Степен на сериозност:  
  (36/100)

Премахни Chromium вирус (Упътване за премахване) - актуализирано Jan 2021

от Линас Кигуолис - -   Chromium browser virus | Тип: Браузърни хайджакъри

Вирусът Chromium – опасен браузър, създаден на базата на уеб проект с отворен програмен код

Изображение, показващо Chromium

Вирусът Chromium е термин използван да опише зловреден уеб браузър, създаден с помощта на легитимен Chromium код. Списъкът с версии на зловредния браузър е дълъг, например вирусът Chroomium browser или eFast browser, които се появяват в последните няколко години. След като бъдат инсталирани, те пренаписват преките пътища (шорткъти) на легитимния браузър Chrome и ги заменят с фалшиви. Имайте предвид, че зловредният софтуер Chromium е особено активен в Испания, Италия, Португалия, САЩ и на други места по света.

Наименование Вирусът Chromium 
Тип Браузър похитител
Ниво на опасност Средно. Не уврежда системата, но може да промени регистрите на Windows и настройките на браузъра
Основен файл Chromium.exe
Симптоми Повишено потребление на ресурсите на процесора, променена начална страница на браузъра, инсталиране на съмнителни ленти с инструменти
Браузъри Chromium eFast Browser, Chroomium Browser, Tortuga Browser, Olcinium Browser, Qword Browser, Chedot Browser, BrowserAir Browser, Fusion Browser, BeagleBrowser, MyBrowser, Super Browser
Начин на разпространение Софтуерен бандлинг, сайтове и мрежи за изтегляне на безплатен софтуер или шеъруер, реклами
Основни опасности Пренасочване към зловредни уеб страници, заразени реклами, кражба на самоличност
Как да деинсталирате За да деинсталирате Chromium, използвайте ReimageIntego или даденото по-долу ръководство

Браузър-вирусът Chromium няма връзка с Chrome и уеб проекта с отворен програмен код Chromium. Обърнете внимание, че последният проект сам по себе си е напълно легитимен и не съдържа зловредни кодове. Отворен е за всеки, който иска да създаде персонализиран браузър, но както и всеки друг инструмент с отворен програмен код, той може да бъде злоупотребен от хора с лоши намерения. Ако забележите, че браузърът ви се държи странно, проверете дали не е подменен с фалшива версия. 

Проекта Chromium

Обикновено потребителите заразени с вируса Chromium не забелязват нищо подозрително, защото целта на тази съмнителна добавка е да ги убеди, че използват оригиналната версия на браузъра. И все пак, съмнителните пренасочвания , а също и досадните изскачащи реклами за кратко време разкриват, че нещо се случва с браузъра и потребителите започват да търсят съмнителни програми или браузър разширения в системата. 

За съжаление най-вероятно няма да открият нищо, тъй като вирусът прикрива добре процесите си. От друга страна, ако проверите процесите в Мениджъра на задачите, може да забележите процеса Chromium.exe. Той се отличава с това, че използва голямо количество от енергийните му ресурси. За да откриете и премахнете зловредния софтуер Chromium от операционни системи Mac или Windows, трябва да използвате програма против зловреден софтуер, като ReimageIntego или Malwarebytes. Може да използвате и даденото по-долу ръководство за ръчно премахване.

Вирусът ChromiumВирусът Chromium е термин, използван да опише съмнителни, поддържани от реклами, а също и зловредни уеб браузъри, създадени с помощта на отворения програмен код на браузъра Chromium. На тази картинка можете да видите пример на подобен уеб браузър и пример за фалшива реклама за актуализация на Chrome.

Споменатата програма проследява онлайн активността ви всеки път, когато я използвате. Вирусът Chromium наблюдава кои уеб страници посещавате, какви реклами отваряте, какво въвеждате. Тази информация може да бъде събирана от трети лица и може да достигне до някой, на когото нямате доверие. Освен това събраната информация обикновено се използва за предоставяне на целеви реклами, а това означава, че може да ви предостави и фалшиво и подмамващо съдържание. 

Затова, подгответе се за много примамливи реклами, предлагащи невероятни сделки, както и реклами подканващи ви да посетите уеб страница само за възрастни или да инсталирате софтуерни актуализации, от които дори не подозирате, че имате “нужда”. 

Бъдете внимателни, ако забележите, че браузърът ви предизвиква пренасочвания към определена уеб страница всеки път щом го стартирате. Фалшивият браузър Chromium може да се опита да ви принуди да използвате определена търсачка, само за да ви покаже спонсорирани резултати от търсенето наред с органичните и след това да ви подведе да кликнете върху тях.  

Освен това, по време на този престой, похитителят може да ви досажда с постоянни пренасочвания и други подобни проблеми. В този смисъл, браузърът може да ви пренасочва към потенциално несигурни домейни или да иска от вас да разкриете личната си информация. Избягвайте да прекарвате много време в тези уеб страници, а вместо това се фокусирайте върху премахването на злонамерения вирус Chromium. 

Списък с браузъри на вируса Chromium за 2018

Вирусът eFast Browser. Вирусът eFast е измамен уеб браузър, който тихомълком подменя Google Chrome и започва безспирно да генерира изскачащи реклами, банери, да инжектира линкове в уеб страници, които показват реклами, щом потребителят премине с мишката върху тях. Този уеб браузър е труден за премахване, затова специалистите препоръчват да използвате професионална програма против зловреден софтуер за откриване и премахване на компонентите на eFast. Ако се съмнявате, че Chrome се държи подозрително, това може да се дължи на вируса eFast. Не игнорирайте проблема и проверете системата си за този подменящ браузъри зловреден софтуер колкото се може по-скоро.

Chromium virus

Вирусът Chroomium Browser. Chroomium browser е поредната зловредна адаптация на проекта Chromium. Този досаден вирус заменя оригиналния браузър Chrome и започва да показва рекламни предложения по време на всяка сесия на сърфиране. Първият признак за похищението на зловредния Chroomium е забавянето на работата на браузъра. Освен това ще забележите и общи признаци за похищение на браузъра като неочаквани пренасочвания или прекалено много реклами в резултатите от търсенето по време на сърфирането.

Вирусът Tortuga Browser. Вирусът Tortuga е друга вариация, базирана на Chromium. И все пак съмнителните му действия бързо насочват специалистите по кибер сигурност да го добавят към списъка на “потенциално нежеланите програми” и “шпионския софтуер”.Той се рекламира като сигурен, бърз и оптимизиран уеб браузър, който гарантира необезпокоявано сърфиране, а в действителност създава многобройни прекъсвания (реклами) и ги показва на компютърните потребители ежедневно. Незабавното премахване на Tortuga Browser ще ви помогне да се отървете от тези проблеми.

Фалшиви браузъри на вируса Chromium

Вирусът Olcinium Browser. Вирусът Olcinium е потенциално нежелана програма (PUP), която също се базира на Chromium. Имитира нормален уеб браузър, който изглежда идентично с Google Chrome. След като бъде инсталирана, тя подменя оригиналните преки пътища на Chrome и започва да предлага на жертвите своите услуги за уеб сърфиране. За съжаление тези услуги не са безплатни – за да ги използва, жертвата ще трябва да се сблъсква със стотици реклами на трети лица ежедневно, което най-малкото е дразнещо.  

Освен това, рекламите на Olcinium могат да съдържат линкове към несигурни уеб страници или дори директно да инсталират зловреден или шпионски софтуер на компютъра ви. Ако искате компютъра ви да е защитен, премахнете Olcinium колкото се може по-скоро.

Chromium virus

Вирусът Qword Browser. Веднага щом тази потенциално нежелана програма бъде инсталирана в системата, жертвата започва да се сблъсква с негативните последствия като неочаквана смяна на началната страница на браузъра (измамният браузър зарежда Qword.com при стартиране), непрекъснато URL пренасочване, изскачащи реклами и други неудобства. Тези проблеми забавят браузъра и пречат на жертвата да се наслади на сърфирането си.

Chromium virus

Вирусът Chedot Browser. Вирусът Chedot е силно заблуждаващ уеб браузър, който при стартиране зарежда страницата search.chedot.com. Тази страница бързо пренасочва потребителя към модифицирана версия на Google. Това пренасочване е нужно, за да убеди жертвата, че използва истинската версия на Chrome (тъй като по-голяма част от потребителите на Chrome използват Google за начална страница). И все пак по-нататъшните действия, предизвикани от този браузър-похитител не са никак приятни и не трябва да се пренебрегват.

Съмнителният браузър е поддържан от реклами, което означава, че ще опита всички възможни начини да предостави спонсорираните оферти и да пробута рекламите на жертвата. Потребителите на Chedot Browser може да се сблъскат с реклами в резултатите от търсенето, да ги срещнат като изскачащи реклами, банери или реклами върху цял екран. Те реално не предоставят никакви полезни оферти, а просто досаждат на жертвата, така че по-добре е да се замете с премахването на Chedot.

Фалшиви Chromium браузъри

Вирусът BrowserAir Browser. Това е още една потенциално нежелана програма, имитираща версия на Chrome. Този уеб проект базиран на Chromium не предоставя никакви ползи и изобщо не бива да бъде използван от потребителите. Въпреки че твърди, че е “безплатен, бърз и лек” уеб браузър, той функционира като типична адуерна програма, която предизвиква URL пренасочвания, изскачащи реклами и влошава сърфирането. Силно препоръчително е да премахнете вируса BrowserAir, за да подобрите работата на компютъра си и да защитите сесиите си на сърфиране.

Chromium virus

Вирусът Fusion Browser. Вирусът Fusion е поддържана от реклами програма, която се опитва за замени оригиналния браузър Chrome. Обаче много настървено се опитва да монетизира услугите си, затова потребителите не я считат за полезна. Тя просто показва твърде много реклами по време на сесиите на сърфиране и дори успява да причини URL пренасочвания, за да генерира по-бързо приходи от плащане за клик (“pay-per-click”). За съжаление, съмнителните и функции убеждават специалистите по кибер сигурност да я добавят към категорията на шпионския софтуер и да я категоризират като потенциално нежелана програма.

Вирусът BeagleBrowser. BeagleBrowser на Lollipop Network, S.L. е потенциално нежелана програма (PUP), която превзема компютъра на жертвата и започва да показва досадни реклами на жертвата. Въпреки че създателите на софтуера го представят като инструмент за сърфиране, който помага за “създаването на чиста и безопасна среда за сърфиране”, той е поредния браузър от адуерен тип, който се опитва да пробута платено съдържание на своите потребители. Затова не е чудно, че много потребителите търсят начини да го премахнат, малко след като са инсталирали BeagleBrowser.

Примери за фалшиви Chromium браузъри

Вирусът MyBrowser. Адуеърт MyBrowser е съмнителна програма, която се опитва да убеди компютърните потребители да я използват вместо браузъра Google Chrome. За съжаление липсата на полезни функции и непрекъснатото URL пренасочване за спечелили лошата репутация на този фалшив уеб браузър. Ако забележите този фалшив инструмент за сърфиране в компютъра си, премахнете MyBrowser колкото се може по-скоро.

Вирусът Super Browser. Рекламите на Super Browser са може би най-досадното нещо, на което може да попадне един компютърен потребител. Непрекъснатите пренасочвания и изскачащите реклами по време на сесиите на сърфиране са нещо, което всички се опитваме да избегнем, обаче компютрите, заразени със SuperBrowser просто не могат да функционират по друг начин. Затова специалистите по сигурност съветват да премахнете този потенциално нежелан софтуер колкото се може по-скоро. Най-бързият начин да хванете всичките му компоненти е да използвате софтуер за сигурност като ReimageIntego.

Браузърът Chromium superbrowser

Начини за инсталирани за фалшиви уеб браузър Chromium 

Може случайно да предизвиквате похищение на вируса Chromium, ако инсталирате нови програми като използвате “Стандартни” или “По подразбиране” инсталационни режими. Много важно е да промените инсталационните настройки, за да се предпазите от проникване на потенциално нежелани програми. 

Всичко, което трябва да направите е да откриете и да конфигурирате инсталационните настройки по правилния начин – изберете “Потребителски” или “Разширени” инсталационни настройки и да потърсите съмнителни квадратчета със съмнителни изявления до тях. 

Ако откриете изявления, които предоставят съгласието ви за инсталиране на непознати програми, ленти с инструменти за браузър и друг подобен софтуер, не продължавайте с инсталацията, докато не конфигурирате настройките по правилния начин. Махнете отметките от тези квадратчета и след това продължете. Най-накрая трябва да ви предупредим, че фалшивите браузъри Chromium могат да се разпространяват и чрез рекламите на “Urgent Chrome Update“.

И все пак, някои фалшиви версии на уеб браузъри могат да достигнат до компютъра на жертвата, когато се инсталират заедно с нелегален софтуер. Силно ви препоръчваме да избягвате безплатни лицензирани пакети, които може да изтеглите от торент сайтове или други съмнителни уеб източници. Инсталирането им в системата може да позволи и инсталирането на други опасни файлове. 

Как да премахнем вируса Chromium от операционни системи Windows и MacOS

Премахнете вируса Chromium windows 10 веднага щом забележите, че браузъра ви Chrome се държи подозрително. Може да проверите версията на Chrome чрез настройките на браузъра. Имайте предвид обаче, че кибер престъпниците могат да накарат фалшивия браузър да показва фалшива версия на Chrome само за да убедят жертвите, че използват легитимна версия на Интернет браузъра, затова не трябва да разчитате на информацията, предоставена в раздела “За програмата” (“About”) на Chrome.

За да откриете истината и да премахнете успешно Chromium, ви съветваме да направите системна проверка като използвате програма против зловреден софтуер. Има вероятност норвежките потребители да бъдат много по-често цел на тази потенциално нежелана програма. Затова трябва и да са по-внимателни. И все пак може да деинсталирате Chromium с помощта на даденото по-долу ръководство. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Вирусът Chromium
Екранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът Chromium
Екранна снимка на Вирусът Chromium

Упътване за ръчно премахване на Chromium вируси:

Премахване на Chromium от Windows системи

Понякога е лесно да деинсталирате браузър-вируса Chromium, а понякога не чак толкова – всичко зависи от версията на вируса. В случай че сте заразени, трябва да проверите наскоро инсталираните приложения и да деинсталирате тези, които ви се струват съмнителни. И все пак, ако тези инструкции не ви помогнат да разрешите проблема, това означава, че си имате работа с усложнен вариант на зловредния софтуер. В такъв случай ви препоръчваме да използвате програма против зловреден софтуер. 

Допълнителен метод да се отървете от зловредния софтуер Chromium:

 1. Отворете Мениджъра на задачите (Task Manager) като натиснете комбинацията CTRL + ALT + DEL на клавиатурата ви.
 2. Уверете се, че сте в раздел Процеси/Processes. Тук ще видите списък с работещи Chromium процеси. Кликнете с десен бутон на мишката и изберете Местоположение на файла/Go to file location. 
 3. Ще видите на екрана ви да се отваря прозореца на папката. Сега трябва да откриете файла explorer.exe. Преди да направете каквото и да е с него, отидете в Мениджъра на задачите (Task Manager) и с десен бутон на мишката натиснете >End Task на всеки работещ Chromium процес.
 4. След като всички процеси бъдат затворени, действайте бързо. Преместете файла explorer.exe от по-горе споменатата папка в Кошчето за боклук, което се намира на работния плот. Кликнете с десен бутон върху него и изберете Изпразни кошчето за боклук/Empty Recycle bin.
 5. Сега изберете и останалите файлове, които се намират в папката на вируса и също ги “завлечете” в Кошчето за боклук. Последното нещо, което трябва да направите, е да видите местоположението на папката и да натиснете Local. 
 6. Изтрийте папката, в която са се съдържали файловете на зловредния софтуер  Chroomium (може да се нарича GamesBot ИЛИ по друг начин!)
 7. Изпразнете отново Кошчето за боклук и след това вижте даденото ръководство, за да премахнете останалата част от зловредния софтуер.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Chromium и свързани програми
  Тук потърсете Chromium или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Chromium от преките пътища на Chromium
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Chromium от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Chromium или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Chromium от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Chromium и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Chromium. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Chromium от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Chromium трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Chromium от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Chromium и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Chromium. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Chromium от Google Chrome

За да се отървете от похитител на браузъра Chrome, съветваме ви да нулирайте настройките му. Не се притеснявайте, запазените отметки и други подобни данни няма да бъдат изтрити.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Chromium и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Chromium. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Chromium от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Chromium или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Chromium, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Chromium. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-chromium-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Chromium virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *