Как да нулираме настройките на Internet Explorer?

Нулирането на настройките на Internet Explorer трябва да се обмисли поради няколко причини. Първо заради факта, че IE все още е доста популярен браузър, той е мишена за много на брой браузър-похитители, адуер и други видове зловреден софтуер. Когато такъв паразит засегне браузъра, той се опитва да се задържи там колкото се може по-дълго. Помощни обекти в браузъра и различни притурки може да защитават похитителя, който прекъсва сесиите на сърфиране в IE. Симптомите на инфекцията може да включват променена начална страница, поява на нови ленти с инструменти или притурки, пренасочвания към различни уеб страници, повишено количество на изскачащите реклами и др. Възстановяването на настройките на Explorer до първоначалните ще ви помогне да се отървете от тези проблеми завинаги.

Освен това потребителите, използващи различни притурки за персонализиране на IE, или за промяна на настройките му, може да изпитат проблеми със стабилността. Деактивирането или премахването на добавките може да не помогне да се справите с не добрата ефективност на браузъра. Ако се появят симптоми като срив на браузъра и замръзвания, нулирането на IE е наложително. Възстановяването на Internet Explorer до първоначалното му състояние води до необратими промени. Вашата начална страница и търсачка ще бъдат промени с такива по подразбиране, по-рано закачени раздели, разширения и теми ще бъдат деактивирани, персонализирани раздели при стартиране и нов раздел ще бъдат премахнати, историята ви на сърфиране и бисквитките ще бъдат почистени и др. По-долу ще намерите пет различни метода за нулиране на настройките на IE. Забележка! За подготовка на инструкциите е използван IE 11; затова интерфейсът и подредбата може малко да се различават, ако използвате по-стари версии на Internet Explorer.

Метод 1. Нулирайте Internet Explorer с помощта на опцията “Reset Settings/Нулиране на настройки”

1. Отворете Internet Explorer и изберете Tools menu (меню Инструменти) (в горния десен ъгъл). Ако не виждате Tools menu, натиснете Alt.

2. Изберете Internet Options (Опции за Интернет).

Method 1. Step 2

3. Изберете раздел Advanced (Разширени).

Method 1. Step 3

4. Когато се намирате в Advanced/Разширени, изберете Reset/Нулиране. Ако използвате по-стара версия на IE, като Internet Explorer 6, натиснете Restore Default (Възстанови настройки по подразбиране).

Method 1. Step 4

5. Сложете отметка в квадратчето Delete personal settings/Изтриване на персоналните настройки в отворения диалогов прозорец Reset Internet Explorer Settings/Нулиране на настройките на Internet Explorer. След това натиснете Reset.

Забележка: Когато изберете квадратчето Delete personal settings (Изтриване на персонални настройки) историята ви на сърфиране, търсачките, акселераторите (Accelerators), начални страници, защити от проследяване (Tracking Protection) и ActiveX филтрирането на информацията също ще бъдат премахнати.

Method 1. Step 5

6. Когато Internet Explorer приключи с прилагането на настройките по подразбиране, натиснете Close/Затвори. След това натиснете OK.

Method 1. Step 6
7. Стартирайте IE.

Метод 2. Стъпки за нулиране на IE с използване на команда “inetcpl.cpl”

1. Затворете Internet Explorer.

2. Натиснете бутона Start и намерете Run.

Method 2. Step 1

3. Когато сте намерили Run, в него напишете inetcpl.cpl и натиснете OK.

Method 2. Step 2

4. Когато се появи прозореца Internet Properties (Свойства за интернет), отидете в раздела Advanced (Разширени) и изберете Reset (Нулиране).

Method 2. Step 3

5. В диалоговия прозорец Reset Internet Explorer Settings (Нулиране на настройките на Internet Explorer), поставете отметка на Delete Personal Settings (Изтриване на персонални настройки) и натиснете Reset (Нулиране).

Method 2. Step 4

6. Изчакайте докато IE завърши задачата. След това натиснете Close в диалоговия прозорец на reset Internet Explorer Settings (Нулиране настройките на Internet Explorer).

Method 2. Step 5

Метод 3. Нулиране настройките на IE с помощта на опцията “System File Checker/Проверка на системните файлове”

1. Отидете в Command Prompt (Admin)/Команден ред (Администратор).

Windows 10:

Вариант 1. Натиснете Win+X -> Command Prompt (Admin) (в десния край на илюстрацията).

Вариант 2. Напишете cmd в лентата за търсене. Кликнете с десен бутон на Command Prompt и изберете Run as Administrator/Стартирай като администратор (лявата илюстрация).

Method 3. Step 1

Windows 8/8.1: Отидете в: екран с приложения (Apps screen) -> Windows System -> Command Prompt.

Windows 7, Vista, or XP: Натиснете: Start / Start button -> All Programs/Всички програми -> Accessories/Аксесоари -> Command Prompt/Команден ред.

2. Когато се отвори User Account Control/Контрол на потребителски акаунти, натиснете Yes за да позволите на Windows Command Processor да направи промените.

3. В командния прозорец напишете “SFC /SCANNOW” и натиснете Enter.

Method 3. Step 2

4. Изчакайте докато видите прозореца, предоставящ информация за открити и поправени файлове. Internet Explorer трябва да е в списъка.

Метод 4. Нулиране на IE чрез премахване на Потребителски профили

ЗАБЕЛЕЖКА. Този метод изисква промени в регистрите. Неправилната модификация може да доведе до сериозни проблеми, затова е много важно да спазвате внимателно всяка стъпка. Също така ви препоръчваме да архивирате регистрите преди да правите каквито и да е промени. Архивът позволява да възстановите регистрите, ако се появи някакъв проблем. След като направите резервните копия, следвайте тези стъпки за нулиране на IE:

1. Отворете Registry Editor/Редактор на системния регистър. Напишете Run в лентата за търсене и кликнете върху него.

Method 4. Step 1

2. Напишете regedit и натиснете Enter. Когато сте в User Account Control/Управление на потребителски акаунти, изберете Yes за да правите промени в компютъра.

Method 4. Step 2

3. Когато се появи Registry Editor/Редактор на системния регистър, намерете и изтрийте следния ключ от регистрите:
[HKEY_CURRENT_USER\\Software\\Microsoft\\Internet Explorer]

В диалоговия прозорец Confirm Key Delete/Потвърдете изтриването на ключ, натиснете Yes за да изтриете този ключ и всички подключове за постоянно.

Method 4. Step 3

4. След това изтрийте всичко свързано с IE под Application Data/Информация за приложения (или AppData) и Local Settings/локални настройки.

Method 4. Step 4

Метод 5. Преинсталация на Internet Explorer

Ако никой от показаните методи не проработи, опитайте да преинсталирате IE. На първо място, трябва да деинсталирате IE от компютъра като следвате тези стъпки:

1. Когато сте в Control Panel/Контролен панел, отидете в Uninstall a Program/Деинсталиране на програма (или Add/Remove Programs/Добавяне/Премахване на програма) в раздела Programs/Програми.

Method 5. Step 1

2. Натиснете Turn Windows features on or off/Включване/изключване на функции на Windows от ляво.

Method 5. Step 2

3. Намерете и махнете отметката от Internet Explorer в прозореца с функции на Windows (Windows Features).

Method 5. Step 3

4. Ще се появи предупреждение, че изключването на IE може да засегне и други функции на Windows. Натиснете Yes и OK. Изчакайте докато Windows приключи с прилагането на промените. Също така може да ви се наложи да рестартирате компютъра.

Method 5. Step 4

5. След като рестартирате устройството си, Internet Explorer трябва да е премахнат от компютъра ви.

Сега трябва да инсталирате IE. Тук имате две възможности.

Вариант 1.
1. Когато сте в Control Panel/Контролen панел, отидете на Uninstall a Program/Деинсталиране на програма (или Add/Remove Programs/Добавяне/Премахване на програма) в раздел Programs/Програми.

Method 5. Option 1. Step 1

2. Натиснете Turn Windows features on or off/Включване или изключване функции на Windows.

Method 5. Option 1. Step 2

3. Проверете Internet Explorer в списъка и натиснете OK. Изчакайте докато Windows приключи с прилагането на промените. Може да се наложи да рестартирате компютъра.

Method 5. Option 1. Step 3

4. След рестартиране на устройството, Internet Explorer вече трябва да е преинсталиран.

Вариант 2.

Използвайте друг уеб браузър, който е инсталиран на компютъра ви и изтеглете IE направо от официалната уеб страница.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Обучава потребителите как да се предпазват от компютърни вируси...

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни