Премахнете Unanalytics.com (Упътване за премахване) - Урок

Упътване за премахване на Unanalytics.com

Какво е Unanalytics.com?

Unanalytics – злонамерен сайт, който пренасочва потребителите си към потенциално опасни уеб страници

Вирусът Unanalytics.com

Unanalytics е потенциално опасен домейн, който НЕ ви съветваме да посещавате. Този пренасочващ уеб сайт е тясно свързан с адуер, който досажда на потребителите с подвеждащи реклами, докато сърфират в Интернет. В резултат на това може да се сблъскате с рекламите на MacKeeper, различни скамове за техническа поддръжка и други реклами, промотиращи потенциално нежелани програми (PUPs). Освен това, пренасочващият скам Unanalytics може да причини фалшиви известия, които се използват с цел да откраднат личната информация на потребителите като обещават изкушаващи награди, като iPhone X или слънчеви очила Ray-ban. Ако вирусът, свързан с тази дейност, вече е проникнал в системата без позволение, добре е да го спрете, преди да ви отведе на уеб страници, пълни със зловреден софтуер.

Кратък преглед на кибер заплахата
Наименование Unanalytics.com
Тип Адуер
Ниво на опасност Средно. Може да похищава уеб браузъри и да пренасочва към потенциално опасни уеб страници
Засегнати операционни системи Windows, Mac OS X
Целеви браузъри Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari и др.
Симптоми Пренасочване към съмнителни сайтове, повишено количество реклами, инсталиране на съмнителни разширения
За да изтриете Unanalytics, инсталирайте FortectIntego и стартирайте пълно системно сканиране

Ако не сте достатъчно внимателни, едва ли ще забележите, че това нежелано приложение е проникнало в компютъра ви. То може да е свързано с която и да потенциално нежелана програма, така че е добре да сте проверили всички програми преди да ги инсталирате в системата. Обикновено просто трябва да махнете отметките, които позволяват инсталирането на допълнителни компоненти, включително добавки и разширения за браузър.

След като попадне в системата, основният проблем, който вирусът предизвиква, е пренасочването. В случай че сте заразени, сесиите ви на сърфиране могат да бъдат прекъснати по всяко едно време с посещение на непознат сайт за пазаруване, сайт за техническа поддръжка или уеб страница, която твърди, че компютърът ви трябва да бъде почистен от вируси с помощта на съмнителни инструменти.

Вирусът Unanalytics се използва активно за промотиране на съмнителен софтуер, като например безполезни оптимизационни инструменти, антивирусни програми или инструменти за премахване зловреден софтуер. И все пак инсталирането им може да доведе до проникване на троянски кон. По този начин, вместо да изчистите компютъра си, по-вероятно е да го заразите с нещо.

Специалистите от NoVirus.uk съобщават, че онлайн активността на този скам се повишила значително през юни 2018 г. Това съмнително приложение е забелязано да промотира MacKeeper – заблуждаващо приложение, което уж почиства устройства с операционна система Mac, както и други фалшиви компютърни оптимизационни инструменти. Имайте предвид, че използването на подобен софтуер не е препоръчително, тъй като по-голяма част от тези програми заливат потребителите с фалшиви известия за грешки и след това започват да предлагат съответните платени версии на програмите. След като закупите лиценза, те или спират да показват преувеличените си известия, или премахват стотици записи от регистрите, които нямат нищо общо с подобряването функционалността на компютъра ви.

Според докладите, Unanalytics.com притеснява най-вече потребителите на Google Chrome. След похищението приложението се опитва или да отвори нов раздел на браузъра, или да зареди свой собствен домейн, вместо поискания. Също така, да добавим, че потребителите на Chrome често получават предупреждението “Deceptive site ahead/На път сте да посетите фалшив сайт”, който ги възпира да посетят потенциално опасна уеб страница. За тази цел браузърът ви винаги трябва да е актуализиран.

Последните данни от изследванията твърдят, че пренасочванията към страницата Unanalytics.com са предизвикани от разширението Better History Chrome. Тази добавка е била безопасна за използване, преди нейният автор да я продаде. От тогава тя се използва основно за извършване на съмнителни дейности.

Затова премахването на разширението Better History е първата стъпка към премахването на Unanalytics.com. За да спрат досадните действия в браузъра ви, трябва да изтриете съмнителните ленти с инструменти или добавки, които са били инсталирани без ваше съгласие.

Освен това, трябва да проверите системата и да деинсталирате всички компютърни оптимизационни инструменти, програми за сигурност и друг съмнителен софтуер. Може да използвате ръководството за ръчно премахване или да използвате по-лесното решение за премахване на Unanalytics.com – автоматично премахване с FortectIntego или предпочитан от вас софтуер.

Адуерът Unanalytics.comUnanalytics.com е домейн използван от адуерни програми за пренасочване към свързани сайтове и показване на съмнителни реклами.

Поддържаните от реклами програми обикновено се промъкват в компютъра без знанието на потребителя

Адуерът и останалите потенциално нежелани програми обикновено се разпространяват с помощта на безплатен софтуер. Създателите на безплатни програми се интересуват от получаването на доход, така че се съгласяват да включат допълнителни приложения при определена цена. Междувременно, авторите на адуера се интересуват от това той да попадне в колкото се може повече компютри, за да генерират и те някакъв приход.

Въпреки че тази схема изглежда съмнителна, тя е напълно легитимна. Затова е добре да научите практиките за безопасно инсталиране на безплатен софтуер:

 • Изтегляйте програмите само от легитимните уеб страници, което означава да забравите за торенти и други подобни сайтове за споделяне на файлове.
 • Четете Условията за ползване и всяка друга информация преди да инсталирате програмата.
 • Използвайте Разширени/потребителски настройки вместо Препоръчителни/Бързи.
 • Откажете инсталацията на всички приложения на трети лица, които са включени в същия софтуерен пакет.

Отървете се от пренасочващия скам Unanalytics.com

За да премахнете напълно Unanalytics, трябва да деинсталирате съмнителните разширения и програми и да нулирате всеки един от засегнатите браузъри. Даденото по-долу ръководство ще ви помогне да завършите задачата. И все пак, ако не се смятате за достатъчно опитен компютърен потребител, съветваме ви да изберете варианта с ръчното премахване като много по-надежден начин за оправяне на засегнатата компютърна система.

За автоматичното премахване на Unanalytics, използвайте някое от приложенията против зловреден софтуер, които са дадени по-долу. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате програмата, да я актуализирате и да направите пълно системно сканиране. Когато софтуерът ви за сигурност почисти устройството, съветваме ви да нулирате и настройките на всички браузъри, за да премахнете евентуални остатъци като проследяващи бисквитки и събрана информация за вас.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Unanalytics.com

Деинсталиране от Windows

За да деинсталирате вируса Unanalytics от Windows, следвайте дадените по-долу стъпки. Съветваме ви да премахнете всички непознати записи от Мениджъра на задачите (Task manager):

За да премахнете Unanalytics.com от устройства с Windows 10/8, следвайте дадените по-долу стъпки:

 1. Въведете Control Panel (Контролен панел) в полето за търсене на Windows и натиснете Enter или кликнете върху резултатите от търсенето.
 2. В Programs/Програми, изберете Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. От списъка открийте записите свързани с Unanalytics.com (или всякакви други инсталирани наскоро съмнителни програми).
 4. Кликнете с десния бутон на мишката върху приложението и изберете Uninstall/Деинсталиране.
 5. Ако се появи User Account Control/Управление на потребителски профили натиснете Yes/Да.
 6. Изчакайте да се финализира деинсталацията и натиснете OK. Деинсталиране от Windows

Ако използвате Windows 7/XP, използвайте следните инструкции:

 1. Кликнете върху старт менюто Windows Start > Control Panel/Контролен панел разположен в десния прозорец (ако използвате Windows XP, кликнете върху Add/Remove Programs/Добавяне/премахване на програма).
 2. В Контролния панел, изберете Programs/Програми > Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. Изберете нежеланото приложение като кликнете върху него веднъж.
 4. В горния край натиснете Uninstall/Change/Деинсталиране/Промяна.
 5. В прозореца за потвърждение, изберете Yes/Да.
 6. Натиснете OK след като процеса по премахване бъде финализиран.

Премахване на Unanalytics.com от Mac OS X система

За да унищожите адуера от операционна система Mac OS X, използвайте внимателно това ръководство:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Unanalytics.com или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изтриване на нежелани разширения от МS Edge:

 1. Натиснете Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете Разширения/Extensions.
 2. От списъка изберете разширението и кликнете върху иконата със зъбно колело.
 3. Кликнете върху Деинсталиране/Uninstall най-отдолу. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистете бисквитките и данните от сърфиране:

 1. Кликнете върху Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете  Поверителност и сигурност/Privacy & security.
 2. В раздела Изтриване на данните за сърфиране/Clear browsing data, натиснете бутона Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 3. Изберете всичко (с изключение на пароли, въпреки че може да искате да включите също и разрешителни за медии, ако е приложимо) и натиснете Изтриване/Clear. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Възстановете настройките за нов раздел и начална страница:

 1. Кликнете върху иконата на менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. След това намерете раздел При стартиране/On startup.
 3. Натиснете Деактивирай/Disable в случай че откриете съмнителен домейн.

 Ако горният метод не сработи, нулирайте настройките на MS Edge по следния начин:

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc, за да отворите Мениджъра на задачите/Task Manager.
 2. Натиснете стрелката Повече информация/More details в дъното на прозореца.
 3. Изберете раздел Информация/Details.
 4. Сега скролнете надолу и намерете всички записи, които съдържат Microsoft Edge в името си. Кликвате с десен бутон на всеки един от тях и избирате Край на задачата/End Task, за да прекъснете работата на MS Edge. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Ако този начин не успее да ви помогне, ще трябва да използвате разширения метод за нулиране настройките на Edge. Не забравяйте, че преди това трябва да архивирате данните си. 

 1. В компютъра си намерете следната папка: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Натиснете Ctrl + A на клавиатурата, за да изберете всички папки.
 3. Кликнете с десен бутон върху тях и изберете Изтриване/Delete Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge
 4. Сега кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Windows PowerShell (Admin).
 5. Когато се отвори новия прозорец, копирайте и поставете следната команда и след това натиснете Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Инструкции за базиран на Chromium Edge

Изтрийте разширенията от MS Edge (Chromium):

 1. Отворете Edge и изберете Настройки/Settings > Extensions/Разширения.
 2. Изтрийте нежеланите разширения като натиснете Премахване/Remove. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистване на кеша и данните за сайта:

 1. Отворете Меню/Menu и отидете в Настройки/Settings.
 2. Изберете Поверителност и услуги/Privacy and services.
 3. Под Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data, натиснете Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 4. Под Времеви диапазон/Time range, изберете През цялото време/All time.
 5. Изберете Почистване сега/Clear now. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на базиран на Chromium MS Edge:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. От лявата страна изберете Нулиране на настройките/Reset settings.
 3. Изберете Възстановяване на настройките до стойностите им по подразбиране/Restore settings to their default values.
 4. Потвърдете с Възстанови/Reset. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Следвайте тези стъпки, за да деинсталирате съмнителните разширения от Firefox, включително тези, които са отговорни за проблемите с браузъра ви:

Премахване на опасни разширения:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и кликнете върху Menu/Меню (три хоризонтални линии в горния десен ъгъл на прозореца).
 2. Изберете Add-ons/Добавки.
 3. Тук изберете плъгини, които са свързани с Unanalytics.com и натиснете Remove/Премахване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулирайте началната страница:

 1. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да се отвори менюто.
 2. Изберете Options/Опции.
 3. В опциите Home/начална страница, въведете предпочитан от вас сайт, който ще се отваря всеки път, когато отворите Mozilla Firefox.

Изчистете бисквитките и данните за уеб страницата:

 1. Натиснете Menu/Меню и изберете Options/Опции.
 2. Отидете в раздел Privacy & Security/Поверителност и сигурност.
 3. Скролнете надолу докато откриете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата.
 4. Натиснете Clear Data/Изчистване на данните…
 5. Изберете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата, както и Cached Web Content/Кеширано уеб съдържание и натиснете Clear/Изчистване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

В случай че Unanalytics.com не бъде премахнато след като сте изпълнили горните инструкции, нулирайте настройките на Mozilla Firefox:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и натиснете Menu/Меню.
 2. Отидете в Help/Помощ и след това изберете Troubleshooting Information/Информация за разрешаване на проблеми. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox
 3. В раздела Give Firefox a tune up/Настройки на Firefox кликнете върху Refresh Firefox…/Опресняване на Firefox…
 4. След като се появи изскачащия прозорец, потвърдете действието като натиснете Refresh Firefox/Опресняване на Firefox – това трябва да финализира премахването на Unanalytics.com. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Google Chrome

За да се справите с пренасочванията на Unanalytics.com в Chrome, направете следното:

Изтриване на зловредните разширения от Google Chrome:

 1. Отворете Google Chrome, кликнете върху Менюто/Menu (три вертикални точки в горния десен ъгъл) и изберете Още инструменти/More tools > /Разширения/Extensions.
 2. В новоотворения прозорец ще видите всички инсталирани разширения. Деинсталирайте всички съмнителни плъгини, които могат да имат връзка с Unanalytics.com като кликнете върху Премахване/Remove. Нулиране на настройките на Google Chrome

Изчистете кеш паметта и уеб данните от Chrome:

 1. Кликнете върху Меню/Menu и изберете и изберете Настройки/Settings.
 2. В раздела Поверителност и сигурност/Privacy and security, изберете Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data.
 3. Изберете История на сърфиране, бисквитки и други данни за сайта/Browsing history, Cookies and other site data, както и Кеширани изображения/Cached images и файлове/files.
 4. Натиснете Изтриване на данни/Clear data. Нулиране на настройките на Google Chrome

Промяна на началната страница:

 1. Кликнете върху менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. Потърсете съмнителен сайт като Unanalytics.com в раздела При стартиране/On startup.
 3. Кликнете върху Отваряне на специфична или няколко страници/Open a specific or set of pages и кликнете върху трите точки, за да се появи опцията Премахване/Remove.

Нулиране на настройките на Google Chrome:

Ако предните методи не са успели да ви помогнат, нулирайте настройките на Google Chrome, за да елиминирате всички компоненти на Unanalytics.com:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. В Настройки/Settings, скролвате надолу и кликвате върху Разширени/Advanced.
 3. Отново скролвате надолу и намирате раздела Нулиране и изчистване/ Reset and clean up.
 4. Сега натискате Възстановяване на настройките към първоначалното им състояние/Restore settings to their original defaults.
 5. Потвърдете с Нулиране на настройките/Reset settings за да финализирате премахването на Unanalytics.com. Нулиране на настройките на Google Chrome

Нулиране на настройките на Safari

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

 1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
 2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
 3. Изберете нежеланото приложение свързано с Unanalytics.com и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

 1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
 2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
 3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

 1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
 2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
 3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
 4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Unanalytics.com и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици