Степен на сериозност:  
  (19/100)

Премахнете Web companion (Упътване за премахване) - актуализирано Sep 2020

Web companion на Lavasoft — легитимен софтуер, който не е чак толкова полезен

Изображение на Web companion

Web companion е легитимно приложение, разработено от Lavasoft. Според своите създатели програмата добавя допълнителен слой защита като блокира потенциално нежелани програми като адуер или браузър похитители. Парадоксалното е, че сама по себе си Web companion е потенциално нежелана програма, тъй като обикновено се инсталира като се промъква заедно с друг безплатен софтуер. Този т.нар. инструмент за сигурност не е надежден за компютърните потребители, тъй като показва фалшиви положителни резултати и подвежда жертвите да смятат, че са заразени с опасни вируси. Освен това Web companion активно промотира платената си версия като единствен начин за справяне с проблемите, които е засякла. И все пак, специалистите по сигурност, Reddit общността и други уважавани страни считат, че не си заслужава да си давате парите за такъв съмнителен инструмент.

Наименование Web companion
Тип Системен инструмент
Известна като AdAware Web companion; Lavasoft Web companion
Разпространение Тази програма се разпространява с помощта на групиращата техника бандлинг
Симптоми
 • Показва голямо количество предупреждения за фалшиви вируси;
 • Подвежда потребителите да закупят премиум версията на софтуера;
 • Принуждава жертвите си да използват платените функции и допълнителни притурки.
Премахване Програма против зловреден софтуер, която незабавно да деинсталира Web companion заедно със Service WCAssistantService 
Възстановяване и оптимизация Може да върнете системата си в най-доброто и състояние след инфекция с потенциално нежелана програма с помощта на Reimage Reimage Cleaner Intego

Основният проблем свързан с този софтуер е методът, който използва за разпространение. Създателите на Web companion вече са потвърдили, че продуктът им се разпространява чрез популярния маркетингов метод, наречен бандлинг. Те ясно казват в раздела си с Често задавани въпроси, че приложението може да се появи без изрично позволение и да заработи в системата:

Web Companion най-често се разпространява заедно с друг софтуерен продукт, който вие или друг потребител е избрал да инсталира. Това е познато като  “разпространение на групиран софтуер” и е практика широко използвана от разработчиците на софтуер по цял свят, за да печелят, докато предоставят безплатен софтуер на своите потребители.

Докато едни потребители се питат що за адуер е Web companion, други директно го смятат за вирус. Специалистите по сигурност твърдят, че това не е правилният термин за този софтуер. Той се отнася към категорията на потенциално нежеланите програми, поради методите, които използва за навлизане в системата, а също и заради лицензираната му версия. И все пак, трябва да добавим, че действията на програмата могат да бъдат много досадни и да предизвикват проблеми, когато се опитате да деинсталирате този т.нар. инструмент за сигурност.   

След като бъде инсталиран, Web companion твърди, че предпазва от следните заплахи:

 • Фалшиви уеб страници;
 • Инвазивни реклами;
 • Проследяване на данни;
 • Фишинг скам.

Потребителите започват да получават известия за засечени от приложението заплахи веднага след приключване на първото сканиране. За съжаление тези предупреждения нямат краен срок, така че може да бъдете залети от непрестанни съобщения всеки път, когато използвате компютъра си. Това значително влошава сърфирането на потребителите, тъй като те изскачат непрекъснато. 

За съжаление, резултатите от сканирането за вирус и допълнителните реклами на вируса Web companion не са задължително достоверни. Създателите имат за цел да получат приходи и се опитват да подведат потребителите да смятат, че компютрите им са заразени, за да продължат да използват тази ненадеждна услуга. В някои случаи, потребителите дори могат да бъдат накарани да закупят премиум версията или да инсталират допълнителни инструменти за сигурност.  

Илюстрация на Web companionWeb companion често се описва като вирус, тъй като показва досадни изскачащи съобщения за наличие на вирус.

Точно затова ви препоръчваме да се сдобиете с надежден инструмент, който да гарантира сигурността на компютъра ви. Освен това, ако още се питате “Да премахна ли Web companion от системата?”, нашият отговор е “да, задължително.” Може да деинсталирате приложението от Windows 7, Windows 10 или друга операционна система Windows с помощта да подробното ръководство, дадено по-долу. 

Ръчното премахване на Web companion не отнема много време. И все пак, може да използвате някой от препоръчваните от нас инструменти, за да сте сигурни, че в системата няма остатъчни файлове. Имайте предвид, че подобни приложения могат да променят регистрите на компютъра и да правят допълнителни промени, за да се стартират с всяко пускане на системата. За да се справите с тези промени ви съветваме да използвате Reimage Reimage Cleaner Intego.

Потребителите продължават да откриват приложението инсталирано без тяхно съгласие. Как да избегнем това?

Отговорът на въпроса как Web companion се е инсталирал на компютъра ми никак не е сложен – този инструмент за сигурност се разпространява в софтуерни пакети с приложения на трети лица. С други думи, вие инсталирате софтуера по време на инсталацията на безплатни програми. Въпреки че тази техника на разпространение е напълно легитимна, потребителите може да не успеят да открият и откажат инсталацията  на програмите, които не искат да инсталират. В резултат на това, жертвите започват многобройни дискусии за неочакваната поява на този инструмент в Reddit, Quora, Microsoft и други подобни технически форуми.

Има, разбира се, няколко съвета за това как да избегнете инсталацията на допълнителни компоненти:

 1. Никога не се съгласявайте да инсталирате програми чрез Бързи или Препоръчителни настройки на инсталатора;
 2. Избирайте Потребителски или Разширени настройки и следвайте внимателно стъпките;
 3. Търсете предварително зададени отметки, които разрешават инсталацията на потенциално нежелани програми;
 4. Махнете отметките и направете пълно системно сканиране с професионална антивирусна програма.

Финализиране на деинсталацията

Как да деинсталирате Web companion от Windows

Ако вече сте изпробвали този инструмент за сигурност и го намирате за безполезен, препоръчваме ви да премахнете Lavasoft Web companion незабавно. Разполагате с две възможности – ръчно и автоматично премахване на това приложение. И все пак, както вече посочихме, приложението не е зловредно и не би трябвало да имате никакви проблеми с ръчното му премахване.

Въпреки това, обаче, както съветват от BedyNet.ru, а също и други специалисти, най-добрият начин да предпазите компютъра си от потенциално нежелани програми в бъдеще е да разполагате с надеждна антивирусна програма на компютъра си. Тя също ще деинсталира всички ненужни приложения, които са попаднали в системата ви чрез софтуерен бандлинг. 

В този случай, премахнете Web companion от Windows 10 и други версии като използвате предложените по-долу инструкции. Силно препоръчваме деинсталирането на всички съмнителни записи от системата, за да се предпазите от други компютърни проблеми в бъдеще. За да се предпазите от софтуерни пакети, не забравяйте да наблюдавате инсталацията на всеки софтуер, който сте изтеглили. За тази цел трябва да изберете Потребителски/Разширени инсталационни настройки. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате Reimage Reimage Cleaner Intego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Web companion
Отидете в Apps & Features (Приложения и функции)Изключете процеса
Отидете в Apps & Features (Приложения и функции)

Упътване за ръчно премахване на Web companion:

Премахване на Web companion от Windows системи

За да деинсталирате адуера Web Companion от Windows, следвайте тези стъпки:

 • Натиснете CTRL + SHIFT + ESC за да отворите Task Manager (Мениджъра на задачите)
 • Открийте Web Companion, кликнете върху него и изберете End task(Край на задачата) в долния десен ъгъл Shut down the process
 • Затворете Task Manager (Мениджъра на задачите)
 • Кликнете върху Start бутона и напишете Apps & Features
 • Намерете Web Companion и натиснете Uninstall (Деинсталирай)Go to Apps & Features
 • Потвърдете избора си като натиснете Uninstall/Деинсталирай и Yes, I'll take the chance/Да, ще се възползвам
 • Натиснете Close/Затвори и в браузъра ви ще изскочи нов раздел- затворете го. 

Ако използвате по-стара версия на Windows, изпълнете следните стъпки:

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Web companion и свързани програми
  Тук потърсете Web companion или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-web-companion.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Web companion

Your email address will not be published. Required fields are marked *