Chromium отзив

Chromium е проект за уеб браузър с отворен код, разработен от Google

Chromium е проект започнат през 2008. Този отворен програмен код позволява на програмистите да създават различни уеб браузъри. И все пак проектът е започнат, за да създаде небезизвестния уеб браузър Google Chrome. В момента разработчиците могат да променят и усъвършенстват този код, за да създават нови инструменти за сърфиране в мрежата, които предлагат подобрени функционалности на потребителите. 

Уеб браузърът Chromium е безопасен за използване, колкото е и Google Chrome. И все пак, както  много други проекти с отворен код, и този може да бъде използван за съмнителни цели. Затова е важно да знаете как да разпознавате легитимните и потенциално опасните уеб браузъри. 

Поради сходството в имената много компютърни потребители все още не могат да разберат какво е Chromium и как се различава от Google Chrome. Затова в тази статия ще обясним основните разлики между тези два продукта и ще ви покажем как да разпознавате зловредните от легитимните Chromium браузъри.

Chromium срещу Chrome: разнищване на определенията

Дефиницията за Chromium на официалната уеб страница определя основното му различие от Google Chrome – това не е браузър:

Chromium е браузър проект с отворен програмен код, който има за цел да изгради по-сигурен, по-бърз и по-стабилен начин за всички потребители да „изживеят“ мрежата.

Както споменахме в началото, проектът Chromium Google е базовия код за изграждане на Google Chrome – уеб браузър, който широко се използва по цял свят. Следователно Chromium е програмен код, докато Chrome е краен продукт.

По-долу в таблицата е обърнато внимание на основните разлики между тях по отношение на функционалност, дизайн и други характеристики: 

Google Chrome Chromium
Многоцветно лого Синьо лого
Управлява се от създателите на Chrome  Променя се от дистрибуторите
Обновява се автоматично от Chrome Обновленията зависят от разработчика
Новите версии се изпитват внимателно Дистрибуторите могат да избират задълбочеността на изпитване на новите версии 
Сендбоксингът (Security Sandbox) е активен по подразбиране Сендбоксингът (Sandbox) зависи от разработчика
Докладването за сривове е активно по подразбиране Докладването за сривове не е налично
Функция за следене на използването  Няма налична функция за потребителски показатели
Поддържа допълнителни видео формати  

И все пак програмистите са се възползвали от отворения код и създават няколко инструмента за сърфиране. Браузърът Chromium обикновено споделя същите функции, които са описани в дясната част на таблицата. И все пак различните програми могат да разполагат с уникални функции и характеристики, добавени от техните разработчици. 

Независимо че Google Chrome и Chromium работят почти по един и същ начин, Chrome все пак се счита за за по-удобен и ефективен. Единственото предимство на Google Chromium е възможността да се персонализира според съответните нужди. И все пак, трябва да сте наясно с какво се захващате. 

Избор на уеб браузър Chromium: най-добрите варианти на пазара

Както вече споменахме, Chromium е пуснат с намерението да помогне на потребителите да добавят допълнителни функции към добре познатия браузър. Има много легитимни браузъри, които са базирани на Chromium, с различни функции, с различни нива на сигурност и поверителност, както и с различен дизайн. Едни от най-известните са Vivaldi, Comodo Dragon и Epic. 

Vivaldi има за цел да припомни липсващи функции на Opera

Image of Vivaldi web browser

Vivaldi е един от най-новите браузъри, базирани на Chromium, който е представен от Vivaldi Technologies. Компанията е основана от бивш изпълнителен директор и съосновател на  Opera Software, така че разработчикът изобщо не е новак. Целта на Vivaldi е да възвърне по-голяма част от функциите на Opera, които са били премахнати при последните и актуализации.

Най-отличната черта на този Chromium уеб браузър е броят на темите и режимите, които се предлагат на потребителите. Те могат да променят цвета на фона, началната страница, лентата за адреса,, разположението на разделите и много други възможности. Vivaldi позволява „stacking/стакинг“ (подреждане на прозорците един върху друг) и „tiling/тайлинг“ (подреждане на прозорците без застъпване) на разделите, добавяне на бележки към отметките и инсталиране на разширения, разработени за Google Chrome.

Основни функции:

 • Автоматична промяна на цвета 
 • Потребителски теми с предварително планиране
 • Стакинг и тайлинг на раздели
 • Блокер на съдържание, цветни филтри, CSS дебъгър
 • Потребителски бързи клавишни комбинации
 • Бързи команди
 • други.

Браузърът Epic предлага подобрена защита на поверителността

Image of Epic Privacy web browser

Основната функция на браузъра Epic е поверителността. Разработен от Hidden Reflex, този Chromium уеб браузър твърди, че може да помогне на потребителите да подобрят онлайн сигурността си, така че да забравят нуждата да браузват спокойно само когато са в режим инкогнито или с помощта на VPN.

Основният метод, на който разчита Epic, е премахването на цялата информация за сърфирането веднага след като е изключен. Като се има предвид, че не съхранява следната информация, някои потребители могат сериозно да се замислят дали да не изберат този базиран на  Chromium уеб браузър:

 • бисквитки
 • кеш
 • история

Освен това Epic е известен и с това, че разчита на SLL връзки, блокиране на проследяващи скриптове и дори криптиране на данните ви, за да скрие местоположението ви или да ви помогне да получите достъп до блокирани уеб страници. За съжаление, този Chromium браузър не е съвместим с мениджъри на пароли и може да не отваря определени уеб страници. Добрата новина е, че е съвместим както с Windows, така и с Mac OS X.

Comodo Dragon осигурява възможности за безопасно сърфиране

Image of Comodo Dragon web browser

Друг разработчик на софтуер, който използва кода Chromium за да създаде свой собствен браузър е Comodo Group. Те вече са известни от години със своя софтуер за сигурност, IT платформи за управление и подобни решения.

Според тях основната причина потребителите да изберат браузъра Comodo Dragon е сигурността. Освен това те обещават най-бързата търсачка и изключително лесен за ползване потребителски интерфейс. За съжаление в момента този Chromium браузър е съвместим единствено с Windows.

Как този Chromium браузър подобрява потребителската сигурност онлайн? Най-важното е, че при него не е активирано потребителското проследяване на Chrome, предположенията за търсене и други съмнителни функции, които активно се използват от известната търсачка. Освен това той разчита на SSL сертификата на уеб страниците за определяне на тяхната надеждност. Потребителският интерфейс е много подобен на този браузър, така че няма да се чувствате изгубени след като го изтеглите. 

Image of Chromium browsers

Зловреден софтуер Chromium: когато отвореният програмен код се използва за зловредни цели

Компютърните потребители, които търсят нов инструмент за сърфиране в мрежата, често се сблъскват с въпроса дали Chromium е безопасен и дали трябва да го използват. По-рано споменатите три уеб браузъра, базирани на Chromium, са абсолютно легитимни. Въпреки че списъкът с подобни, но по-малко известни програми може да бъде продължен. 

И все пак, докато някои разработчици бързат да създават уеб браузъри, пълни с подобни функции, други вече са се възползвали от възможността да използват отворения код за създаването на фалшиви търсачки. Специалистите по сигурност вече забелязват нова тенденция – появата на злонамерени  Chromium браузъри, например. вируса Chromium.

За съжаление много потребители нямат никаква представа, че си имат работа с потенциално нежелани програми, които се представят за легитимни и безопасни за ползване браузъри базирани на Chromium. И все пак, добре е да запомните тези имена и да ги избягвате, когато ги срещнете в Интернет:

Всяка една от тези програми може да изложи поверителността и сигурността ви на опасност. Освен това те могат да извършат нежелани промени в системата, да причинят сривове докато сърфирате в мрежата или различни други проблеми. Затова премахването на фалшивия Chromium браузър е силно препоръчително. За щастие тези фалшиви инструменти могат да бъдат премахнати както ръчно, така и автоматично. 

Идентифициране на зловредни Chromium браузъри

По-голяма част от фалшивите уеб браузъри Chromium се промотират като инструменти, които помагат на потребителите да подобрят сърфирането си, осигуряват най-точните резултати от търсене или защитават тяхната поверителност. Обикновено създателите на тези програми твърдят, че са свързани с Google или официалния проект Chromium като използват техни отличителни инициали, дизайн и подобни детайли. 

Анализаторите на различните версии на вируса Chromium разкриват, че те действат като потенциално нежелани програми, а не като полезни такива. Основните недостатъци на подобни програми са: 

 1. Разпространяват се чрез софтуерни пакети (бандлинг). Обикновено фалшивите браузъри Chromium се промотират чрез пакети с безплатен софтуер или шеъруер. Ето защо неправилното инсталиране на безплатни програми може да доведе и до инсталирането на нежелан браузър. Това може да стане, ако инсталирате софтуер като използвате Бързи/Препоръчителни настройки, които не показват открито допълнителните компоненти.
 2. Проследяване на данни. Фалшивият Chromium браузър обикновено проследява онлайн действията на потребителя. Той събира заявки за търсене, история на сърфиране, IP адрес, местоположение и други подобни не-лични детайли. Обърнете внимание, че винаги съществува вероятност да откраднат и чувствителна информация, включително данни за вход, пароли или информация за кредитни карти. 
 3. Показване на агресивни реклами. Тези фалшиви браузъри могат да показват и повишено количество реклами. Дейностите по проследяване на информацията позволява изграждане на профил на потребителя и предоставянето на целеви реклами, на които е по-вероятно потребителят да кликне. 

  Повишеното количество на рекламите намалява удовлетвореността от сърфиране. Те могат да покриват нужното ви съдържание или целия екран на браузъра, нямат активен бутон за затваряне (X) и пренасочват към търговски уеб страници. И все пак някои от тези реклами може да включват зловредно съдържание или да пренасочват към скам или фишинг уеб страници.

Ако сте се сблъскали с някои от тези негативни последици, много вероятно е да сте станали жертва на злонамерен Chrome браузър. Наличието на такава програма в системата може допълнително да доведе до финансова загуба или кражба на самоличност. Затова е много важно да премахнете браузъра Chromium незабавно.

Какво не трябва да забравяте, когато избирате Chromium браузър

За да не станете жертва на злонамерен софтуер Chromium, трябва да сте много внимателни, когато избирате уеб браузър, базиран на Chromium. За тази цел добре е да спазвате тези простички съвети за сигурност:

 • Проверявайте информацията за разработчиците. Добре е да потърсите техни по-стари проекти и да прочетете потребителски мнения за уеб браузъра Chromium, който се каните да инсталирате.
 • Прочетете коментари и мнения онлайн. Преди да инсталирате браузъра Chromium, прочетете не само коментари и мнения на уеб страницата на разработчиците (те може да не са истински), а потърсете мнения по форуми или блогове. Освен това опитайте се да намерите и коментари на специалисти.
 • Изтегляйте базираният на Chromium браузър единствено от уеб страницата на издателя. Имайте предвид, че в страниците на трети лица може да се съдържат зловредни версии на програмата. Така лесно може да инсталирате вируса  Chromium вместо легитимния инструмент.
 • Ако забележите съмнителни действия, деинсталирайте Chromium незабавно. Ако забележите повишено количество на рекламите, пренасочвания към съмнителни уеб страници, промотиране на съмнителен софтуер, трябва да премахнете Chromium колкото се може по-скоро, за да защитите компютъра и поверителността си.
Специално предложение
За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Файлове
Софтуер
Сравни