Как да премахнем адуер?

от Оливия Морели - - Обновено | Тип: Адуер (Рекламен софтуер)

Адуерът (известен още като програма поддържана от реклами или рекламен софтуер) е софтуер, който се използва за рекламиране. След като бъде инсталиран в системата ви, той започва да генерира промоционално съдържание, включително изскачащи прозорци, реклами в банери, текстови линкове и други подобни реклами, които имат за цел да популяризират уеб страниците на трети лица. 

Адуерът обикновено се използва за рекламиране на свързани лица и генериране на доход за създателите си. И все пак, когато се „закачи“ към браузъра, този софтуер може да събира и не-лична информация за активността на потребителите в интернет. Събраните данни се използват за обща статистика като например кои уеб страници потребителите посещават най-често, какви реклами отварят и какви данни въвеждат.

Обърнете внимание, че адуерът обикновено се разделя на две категории – потенциално нежелан и легитимен. Нелегалните рекламни програми са много опасни, защото могат да започнат да събират чувствителна информация. В този случай, потребителят неволно им разкрива такива детайли като въведени данни, имейл адреси, IP адрес на компютъра, неговото местоположение и друга подобна информация. 

Как да премахнем адуер?

Какво е обичайното поведение на адуера в системата

Когато адуер проникне в системата ви, той обикновено инсталира своите файлове и започва да действа на заден план. Също така, той започва извършването на някои от следните дейности:

  • Показване на изскачащи реклами, банери и текстови линкове. Това съдържание има за цел да промотира свързани лица, които искат да увеличат популярността си. 
  • Предизвиква пренасочване към свързани уеб страници на всеки един от браузърите. Тази дейност се инициира с цел увеличаване на трафика към тези уеб страници.
  • Инсталиране на допълнителни компоненти без съгласието на потребителя. Обикновено, адуер програмите промотират свързани с тях рекламни ленти с инструменти, друг адуер и нежелан софтуер на трети лица. 
  • Проследяват активността на потребителите в Интернет и събират информация за техните интереси, най-често разглеждани страници, въведени данни и др. След като бъде събрана, цялата информация се изпраща към отдалечен сървър. 
  • Забавя цялостната работа на системата. Някои адуер паразити са зле програмирани и могат да причиняват забавяне на работата на системата и цялостна нестабилност на компютъра. 
  • Обновяват се чрез Интернет без да уведомят потребителя за инсталирането на допълнителни файлове.
  • Не осигуряват пълна функция за деинсталиране, за да се предпазят от отстраняване от системата. Може също така да забележите, че след като сте премахнали адуера от компютъра си, той се появява отново след като сте рестартирали системата. Това също е една от характеристиките на програмите от адуерен тип.

Как да премахнем адуер?

Най-използвани техники на разпространение

Адуерът не се разпространява като обикновен вирус. Тези програми не използват троянски коне и подобни зловредни компоненти, когато се опитват да проникнат в системата. Вместо това, те разчитат на три основни техники на разпространение:

Подвеждаща официална уеб страница. По-голяма част от адуерните програми имат своя официална уеб страница, на която са представени като полезни инструменти, например или добавки за браузър, полезни помощници за пазаруване или плъгини за забавни игри. Ако повярвате, че подобно приложение може да ви помогне да спестите пари, може да се сдобиете с адуер на компютъра си. Затова винаги е препоръчително да потърсите по-подробна информация в интернет за програмата, която сте на път да изтеглите.

Бандлинг. Има много безплатни програми (т.нар. фриуер и шеъруер), които са групирани с рекламен софтуер (адуер). Ако пропуснете да следите инсталационния процес, може да се сдобиете с нежелана добавка за браузър, разширение, плъгин, лента с инструменти или друг подобен адуер. Деинсталирането на основното приложение няма да ви помогне да се отървете и от свързания с него адуер. Този метод на разпространение се използва често за промотиране на адуер и подобни паразити като браузър-похитители. За да се предпазите, винаги избирайте или Потребителски или Разширени настройки на инсталация на безплатния софтуер.

Фалшиви изскачащи реклами. Кликването върху подвеждащи изскачащи реклами може също да бъде опасно и може да доведе до проникването на програма от адуерен тип. По-голяма част от тях „препоръчват“ изтеглянето на липсващи ъпдейти, необходим софтуер и други подобни компоненти. Специалистите по компютърна сигурност препоръчват да не обръщате внимание на такива съобщения. Най-безопасният начин да обновите/инсталирате необходими програми е като използвате тяхната официална уеб страница.

Как да премахнем адуер?

Примери за програми от адуерен тип

DNS Unlocker: Това е изключително агресивен адуер, който използва различни техники за да не бъде премахнат от системата. Може да инсталирате за разблокиране на определени уеб страници, но единственото, което ще получите са подвеждащи реклами в любимите ви уеб страници. Отварянето им не е препоръчително, тъй като рекламите на DNS Unlocker може да ви доведат проникване на допълнителен адуер, като DNS Unblocker, DNS-Locker, DNS-Keeper. И все пак, в  повечето случаи, тази програма прониква в компютрите без съгласието на потребителя.

Outrageous Deal: Това е адуер, който използва много интензивна маркетингова кампания, за да се промотира. Може да го изтеглите или от официалната му уеб страница или в пакет с други програми. Силно препоръчително е премахването на тези програми, защото рекламите на Outrageous Deal и подобни известия може да ви доведат до злонамерени страници, чиято цел е да ви отмъкнат парите. Ако не сте опитен компютърен потребител, може да не успеете да се отървете от тези програми ръчно, така че ви препоръчваме автоматичното премахване на Outrageous Deal.

Offers4U: Този адуер се промотира като помощник за пазаруване, но едва ли ще намерите човек, който е успял да спести пари с неговата помощ. Обикновено подобни програми използват своите реклами за пренасочване на потребителите към предварително зададени уеб страници. Точно затова те са пълни с различни известия за отстъпки и сравняване на цени. Основният проблем тук е, че никога не знаете към каква уеб страница ще бъдете пренасочени. Ако искате да избегнете пренасочването на Offers4U, добре е да премахнете този адуер.

Как да премахнем адуер?

Оправяне на компютъра след проникването на адуер 

Има два различни метода, които могат да се използват, когато се опитвате да премахнете адуер от системата си:

Ръчно премахване: Всеки паразит от адуерен тип има определени стъпки за премахване, които трябва да бъдат извършени, когато се опитвате да го отстраните от системата. Те са написани след като специалистите по компютърна сигурност на 2spyware са тествали примерен адуер и са открили най-лесният начин, за да се отървете от него. И все пак, доста на брой случаи показват, че ръчното премахване на адуера може да се окаже доста сложно, защото тези програми обикновено са в пакет с различни компоненти. За да избегнете оставянето на ненужни файлове и подобни компоненти на компютъра си, добре е да изберете варианта с автоматичното премахване.

Автоматично премахване: Най-сигурният начин за премахване на адуера и неговите компоненти е използването на легитимна антишпионска програма. В този случай, трябва да избирате предпазливо, защото има много на брой подвеждащи рецензии в Интернет. Екипът на 2spyware винаги съобщава на потребителя кои инструменти са най-подходящи за премахването на определен вирус. Обикновено такива програми имат специална база данни със сигнатури на вируси, която им позволява да откриват и премахват по-голяма част от нежеланите компоненти.

Последни адуерни програми, добавени към базата данни

Информацията е обновена на: 2016-08-18

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер за премахване на адуер
Сравни