Степен на сериозност:  
  (98/100)

Премахни AES-NI вирус (Jan 2021 актуализация) - Стъпки за декриптиране

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Колко точно мощна е кибер заплахата AES-NI?

Наред другите подобни криптиращи инфекции и вирусът AES-NI заслужава да бъде споменат. За разлика от други начинаещи такива, този рансъмуер не изостава зад други вируси, които изнудват потребители да инфектират приятелите си, за да си възвърнат данните . За щастие този малуер не прилага подобна техника, но не трябва да бъде подценяван. В този случай рансъмуерът оправдава името си. Използвайки AES-256 алгоритъм, успява да инфектира .doc, .jpg, .mp4 и други важни файлове, криптирайки ги, след което прикачайки файловата екстензия .aes256 . Дори и ситуацията да изглежда отчайваща, има решение. Първо трябва да премахнете AES-NI. За тази цел можете да използвате ReimageIntego. Това е анти-спайуерно приложение, разработено за борба с виртуални инфекции.

Ако не сте запознати с типовете криптиране е достатъчно да знаете, че AES е симетрична техника за кодиране, а RSA – асиметрична. Последната може да използва 128 или 256-битов цикъл от шифъри, за да криптира файлове. Обикновено 256-битовият алгоритъм включва дълги цикли и по-сложно шифриране от 128-битовия. Като резултат първият генерира по-изпипан ключ за криптиране, който теоритично е неразбиваем. Но това не означава, че трябва да се отчайвате и да скърбите по загубените файлове. Може да се изкушите да се свържете с измамниците. За тази цел те са предоставили следните имейл адреси: aes-ni@protonmail.com и aes-ni@tuta.io. Дори и откупът да не изглежда голям, имайте предвид, че си имате работа с кибер престъпници. Те не са задължени да Ви дадат ключа дори и след плащането на исканата сума. Подобно предположение може да се подкрепи с историята на CryptoWall . Затова е неразумно да таите надежди, че измамниците имат съвест. Вместо това направете премахването на AES-NI свой приоритет.

AES-NI ransomware targets your personal data

Методи на разпространение на малуера

Вирусът навлезе във виртуалната среда сравнително скоро и се подозира, че използва популярните методи за дистрибуция. По-конкретно – AES-NI малуерът може да дебне от спам съобщения. Въпреки че измамните техники са обсъждани вече (особено тенденцията хакерите да прикриват вирусите зад фалшиви отчети за данъци или файтури), редица потребители все още се хващат на тези номера. В допълние трябва да внимавате, ако получите фалшиво писмо от Office of Personnel Management (OPM). Рансъмуерът Locky е използвал името на тази институция, така че и други измамници могат да прихванат този навик. Имейлите, носещи опасни приставки, съдържат редица правописни и граматически грешки. Те са лесно забележими, когато имитират официални институции. Липсата на слециални номера и ПИН кодове също може да Ви помогне да ги различите . В допълнение внимавайте за троянци, преносители на крипто-малуер. Приложенията за сигурност служат за защита против тях.

Как да се справим с вируса AES-NI

Когато забележите, че файловете Ви са били криптирани, не отлагайте премахването на AES-NI. Използвайте ReimageIntego или Malwarebytes, за дапремахнете виртуалната заплаха изцяло. Имайте предвид, че нито един начин за премахване на софтуера не декодира файловете. Поради тази причина може да се нуждаете от алтернативен инструмент или бекъп. Последната версия на Windows автоматично редовно бекъпва всичките Ви файлове. Въпреки това е необходимо да нагласите настройките за това ръчно. Подобно действие може да се наложи предвид нарастването на рансъмуерните заплахи . Дори да нямате допълнителни копия, следващите предложения могат да са Ви от полза. Уверете се, че сте премахнали вируса AES-NI и чак след това продължете със следващите стъпки.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на AES-NI вируси:

Премахнете AES-NI, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете AES-NI

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на AES-NI.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете AES-NI, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с AES-NI. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на AES-NI е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете AES-NI от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от AES-NI, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Решение с Data Recovery Pro

В случай че нямате бекъп копия, опитайте това приложение за възстановяване на данните. То е практична апликация, когато не можете да намерите липсващи файлове.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса AES-NI;
 • Възстановете ги.

Ползите на ShadowExplorer

Рядко криптиращите заплахи изтриват shadow volume копията. В тази връзка има малко информация дали AES-NI ги изтрива. Програмата пресъздава повредените файлове според шаблоните на shadow volume копията.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от AES-NI и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-aes-ni-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за AES-NI ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *