Премахнете TeslaCrypt 3.0 (Безплатно упътване)

Упътване за премахване на TeslaCrypt 3.0

Какво е TeslaCrypt 3.0?

TeslaCrypt 3.0 е най-новата версия на Рансъмуер вируса TeslaCrypt. Този вирус функционира също както и всеки друг рансъмуер вирус – криптира файловете на жертвата и иска плащането на откуп в замяна на декриптиращ ключ. В тази статия ще обърнем внимание на това как работи този вируса, как може да проникне в компютъра ви и как да го премахнете.

Как работи TeslaCrypt 3.0?

Когато вирусът TeslaCrypt 3.0 попадне в компютърна система, той тихомълком извършва някои операции, за да подготви всичко за процеса на криптиране. На първо място, той поставя .exe файл в компютърната система и след това добавя стойност на автоматичен ключ (autorun key value) (по данните, с които разполагаме носи наименование merryHmas.inf), което гарантира, че този зловреден процес ще започне да се изпълнява сам при следващото включване на компютъра. За съжаление, след следващото рестартиране на системата, този зловреден софтуер стартира чудовищен процес по криптиране, който сканира компютъра ви, открива личните файлове и ги криптира, така че да нямате достъп до тях. Този вирус променя имената на криптираните файлове, като добавя някое от следните файлови разширения – .XXX, .TTT, .CCC, .VVV, .MP3 или .MICRO.
След като процеса на крипиране завърши, този рансъмуер вирус оставя бележка за откуп във всяка от инфектираните папки, в която се съдържат криптирани файлове. Съобщението гласи, че личните ви файлове са „защитени“ чрез мощен криптиращ ключ. „Казва“ също, че може да изчакате да стане чудо и да се удвои сумата на откупа ИЛИ да възстановите данните си по лесния начин. Според съобщението за откуп, лесно може да си възвърнете файловете като платите откуп чрез Биткойн системата за разплащания. И все пак, не ви препоръчваме да се доверявате на думите на тези киберпрестъпници. Много малко вероятно е да положат усилия за възстановяване на файловете ви.

Как TeslaCrypt 3.0 се е промъкнал в компютъра ми?

Ако се чудите как тази троянска заплаха се е промъкнала в компютърната ви система, прочетете информацията, дадена по-долу:

 1. Вирусът TeslaCrypt 3.0 най-често се разпространява чрез зловредни имейли, така че се пазете от имейли, които са изпратени от непознати податели. И по-специално, избягвайте прикачените файлове, които се съдържат в тези писма. Имайте предвид, че зловредните файлове обикновено са скрити и на пръв поглед може да изглеждат като съвсем безопасни файлове.
 2. Ако се заразите със зловреден софтуер, ТРЯБВА да се уверите, че сте изтрили вируса НАПЪЛНО, както и всички свързани с него компоненти. В противен случай, някои остатъци от зловредни приложения, например троянски кон може да продължат да събират информация за компютъра ви и по-късно да изтеглят такива заплахи като TeslaCrypt 3.0. По данните, с които разполагаме един от троянски коне, който може да инсталира TeslaCrypt се нарича Miuref.B Trojan.
 3. Избягвайте предложения за обновяване на софтуера ви, ако достигат до вас като изскачащи реклами или се отварят в нов раздел. Имайте предвид, че злонамерените програми може да бъдат групирани с лъжливи софтуерни ъпдейти, така че внимавайте и не се подвеждайте от такива измамни трикове. Изтегляйте обновленията за софтуера си само от надеждни източници, например от официалната уеб страница на продукта.

За да премахнете TeslaCrypt 3.0, открийте и изтрийте всички файлове на вируса. Ако не знаете как да го направите, моля прочетете упътването за премахване на TeslaCrypt 3.0, което е дадено на страница 2.

Когато става дума за рансъмуер вируси, препоръчваме ви да изберете опция за автоматично премахване, защото си имате работа с подъл и опасен вирус, който може да причини много вреди на компютъра ви. Препоръчваме ви да инсталирате някоя от следните програми: FortectIntego или Webroot SecureAnywhere AntiVirus и да сканирате компютъра си за зловредни файлове. Тези инструменти за премахване на зловреден софтуер могат да открият и да премахнат за постоянно всички зловредни файлове, които принадлежат на TeslaCrypt 3.0. И все пак, ако желаете да премахнете вируса ръчно, по-долу на страницата ще намерите инструкциите за ръчно премахване на рансъмуер вируса.

Как да декриптирам файловете си?

За съжаление, вирусът TeslaCrypt 3.0 е обновен и според наличните данни, почти е невъзможно да декриптирате заключените файлове. И все пак, може да възстановите личната си информация, в случай че имате резервно копие съхранявано на външен носител. Ако е така, първо премахнете рансъмуер вируса от компютъра си и тогава включете външното устройство и импортирайте файловете на компютъра си. Ако не сте направили резервни копия на файловете си, може да се окаже невъзможно да възстановите изгубената информация. И все пак, препоръчваме ви да опитате с някое от следните инструменти за декриптиране: Photorec, Kaspersky virus-fighting utilities или R-Studio.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на TeslaCrypt 3.0

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете TeslaCrypt 3.0, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с TeslaCrypt 3.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на TeslaCrypt 3.0 е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от TeslaCrypt 3.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици