Степен на сериозност:  
  (13/100)

Вирусът Chromium. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

от Линас Кигуолис - -   Chromium browser virus | Тип: Браузърни хайджакъри

Защо трябва да стоите настрана от браузърния вирус Chromium?

Chromium virus

Инфектирането с вируса Chromium е наистина неприятно преживяване. Този тип малуер е базиран на уеб браузъра с отворен код Chromium, на който е базиран Google Chrome. Помнете, че проекта Chromium е изцяло легитимен и не съдържа зловреден код. Chromium е отворен за всеки, който иска да създаде персонализиран браузър, но въпреки това като всеки инструмент с отворен код се използва от злонамерени хора. Изискват се само няколко промени, за да може този легитимен проект да се трансформира в лош софтуер. Виждали сме много примери за словредни веррсии на браузъра Chromium, като например Chroomium browser virus или eFast browser.

Веднъж инсталиран, вирусът Chromium може да презапише легитимните Ви шорткъти на Chrome и да ги замени с шорткъти към измамната версия на програмата. Обикновено потребителите не забелязват нищо съмнително, защото целта на малуера Chromium е да накара жертвите си да повярват, че използват истинския браузър. Въпреки това съмнителни пренасочвания и също така досадни изскачащи реклами скоро разкриват, че нещо не е наред с браузъра и потребителят може да започне да търси съмнителни програми или браузърни екстензии на системата. За нещастие може да няма такива, защото вирусът Chromium знае как да се крие в системата.

За да откриете и премахнете малуера Chromium, може да се наложи да използвате анти-малуерен софтуер като Reimage. Тези от Вас, които желаят да деинсталират малуера ръчно, трябва да следват стъпките за премахване, предоставени под статията.

Трябва да запомните, че тази програма следи активността Ви онлайн през цялото време, докато я ползвате. Затова може да следи какви сайтове посещавате, какви реклами гледате, търсенията Ви и подобни данни. Може да искате да преосмислите дали подобна информация трябва да достига до някого, на когото не можете да имате доверие. Освен това събирането на данни обикновено се използва за доставянето на насочени реклами и значи, че може да се използва за измами чрез скриване на съдържанието на рекламите от Вас.

Внимавайте, ако браузърът Ви предизвиква пренасочвания към конкретни сайтове всеки път като го пуснете. Фалшивият браузър Chromium може да Ви накара да използвате конкретна търсачка само за да Ви пусне няколко спонсорирани резултата от търсенето и да Ви излъже да ги кликнете. Като резултат може да попаднете на съмнителни сайтове, съдържащи зловреден софтуер или да Ви попита за лична информация . Трябва да направите всичко възможно да стоите далеч от подобни сайтове, затова препоръчваме да се върнете към добрия стар Chrome веднага щом откриете, че използвате фалшив Chromium браузър.

Как се инфектирах?

Можете случайно да позволите на Chromium да попадне в системата Ви ако инсталирате нови програми, използвайки Стандартна или Автоматично настройка. Изключително важно е да промените инсталационните настройки, за да избегнете инфилтрацията на потенциално нежелани програми, защото обикновено се разпространяват заедно с други безплатни програми. Всичко, което трябва да направите, е да намерите и конфигурирате инсталационните настройки веднага – затова изберете Ръчни или Подробни инсталационни настройки и потърсете съмнителни полета в тях.

Ако намирате полета, които позволяват инсталацията на неизвестни програми, браузърни инструменти и подобни софтуери, не продължавайте с инсталацията, докато не ги конфигурирате правилно. Отмаркирайте всички тези полета, след което можете да продължите. Накрая трябва да Ви предупредим, че Фалшивите Chromium браузъри могат да се разпространяват чрез реклами за спешен ъпдейт за Chrome. Можете да намерите повече информация за спешните ъпдейти за Chrome тук.

Как да премахна вируса Chromium?

Премахнете вируса Chromium веднага щом забележите, че Chrome се държи съмнително. Можете да проверите версията на Chrome през браузърните настройки. Помнете, че измамниците показват фалшива версия на Chrome, за да убедят жертвите си, че използвате легитимната версия на интернет браузъра. Затова не бива да се доверявате на информация, предоставена от секцията “За нас” в Chrome.

За да откриете истината и да премахнете изцяло вируса Chromium, съветваме да извършите системна проверка, използвайки анти-малуерни програми.

Може да премахнете нанесените от вирусите щети автоматично с помощта на тези програми: Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner, Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes. Препоръчваме тези приложения, тъй като те откриват потенциално нежелани програми и вируси, както всички файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, [url=https://virusi.bg/попитайте-ни-въпрос/], задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Внимание: Необходима е намеса означава, че един или всички ремувъри не са могли да премахнат паразита без ръчна намеса; моля, прочетете инструкциите за ръчно премахване долу.
Екранна снимка на Вирусът Chromium
Екранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът ChromiumЕкранна снимка на Вирусът Chromium

Вирусът Chromium ръчно премахване:

Спри процесите:
chromium.exe

Изтрий файловете:
chromium.exe

Упътване за ръчно премахване на Chromium вируси:

WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

Премахване на Chromium от Windows системи

Помякога е лесно да премахнете вируса Chromium, а понекога не – всичко зависи от версията му. В случай че сте инфектирани трябва да проверите приложенията, инсталирани наскоро и да изтриете съмнителните такива. Въпреки това ако тези инструкции не Ви помогнат да решите проблема си, това значи, че си имате работа с по-сложна форма на малуера. В подобен случай силно препоръчваме използването на анти-малуерна програма.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs).Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Chromium и свързани програми
  Тук потърсете Chromium или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Chromium от преките пътища на Chromium
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

Премахване на Chromium от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Chromium или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

Премахване на Chromium от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Chromium и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Chromium. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

Премахнете вируса Chromium от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Chromium трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

Премахване на Chromium от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Chromium и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Chromium. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

Премахване на Chromium от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Chromium и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Chromium. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

Премахване на Chromium от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Chromium или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Chromium, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Chromium. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

За автора

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-chromium-virus.html

Ръководства за премахване на други езици