Какво е svchost.exe? Необходимо ли е да го премахна?

Какво представлява файла svchost.exe?

svchost.exe е един от най-популярните системни процеси, който е легитимен и безопасен. Той принадлежи на Microsoft Windows и отговорен за работата на процеси, извършвани от DLL. Може да откриете няколко примера за този процес в раздела Контролен Панел /Control Panel -> Услуги/Services, така че не се плашете, ако откриете 10 или 14 идентични процеса в Контролния панел. И все пак един екземпляр на svchost може да поддържа много на брой Windows услуги, за да се опита да намали консумацията на системни ресурси.

Ако въпреки това, продължавате да забелязвате високи нива на ползване на CPU на компютъра си. В този случай трябва да деактивирате svchost.exe услугата, която е свързана с този процес на голямо ползване на паметта. За тази цел, следвайте стъпките:

  1. Отворете Мениджъра на задачи (Task manager), като натиснете Ctlr+Alt+Del едновременно.
  2. Отидете в полето Процеси („Processes“) и изберете „Покажи процеси на всички потребители“ („Show processes from all users“).
  3. Кликнете с десния бутон на мишката върху svchost.exe процеса, който причинява високо използване на системна памет и изберете „Отиди в Услуги“ („Go to Service(s))“.
  4. Тук трябва да обърнете внимание на услугите, които са подчертани. Това са тези, които работят под svchost.exe процеса.
  5. За да спрете услуга, кликнете с десния бутон на мишката върху нея и изберете „Спрете услуга“ („Stop Service“).

Имайте предвид, че никога не трябва да премахвате този важен системен процес от компютъра си. Той е важен за безопасната и устойчива работа на компютърната система. 

Какви са опасностите свързани с svchost.exe?

Трябва да ви предупредим, че различни паразити се опитват да се скрият под имената на легитимни файлове. Svchost.exe не е изключение. Ако забележите проблем с високо потребление на Svchost.exe на компютъра си, трябва по-добре да се вгледате в името му. В повечето случаи, зловредни екземпляри на този файл имат типови грешки в името, като svchosts.exe, scvhost.exe, scvhosts.exe, svchostc.exe, xsvchost.exe и други подобни. Също така може да забележите зловредна версия на svchost.exe като сканирате компютъра си с антишпионски софтуер. За откриването на вирус може да използвате FortectIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици
Файлове
Софтуер
Сравни