Какво е utcsvc.exe? Необходимо ли е да го премахна?

от Jake Doevan - -

Процесът utcsvc.exe в Мениджъра на задачите (Task Manager) може да крие компютърна инфекция

Utcsvc.exe е изпълним файл, който може да стартира различни програми на компютър с операционна система Windows. Файлът принадлежи на Microsoft corporation и може да бъде използван за някои системни процеси. И все пак, в повечето случаи, файлът се счита за потенциално опасен. 

Според информацията на VirusTotal 12 от основните 55 антивирусни програми засичат файла като зловреден. Междувременно Hybrid Analysis дават дори по-високи нива на засичане. Освен това Emisisoft са засекли повече от 100 файла свързани с utcsvc.exe, които са означени като ненадеждни.

Няма никакво съмнение, че файлът може да причини нежелани дейности в компютъра ви. Изглежда, че файлът може да бъде използван за разпространението на зловреден софтуер и троянски коне. В момента не е известно какви кибер заплахи може да пренася или изпълнява този файл. В общи линии процесът utcsvc.exe може да изпълнява следните задачи:

  • да изпълнява рансъмуер на компютъра;
  • да криптира или изтрива файлове;
  • да инсталира шпионски софтуер;
  • да краде лична информация като банкови данни, информация за кредитни карти, данни за вход (логване) или друга чувствителна информация;
  • да инсталира други зловредни програми;
  • да отваря задни врати (бекдор).

Затова, ако сте забелязали, че компютърът ви се държи странно, например показва системни предупреждения, залива браузъра с агресивни реклами или пък не може да отворите част от файловете си, добре е да отворите Мениджъра на задачите (Task Manager) и да претърсите работещите процеси. Ако видите utcsvc.exe, той може да е отговорен за всички тези дейности. 

И все пак, преди да премахнете utcsvc.exe, добре е да сканирате този изпълним файл с инструмент за сигурност, за да сте сигурни, че е наистина зловреден. Ако този файл не е опасен и го изтриете, може да нанесете щети на компютъра си, операционната си система и някои програми.  

Имайте предвид, че за да премахнете utcsvc.exe безопасно, трябва да използвате професионална програма за премахване на зловреден софтуер. Може да избирате между Reimage, Malwarebytes Malwarebytes или Malwarebytes Malwarebytes за тази задача.

Зловредният изпълним файл може да се разпространява като напълно безопасен 

Зловредният файл utcsvc.exe може да се разпространява като маскиран файл, програма или актуализация. Затова, в повечето случаи потребителите биват подведени да го инсталират по собствено желание. Този .exe файл може да се появи под формата на:

  • прикачен файл към имейл;
  • нелегална програма или файл (например филм, музика);
  • фалшива актуализация на софтуер;
  • фалшива антивирусна или друга програма.

Затова, ако наскоро сте отваряли прикачени файлове от спам имейл или сте изтеглили нелегално съдържание, добре е да се уверите, че освен тях, не сте инсталирали и зловреден софтуер. Като цяло, трябва да сте много внимателни онлайн и да не извършвате опасни дейности за да избегнете кибер атаки. 

Прекратете процеса utcsvc.exe

Преди да спрете или изтриете този изпълним файл и неговите операции, трябва да проверите дали наистина е зловреден. Ако сте 100% сигурни, че е опасен, не трябва да премахвате utcsvc.exe ръчно. Ако принадлежи на зловреден софтуер, може да е обвързан с множество компоненти, които трябва да бъдат премахнати всички заедно. 

Затова за премахването на utcsvc.exe, силно препоръчваме да се сдобиете с професионална антивирусна или програма против зловреден софтуер. Можем да ви уверим, че Reimage, Malwarebytes Malwarebytes или Plumbytes Anti-MalwareNorton Internet Security могат да почистят системата ефективно, така че определено може да опитате някой от тези инструменти. 

преценка – статус на файла:
изисква се диагностика
предложение: Ако компютъра Ви се вижда бавен или получавате нежелани реклами и пренасочвания към неизвестни сайтове, строго препоръчваме да го сканирате с програма против спайуер. Направете си безплатни тестове и проверете дали имате нежелани приложения, които могат да са причината за тези проблеми.
Възможно е да сме свързани с продукт, който препоръчваме на този сайт. Пълно оповестяване в нашето „Споразумение за ползване“ Чрез свалянето на всякакъв предоставен софтуер против спайуер, Вие се съгласявате с нашата декларация за поверителност и споразумение за ползване.
действай сега!
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с OS X
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не успеете да премахнете дадена инфекция с Reimage, изпратете запитване на екипа ни по поддръжка и дайте подробна информация за проблема.
Reimage е препоръчителен инструмент за сканиране на Вашата система за възможни заплахи и зловреден софтуер. Пробната версия на продукта ще намери зловредни приложения във Вашата система.
Повече информация за тази програма можете да намерите в Reimage отзив.
Медийни споменавания за Reimage
Допълнителен софтуер
Malwarebytes
Malwarebytes

За автора

Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions


Файлове
Софтуер
Сравни