Как да изключим макросите в Windows и Mac OS X?

Как да изключим макросите в Windows и Mac OS X?

Рансъмуерът определено е една от най-опасните кибер инфекции в днешно време. Рансъмуерната атака може да е много разрушителна и да предизвиква загуба на данни, споделяне на лични данни или загуба на пари, както и много други.

Според статистика през 2017-та близо 50% от организациите са били атакувани от някакъв вид вирус, заключващ файлове, без да споменаваме милионите инфектирани потребители. Експерти по кибер сигурност призовават институциите и потребителите да вземат съответните мерки, за да подсигурят данните си и да предотвратят потенциални атаки.

Създаването на бекъп несъмнено е най-сигурният начин за запазване на важна информация и подсигуряването на лесно възстановяване след неочакван пробив. Ами рансъмуерна превенция? Възможно ли е да се борим с вируса?

За съжаление няма 100% ефективна рецепта, която да ни позволи да сме активни в онлайн пространството, като в същото време да сме в безопасност.Въпреки това има някои неща, които могат да намалят риска от рансъмуерна атака. Ненужно е да казваме, че винаги трябва да обновявате софтуера си, както и трябва да се снабдите с антивирусен софтуер, който предоставя поддръжка в реално време.

Докато повечето потребители извършват гореспоменатите стъпки, някои забравят, че 59% от рансъмуера се разпространява чрез имейл приставки, които носят инфектиран Word документ, изпълняващ макросови атаки.

Макрос е функция, която позволява автоматизирането на различни процеси чрез серия от предопределени команди. За нещастие хакерите го използват като скрипт за внедряване на малуера в даден компютър. Повечето рансъмуер няма да може да се пусне, ако не е пуснат макрос.

Затова е препоръчително да държите тази функция изключена по подразбиране. Имайте предвид, че OS X също има тази функция, затова ако сте Mac потребител не забравяйте да го изключите на устройството си! По-долу ще научите как да изключите макрос на Windows и Mac OS X.

Изключване на макроси в Windows:

  1. Отворете Microsoft Office документ (Word, Excel, PowerPoint и т.н.) и отидете в раздел File;
  2. Когато се появи падащото меню изберете Options; Disable Macros on Windows. Step 2
  3. Намерете Trust Center и го кликнете. Сега кликнете бутона Trust Center Settings…; Disable Macros on Windows. Step 3
  4. Отидете на Macros Settings и там изберете една от двете опции disable all Macros. Кликнете OK, за да запазите промените;
    Disable Macros on Windows. Step 4
  5. Рестартирайте компютъра си.

Изключване на макроси в Mac OS X:

В Mac OS X версиите след 2016 и след това макросите обикновено са изключени по подразбиране, така че не трябва да се притеснявате за изклюването им. Въпреки това все пак можете да проверите дали всичко е точно, като следвате тези стъпки:

  1. Отворете Microsoft Office документ в Mac;
  2. Кликнете на заглавието на приложението (Word в примера), което ще намерите в меню лентата горе до иконката на Apple.Когато се появи падащото меню, отидете в Preferences; Disable Macros on Mac OS X. Step 1
  3. Когато се появи новият прозорец, отидете в Personal Settings и изберете Security & Privacy; Disable Macros on Mac OS X. Step 2
  4. В новия прозорец се уверете, че е маркирано Warn before opening a file that contains macros;
    Disable Macros on Mac OS X. Step 3

Надяваме се, че тези инструкции ще Ви помогнат да добавите този така необходим допълнителен защитен слой към устройството си, за да намалите риска от рансъмуерна инфилтрация.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Гейбриъл И. Хол е пламенен изследовател на зловреден софтуер, която почти десетилетие работи за virusi.bg.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни