Степен на сериозност:  
  (30/100)

Премахни Microsoft Edge вирус (Упътване за премахване) - Jan 2021 актуализация

Вирусът Microsoft Edge е събирателен термин за скам и зловреден софтуер, които засягат този популярен инструмент за търсене на  Microsoft 

Екранни снимки на вируса Microsoft Edge

Вирусът Microsoft Edge е термин, който се използва да обозначи скам за техническа поддръжка, имащ за цел потребителите на Windows 10 или друга версия на операционната система. Фалшивото предупреждение може да се види по всяко време докато сърфирате – твърди, че устройството на потребителя е заразено с вирус и че данните за кредитната му карта или друга лична информация са изтекли поради хакерска атака. 

Очевидно е, че вирусът Microsoft Edge идва от хакери, които се представят за служители на технологичния гигант. От потребителите се иска да се обадят на телефон (855) 404 3522 или друг подобен номер, за да се справят с “откритите проблеми”. Преди обаче да грабнете телефона и да се втурнете да разрешавате несъществуващ проблем на компютъра си, имайте предвид, че тези хакери нямат нищо общо с Microsoft и искат единствено парите ви или отдалечен достъп до компютъра ви. Ако не му обърнете внимание, вирусът Microsoft Edge може да доведе до загуба на лична информация или проникване на зловреден софтуер. 

Освен скамове за техническа поддръжка, MS Edge може да бъде използван и за други цели. Например, потребителите, които използват този браузър, могат да бъдат пренасочени към зловредни страници от потенциално нежелани програми или зловреден софтуер. Освен това троянски коне могат да осъществят връзки във фонов режим и така да забавят значително браузъра ви, тъй като ще го напълнят със спам от безкрайни заявки от различни сайтове. В заключение, вирусът Microsoft Edge може да има връзка с различни видове зловреден софтуер, затова трябва да се погрижим за него колкото се може по-скоро. 

Наименование Вирус Microsoft Edge 
Тип Скам за техническа поддръжка
Свързани скамове
Основен начин на действие Вирусът Microsoft Edge бомбардира жертвата си с непрекъснати предупреждения, които твърдят, че данните и са в опасност и че единственият начин да се предпази, е да се обади на дадения номер
Основни опасности След като се свържете с кибер престъпниците, може да ви се наложи да изтеглите зловреден софтуер, да разкриете лична информация или да платите за несъществуващи услуги. 
Вирус, отговорен за този скам Потребителите започват да виждат скам и фалшиви предупреждения след като са били заразени с програма от адуерен тип. Обикновено тези вируси се разпространяват в комплект с безплатен софтуер
Премахване и възстановяване За да се отървете от скама Microsoft Edge, стартирайте SpyHunter 5Combo Cleaner след като изтеглите последната версия на програмата. Може да използвате ReimageIntego, за да премахнете последствията от вируса и да спасите повредени и унищожени файлове. 

Пренасочванията от фалшиви съобщения обикновено се случват след проникването на адуер или друга потенциално нежелана програма (PUP). През 2018 обаче, някои компрометирани сайтове също започват да показват предупреждения на вируса Microsoft Edge. В този случай трябва просто да игнорирате предупредителното съобщение, да затворите фалшивия прозорец и да продължите сърфирането си без да посещавате засегнатите уеб страници. 

Скамът не само съобщава за открит зловреден софтуер в системата. Той също показва и различни кодове за грешки, като например 0x8024402c (това е легитимна грешка на Windows Update, която няма нищо общо със скам) и показва изскачащо съобщение:

Firewall Warning/Предупреждение на защитна стена:

Your computer has a serious virus!/В компютъра ви има опасен вирус!

If you see this message, you should call Support at
(855) 404 3522/Ако виждате това съобщение, трябва да се обадите на отдел Поддръжка на телефон (855) 404 3522

DATA AT RISK/ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО Е В ОПАСНОСТ:

1 Your credit card details and banking information/Данни за кредитни карти и банкова информация.
2. Your e-mail password and other passwords/Паролата на имейла ви и други пароли.
3. Your Facebook, Skype and other chat logs/Данните ви за вход във Facebook, Skype и др..
4.Your private photos and sensitive files/Личните ви снимки и чувствителни файлове.
5. Your webcam could be accessed remotely by hackers/Камерата ви може да бъде дистанционно управлявана от хакери.
Technicians are standing by to provide your FREE DIAGNOSIS
& PRIORITY assistance removing this virus from your computer/Техниците са на разположение да ви предоставят съдействие за БЕЗПЛАТНА ДИАГНОСТИКА И ПРИОРИТЕТ за премахването на вируса от компютъра.

Също така уеб страниците на скама за техническа поддръжка Microsoft Edge пускат и аудио файл. Все пак е възможно съобщението и да не изчезне. Може да се показва всеки път, щом отворите Edge. По този начин началната ви страница по подразбиране може да бъде заменена.

Пример за вируса Microsoft Edge

В някои случаи тази кибер заплаха не позволява да затворите страницата и браузърът “замръзва”. Все пак трябва принудително да я затворите и да се заемете с премахването на вируса Microsoft Edge. Имайте предвид, че компютърът ви не е заразен с кибер заплахата, за която се споменава в изскачащото съобщение. Затова не е необходимо да се обаждате на посочения телефонен номер. 

Хората, които стоят зад зловредния софтуер Microsoft Edge може да имат различни лоши намерения, като например:

 • да ви подведат да закупите ненужен софтуер за почистване на компютъра;
 • да ви убедят да инсталирате инструменти за отдалечен достъп, за да решат по-бързо проблема ви;
 • да отмъкнат лична или финансова информация.

Ето защо, обаждането на фалшивия номер на техническата поддръжка може да доведе до инсталиране на зловредна програма, загуба на пари или кражба на самоличност. Ако този проблем ви притеснява, премахнете съобщенията на Microsoft Edge, като откриете адуера, който го причинява. Също така използвайте ReimageIntego, за да оправите повредените файлове и останалите последици, причинени от вируса.

Скам за техническа поддръжка Microsoft EdgeСкамът Microsoft Edge иска да подведе потребителите на Windows 10, че компютрите им са заразени и че трябва да се обадят на телефона на техническата поддръжка, който е фалшив

Базираният на Chromium Edge е фокусиран върху поверителността и е по-сигурен, но все пак може да бъде злоупотребен от хакерите

През януари 2020, Microsoft пускат чисто нов браузър MS Edge, който се базира на  Chromium. Новият браузър има огромен успех, тъй като Microsoft са го направили по-сигурен и с повече грижа за поверителността за разлика от голяма част от конкурентите му. В резултат на това много потребителите изоставят Chrome, за който е известно, че събира различна информация за потребителите по време на сърфиране, с цел печалба.

И все пак вирусът Microsoft Edge съществува и тук, въпреки подобрените мерки за сигурност, които гарантират, че скамове или други зловредни страници ще се срещат доста по-рядко. Затова, дори да изберете този чисто нов браузър за ежедневното си сърфиране, бъдете внимателни за случайни изскачащи прозорци, които ви съобщават за вирусна инфекция или липсващи актуализации на Flash Player – тези съобщения са скам и трябва да бъдат игнорирани.

Ако все още срещате вируса Microsoft Edge на базиран на Chromium браузър, съветваме ви да го игнорирате, тъй като може да се сблъскате с адуер или дори зловреден софтуер. Не кликвайте върху нищо от подобни фалшиви сайтове, затворете раздела незабавно и никога не изтегляйте нещата, които ви се предлагат. По този начин, браузърът и компютърът ви ще бъде сигурни и без наличието на зловреден софтуер. 

Софтуерен бандлинг и съмнителни реклами са основните методи за разпространение на вируса

Зловредният софтуер Microsoft Edge може да се разпространява чрез “традиционния” метод за разпространение на потенциално нежелани програми – т. нар. бандлинг (групиране на софтуер). Това означава, че вирусът може да бъде представен като лента с инструменти, разширение за браузър или друго легитимно приложение и да бъде включен като компонент по избор към пакет с безплатен софтуер.  

Несъзнателното инсталиране на потенциално нежелана програма става много лесно – като използвате “Препоръчителни” вместо “Разширени” настройки по време на инсталацията. Важно е да използвате само “Разширени” настройки, а също и да следвате стриктно ръководството, за да може да прочетете всички съобщения и да махнете предварително зададените отметки от допълнителните компоненти за инсталиране. 

Примери за вируса Microsoft Edge

Освен това в онлайн рекламите могат да се крият различни кибер заплахи. Специалистите по сигурност от bedynet.ru предупреждават да се  избягват реклами, които предлагат  изтеглянето на програми за сигурност, инсталиране на актуализации или информират за открити вируси.

Премахването на вируса Microsoft Edge изисква връщане на уеб браузърите към първоначалното им състояние

За да премахнете вируса Microsoft Edge, трябва да имате малко по-специфични познания свързани с компютърната система и уеб браузърите. Ако искате да оправите устройството си ръчно, ви съветваме да нулирате всеки уеб бразуър на компютъра си. Освен това ще трябва да откриете и специалната директория на Edge, което може да направите с помощта на даденото по-долу ръководство.

Не забравяйте обаче, че тази кибер заплаха може да инсталира съмнителни компоненти, които са трудни за откриване и премахване. Затова софтуерът за сигурност може да ви спести време и да ви помогне за успешното премахване на вируса. Под статията ще намерите списък с програми, които мога да са ви от полза за премахването на вируса Microsoft Edge.

Ако наистина смятате, че браузърът ви Microsoft Edge е инфектиран, използвайте следните стъпки. Освен това трябва да намерите всички съмнителни програми, приложения и файлове в компютъра си, като преровите цялата система.

 1. Отворете Task Manager/Мениджъра на задачите и отидете в Processes Tab/Раздел процеси.
 2. Намерете процеса на Microsoft Edge, кликнете с десен бутон на мишката върху него и изберете опцията End Task/Прекрати задача.
 3. Изключете Интернет връзката си.
 4. Отидете в директория:
  C:\Users\YOUR_USERNAME\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_xxxxxxxxxxxxx\AC\MicrosoftEdge\User\Default\Recovery\Active
  ЗАБЕЛЕЖКА. Частта “xxxxxx” е различна за всеки потребител.
 5. След като сте в директорията, изтрийте последната папка.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Microsoft Edge вируси:

Премахване на Microsoft Edge от Windows системи

За да деинсталирате скама Microsoft Edge и свързаните с него зловредни компоненти, които го причиняват, трябва да прегледате списъка с наскоро инсталирани програми и да премахнете съмнителните записи. Също така ще трябва да нулирате и всичките си уеб браузъри.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Microsoft Edge и свързани програми
  Тук потърсете Microsoft Edge или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на Microsoft Edge от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Microsoft Edge или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Microsoft Edge от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Microsoft Edge и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Microsoft Edge. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Microsoft Edge от Microsoft Edge

Уверете се, че браузърът ви Edge не е инфектиран със съмнителни добавки или плъгини. Също така нулирайте браузъра, за да сте сигурни, че всички записи свързани със скама са напълно премахнати.

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Microsoft Edge трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Microsoft Edge от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Microsoft Edge и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Microsoft Edge. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Microsoft Edge от Google Chrome

За да се отървете сами от скама, следвайте това ръководство:

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Microsoft Edge и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Microsoft Edge. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Microsoft Edge от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Microsoft Edge или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Microsoft Edge. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-microsoft-edge-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Microsoft Edge virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *