The best malware removal software of 2017

Кои са най-добрите програми за премахване на зловреден софтуер на 2017?

Според изследователите кибер престъпленията са бързо нарастващa и постоянно променяща се част от престъпността, които определено имат голямо значение в наши дни. Въпреки че осведомеността на потребителите се е повишила, скоростта на еволюиране на зловредния софтуер също нараства по отношение на домашните потребители. Затова, за да намалят риска да станат жертва на атака на зловреден софтуер, потребителите не само трябва да следват практиките за безопасно сърфиране в мрежата, но също и непрекъснато да обновяват програмите си против зловреден софтуер. Ако не сте запознати с това понянятие, трябва да знаете, че за разлика от антивирусните, тази програма може да открива и премахва вируси, както и опасни виртуални паразити като адуер, браузър похитители и фалшиви системни инструменти. Казано накратко, това е софтуер, който разпознава по-голям набор от зловредни и потенциално нежелани програми.

Днес има голям избор от анти-малуер програми – някои от тях предлагат защита в реално време, докато други работят като скенери по заявка. Важно е да разберете, че никоя програма не може да прави всичко наведнъж; следователно, не е необичайно, че различните програми откриват различни екземпляри на зловреден или шпионски софтуер. В действителност, специалистите по компютърна сигурност съветват да използвате програма против злонамерен софтуер заедно с антивирусната си програма. Няма нужда да казваме, че всяка анти-малуер програма се различава от другите и предоставя различни функции, затова изборът ни може да се окаже труден. Нашият екип подготви списък с най-добрите програми за премахване на зловреден софтуер за 2017 и със сигурност трябва да му хвърлите един поглед, ако в момента ви трябва точно такъв инструмент. Ако имате нужда от по-задълбочен преглед на програмите, по-долу ще намерите линкове за това.

1. Malwarebytes 3.0

Malwarebytes е един от най-добре познатите и признати инструменти за премахване на малуер (зловреден софтуер). Известен по-рано като Malwarebytes Anti-Malware, софтуерът сега се подвизава с името Malwarebytes 3.0 и неговите създатели го представят като заместител на антивирусна програма. Не можем да отречем, че премиум версията на Malwarebytes е продукт от ново поколение, който предлага защита от зловреден софтуер, включително анти-рансъмуер, защита от експлоатационни инструменти, анти-малуер, а също и защита срещу зловредни интернет страници. Трябва да отбележим, че програмата забавя работата на компютъра, докато го сканира, но имайки предвид колко бързо се справя с проверката на всички системни директории и файлове, това не е толкова голям проблем. Премиум версията осигурява защита в реално време и защита от експлоатационни инструменти, ограничава достъпа до зловредни уеб страници и блокира рансъмуер атаки. Може да изпробвате Премиум версията за 14-дневен период или да закупите лиценз за нея на цена от 39,99 долара (валиден за една година). Научете повече за Malwarebytes 3.0.

Malwarebytes 3.0 antimalware

2. Plumbytes Anti-Malware

Plumbytes Anti-Malware е отлична програма за премахване на малуер за хора с по-малко технически познания, защото разполага с много лесен за използване потребителски интерфейс без стотици настройки, които на някои могат да се сторят объркващи. Освен това, благодарение на многопластовия алгоритъм на Plumbytes, програмата сканира компютъра доста бързо. За разлика от антивирусните програми, Plumbytes открива и премахва не само малуер, но също и шпионски софтуер (спайуер) и по този начин няма да ви се налага да страдате от проблеми причинени от вируси или потенциално нежелани програми. Plumbytes има много съвременни характеристики, например открива и премахва троянски коне, руткит и червеи; освен това винаги задава „защита от похищение“ (“anti-hijack” protection), за да подсигури браузърите ви и разбира се потребителските ви сесии. Казано накратко, Plumbytes осигурява широкообхватна защита срещу шпионски и зловреден софтуер и се счита за една от най-добрите програми от този вид. Лицензът на софтуера е с шест-месечен абонамент и струва 49.99 щатски долара. По-подробен преглед на Plumbytes…

Picture of Plumbytes

3. Webroot SecureAnywhere AntiVirus

Webroot SecureAnywhere Antivirus може да се нарече най-малката и най-бързата антивирусна програма, която притежава висока способност за разпознаване на малуер и изключително мощен скенер, който позволява проверка на системата ви само за 20 секунди. Webroot Antivirus има базирани на облак сървъри пълни с програмни дефиниции и програмата ги използва за проверка на намерените файлове на компютъра на потребителя за безопасност. Ако тази лека антивирусна програма засече непозната програма, тя бързо изпраща информация за нея към сървърите си и започва да я наблюдава дали извършва някакви съмнителни действия. Webroot AntiVirus предприема определени действия според информацията получена от сървъра. Освен това Webroot може да премахва зловреден и шпионски софтуер, както и да защити потребителските ви сесии с помощта на функцията защита от фишинг в реално време. И не на последно място, тя предпазва уеб камерата ви от шпиониращи вируси. Лицензът за Webroot SecureAnyWhere Antivirus струва 25.99 долара на година. Вижте цялата информация за Webroot AntiVirus тук.

Picture of Webroot AntiVirus

4. Zemana Anti-Malware

Zemana AntiMalware е нов, но много мощен софтуер за премахване на малуер, който може да направи проверка на компютъра ви за 5 минути. Безплатната версия на Zemana предлага по-малко функции от платената (премиум) – безплатната версия открива зловреден софтуер и го премахва, почиства уеб браузърите и се бори с руткит и буткит (bootkit – усъвършенствана версия на руткит), докато премиум версията предлага и защита в реално време, защитава компютъра от рансъмуер атаки, повишава защитата от zero-day malware (малуер, използващ уязвимости в компютърния софтуер) и предлага достъп до денонощна техническа поддръжка. Безспорно предимство на този инструмент за премахване на зловреден софтуер е и цената на премиум версията. Струва само 6.95 долара на година. Научете повече за Zemana AntiMalware тук.

Screenshot of Zemana scan

5. OSHI Defender

OSHI Defender няма толкова високи оценки като по-горните програми на тестовете, но покрива по-голяма част от тях. OSHI Defender осигурява безопасни онлайн разплащания, защитава личните данни и виртуалния живот на потребителя. Програмата предпазва компютъра от нашественици, малуер и опити за нарушение на поверителността ви. OSHI Defender, както и Webroot, има базирана на облак сканираща функция, което помага за по-бързото сканиране на компютъра. Препоръчително е да използвате тази програма в комбинация с антивирусна, защото въпреки, че може да премахва малуер, тя работи предимно като протектор на поверителността и може да не успее да засече много нови или много стари шпионски или зловредни заплахи. Лицензът на OSHI Defender е с шестмесечен абонамент и струва 39.99 долара. Прочетете повече за OSHI Defender…

OSHI Defender in action

БОНУС: Поправете системата, оптимизирайте я и премахнете зловредния софтуер с Reimage

Reimage е сравнително нов инструмент, който ние намираме за доста полезен. Той е първокласен инструмент за възстановяване на компютри, който проверява системата за хардуер, за проблеми със защитата и стабилността. Тази програма докладва за технически проблеми, които евентуално пречат на компютъра да работи с пълния си капацитет, след това открива и премахва зловреден софтуер като вируси, адуер, троянски коне, руткит, шпионски софтуер и червеи. Най-накрая Reimage осигурява на потребителя информация за стабилността на системата. Има и друга незаменима функция – използва компоненти от онлайн базата си с данни (която съдържа над 25 милиона файла), за да възстанови или замени липсващи файлове на Windows (Системни файлове/System Files, DLLs, Ключове на регистрите/Registry Keys и др.). Лицензът на Reimage за една година струва 69.95 долара. Повече информация за изключителните характеристики на Reimage ще намерите в статията за Reimage.

Reimage scan

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Малуер аналитик...

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни