Какво е utcsvc.exe? Необходимо ли е да го премахна?

от Jake Doevan - -

Процесът utcsvc.exe в Мениджъра на задачите (Task Manager) може да крие компютърна инфекция

Utcsvc.exe е изпълним файл, който може да стартира различни програми на компютър с операционна система Windows. Файлът принадлежи на Microsoft corporation и може да бъде използван за някои системни процеси. И все пак, в повечето случаи, файлът се счита за потенциално опасен. 

Според информацията на VirusTotal 12 от основните 55 антивирусни програми засичат файла като зловреден. Междувременно Hybrid Analysis дават дори по-високи нива на засичане. Освен това Emisisoft са засекли повече от 100 файла свързани с utcsvc.exe, които са означени като ненадеждни.

Няма никакво съмнение, че файлът може да причини нежелани дейности в компютъра ви. Изглежда, че файлът може да бъде използван за разпространението на зловреден софтуер и троянски коне. В момента не е известно какви кибер заплахи може да пренася или изпълнява този файл. В общи линии процесът utcsvc.exe може да изпълнява следните задачи:

  • да изпълнява рансъмуер на компютъра;
  • да криптира или изтрива файлове;
  • да инсталира шпионски софтуер;
  • да краде лична информация като банкови данни, информация за кредитни карти, данни за вход (логване) или друга чувствителна информация;
  • да инсталира други зловредни програми;
  • да отваря задни врати (бекдор).

Затова, ако сте забелязали, че компютърът ви се държи странно, например показва системни предупреждения, залива браузъра с агресивни реклами или пък не може да отворите част от файловете си, добре е да отворите Мениджъра на задачите (Task Manager) и да претърсите работещите процеси. Ако видите utcsvc.exe, той може да е отговорен за всички тези дейности. 

И все пак, преди да премахнете utcsvc.exe, добре е да сканирате този изпълним файл с инструмент за сигурност, за да сте сигурни, че е наистина зловреден. Ако този файл не е опасен и го изтриете, може да нанесете щети на компютъра си, операционната си система и някои програми.  

Имайте предвид, че за да премахнете utcsvc.exe безопасно, трябва да използвате професионална програма за премахване на зловреден софтуер. Може да избирате между Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus или Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus за тази задача.

Зловредният изпълним файл може да се разпространява като напълно безопасен 

Зловредният файл utcsvc.exe може да се разпространява като маскиран файл, програма или актуализация. Затова, в повечето случаи потребителите биват подведени да го инсталират по собствено желание. Този .exe файл може да се появи под формата на:

  • прикачен файл към имейл;
  • нелегална програма или файл (например филм, музика);
  • фалшива актуализация на софтуер;
  • фалшива антивирусна или друга програма.

Затова, ако наскоро сте отваряли прикачени файлове от спам имейл или сте изтеглили нелегално съдържание, добре е да се уверите, че освен тях, не сте инсталирали и зловреден софтуер. Като цяло, трябва да сте много внимателни онлайн и да не извършвате опасни дейности за да избегнете кибер атаки. 

Прекратете процеса utcsvc.exe

Преди да спрете или изтриете този изпълним файл и неговите операции, трябва да проверите дали наистина е зловреден. Ако сте 100% сигурни, че е опасен, не трябва да премахвате utcsvc.exe ръчно. Ако принадлежи на зловреден софтуер, може да е обвързан с множество компоненти, които трябва да бъдат премахнати всички заедно. 

Затова за премахването на utcsvc.exe, силно препоръчваме да се сдобиете с професионална антивирусна или програма против зловреден софтуер. Можем да ви уверим, че Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus или Malwarebytes Anti Malware могат да почистят системата ефективно, така че определено може да опитате някой от тези инструменти. 

преценка – статус на файла:
изисква се диагностика
предложение: Ако компютъра Ви се вижда бавен или получавате нежелани реклами и пренасочвания към неизвестни сайтове, строго препоръчваме да го сканирате с програма против спайуер. Направете си безплатни тестове и проверете дали имате нежелани приложения, които могат да са причината за тези проблеми.
Възможно е да сме свързани с продукт, който препоръчваме на този сайт. Пълно оповестяване в нашето „Споразумение за ползване“ Чрез свалянето на всякакъв предоставен софтуер против спайуер, Вие се съгласявате с нашата декларация за поверителност и споразумение за ползване.
действай сега!
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Problem diagnosis program Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с OS X
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не успеете да премахнете дадена инфекция с Reimage, изпратете запитване на екипа ни по поддръжка и дайте подробна информация за проблема.
Reimage е препоръчителен инструмент за сканиране на Вашата система за възможни заплахи и зловреден софтуер. Пробната версия на продукта ще намери зловредни приложения във Вашата система.
Повече информация за тази програма можете да намерите в Reimage отзив.
Медийни споменавания за Reimage

За автора

Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions


Файлове
Софтуер
Сравни