softonic от Chrome, следвайте дадените по-долу стъпки.

Изтриване на зловредните разширения от Google Chrome:

 1. Отворете Google Chrome, кликнете върху Менюто/Menu (три вертикални точки в горния десен ъгъл) и изберете Още инструменти/More tools > /Разширения/Extensions.
 2. В новоотворения прозорец ще видите всички инсталирани разширения. Деинсталирайте всички съмнителни плъгини, които могат да имат връзка с Softonic като кликнете върху Премахване/Remove. Нулиране на настройките на Google Chrome

Изчистете кеш паметта и уеб данните от Chrome:

 1. Кликнете върху Меню/Menu и изберете и изберете Настройки/Settings.
 2. В раздела Поверителност и сигурност/Privacy and security, изберете Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data.
 3. Изберете История на сърфиране, бисквитки и други данни за сайта/Browsing history, Cookies and other site data, както и Кеширани изображения/Cached images и файлове/files.
 4. Натиснете Изтриване на данни/Clear data. Нулиране на настройките на Google Chrome

Промяна на началната страница:

 1. Кликнете върху менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. Потърсете съмнителен сайт като Softonic в раздела При стартиране/On startup.
 3. Кликнете върху Отваряне на специфична или няколко страници/Open a specific or set of pages и кликнете върху трите точки, за да се появи опцията Премахване/Remove.

Нулиране на настройките на Google Chrome:

Ако предните методи не са успели да ви помогнат, нулирайте настройките на Google Chrome, за да елиминирате всички компоненти на Softonic:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. В Настройки/Settings, скролвате надолу и кликвате върху Разширени/Advanced.
 3. Отново скролвате надолу и намирате раздела Нулиране и изчистване/ Reset and clean up.
 4. Сега натискате Възстановяване на настройките към първоначалното им състояние/Restore settings to their original defaults.
 5. Потвърдете с Нулиране на настройките/Reset settings за да финализирате премахването на Softonic. Нулиране на настройките на Google Chrome

Нулиране на настройките на Safari

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

 1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
 2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
 3. Изберете нежеланото приложение свързано с Softonic и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

 1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
 2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
 3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

 1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
 2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
 3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
 4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Softonic и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици