Преглед на Wikibuy: легитимна добавка за браузър, която ви помага да пестите пари

Wikibuy е безплатно браузър-разширение за Google Chrome, което действа като браузър помощник. Той помага на потребителите да спестят пари като им предоставя ценови сравнения, най-добрите сделки за пазаруване и ваучери за отстъпка. Това разширение е доста обсъждано от онлайн обществото, поради многото на брой фалшиви помощници за пазаруване, евентуалните проблеми свързани с поверителността и надеждността на разработчика.  

Преди да започнем ревюто на Wikibuy, ви уверяваме, че това е напълно легитимна и безопасна за използване програма. Както и останалите браузър-разширения и програми, тази добавка също има своите предимства и недостатъци, които ще обсъдим по-надолу в статията.

Screenshot of Wikibuy homepage

След като изтеглите браузър-разширението Wikibuy, от вас се иска да създадете икона. Може да го направите като въведете данните си във формуляра или като използвате вашия Facebook или Google профил. След като това бъде изпълнено, потребителят може да се възползва от функциите на добавката:

  • Спестявате пари – разширението Wikibuy показва продавачите, които предлагат стоката, която търсите и сравнява цените. Така вие може да изберете най-ниската цена на този продукт.
  • Wikibuy Checkouts – разширението за Chrome предлага да ускори процеса на пазаруване, ако използвате неговата система за разплащания, която позволява да пропуснете попълването на формулярите за финализиране на поръчката и скрива данните ви за плащане от продавача.
  • Проследяване на поръчката – осигурява услуга за проследяване на пратката, така че да да виждате къде се намира пратката ви и кога се очаква да ви бъде доставена.
  • Гаранция за връщане на пари – ако поръчката ви се изгуби, може да получите възстановяване на платената сума. Wikibuy гарантира връщане на 100% от платената от вас сума.
  • Награди за лоялност – потребителите получават точки за често пазаруване чрез използване на приложението, които могат да бъдат превърнати в реални отстъпки.

Изглежда, че легитимното приложение Wikibuy подобрява процеса на онлайн пазаруване. И все пак, това все още е нов продукт и компанията се опитва да спечели доверие и репутация. Въпреки че приложението има около 1 милион потребители, не всички от тях са доволни и избират да деинсталират Wikibuy и правят свои собствени проучвания.

И все пак, ако се сблъскате с трудности при премахването на Wikibuy, отидете в края на статията и вижте даденото там ръководство.  

Теория за скама Wikibuy и други негативни коментари

Въпреки всички предимства и положителни коментари за приложението, има също и отрицателни мнения. Сред най-големите недостатъци е непредоставянето на реално най-ниската цена на даден продукт, получаване на комисионна от всяка потребителска покупка, дълго време за доставка на пратката и проследяване на информацията.  

Потребителите често питат дали Wikibuy е скам. В наши дни има много добавки и браузър-разширения, които претендират да са легитимни. Обаче се оказва, че събират лична информация за потребителите като данни за кредитни карти например. И все пак точно тази добавка е легитимна и не краде никакви данни за самоличност. 

Ако сами си направите предварително проучване, това може да ви спести пари

Потребители твърдят, че Wikibuy не винаги показва най-ниската възможна цена. Въпреки факта, че обикновено показва по-ниска цена от Amazon, ако сами се разровите в мрежата е възможно да намерите продукта в други онлайн магазини, където цената е по-ниска. 

И все пак специалистите от viruset.no предупреждават, че прекалено ниската цена може да е знак за нещо съмнително. Преди да закупите стоката, проверете добре информацията за онлайн магазина и прочетете коментари на потребители. Има вероятност да се озовете на фишинг сайт.

Разработчиците могат да получат комисионна от покупката на потребителя

Потребителите предполагат, че добавката Wikibuy не показва наистина най-ниската възможна цена, поради факта, че получава евентуална комисионна. Получаването на приходи по такъв начин е обичайна бизнес практика. Добавката е безплатна и разработчиците и търсят начини, за да спечелят от нея.  

И все пак, непоказването на възможно най-ниската цена не е особено честно. Потребителите могат да решат, че самата добавка не е много надеждна и сигурна.

По-дълго време за доставка

По онлайн форумите потребители споделят, че доставката на продукти, закупени чрез Wikibuy отнема по-дълго време в сравнение например, ако продуктите са закупени направо от Amazon или eBay. Хората съобщават, че вместо 2 дни, доставката може да отнеме до 4 дни и дори седмица.

Проследяване и споделяне на информация

И най-накрая, проследяването и споделянето на информация е друг проблем, който разубеждава потребителите да инсталират Wikibuy. Разработчиците предоставят подробна Декларация за поверителност, която информира за проследяването на лична и не-лична информация. Това е необходимо за предоставянето на реклами и осъществяването на покупки. 

Притеснителният факт е, че цялата събрана информация може да бъде споделяна със свързани лица. Затова може да видите реклами на трети лица, базирани на вашите кликове, закупени продукти или заявки за търсене. 

The picture of Wikibuy

Съвместимост с други браузър освен Google Chrome 

За съжаление не съществуват версии на Wikibuy за Firefox, Safari или Internet Explorer. Ако се опитате да отворите официалната уеб страница с някой от тези браузъри, ще ви бъде поискано да въведете имейл адреса си в страница за регистрация.  

Затова няма да успеете инсталирате никакво браузър-разширение и да се възползвате от неговите функции, когато пазарувате онлайн. Винаги, обаче, може да преминете към Google Chrome, да инсталирате тази добавка и да получите най-добрата цена.

Предупреждение: ако откриете добавки или приложения, които твърдят, че са съвместими с други уеб браузъри или предлагат да изтеглите мобилно приложение, много вероятно е да са фалшиви. Трябва да проверите уеб страницата на разработчика (www.wikibuy.com) преди да изтеглите приложението от неизвестен магазин за приложения.

И все пак, ако се подведете и инсталирате съмнителна добавка или приложение, сканирайте системата с надежден антивирусен софтуер, като FortectIntego, за да премахнете Wikibuy автоматично.

Инсталация на помощника за пазаруване

Image of Wikibuy installation

Приложението Wikibuy може да намерите в уеб магазина на Chrome, както и на официалната уеб страница – wikibuy.com. Така потребителите могат да го изтеглят сами без никакви затруднения. Самото разширение иска едно единствено разрешение – да прави промени в посещаваните от вас уеб страници. Това действие е необходимо за да се показват предложенията за пазаруване или ценовите сравнения в посещаваните онлайн магазини. 

Възможно е обаче да намерите Wikibuy и в пакети с безплатен софтуер. Софтуерният бандлинг е легитимна маркетингова стратегия. Въпреки това трябва да сте внимателни, когато инсталирате програми и винаги да проверявате за допълнителни приложения, които не бихте искали да инсталирате. 

Случайното инсталиране разширението Wikibuy за Chrome не трябва да се счита за проникване на вирус. Както вече споменахме, безопасно е да използвате приложения, които не могат да причинят щети на компютъра ви.  

Разработчиците са създали и версия Wikibuy iOS, която може да намерите в iTunes. Обаче все още няма версия на приложението за Android.

Освен това кибер престъпниците биха могли да използват името на приложението и да създадат фалшиви версии. Затова може да откриете фалшиви версии на Wiki Buy не само за Chrome, но също и за Safari, Mozilla Firefox или други уеб браузъри, както и за операционна система Android.

Обикновено фалшивите разширения могат да се намерят в магазини за приложения на трети лица. Затова трябва да ги избягвате, тъй като могат да поемат контрол върху браузъра ви и да причинят различни проблеми, както и такива с поверителността. 

Деинсталирайте Wikibuy от Google Chrome

Ако искате да премахнете Wikibuy от браузъра си, може да направите това много лесно:

  1. Отворете Google Chrome.
  2. Кликнете върху Settings/Настройки.
  3. Отидете на More tools/Още инструменти -> Extensions/Разширения.
  4. Намерете Wikibuy и натиснете иконата с кошче за боклук от дясно (Trash).
  5. В появилия се изскачащ прозорец натиснете опцията Remove/Премахване и това е всичко – разширението е премахнато успешно.

И все пак, ако сте инсталирали фалшива версия на помощника за пазаруване, добре е да се погрижите за сигурността на компютъра си. Съветваме ви да използвате програма против зловреден софтуер като FortectIntego, за да премахнете фалшивото Wikibuy приложение. Системното сканиране със софтуер за сигурност ще изчисти компютъра ви само за няколко минути.

Специално предложение
За автора
Alice Woods
Alice Woods

Обучава потребителите как да се предпазват от компютърни вируси...

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Файлове
Софтуер
Сравни